Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

Proste a jakże do mnie przemawiające .... 

Do mnie też, na razie najbardziej.  :) Ale dziękuję wszystkim za porady. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383114
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tusiaczku , kazdy ma swoje zdanie i ja na pewno nie bede mikogo przekonywac do mojej opini.  Ja tylko podalam rade i przy tym pozostane. :D

 A jesli juz , moj pierwszy post skierowany do Pawlajackbyl wlasnie o to ,zeby szamot polozyl na dnie piekarnika, bo wg zdjecia jego chleba sadze,ze jego piekarnik nie trzyma tempoeratury. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383115
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedna rada mi się przypomniała owego majstra - czy to będzie szamot czy granit trzeba go najpierw nagrzać a więc minimum półgodziny potrzymać w zadanej temperaturze. Ja jak piekę chlebki to trzymam godzinę 250`C (podobno mniej więcej tyle mają piece chlebowe) a potem do pieczenia zmniejszam na 200-220. Chlebek pięknie rośnie a skórka jest chrupiąca i rumiana.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383116
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, tylko czy twoj pan zdun kiedys schladzam granit do temperatury powiedzmy z250 do 160? Jesli tak, to w jaki sposob, bo nie uwierze ,ze zrobil ro w czasie krotkim jaki potrzebuje cukiernia. I dlatego piece owe byly robione z szamotu. A nie ze wzgledu na koszt kamienia. 

 No ale jak powiedzialam, to jest moj punkt widzenia :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383123
Udostępnij na innych stronach

Anno masz pełną i całkowitą rację, a poza tym tradycja bierze się skądś i z czegoś wynika, z reguły z setek lat doświadczeń i obserwacji używanych do przedsięwzięcia materiałów, a nie z kosztów jakie wybudowanie czegoś tam generuje. Bo są przecież ludzie których stać na wiele, nie tylko na piec chlebowy z granitu, który jeżeli tylko miałby potrzebne dla wypieku chleba właściwości, znalazłby bez cienia wątpliwości rację bytu i byłby powielany w tysiącach i setkach tysięcy egzemplarzy, z racji swych niezaprzeczalnych zalet. Jeżeli ktoś jednak zechce, to wybuduje sobie piec nie tylko z granitu ale nawet ze stali KO (nie mówimy o obudowie) bo będzie miał ogromną łatwość utrzymania go w czystości i zawsze znajdzie do tego "wynalazku" racjonalne wytłumaczenie i "naukowe" uzasadnienie.

Niezależnie jednak od wszelkich racji, przewag, i naukowych uzasadnień, warto przeczytać ten oto wątek :

http://www.godkowie.pl/piec-chlebowy,page299.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383127
Udostępnij na innych stronach

Po drugie właśnie higroskopijność szamotu wyklucza go z kuchni bo jeżeli będziemy piec cokolwiek innego niż chleb (np pizza, mięsa itp) to szamot wchłania wszystko do wnętrza a w piekarniku nie ma żywego ognia żeby to wszystko wypalić. Proste a jakże do mnie przemawiające.

Chyba głupi jestem, ale po włożeniu wsadu w piecu chlebowym nie musi być żywego ognia.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383128
Udostępnij na innych stronach

Aniu, tak między Bogiem a prawdą nie barfzo rozumiem o co Ci chodzi. Bo nie bardzo rozumiem sens schładzania tego granitu itp. Odnoszę wrażenie że piszemy o dwóch różnych rzeczach. Ja o piecu chlebowym a Ty o cukierni i okolicach. Nie znam się na tym ale wychodzi na to że to dwie różne rzeczy. Chyba...

Waro - a czym rozpalisz w piecu? Czarodziejską różdżką?

Sferisiowi nie chce mi się odpowiadać bo pewnych rzeczy się jednak nie tykam...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383130
Udostępnij na innych stronach

Waro - a czym rozpalisz w piecu? Czarodziejską różdżką?

Żartujesz, czy podpuszczasz. Piec chlebowy jest nagrzewany spalanym drewnem. Przed pieczeniem żar jest usuwany. Wykorzystywane są właściwości akumulacyjne pieca. Więc ponawiam pytanie, gdzie żywy ogień?

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383132
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to samo pomyślałem sobie o Twoim pytaniu :-) Przecież sam opisujesz proces rozpalania drewnem więc za każdym razem masz właśnie żywy ogień... W trakcie rozgrzewania pieca wypalają się wszystkie pozostałości w piecu...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383133
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odnoszę wrażenie że piszemy o dwóch różnych rzeczach.
 

Tusiaczku przeczytaj moj pierwszy post numer 30  skierowany do Pawlajack i post 52. Ja pisze o wyrownaniu temperatury w piekarniku. Gazowe czy elektryczne piekarniki nie zawsze trzymaja temperatury i dlatego w poerwszym poscie poradzilam Pawlowi aby umiescil szamot na dnie piekarnika.  Taki tryk pozwoli na wyronanie temeratury, utrzymanie jej w czasie pieczenia obojetnie w czym czy na czym i oojetnie ,jakiego wypieku czy pieczeni.

Jakims cudem wy wszyscy dajecie jemu porady do kamienia do pieczenia. Twoj granit bardzo dorze sie sprawdza w takim piekarniku, jako "blaszka" do chleba

. A co do piecow, uwiez widzialam je w akcji pieczenia od chleba do suszenia w nich bezy i to wszystko jest mozliwe. Jednka byl wylozonym szamotem. Szybkie schladzanie  rowniez widzialam, bo w kolece czekaly inne produkty do pieczenia. I chleby szly bez blach a ciasta w blachach.

