sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jeżeli ktoś nie piecze zbyt często, to dobrym sposobem jest wylać gotowy zakwas na powiedzmy blachę z piekarnika, następnie można lekko podgrzewając, pozostawić do wysuszenia. Wysuszony płat zakwasu pokruszyć na drobne kawałki i włożyć do pojemniczka i zamknięty umieścić w lodówce. Wyjąć wtedy kiedy potrzebny, i ożywić zalewając go w słoiku letnią wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.Zrobię kolejny i zobaczymy, natomiast wszyscy piszą że przechowywać w lodówce. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie. Na forum czy na kogoś z Użytkowników? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat? Przecież napisałem powyżej, przegapiłeś ??? A ci którzy pieką często, cały czas odświeżają, mój ma już nie wiem dokładnie ile lat. Nawet jadąc na lato do Polski, to zabieram go ze sobą, a piekę własne pieczywo od kilkudziesięciu lat. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie. Na forum czy na kogoś z Użytkowników? Wiesz coś o tym? Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat? Przecież napisałem powyżej, przegapiłeś ??? A ci którzy pieką często, cały czas odświeżają, mój ma już nie wiem dokładnie ile lat. Nawet jadąc na lato do Polski, to zabieram go ze sobą, a piekę własne pieczywo od kilkudziesięciu lat.Nie przegapiłem Jarku, przyjąłem do wiadomości, choć pierwszy raz czytam o takim sposobie.Przeważnie o lodówce właśnie słyszałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Rozczaruję Ciebie Pawle..ja nic o tym nie wiem. Nie warto uogólniać ,że ktoś się obraził na Forum ,bo to nadużycie..nieprawdaż? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Rozczaruję Ciebie Pawle..ja nic o tym nie wiem. Nie warto uogólniać ,że ktoś się obraził na Forum ,bo to nadużycie..nieprawdaż?Pomyślałem tylko, że chodziło o skasowane posty ( dziwne zresztą i nie Magdy, tylko tajemniczej MATKI TERESY), dlatego napisałem, że na forum. Ale może jest inaczej. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie wiem co znaczy "jest inaczej".. Skoro ktoś się nie loguje na forum to jego sprawa...i nie warto szukać drugiego dna. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie wiem co znaczy "jest inaczej".. Skoro ktoś się nie loguje na forum to jego sprawa...i nie warto szukać drugiego dna.Znaczy, że może masz rację z jakimś użytkownikiem, choć też nie uważam żeby to był powód, aby przestać tu zaglądać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.Zrobię kolejny i zobaczymy, natomiast wszyscy piszą że przechowywać w lodówce. Dzięki za podpowiedzi.Paweł, po prostu suszą zakwas. Wpisz w google "suszenie zakwasu". P.S. Przepraszam nie zauważyłem sverige2 też Ci to podpowiadał, Edytowane 4 Stycznia 2015 przez waro58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Stycznia 2015 paweljack ja piekę chleb na zakwasie i zaczyn( zaczątek) przechowuje w lodowce .Ma on formę stałą i owszem ma on już z kilka lat ale chleb piekę co tydzień czyli co tydzień go odnawiam . Co do aktywności użytkowników to zauważyłam ,że jest gros osób ,które zaraz po zarejestrowaniu przejawiają bardzo dużą aktywność, dowiedzą się tyle ie im potrzeba i niestety znikają albo ich aktywność zdecydowanie maleje Oczywiście piszę tak ogólnie bo nie wiem jaka jest przyczyna ,że mardem przestała do nas zaglądać . