eli55 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Brawo Pawel , , bardzo ladne wypieki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jak to był trening, to aż strach pomyśleć jaki będzie właściwy wypiek. Tzn ja już wiem lepiej nie będzie, bo się po prostu nie da - jest idealnie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-395899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Nowy zakwas pracuje. Super za kilka dni chleb na zakwasie I właśnie jest, to on. Pierwszy. TADA.wav Z zaczynu zrobionego metodą 3 - fazową http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Wszystko stąd: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 11 Stycznia 2015 PAweljack, bardzo ladny chlebus Dalej masz jednak niekontrolowane pekniecia, nadetnij chleb z gory, bo po wstawienu do piekarnika, on dalej rosnie , albo w czasie ,kiedy rosnie przed piekarnikiem, przykryj go wilgotna sciereczka, to ochroni skorke od spodu( tam gdzie peka) przed wysuszeniem i jesli juz bedzie szukal ujscia w piecu, zrobi to na gorze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Osobiście uważam takie piękne, chrupiące, niekontrolowane pęknięcia za wspaniały i pożądany efekt. Taka skórka to jest to co najpyszniejsze w chlebie domowego wypieku, super chlebek Pawle . Widać że zakwas się udał .Obecnie w Szwecji staje się coraz bardziej popularne i po latach powracające do łask, pieczywo ręcznie robione na zakwasie z takiej niedużej wspaniałej piekarni z rodzinnymi tradycjami sięgającymi 1902 roku., oto ich wypieki http://www.sodervidingebagaren.se/category/brod/matbrod/ dodam od siebie że te ich wypieki są po prostu przepyszne, prawdziwe "wiejskie" chleby, i aby osiągnąć ten efekt i smak, trzeba posiadać tradycyjnie, wymurowany szamotem i cegłą wewnątrz, piec chlebowy, niestety. Koledzy posiadający własne piece chlebowe chyba wiedzą o czym mowa. Osiągnięcie takiego efektu smakowo wizualnego w normalnym kuchennym piekarniku jest po prostu niemożliwe. Można tylko mieć choćby namiastkę, tak jak to zrobił Paweł, brawo Pawle. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Dalej masz jednak niekontrolowane pekniecia,To inny chleb, więc tamte peknięcia się nie liczą Ten rodzaj jest pierwszy raz i pierwsze pękniecie. A poważnie, to on leżąc w koszyczku popekał na górze juz podczas wyrastania, więc taki wkładałem do pieca. Tyle, że do góry nogami. PAweljack, bardzo ladny chlebus super chlebek Pawle . Widać że zakwas się udał .Dziękuję Wam, no mi też się podoba i sam się cieszę, że mi taki wyszedł, zobaczymy następne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Pęknięcia świadczą,że odbywa się fermentacją ciasta.Gdy kiedyś kupowałem chleb,to właśnie wybierałem popękany.Wolałem taki niż ten gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 12 Stycznia 2015 A poważnie, to on leżąc w koszyczku popekał na górze juz podczas wyrastania, więc taki wkładałem do pieca. Tyle, że do góry nogami. PAweljack, bo musiala wytworzys sie juz sucha skorka na ciescie. Przykryj wigotna sciereczka w czasie rosniecia w koszyku, wtedy w piecu bedziesz mial piekne pekniecie od gory, a dol da Tobie sliczna w closci skorke. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-396608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Lutego 2015 Wyjaśnijcie mi proszę co to jest chleb pełnoziarnisty, bo definicje w necie są różne. No i może macie przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 2 Lutego 2015 Najprościej mówiąc jest to chleb wykonany ze znaczącym udziałem mąki pełnoziarnistej, czyli mąki z pełnego przemiału. Pełny przemiał oznacza, ze warstwa okrywowa nie zostaje usunięta z ziarna przed mieleniem. Z przepisem gorzej. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Lutego 2015 Najprościej mówiąc jest to chleb wykonany ze znaczącym udziałem mąki pełnoziarnistej, czyli mąki z pełnego przemiału. Pełny przemiał oznacza, ze warstwa okrywowa nie zostaje usunięta z ziarna przed mieleniem. Z przepisem gorzej.czyli jeśli z pszennej 2000 to pełnoziarnisty i żytni z mąki 2000 też będzie pełnoziarnisty? Czytałem też, że razowy to nie to samo co pełnozirnisty. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Tak. Nie wiem gdzie to czytałeś, mąka pełnoziarnista to mąka z pełnego przemiału. Dla mąk pszennych stosuje się mieszankę mąki pełnoziarnistej i chlebowej ( typ 650-750 ), gdyż pszenna pełnoziarnista jest trochę gorzkawa. Pełnoziarnistość wynika ze sposobu przemiału. Edytowane 2 Lutego 2015 przez waro58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-401812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 5 Lutego 2015 a tutaj coś od siebie- resztka chleba który zrobiłem wczoraj na zakwasie(3 dniowym) , chleb docelowo 50% pszenna 50% żytnia mąka, oraz uwędzona osobiście kiełbaska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Lutego 2015 paweljack ... piekny chlebus upiekles :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Lutego 2015 Eli, to nie Paweljack, to grzybiarzbobromir Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Lutego 2015 Eli, to nie Paweljack, to grzybiarzbobromir Ja takiego ładnego nie umiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Ja takiego ładnego nie umiem. Wszystko przed Toba Edytowane 5 Lutego 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) oj nie przesadzajcie przyznam szczerze że po wyjęciu z pieca ledwo byłem w stanie go przekroić, taka twarda skóra, dopiero na drugi dzień jak ostygł to zmiękł Paweljack powiedz mi, czy chleb pieczesz w tej szklanej misie, w której wyrasta ciasto ( te charakterystyczne kręgi na chlebie ) czy wyciągasz go z tej misy? Edytowane 5 Lutego 2015 przez grzybiarzbobromir Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 5 Lutego 2015 Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą [spryskiwaczem] i skórka robi się wtedy miękka , czasami smaruję gorący wierzch swojskim smalcem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 6 Lutego 2015 ( te charakterystyczne kręgi na chlebie )Są po koszyku do wyrastania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-402952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 6 Lutego 2015 po wyrośnięciu w koszyku odwracasz go po prostu do góry nogami i wrzucasz do pieca(kręgami do góry), czy pieczesz w takiej pozycji w jakiej rósł (kręgami do dołu)Czy zwiększa on swoją objętość ponad 2 razy? Bo w foremce (keksówce) na 4 dniowym zakwasie po 4h urósł mi 2x i zastanawiam się czy dłużej go potrzymać żeby aż wychodził z keksówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Jakby Ci się chciało zerknąć parę postów wyżej to napisałem, że do góry nogami. Co do godzin, to robiłem wg informacji w linkach, które podałem pod zdjęciami. Chleb zacząłem w sobotę po poludniu a skończyłem w niedzielę, więc 4 godziny wydają się za krótko. Edytowane 6 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Lutego 2015 Witam serdecznie.Nie chcę zaczynać nowego tematu, bo w zasadzie moje pytanie łączy się z dyskusją prowadzoną w pierwszych stronach tematu. Otóż piekę chleby już dłuższy czas jednak, ciągle na zwykłej blaszce w piekarniku. Postanowiłem zacząć piec na płycie szamotowej. Czytałem, że niektórzy wykorzystują płytki szamotowe dedykowane kominkom itp. Takie właśnie dziś kupiłem: http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/plytka-szamotowa-knap,p10042,l345.html, tylko już po zakupie zacząłem się zastanawiać czy taka płytka będzie się nadawała do kontaktu z żywnością? Szamot szamotowi nie równy? Jakie macie zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Lutego 2015 Wielu moich znajomych uzywa cegiel szamotowych z marketow budowlanych i piecze pizze i chleby. Wszyscy do tej pozy zyja:) polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Lutego 2015 Annam ja pisalam o chlebie Pawla , bo troche wyzej jest Jego chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/7/#findComment-403925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.