paweljack Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Listopada 2014 Proste a jakże do mnie przemawiające .... Do mnie też, na razie najbardziej. Ale dziękuję wszystkim za porady. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Listopada 2014 Tusiaczku , kazdy ma swoje zdanie i ja na pewno nie bede mikogo przekonywac do mojej opini. Ja tylko podalam rade i przy tym pozostane. A jesli juz , moj pierwszy post skierowany do Pawlajackbyl wlasnie o to ,zeby szamot polozyl na dnie piekarnika, bo wg zdjecia jego chleba sadze,ze jego piekarnik nie trzyma tempoeratury. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Listopada 2014 I jeszcze jedna rada mi się przypomniała owego majstra - czy to będzie szamot czy granit trzeba go najpierw nagrzać a więc minimum półgodziny potrzymać w zadanej temperaturze. Ja jak piekę chlebki to trzymam godzinę 250`C (podobno mniej więcej tyle mają piece chlebowe) a potem do pieczenia zmniejszam na 200-220. Chlebek pięknie rośnie a skórka jest chrupiąca i rumiana. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Listopada 2014 Tusiaczku, tylko czy twoj pan zdun kiedys schladzam granit do temperatury powiedzmy z250 do 160? Jesli tak, to w jaki sposob, bo nie uwierze ,ze zrobil ro w czasie krotkim jaki potrzebuje cukiernia. I dlatego piece owe byly robione z szamotu. A nie ze wzgledu na koszt kamienia. No ale jak powiedzialam, to jest moj punkt widzenia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Anno masz pełną i całkowitą rację, a poza tym tradycja bierze się skądś i z czegoś wynika, z reguły z setek lat doświadczeń i obserwacji używanych do przedsięwzięcia materiałów, a nie z kosztów jakie wybudowanie czegoś tam generuje. Bo są przecież ludzie których stać na wiele, nie tylko na piec chlebowy z granitu, który jeżeli tylko miałby potrzebne dla wypieku chleba właściwości, znalazłby bez cienia wątpliwości rację bytu i byłby powielany w tysiącach i setkach tysięcy egzemplarzy, z racji swych niezaprzeczalnych zalet. Jeżeli ktoś jednak zechce, to wybuduje sobie piec nie tylko z granitu ale nawet ze stali KO (nie mówimy o obudowie) bo będzie miał ogromną łatwość utrzymania go w czystości i zawsze znajdzie do tego "wynalazku" racjonalne wytłumaczenie i "naukowe" uzasadnienie.Niezależnie jednak od wszelkich racji, przewag, i naukowych uzasadnień, warto przeczytać ten oto wątek :http://www.godkowie.pl/piec-chlebowy,page299.html Edytowane 13 Listopada 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Listopada 2014 Po drugie właśnie higroskopijność szamotu wyklucza go z kuchni bo jeżeli będziemy piec cokolwiek innego niż chleb (np pizza, mięsa itp) to szamot wchłania wszystko do wnętrza a w piekarniku nie ma żywego ognia żeby to wszystko wypalić. Proste a jakże do mnie przemawiające.Chyba głupi jestem, ale po włożeniu wsadu w piecu chlebowym nie musi być żywego ognia. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Listopada 2014 Aniu, tak między Bogiem a prawdą nie barfzo rozumiem o co Ci chodzi. Bo nie bardzo rozumiem sens schładzania tego granitu itp. Odnoszę wrażenie że piszemy o dwóch różnych rzeczach. Ja o piecu chlebowym a Ty o cukierni i okolicach. Nie znam się na tym ale wychodzi na to że to dwie różne rzeczy. Chyba...Waro - a czym rozpalisz w piecu? Czarodziejską różdżką? Sferisiowi nie chce mi się odpowiadać bo pewnych rzeczy się jednak nie tykam... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Listopada 2014 Waro - a czym rozpalisz w piecu? Czarodziejską różdżką?Żartujesz, czy podpuszczasz. Piec chlebowy jest nagrzewany spalanym drewnem. Przed pieczeniem żar jest usuwany. Wykorzystywane są właściwości akumulacyjne pieca. Więc ponawiam pytanie, gdzie żywy ogień? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Listopada 2014 No właśnie to samo pomyślałem sobie o Twoim pytaniu :-) Przecież sam opisujesz proces rozpalania drewnem więc za każdym razem masz właśnie żywy ogień... W trakcie rozgrzewania pieca wypalają się wszystkie pozostałości w piecu... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Listopada 2014 Odnoszę wrażenie że piszemy o dwóch różnych rzeczach. Tusiaczku przeczytaj moj pierwszy post numer 30 skierowany do Pawlajack i post 52. Ja pisze o wyrownaniu temperatury w piekarniku. Gazowe czy elektryczne piekarniki nie zawsze trzymaja temperatury i dlatego w poerwszym poscie poradzilam Pawlowi aby umiescil szamot na dnie piekarnika. Taki tryk pozwoli na wyronanie temeratury, utrzymanie jej w czasie pieczenia obojetnie w czym czy na czym i oojetnie ,jakiego wypieku czy pieczeni.Jakims cudem wy wszyscy dajecie jemu porady do kamienia do pieczenia. Twoj granit bardzo dorze sie sprawdza w takim piekarniku, jako "blaszka" do chleba. A co do piecow, uwiez widzialam je w akcji pieczenia od chleba do suszenia w nich bezy i to wszystko jest mozliwe. Jednka byl wylozonym