Skocz do zawartości

Gena wyroby domowe


Rekomendowane odpowiedzi

Tak Gen, masz rację, ale ten procent takich właśnie jak my, interesujących się kuchnią autentycznie i z pasją, też nie jest znowu taki duży w porównaniu do reszty obywateli, i dla tego warto dobrą kuchnie propagować i pozwalać ludziom poznawać nowe smaki i potrawy, do których i ten łosoś też przecież należy, bo tak jak piszesz, wiele osób już coś tam niby słyszało, ale nie tak zupełnie do końca wiedzą w czym rzecz :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419275
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dokladnie Gen ,ale to nie tylko gravad lax ,to samo dotyczy sie wielu innych potraw np gyros kebab .czasami jak sie cos kupi to wogole nie wiadomo co to jest bo danie tylko z nazwy.Albo jak to jest w wielu krajach potrawa robiona pod turystow  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419276
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze jedna bardzo ważna, i właściwie podstawowa spraw o której jeszcze nie pisaliśmy. Otóż aby przyrządzić "gravad lax", to ryba jeżeli przygotowujemy go z ryby świeżej, musi być obowiązkowo najpierw zamrożona i 24-48 godzin przeleżeć w zamrażarce. Dopiero po tym zabiegu należy łososia rozmrozić i postępować dalej jak w przepisie. Mrożenie łososia przeznaczonego na to danie jest absolutną koniecznością. Nie wiem czy Gen ten zabieg wykonywał, bo jeżeli nie, to właśnie to może być przyczyną szybkiego psucia się ryby. Mięso nie zostało po prostu przed przygotowaniem, wyjałowione. Poza tym również sama konsystencja i charakter mięsa jest po zabiegu mrożenia znacznie lepszy. Mięso się nie "rozłazi", jest bardzo delikatne, ale zarazem zwięzłe i dobrze się kroi na cieniutkie półpłaskie, ukośnie krojone plasterki, bo tak właśnie "gravad lax" powinien być krojony i podawany.

http://ichef.bbci.co.uk/food/ic/food_16x9_448/recipes/homemade_gravadlax_with_08463_16x9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419359
Udostępnij na innych stronach

Koniak to już tylko taki ponadobowiązkowy "gadżet", który lepiej spożywać przed konsumpcją jako samodzielny i osobny "napój" :D .


Poza tym Gen, Ty przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu na ten "specjał" :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419361
Udostępnij na innych stronach

Poza tym do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów, wtedy rybka się nie rozłazi i nie strzępi, a plasterki są równiutkie i wyglądają apetyczneie. http://allegro.pl/ikea-gynnsam-noz-do-filetow-27-cm-i5253670063.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419362
Udostępnij na innych stronach

Solonego łososia robię od lat a pierwowzór z którego korzystam nie pochodzi bynajmniej z krajów skandynawskich.  Mnie ten przepis, bo uprzedniej degustacji "sprzedał" Rosjanin z Kraju Krasnojarskiego . Dopiero gdy trafiłam na nasze forum przeczytałam o gravad lax

Oryginalny przepis nie przewiduje wstępnego mrożenia,  płat łososia dokładnie myję  i usuwam ości , obficie solę ( czasem dodaję minimalnie vegety  :blush: ,  nie daję cukru) , układam w naczyniu i trzymam we względnym chłodzie ( choć oryginalnie trzymaja w temp. pokojowej)   , po ok 10 godz. zlewam wydzielony płyn, znowu solę, po kolejnych 8godz dokładnie zmywam sól  zimna bieżącą wodą , bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję koperkiem i do lodówki , po dobie można zacząć spożywać. Nie zdarzyło mi się kiedykolwiek by taki  łosoś sie zepsuł czy choć trochę wyglądał czy pachniał podejrzanie  i spokojnie "wytrzymuje" z 7-10dni . Może po prostu mam szczęście :rolleyes:

Właśnie dziś wieczorem włożyłam  do  lodówki  świeżo zrobionego :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419485
Udostępnij na innych stronach

Olga z lekka "alpejskie" to sposoby z tym myciem soleniem etc ... robię podobnego łososia od lat i nigdy nie soliłem na kilka razy nie mówiąc o moczeniu czy zmywaniu :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419488
Udostępnij na innych stronach

roger, robiłam tego łososia zanim dotarły do mnie różne dodatkowe informacje w tej kwestii. Solę dwa razy bo tak robi to ten Rosjanin :rolleyes: .

Moczenie  w tym wypadku oczywiście uważam za zagrożenie ale jeśli nie zmywasz nadmiaru soli to po prostu dawkowanie musi być zdecydowanie  bardziej  precyzyjne niż  u mnie. Nie wiem czy szybkie opłukanie powierzchni płata  i bardzo dokładne "wysuszenie" ręcznikami potęguje zagrożenie bakteriologiczne  ale ponieważ generalnie ze spożywaniem  surowych wyrobów trzeba uważać więc  nie zamierzam forsować swego przepisu choć tak jak pisałam nigdy przez te wszystkie lata nie zdarzyły mi się żadne "wpadki" z tym wyrobem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419490
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej :D .

 

 


A tak wygląda z "dokładką" :) .

 

 

post-49725-0-79035400-1428914561_thumb.jpg

post-49725-0-37991500-1428915652_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419733
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda z "dokładką" :) .

Serca nie masz.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419738
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej

 

Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę...  To tak dla wyrównania biegunów .....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419866
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej :D .

 

 

A tak wygląda z "dokładką" :) .

 

Oj chętnie zjadłbym takie śniadanko !!!! Pozazdrościć  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419868
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę...

 

Oj Pisu to Ty słabosilny jesteś jak tylko na godzinkę :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419869
Udostępnij na innych stronach

Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ?  Pawle i Bazylu, fajnie że wam się podoba, Pisu, przecież zawsze możesz wziąć dokładkę i "paliwa" starczy na dłużej :D Przecież np. Szynki Westfalskiej, też nie zjadasz na kilogramy :D ? Ważne żeby smakowało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419878
Udostępnij na innych stronach

Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ?  

 

Nie musisz powtarzać wystarczy się troszkę cofnąć :-) I chyba się skuszę, no to fakt że u nas o rybkę troszkę łatwiej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419908
Udostępnij na innych stronach

przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu

Według Twojego również :)

 

do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów

 

post-66927-0-98547600-1429082835_thumb.jpg

sverige2, sklep Ikei nam pod nosem, a wiesz gdzie wyląduje ten "cieniutki nożyk", jak mi się nie uda kolejny łosoś?

Na pewno nie w Twoich plecach :D już mam ciarki w krzyżu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-420091
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

http://www.smakizycia.pl/strefa/kuchnia-62/gravlax-dla-krola-4079/

 

http://www.smakizycia.pl/upload/86d64a5734ad83ae2a1548d74ce98c4c_normal.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421921
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze sporo muszę dopracować.

 

powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn" :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.