Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

PAweljack, bulki idealne, widac trening czyni mistrzem  :clap: , chleb tylko odrobinke za dlugo trzymales( skorka ma ciemny cien do wewnatrz), ale tak lanie wyrosl. Z ktorego przepisu robiles?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395804
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:clap:  :clap:  :clap:

 

ja się jakoś za bułki zabrać coś nie mogę....  :hmm:

Dzięki a przy okazji powinieneś bo trochę są szybsze w wykonaniu od chleba.

 

 

PAweljack, bulki idealne, widac trening czyni mistrzem  :clap:

Dziękuję ANNAM ale do tego jeszcze długa droga przede mną. Chleb trochę się przypiekł ale na szczęście bardziej wygląda niż się spiekł.  :D

 

I cały czas z tego samego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=379906

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395811
Udostępnij na innych stronach

no i wszystko piekne :thumbsup:  ,ja dzis pieke tez chlebek a wczoraj byla ciabatta" zeswenszczona" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395814
Udostępnij na innych stronach

Jak to był trening, to aż strach pomyśleć jaki będzie właściwy wypiek. 

Tzn ja już wiem lepiej nie będzie, bo się po prostu nie da - jest idealnie :) 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395899
Udostępnij na innych stronach

Nowy zakwas pracuje.

 

Super za kilka dni chleb na zakwasie :cool:

I właśnie jest, to on. Pierwszy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z zaczynu zrobionego metodą 3 - fazową http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

 

 

post-55133-0-50659600-1421013679_thumb.jpg

 

post-55133-0-15772200-1421013680_thumb.jpg

 

post-55133-0-80269200-1421013680_thumb.jpg

 

 

Wszystko stąd:

 

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej

 

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396404
Udostępnij na innych stronach

PAweljack, bardzo ladny chlebus :clap:

 Dalej masz jednak niekontrolowane pekniecia, nadetnij chleb z gory, bo po wstawienu do piekarnika, on dalej rosnie , albo w czasie ,kiedy rosnie przed piekarnikiem, przykryj go wilgotna sciereczka, to ochroni skorke od spodu( tam gdzie peka) przed wysuszeniem i jesli juz bedzie szukal ujscia w piecu, zrobi to na gorze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396405
Udostępnij na innych stronach

Osobiście uważam takie piękne, chrupiące, niekontrolowane pęknięcia za wspaniały i pożądany efekt. Taka skórka to jest to co najpyszniejsze w chlebie domowego wypieku, super chlebek Pawle :thumbsup:. Widać że zakwas się udał :D.

Obecnie w Szwecji staje się coraz bardziej popularne i po latach powracające do łask, pieczywo ręcznie robione na zakwasie z takiej niedużej wspaniałej piekarni z rodzinnymi tradycjami sięgającymi 1902 roku., oto ich  wypieki http://www.sodervidingebagaren.se/category/brod/matbrod/  dodam od siebie że te ich wypieki są po prostu przepyszne, prawdziwe "wiejskie" chleby, i aby osiągnąć ten efekt i smak, trzeba posiadać tradycyjnie, wymurowany szamotem i cegłą wewnątrz, piec chlebowy, niestety. Koledzy posiadający własne piece chlebowe chyba wiedzą o czym mowa. Osiągnięcie takiego efektu smakowo wizualnego w normalnym kuchennym piekarniku jest po prostu niemożliwe. Można tylko mieć choćby namiastkę, tak jak to zrobił Paweł, brawo Pawle.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396446
Udostępnij na innych stronach

 Dalej masz jednak niekontrolowane pekniecia,

To inny chleb, więc tamte peknięcia się nie liczą  :D Ten rodzaj jest pierwszy raz i pierwsze pękniecie. :rolleyes:

A poważnie, to on leżąc w koszyczku popekał na górze juz podczas wyrastania, więc taki wkładałem do pieca. Tyle, że do góry nogami.  :)

 

 

PAweljack, bardzo ladny chlebus :clap:

 

 

super chlebek Pawle :thumbsup:. Widać że zakwas się udał :D.

