Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś nie piecze zbyt często, to dobrym sposobem jest wylać gotowy zakwas na powiedzmy blachę z piekarnika, następnie można lekko podgrzewając, pozostawić do wysuszenia. Wysuszony płat zakwasu pokruszyć na drobne kawałki i włożyć do pojemniczka i zamknięty umieścić w lodówce. Wyjąć wtedy kiedy potrzebny, i ożywić zalewając go w słoiku letnią wodą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394714
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?

Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.

Zrobię kolejny i zobaczymy, natomiast wszyscy piszą że przechowywać w lodówce. 

Dzięki za podpowiedzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394723
Udostępnij na innych stronach

 

Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.

 Na forum czy na kogoś z Użytkowników? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394724
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?

 

Przecież napisałem powyżej, przegapiłeś ??? A ci którzy pieką często, cały czas odświeżają, mój ma już nie wiem dokładnie ile lat. Nawet jadąc na lato do Polski, to zabieram go ze sobą, a piekę własne pieczywo od kilkudziesięciu lat.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394729
Udostępnij na innych stronach

 

 

Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.

 Na forum czy na kogoś z Użytkowników? :rolleyes:

Wiesz coś o tym?  :D

 

Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?

 

Przecież napisałem powyżej, przegapiłeś ??? A ci którzy pieką często, cały czas odświeżają, mój ma już nie wiem dokładnie ile lat. Nawet jadąc na lato do Polski, to zabieram go ze sobą, a piekę własne pieczywo od kilkudziesięciu lat.

Nie przegapiłem Jarku, przyjąłem do wiadomości, choć pierwszy raz czytam o takim sposobie.

Przeważnie o lodówce właśnie słyszałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394739
Udostępnij na innych stronach

Rozczaruję Ciebie Pawle..ja nic o tym nie wiem. Nie warto uogólniać ,że ktoś się obraził na Forum ,bo to nadużycie..nieprawdaż?

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394741
Udostępnij na innych stronach

Rozczaruję Ciebie Pawle..ja nic o tym nie wiem. Nie warto uogólniać ,że ktoś się obraził na Forum ,bo to nadużycie..nieprawdaż?

Pomyślałem tylko, że chodziło o skasowane posty ( dziwne zresztą i nie Magdy, tylko tajemniczej MATKI TERESY), dlatego napisałem, że na forum. Ale może jest inaczej.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394742
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co znaczy "jest inaczej".. Skoro ktoś się nie loguje na forum to jego sprawa...i nie warto szukać drugiego dna.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394744
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co znaczy "jest inaczej".. Skoro ktoś się nie loguje na forum to jego sprawa...i nie warto szukać drugiego dna.

Znaczy, że może masz rację z jakimś użytkownikiem, choć też nie uważam żeby to był powód, aby przestać tu zaglądać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394745
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się gdzie i jak przechowują ci, co mają zakwas po kilka miesięcy, czy lat?

Madzia obraziła się na forum, to pewnie też nie podpowie.

Zrobię kolejny i zobaczymy, natomiast wszyscy piszą że przechowywać w lodówce. 

Dzięki za podpowiedzi.

Paweł, po prostu suszą zakwas. Wpisz w google "suszenie zakwasu".

 

P.S. Przepraszam nie zauważyłem sverige2 też Ci to podpowiadał,

Edytowane przez waro58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394746
Udostępnij na innych stronach

paweljack ja piekę chleb na zakwasie i zaczyn( zaczątek)  przechowuje w lodowce .Ma on  formę stałą i owszem ma on już z  kilka lat ale chleb piekę co tydzień czyli co tydzień go odnawiam .

 

Co do aktywności użytkowników to zauważyłam ,że jest gros osób ,które zaraz po zarejestrowaniu przejawiają bardzo dużą aktywność, dowiedzą się tyle ie im potrzeba i niestety znikają albo ich aktywność zdecydowanie maleje :hmm: Oczywiście piszę tak ogólnie bo nie wiem jaka jest przyczyna ,że mardem przestała do nas zaglądać .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394748
Udostępnij na innych stronach

Mój kuzyn ma zakwas ponad 50 letni.

Dostał go od mistrza jak uczył się na piekarza. Mistrz używał go 30 lat w małej piekarni a dostał też od dziadka.

Kuzyn dokarmia go co 2-3 dni bez przerwy.

Jeśli uzbiera się mu tyle że nie zużyje całego to nadwyżkę wyrzuca.

