miro Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Postanowiłem trochę poeksperymentować z mięsem z szynki i chyba coś ciekawego mi wyszło, dlatego podzielę się z Wami przepisem. Założenie było takie, aby końcowy wyrób wykonany był jedynie z samego mięsa z szynki.Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki i zabrałem się do pracy.Mięso jak zwykle umyłem ! Następnie oddzieliłem od czystego, chudego mięsa resztki tłuszczu i błony. Do tej pory starałem się tak oddzielać tłuszcz i błony, aby chudego mięsa było jak najwięcej, ale tym razem nie bawiłem się w dokładność i tym samym części które odkroiłem poza tłuszczem i błonami miały też sporo chudego mięsa. Z kilograma szynki uzyskałem około 1/2 kg chudego mięsa i 1/2 kg mięsa odkrojonego z tłuszczem i błonami.Mięso czyste/chude pokroiłem w spore kawałki 3×3 cm i potraktowałem dość solidnie, ale bez użycia zbytniej siły młotkiem do mięsa.ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i ……. tu niespodzianka, skutrowałem w młynku do mięsa.http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/mlynek-do-miesa.jpg Młynek mieli mięso błyskawicznie, więc nie musiałem uważać na przegrzanie mięsa.Zamiast młynka można użyć blendera, ale wtedy dodana woda musi być bardzo zimna lub dodajemy skruszony lód.Następnie połączyłem ze sobą chude mięso i mięso skutrowane w młynku. Do mięsa dodałem (na 1 kg):- peklosól 23g (dawka wyższa peklosoli wg poniższego kalkulatora http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html- cukier, pół małej płaskiej łyżeczki- pieprz biały mielony około 2 gMięso dokładnie wymieszałem i wstawiłem do lodówki, gdzie peklowało się trzy doby.Po zapeklowaniu ponownie dokładnie wymieszałem mięso i załadowałem do szynkowaru.Po około 3 godzinach zacząłem parzyć.Szynkowar wstawiłem do garnka z wodą, podgrzałem wodę i utrzymywałem jej temperaturę około 75-80 C.Po około godzinie parzenia zdjąłem docisk szynkowaru, ponieważ tym razem nie parzyłem na czas, tylko wg wskazań termometru wbitego do mięsa.http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/Parzenie_szynkowa.jpgKiedy mięso uzyskało w środku 68 C, przełożyłem garnek wraz z szynkowarem do zlewu i powoli dolewałem zimnej wody.Po ostudzeniu szynkowar umieściłem w lodówce i po około 6 godzinach można było sprawdzić efekty http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif A wyszło to tak….. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/szynkowa_przekroj.jpg A tak wygląda po pokrojeniu na plasterki. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/szynkowa_przekroj01.jpg Jak widać na przekroju, mięso które rozdrobniłem młynkiem ładnie wkomponowało się między kawałki chudego mięsa.Wyrób bardzo łatwo się kroi w cienkie plasterki (kroiłem na krajalnicy), nie rozpada się, jest soczysty i …. resztę ocenicie sami. http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif Życzę smacznego !Pozdrówka Miro Edytowane 29 Października 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Fajniutka sprawa;)lubię takie,moje pytanko z innej półki jak ci się sprawuje termometr elektroniczny ???pozdrawiam.. Edytowane 29 Października 2014 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2014 Jak widzisz na zdjęciu całkiem dobrze się sprawuje od paru lat.Może temu, że nie zanurzam go w wodzie ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2014 Po około 3 godzinach zacząłem parzyć. Miro.... dlaczego dopiero po tym czasie parzyłeś? taka jest reguła?Wyrób udany Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2014 Może nie reguła, ale wkład musi się osadzić, czyli wstępnie wzajemnie związać.To to samo, co osadzanie mięsa przy kiełbasach.Czas 3 godzin jest według mnie wystarczający, ale może trwać dłużej,Wyrób udany No napiszę Ci że bardziej niż udany.Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg04 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2014 Mirku piękny wyrób Cytuj Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2014 Zacnie wygląda a i jak piszesz smakuje również, mam pytanie czemu służy owinięcie folią?, a to za pomysła. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2014 Miro bardzo ladna szyneczka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2014 ,,skutrowałem w młynku do mięsa''Miro,czy to jest młynek do kawy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Października 2014 ,,skutrowałem w młynku do mięsa''Miro,czy to jest młynek do kawy?Pozdrawiam.Viva ... ja nie Miro.. ale Ci odpowiem. To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2014 jak mielił to słychać go było u sąsiada. no cóż, po cichu to można sobie chińską zupkę zalać wrzątkiem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) mam pytanie czemu służy owinięcie folią? Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu. To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. Okazyjnie kupiłem na dawnej "Tablicy". Mały wsad, około 0,5 kg, ale mieli w parę sekund.Trochę głośny, ale coś za coś. Edytowane 30 Października 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2014 Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu. No kurna człowiek cale życie się uczy , zawsze kombinowałem bo góra była nie doparzona, a nie mogłeś od razu powiedzieć? ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i Jak wiesz mam taki sam tylko czy ta woda nie wylata Ci z kielicha wszak tam nie ma symeringa no chyba, że masz? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2014 Mięso mieszam z wodą i dopiero wrzucam do młynka.Nie wylata. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Października 2014 Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki A dokładnie który mięsień? http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2014 Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób. A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ?Tak pytam tylko. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2014 A dokładnie który mięsień? 2gwizd.gif Nie odpowiem Ci dokładnie, ponieważ mięso było już poporcjowane w sklepie. A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ? Tak pytam tylko. To już nie będzie ten sam wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2014 To już nie będzie ten sam wyrób.Jasne.NIe ma to jak szynka skutrowana.Moja teściowa tez lubi szynkę przepuszczoną przez maszynke do mięsa. Zaoszczędza na kleju do protez. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2014 Zaoszczędza na kleju do protez. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2014 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2014 Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2014 Dyzio ale co tu się odnosić .... jeden lubi blondynki trzeci rude a czwarty teściową Czasem kupisz idiotycznie rozebrane lub wręcz krojone mięso za dobrą kasę i coś z tego trzeba robić jeden zrobi Lisiecką bo mu zabraknie polędwicy drugi szynkową a trzeci mielonkę bo zęby ma słabe ;) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2014 Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ? Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz do zblendowania kilograma szynki, który to zamiar nam oświadczyłeś. Ale odpowiedzi udzielił mi już Kol. roger i ona mnie całkowicie zadowala. Edytowane 30 Października 2014 przez Kruszynka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Października 2014 Zęby ma jeszcze dobre jakby co. Robiłem już szynke z całego mięsnie i nie do końca mi podchodzi jeśli chodzi o twardość wyrobu.Nie mam masownicy, nie robię nastrzyku i może temu taki efekt. A jeśli chodzi o mielenie , to po prostu chcę wiedzieć co z tego wyjdzie i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.