Dziękuję Wam, no mi też się podoba i sam się cieszę, że mi taki wyszedł, zobaczymy następne.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396482
Udostępnij na innych stronach

Pęknięcia świadczą,że odbywa się fermentacją ciasta.Gdy kiedyś kupowałem chleb,to właśnie wybierałem popękany.Wolałem taki niż ten gładki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396492
Udostępnij na innych stronach

 

 

A poważnie, to on leżąc w koszyczku popekał na górze juz podczas wyrastania, więc taki wkładałem do pieca. Tyle, że do góry nogami. 
 

 PAweljack, bo musiala wytworzys sie juz sucha skorka na ciescie. Przykryj wigotna sciereczka w czasie rosniecia w koszyku, wtedy w piecu bedziesz mial piekne pekniecie od gory, a dol da Tobie sliczna w closci skorke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396608
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wyjaśnijcie mi proszę co to jest chleb pełnoziarnisty, bo definicje w necie są różne. No i może macie przepis?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401782
Udostępnij na innych stronach

Najprościej mówiąc jest to chleb wykonany ze znaczącym udziałem mąki pełnoziarnistej, czyli mąki z pełnego przemiału. Pełny przemiał oznacza, ze warstwa okrywowa nie zostaje usunięta z ziarna przed mieleniem. Z przepisem gorzej.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401803
Udostępnij na innych stronach

Najprościej mówiąc jest to chleb wykonany ze znaczącym udziałem mąki pełnoziarnistej, czyli mąki z pełnego przemiału. Pełny przemiał oznacza, ze warstwa okrywowa nie zostaje usunięta z ziarna przed mieleniem. Z przepisem gorzej.

czyli jeśli z pszennej 2000 to pełnoziarnisty i żytni z mąki 2000 też będzie pełnoziarnisty? 

Czytałem też, że razowy to nie to samo co pełnozirnisty.  :w00t:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401806
Udostępnij na innych stronach

Tak. Nie wiem gdzie to czytałeś, mąka pełnoziarnista to mąka z pełnego przemiału. Dla mąk pszennych stosuje się mieszankę mąki pełnoziarnistej i chlebowej ( typ 650-750 ), gdyż pszenna pełnoziarnista jest trochę gorzkawa. Pełnoziarnistość wynika ze sposobu przemiału.

Edytowane przez waro58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401812
Udostępnij na innych stronach

a tutaj coś od siebie- resztka chleba który zrobiłem wczoraj na zakwasie(3 dniowym) , chleb docelowo 50% pszenna 50% żytnia mąka,  oraz uwędzona osobiście kiełbaska :D

post-69358-0-85794000-1423169147_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402853
Udostępnij na innych stronach

Eli, to nie Paweljack, :D  to 

grzybiarzbobromir

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402863
Udostępnij na innych stronach

 

Eli, to nie Paweljack, :D  to 

grzybiarzbobromir

 

Ja takiego ładnego nie umiem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402864
Udostępnij na innych stronach

Ja takiego ładnego nie umiem.

 

 Wszystko przed Toba  :tongue:  ;)  :D

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402866
Udostępnij na innych stronach

oj nie przesadzajcie :blush:  przyznam szczerze że po wyjęciu z pieca ledwo byłem w stanie go przekroić, taka twarda skóra, dopiero na drugi dzień jak ostygł to zmiękł  :)

 

Paweljack powiedz mi, czy chleb pieczesz w tej szklanej misie, w której wyrasta ciasto ( te charakterystyczne kręgi na chlebie ;) ) czy wyciągasz go z tej misy?

Edytowane przez grzybiarzbobromir
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402897
Udostępnij na innych stronach

Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą [spryskiwaczem] i skórka robi się  wtedy miękka , czasami smaruję gorący  wierzch swojskim smalcem.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402909
Udostępnij na innych stronach

( te charakterystyczne kręgi na chlebie ;) )

Są po koszyku do wyrastania.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402952
Udostępnij na innych stronach

po wyrośnięciu w koszyku odwracasz go po prostu do góry nogami i wrzucasz do pieca(kręgami do góry), czy pieczesz w takiej pozycji w jakiej rósł (kręgami do dołu)

Czy zwiększa on swoją objętość ponad 2 razy? Bo w foremce (keksówce) na 4 dniowym zakwasie po 4h urósł mi 2x i zastanawiam się czy dłużej go potrzymać żeby aż wychodził z keksówki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403084
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.