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Mój kuzyn ma zakwas ponad 50 letni.Dostał go od mistrza jak uczył się na piekarza. Mistrz używał go 30 lat w małej piekarni a dostał też od dziadka.Kuzyn dokarmia go co 2-3 dni bez przerwy.Jeśli uzbiera się mu tyle że nie zużyje całego to nadwyżkę wyrzuca. Co do wcześniejszego postu to sam jestem świeżakiem i mało piszę bo się uczę.Ale do dużej aktywności na forum na razie zniechęcają mnie posty niektórych użytkowników.Co jakiś temat powstanie czy post świeżaka, pewna grupa użytkowników zaczyna się naśmiewać lub pisać takie pierdoły w temacie że domniemam czy aby piszą na trzeźwo, np użytkownik "jumbo" w tematcie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/ i Mnie to właśnie zniechęca do pisania ale zaglądam chętnie Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Robak56 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ma on formę stałą i owszem ma on już z kilka lat ale chleb piekę co tydzień czyli co tydzień go odnawiam .Czyli muszę zacząć wreszcie piec te chleby na zakwasie a nie tylko przechowywać. Chyba tu jest problem. Dzięki Olgo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Pawle, o suszeniu zakwasu było już dosyć dawno, pisałem nie tylko ja, ale nie łatwo odnaleźć i do tego dotrzeć, ale już było na pewno. Suszenie to stary i od dawien dawna znany sposób.Jeżeli pieczesz raz w tygodniu to odnawiany tak jak pisze Chudziak, będziesz miał przez lata, tak jak i ja między innymi. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Kuzyn dokarmia go co 2-3 dni bez przerwy.I pewnie tę informację gdzieś przegapiłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja dokarmiam po odebraniu czesci gdy pieke chleb. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi.OK. ale chodzi o regularne dokarmianie a ja dokarmiałem kilka dni z rzędu na początku tworzenia go a później do lodówki. jakoś może przeoczyłem regularne dokarmianie, tylko wyczytałem, żeby dokarmić przed robieniem chleba. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Stycznia 2015 paweljack -żurek spokojnie można przetrzymywać dłużej bo nie wymagasz od niego by "ożył" w żurku -zupie tylko by nadał charakterystyczny smak zupie a zaczyn na chleb musi być używany regularnie by drobnoustroje w nim zawarte były żywe i mogły się namnażać po "obudzeniu".Ja swego zaczynu też nie dokarmiam w tzw międzyczasie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi.Możliwe ale kuzyna tak uczyli.Wcześniej nie wiedząc że kuzyn ma taki skarb kupiłem podobno 10 letni zakwas przez allegro.Tam niby kazali dokarmiać raz na tydzień ale po 4 tygodniach zepsuł mi się mimo iż trzymałem się reżimu sanitarnego.Sam wyhodowałem jeszcze jeden zakwas. Rok miał i co 4 dni był karmiony. Niestety nie poznałem skutecznej metody wypieku chleba w piekarniku gazowym i poszedł w kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Osobiście robię tak jak Electra. Słoik ok. 450 ml. zakwasu wylewam wieczorem do miski, wyrabiam ciasto i przekładam do foremek. Rano ciasto jest wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Zakwas po wylaniu zostaje na ściankach słoika, i nieco na dnie. Wsypuję więc do słoika ponownie 4 czubate łyżki mąki, dolewam letniej wody, wymieszam i zostawiam w szafce na 24 godz. Po 24 godz. nowy-stary zakwas jest gotowy i ląduje w lodówce, czekając na następne pieczenie. Żadnego dokarmiania w między czasie nie robię, bo nie ma takiej potrzeby. Przy następny pieczeniu powtarzam, i tak przez całe lata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wszystko jasne, tak czy siak, jak się piecze co tydzień chleb, to zakwas jest co tydzień regularnie dokarmiony/odtworzony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie .Wszystko jasne, tak czy siak, jak się piecze co tydzień chleb, to zakwas jest co tydzień regularnie dokarmiony/odtworzony. Dokładnie jak piszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dokladnie ,ja swoj zaczelam od poczatku i mam do dzisiaj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 4 Stycznia 2015 OK. Przekonaliście mnie. Wyrzucam i robię nowy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.