szamotem. Szybkie schladzanie rowniez widzialam, bo w kolece czekaly inne produkty do pieczenia. I chleby szly bez blach a ciasta w blachach.O smaku owych wipiekow chyba mozemy spytac kolege na forum ( jak przeczyta i pamieta to sie odezwie ), bo ja pamietam te smaki, ale niestety technologia wyparla juz dzisiaj owe cudo i teraz tylko zwykle piekarniki tam sa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Listopada 2014 Rozumiem, że w piecu nagrzewanym elektrycznie, pozostałości nie znikną. Brr, chyba już nigdy nie kupię chleba w sklepie. A jak ktoś po pieczeniu chleba włoży do pieca chlebowego ( opalanego drewnem ), włoży ciasto lub pieczeń, to otrzyma truciznę. Zawsze mi się wydawało, że pozostałości usunie temperatura, ale jednak chyba głupi jestem. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Listopada 2014 paweljack przepraszam, że zaśmieciłem Twój temat, jeśli uznasz to za stosowne proszę usuń moje posty.Dziękuję.Zostawiam te o pieczeniu chleba.Temat o diecie przeniosłem do kafejki. Myślę, że dyskutanci się nie gniewają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Listopada 2014 Przed zerknięciem proszę odstawić gorącą kawę. Ku uciesze niektórym: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Listopada 2014 Piękny placek ziemniaczany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Listopada 2014 PAweljack, jaki chleb piekles? To jest obiaw zaluznego ciasta. Ale musze sie przyznac tez mialam usmiech na buzi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Listopada 2014 to jest ten sam chleb który piekł wcześniej z mojego przepisu chyba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Listopada 2014 PAweljack, jaki chleb piekles?To pierwszy z tego tematu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Listopada 2014 Pawel ja myslalam ze to jakis mega herbatniczek do kawki ja pieklam tez chlebek bez foremki ,tylko wyrastal w koszyku ,koszyk za duzy chlebek mial 4 cm wysokosci ..pyszna byla skorka chwilowo brak czasu ale powtorka bedzie, bo smakowal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Ku uciesze niektórym: nieudany_2.jpg Uważam że bardzo fajny chlebuś, sam coś takiego celowo właśnie piekę, ponieważ uwielbiam skórkę z chleba, duuuużżżooo, chrupiącej skórki. Po wystudzeniu przekrawam wzdłuż na dwie części, smaruję grubo pysznym masłem i "niebo w gębie". Poza tym w Szwecji nieco podobne, tego typu pieczywo, czyli "Fiński chlebek", jest gotowe do nabycia w marketach, lecz do własnoręcznie wykonanego takiego chlebowego placka, marketowy gotowiec się nie umywa.Tutaj przepis na chlebek wg. oryginalnej receptury.http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/hataleipa-finski-chleb-awaryjny.htmlTak więc Pawle, niechcący upiekłeś doskonały, pokazowy nieomal, i zapewne przepyszny, "Fiński chlebek" i tak trzymaj, i podaj koniecznie swoją własną recepturę, gdyż uważam że będzie miał wielu naśladowców .Tu na przykład "Fiński chlebek" bezglutenowy.http://glutenfribak.blogg.se/2013/february/glutenfritt-syrligt-brod-av-finsk-typ.htmlTak więc jest to typowy i celowy wypiek. Edytowane 20 Listopada 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Listopada 2014 .pyszna byla skorka Tej się nie dało zjeść Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Listopada 2014 zjesc pewniei by si edalo tylko dentysta tez by mial robote....Sverige2 moj byl wlasnie cos w stylu finskiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ku uciesze niektórym: nieudany_2.jpgTak więc Pawle, niechcący upiekłeś doskonały, pokazowy nieomal, i zapewne przepyszny, "Fiński chlebek" i tak trzymaj, i podaj koniecznie recepturę, gdyż uważam że będzie miał wielu naśladowców .Ten chyba jednak nie mieści się w żadnej kategorii A w takim razie "fiński" w międzyczasie też już zrobiłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Listopada 2014 Paweljack, Napisz co zmieniles w przepisie ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Listopada 2014 Tu na przykład "Fiński chlebek" bezglutenowy.http://glutenfribak.blogg.se/2013/february/glutenfritt-syrligt-brod-av-finsk-typ.htmlTak więc jest to typowy i celowy wypiek.Ale te, które pokazałeś są zdecydowanie wyższe. Paweljack, Napisz co zmieniles w przepisie ?Nic jeśli chodzi o ilości. Kupiłem inną mąkę, niż do tej pory ale Bio, to powinna być super, drożdże niby też inne ale świeże, wiec jakby takie same. Przesiałem pierwszy raz oba rodzaje mąki. Ciasto zamiast do siebie, lepiło się cały czas do ścianek naczynia podczas kręcenia - wyrabiam robotem. Po pierwszej godzinie wyrosło ale było tak klejące, że nie mogłem wyjąć z koszyczka. Po drugiej godzinie już nie wyrosło i podczas pieczenia też nie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Listopada 2014 Maka jaka kupiles musiala miec wysoka wilgotnosc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.