 

Co do wcześniejszego postu to sam jestem świeżakiem i mało piszę bo się uczę.
Ale do dużej aktywności na forum na razie zniechęcają mnie posty niektórych użytkowników.

Co jakiś temat powstanie czy post świeżaka, pewna grupa użytkowników zaczyna się naśmiewać lub pisać takie pierdoły w temacie że domniemam czy aby piszą na trzeźwo, np użytkownik "jumbo" w tematcie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/ i

Mnie to właśnie zniechęca do pisania ale zaglądam chętnie

Edytowane przez Robak56
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394749
Udostępnij na innych stronach

Ma on  formę stałą i owszem ma on już z  kilka lat ale chleb piekę co tydzień czyli co tydzień go odnawiam .

Czyli muszę zacząć wreszcie piec te chleby na zakwasie a nie tylko przechowywać.  :D:laugh:  Chyba tu jest problem. Dzięki Olgo.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394750
Udostępnij na innych stronach

Pawle, o suszeniu zakwasu było już dosyć dawno, pisałem nie tylko ja, ale nie łatwo odnaleźć i do tego dotrzeć, ale już było na pewno. Suszenie to stary i od dawien dawna znany sposób.

Jeżeli pieczesz raz w tygodniu to odnawiany tak jak pisze Chudziak, będziesz miał przez lata, tak jak i ja między innymi.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394751
Udostępnij na innych stronach

Kuzyn dokarmia go co 2-3 dni bez przerwy.

I pewnie tę informację gdzieś przegapiłem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394752
Udostępnij na innych stronach

Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394753
Udostępnij na innych stronach

Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi.

OK. ale chodzi o regularne dokarmianie a ja dokarmiałem kilka dni z rzędu na początku tworzenia go a później do lodówki. jakoś może przeoczyłem regularne dokarmianie, tylko wyczytałem, żeby dokarmić przed robieniem chleba.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394755
Udostępnij na innych stronach

paweljack -żurek spokojnie można przetrzymywać dłużej bo nie wymagasz od niego by "ożył" w  żurku -zupie  tylko by nadał charakterystyczny smak  zupie a zaczyn na chleb musi być używany regularnie by drobnoustroje w nim zawarte były żywe i mogły się namnażać po "obudzeniu".

Ja swego zaczynu też nie dokarmiam w tzw międzyczasie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394756
Udostępnij na innych stronach

Nie ma żadnej racjonalnej potrzeby tak częste dokarmianie. Tydzień, a nawet więcej , spokojnie bez dokarmiania w lodówce stoi.

Możliwe ale kuzyna tak uczyli.

Wcześniej nie wiedząc że kuzyn ma taki skarb kupiłem podobno 10 letni zakwas przez allegro.

Tam niby kazali dokarmiać raz na tydzień ale po 4 tygodniach zepsuł mi się mimo iż trzymałem się reżimu sanitarnego.

Sam wyhodowałem jeszcze jeden zakwas. Rok miał i co 4 dni był karmiony. Niestety nie poznałem skutecznej metody wypieku chleba w piekarniku gazowym :(  i poszedł w kanał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394757
Udostępnij na innych stronach

Osobiście robię tak jak Electra. Słoik ok. 450 ml. zakwasu wylewam wieczorem do miski, wyrabiam ciasto i przekładam do foremek. Rano ciasto jest wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Zakwas po wylaniu zostaje na ściankach słoika, i nieco na dnie. Wsypuję więc do słoika ponownie 4 czubate łyżki mąki, dolewam letniej wody, wymieszam i zostawiam w szafce na 24 godz. Po 24 godz. nowy-stary zakwas jest gotowy i ląduje w lodówce, czekając na następne pieczenie. Żadnego dokarmiania w między czasie nie robię, bo nie ma takiej potrzeby. Przy następny pieczeniu powtarzam, i tak przez całe lata.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394759
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne, tak czy siak, jak się piecze co tydzień chleb, to zakwas jest co tydzień regularnie dokarmiony/odtworzony.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394761
Udostępnij na innych stronach

Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie :D .


Wszystko jasne, tak czy siak, jak się piecze co tydzień chleb, to zakwas jest co tydzień regularnie dokarmiony/odtworzony.

 

Dokładnie jak piszesz :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394762
Udostępnij na innych stronach

 Dokladnie ,ja swoj zaczelam od poczatku i mam do dzisiaj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394763
Udostępnij na innych stronach

OK. Przekonaliście mnie. Wyrzucam i robię nowy.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/5/#findComment-394765
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.