paweljack Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 4 Marca 2016 Pozdrow ja rowniez odemnie Oczywiście. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 7 Marca 2016 Żona raz na ruski rok upiecze chleb w domu. Niestety jest miłośniczką grachamów i innych chlebów wieloziarnistych których ja nie cierpie. Czarny może być salceson ale nigdy nie chleb !!! Biała duma Biały chleb Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Myślę o zrobieniu chleba na zakwasie. Wiem że z zakwasem jest trochę roboty i trzeba być systematycznym. A czy są jakieś gotowe zakwasy ? I czy w ogóle są dobre ? PS mam w domu wbudowany piec chlebowy. Kiedyś mama piekła tam chleby. Oj pamiętam ten smak, ale pamiętam też że nie zawsze taki chciał wychodzić, a i trzeba było taczek drzewa żeby w nim napalić. Oj może kiedyś jednak postaram się go uruchomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 7 Marca 2016 Możesz do swojego przepisu odłożyć 1 szkl. mąki pszennej ,a dodać 1 szkl. mąki żytniej .Otrzymasz już nie" bułkę ".Możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego [imitując zakwas] i będzie to już inny chlebek.Zakwasy gotowe pewnie też kupisz ,ale zrobienie go jest naprawdę proste. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 8 Marca 2016 Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz, ale tego trzeba się dopiero nauczyć !!!Można też zrobić tak jak radzi Beata, i wtedy otrzymasz pyszny chleb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 8 Marca 2016 Czyli dodanie mąki żytniej sprawi że "chleb" bedzie przypominał chleb czy jednak zakwas musi być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 8 Marca 2016 Hanysek. Zakwas powoduje dwie podstawowe rzeczy w zaczynie chlebowym. Po części zastępuje drożdże, gdyż można robić zaczyn na samym zakwasie, lecz rośnie on wtedy nieco słabiej, i "dziurki" w chlebie są przeważnie nieco mniejszy co czyni chlebek mniej pulchnym. Dodatek drożdży wspomaga ten proces wyrastania zaczynu, ale to co jest najbardziej istotne z zakwasem, to to że zakwas powoduje fermentację zaczynu, i daje ten charakterystyczny cudowny chlebowy zapach, oraz smak prawdziwego, domowego chleba, takiego właśnie jak piekła Twoja babcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb. Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni. Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz, ale tego trzeba się dopiero nauczyć !!! Można też zrobić tak jak radzi Beata, i wtedy otrzymasz pyszny chleb . To to http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/bueczki-zytnie-na-zakwasie.html jest mały chleb Edytowane 8 Marca 2016 przez paweljack Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) To to jest mały chleb Dokładnie i precyzyjnie, to są takie małe chlebki w formie bułeczek jak prezentuje Pyza , to jest zupełnie tak samo jak ten przepis na bułkę w kształcie chleba. Pyza sama otwarcie pisze że się wciąż uczy i przeprowadza "próby własne", widać Pyzy tak mają, lecz jak mówi stare przysłowie, "Kto pyta, nie błądzi" . Edytowane 8 Marca 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 8 Marca 2016 Ja zostane przy swoim podziale duże to chleb, małe to bułki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 8 Marca 2016 Masz takie prawo Bazyl, mamy przecież demokrację , co jednak nie zmieni nazewnictwa i podstawowej nomenklatury, choć cytując klasyka wiemy że "czarne jest czarne a białe jest białe", i życzę Ci samych sukcesów w tej jakże wdzięcznej "konkurencji" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 8 Marca 2016 duże to chleb, małe to bułk A jeszcze mniejsze to ..... ..... groszek ptysiowy . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Bazyl to jak bedziesz schodzil u nas na lad z Zawiszy ,skocz do sklepu i kup sobie "chleb " o nazwie bergis...duze ale czy to chleb sam ocenisz Edytowane 8 Marca 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Taka toto "mała bułeczka Bergis" w formie chlebka, o której pisze Electra .http://www.gkbageriet.se/mind_content/media/Bergis_scaled_FULL.jpg Edytowane 8 Marca 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Może Paweł i to zniesie w swoim temacie Skoro wg niektórych chleb to tylko żytni na zakwasie to jak nazwać:Pszenny na zakwasieŻytni na drożdżachMieszany na zakwasieŻytni, pszenny, lub mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży... Pytam bo lubię wiedzieć co upiekłem i jem. Edytowane 8 Marca 2016 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 8 Marca 2016 Pieczywo białe, tylko pszenne, upieczone na samych drożdżach, bez poddawania zaczynu procesowi fermentacji, to klasyczna "bułka pszenna" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 8 Marca 2016 A co z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 8 Marca 2016 A co z resztą? Pytałeś o definicję bułki, więc ja otrzymałeś. Reszta ??? no cóż, recept najprzeróżniejszych znajdziesz w necie bez liku, a już szczególnie aktywni i płodni są wszyscy początkujący "piekarze" blogerzy i blogerki. Oni wiedzą najwięcej i najlepiej, więc życzę powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 8 Marca 2016 A moze poczytajcie.https://pl.wikipedia.org/wiki/ChlebJarek zanim odpiszesz przeczytaj. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 8 Marca 2016 A co z resztą? Pytałeś o definicję bułki, więc ja otrzymałeś. Reszta ??? no cóż, recept najprzeróżniejszych znajdziesz w necie bez liku, a już szczególnie aktywni i płodni są wszyscy początkujący "piekarze" blogerzy i blogerki. Oni wiedzą najwięcej i najlepiej, więc życzę powodzenia . No widzisz, zapytałem poważnie a Twój post albo nie do mnie bo jakoś nie kojarzę bym pytał o definicję bułki, albo nie zawiera odpowiedzi. Tym samym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 8 Marca 2016 Withereggie. Ja również odpowiedziałem Ci jak najbardziej poważnie. Na tym klasycznym przykładzie definicji bułki, możesz zobaczyć co różni te dwa wypieki, Wnioski wyciągniesz sobie sam przypuszczam, gdyż to nie jest takie skomplikowane, zaś intencje jak najbardziej czytelne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 8 Marca 2016 Jak go zwał ,tak go zwał ,byle smakował. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 8 Marca 2016 Ok. Zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 8 Marca 2016 Ostatnio obserwuje,że większy nacisk kładziony jest na pieczywo na zakwasie..Drożdże są "be".Ja często piekę chlebki i bułeczki na drożdżach [z mieszanych mąk] a jeśli używam zakwasu ,to też zawsze dodaję drożdzy ,bo tak mi smakuje .Staram się żyć w miarę zdrowo i jeść w miarę zdrowo,ale bez przesady i nic na siłę.Przede wszystkim musi smakować ! Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 8 Marca 2016 @sverige2, czy w końcu odniesiesz się do linków które Ci przesłałem, raz tu i drugi raz ja i Robert ( roger ) w wątku podwawelska? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 8 Marca 2016 Nie Waro, już się dostatecznie do tematu bułek pszennych odniosłem, i nie musisz akceptować podanych definicji, ot i tyle. Przedstawiłem definicję klasycznej pszennej bułki na drożdżach, bez etapu fermentacji zaczynu. Nie musisz tej definicji wypieku klasycznej bułki pszennej akceptować, to Twoja sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.