O smaku owych wipiekow chyba mozemy spytac kolege na forum ( jak przeczyta i pamieta to sie odezwie  :D ), bo ja pamietam te smaki, ale niestety technologia wyparla juz dzisiaj owe cudo i teraz tylko zwykle piekarniki tam sa.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383134
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że w piecu nagrzewanym elektrycznie, pozostałości nie znikną. Brr, chyba już nigdy nie kupię chleba w sklepie. A jak ktoś po pieczeniu chleba włoży do pieca chlebowego ( opalanego drewnem ), włoży ciasto lub pieczeń, to otrzyma truciznę. Zawsze mi się wydawało, że pozostałości usunie temperatura, ale jednak chyba głupi jestem.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383163
Udostępnij na innych stronach

paweljack przepraszam, że zaśmieciłem Twój temat, jeśli uznasz to za stosowne proszę usuń moje posty.

Dziękuję.

Zostawiam te o pieczeniu chleba.

Temat o diecie przeniosłem do kafejki. Myślę, że dyskutanci się nie gniewają.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-383522
Udostępnij na innych stronach

Przed zerknięciem proszę odstawić gorącą kawę.  :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ku uciesze niektórym:

 

 

 

post-55133-0-02579000-1416472212_thumb.jpg

 

 

 

:laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

 

 

 

post-55133-0-55376800-1416472212_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384462
Udostępnij na innych stronach

PAweljack, jaki chleb piekles? To jest obiaw zaluznego ciasta. Ale musze sie przyznac tez mialam usmiech na buzi :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384465
Udostępnij na innych stronach

PAweljack, jaki chleb piekles?

To pierwszy z tego tematu.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384470
Udostępnij na innych stronach

Pawel ja myslalam ze to jakis mega herbatniczek do kawki  :D

ja pieklam tez chlebek bez foremki ,tylko wyrastal w koszyku ,koszyk za duzy chlebek mial 4 cm wysokosci ..pyszna byla skorka  :cool:

chwilowo brak czasu ale powtorka bedzie, bo smakowal  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384471
Udostępnij na innych stronach

Ku uciesze niektórym:  :laugh:  :laugh:

attachicon.gifnieudany_2.jpg

 

Uważam że bardzo fajny chlebuś, sam coś takiego celowo właśnie piekę, ponieważ uwielbiam skórkę z chleba, duuuużżżooo, chrupiącej skórki. Po wystudzeniu przekrawam wzdłuż na dwie części, smaruję grubo pysznym masłem i "niebo w gębie". Poza tym w Szwecji nieco podobne, tego typu pieczywo, czyli  "Fiński chlebek", jest gotowe do nabycia w marketach, lecz do własnoręcznie wykonanego takiego chlebowego placka, marketowy gotowiec się  nie umywa.

Tutaj przepis na chlebek wg. oryginalnej receptury.

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/hataleipa-finski-chleb-awaryjny.html

Tak więc Pawle, niechcący upiekłeś doskonały, pokazowy nieomal, i zapewne przepyszny, "Fiński chlebek" i tak trzymaj, i podaj koniecznie swoją własną recepturę, gdyż uważam że będzie miał wielu naśladowców :thumbsup::clap: .

Tu na przykład "Fiński chlebek" bezglutenowy.

http://glutenfribak.blogg.se/2013/february/glutenfritt-syrligt-brod-av-finsk-typ.html

Tak więc jest to typowy i celowy wypiek.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384472
Udostępnij na innych stronach

.pyszna byla skorka  :cool:

Tej się nie dało zjeść  :no:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384473
Udostępnij na innych stronach

zjesc pewniei by si edalo tylko dentysta tez by mial robote....

Sverige2 moj byl wlasnie cos w stylu finskiego :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384474
Udostępnij na innych stronach

 

Ku uciesze niektórym:  :laugh:  :laugh:

attachicon.gifnieudany_2.jpg

Tak więc Pawle, niechcący upiekłeś doskonały, pokazowy nieomal, i zapewne przepyszny, "Fiński chlebek" i tak trzymaj, i podaj koniecznie recepturę, gdyż uważam że będzie miał wielu naśladowców :thumbsup::clap: .

Ten chyba jednak nie mieści się w żadnej kategorii  :laugh:

A w takim razie "fiński" w międzyczasie też już zrobiłem.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384475
Udostępnij na innych stronach

Paweljack,  Napisz co zmieniles w przepisie ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384476
Udostępnij na innych stronach

Tu na przykład "Fiński chlebek" bezglutenowy.

http://glutenfribak.blogg.se/2013/february/glutenfritt-syrligt-brod-av-finsk-typ.html

Tak więc jest to typowy i celowy wypiek.

Ale te, które pokazałeś są zdecydowanie wyższe.  :D

Paweljack,  Napisz co zmieniles w przepisie ?

Nic jeśli chodzi o ilości. Kupiłem inną mąkę, niż do tej pory ale Bio, to powinna być super, drożdże niby też inne ale świeże, wiec jakby takie same. Przesiałem pierwszy raz oba rodzaje mąki. Ciasto zamiast do siebie, lepiło się cały czas do ścianek naczynia podczas kręcenia - wyrabiam robotem. Po pierwszej godzinie wyrosło ale było tak klejące, że nie mogłem wyjąć z koszyczka. Po drugiej godzinie już nie wyrosło i podczas pieczenia też nie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384478
Udostępnij na innych stronach

Maka jaka kupiles musiala miec wysoka wilgotnosc.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/3/#findComment-384480
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.