Skocz do zawartości

Szynkowa, parzona wg Miro


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem trochę poeksperymentować z mięsem z szynki i chyba coś ciekawego mi wyszło, dlatego podzielę się z Wami przepisem.

 

Założenie było takie, aby końcowy wyrób wykonany był jedynie z samego mięsa z szynki.
Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki i zabrałem się do pracy.
Mięso jak zwykle umyłem ! Następnie oddzieliłem od czystego, chudego mięsa resztki tłuszczu i błony. Do tej pory starałem się tak oddzielać tłuszcz i błony, aby chudego mięsa było jak najwięcej, ale tym razem nie bawiłem się w dokładność i tym samym części które odkroiłem poza tłuszczem i błonami miały też sporo chudego mięsa.
 
Z kilograma szynki uzyskałem około 1/2 kg chudego mięsa i 1/2 kg mięsa odkrojonego z tłuszczem i błonami.
Mięso czyste/chude pokroiłem w spore kawałki 3×3 cm i potraktowałem dość solidnie, ale bez użycia zbytniej siły młotkiem do mięsa.
ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i ……. tu niespodzianka, skutrowałem w młynku do mięsa.
Młynek mieli mięso błyskawicznie, więc nie musiałem uważać na przegrzanie mięsa.
Zamiast młynka można użyć blendera, ale wtedy dodana woda musi być bardzo zimna lub dodajemy skruszony lód.
Następnie połączyłem ze sobą chude mięso i mięso skutrowane w młynku.
 
Do mięsa dodałem (na 1 kg):
peklosól 23g (dawka wyższa peklosoli wg poniższego kalkulatora 
http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html
cukier, pół małej płaskiej łyżeczki
pieprz biały mielony około 2 g

Mięso dokładnie wymieszałem i wstawiłem do lodówki, gdzie peklowało się trzy doby.
Po zapeklowaniu ponownie dokładnie wymieszałem mięso i załadowałem do szynkowaru.
Po około 3 godzinach zacząłem parzyć.
Szynkowar wstawiłem do garnka z wodą, podgrzałem wodę i utrzymywałem jej temperaturę około 75-80 C.
Po około godzinie parzenia zdjąłem docisk szynkowaru, ponieważ tym razem nie parzyłem na czas, tylko wg wskazań termometru wbitego do mięsa.

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/Parzenie_szynkowa.jpg

Kiedy mięso uzyskało w środku 68 C, przełożyłem garnek wraz z szynkowarem do zlewu i powoli dolewałem zimnej wody.
Po ostudzeniu szynkowar umieściłem w lodówce i po około 6 godzinach można było sprawdzić efekty http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif
 
A wyszło to tak…..
 
 
  A tak wygląda po pokrojeniu na plasterki.
 
 
 
 

Jak widać na przekroju, mięso które rozdrobniłem młynkiem ładnie wkomponowało się między kawałki chudego mięsa.

Wyrób bardzo łatwo się kroi w cienkie plasterki (kroiłem na krajalnicy), nie rozpada się, jest soczysty i …. resztę ocenicie sami. http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif
 
Życzę smacznego !
Pozdrówka Miro 
Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Fajniutka sprawa;)lubię takie,moje pytanko z innej półki jak ci się sprawuje termometr elektroniczny ???pozdrawiam..

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widzisz na zdjęciu całkiem dobrze się sprawuje od paru lat.

Może temu, że nie zanurzam go w wodzie .....  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po około 3 godzinach zacząłem parzyć.

Miro.... dlaczego dopiero po tym czasie parzyłeś? taka jest reguła?

Wyrób udany :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie reguła, ale wkład musi się osadzić, czyli wstępnie wzajemnie związać.

To to samo, co osadzanie mięsa przy kiełbasach.

Czas 3 godzin jest według mnie wystarczający, ale może trwać dłużej,


Wyrób udany

 

No napiszę Ci że bardziej niż udany.

Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób.   :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

,,skutrowałem w młynku do mięsa''

Miro,czy to jest młynek do kawy?

Pozdrawiam.

Viva ... ja nie Miro.. ale Ci odpowiem. To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak mielił to słychać go było u sąsiada.

 

no cóż, po cichu to można sobie chińską zupkę zalać wrzątkiem :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie czemu służy owinięcie folią?

 

Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu.

 

 

To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. :)

 

Okazyjnie kupiłem na dawnej "Tablicy". Mały wsad, około 0,5 kg, ale mieli w parę sekund.

Trochę głośny, ale coś za coś.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu.

No kurna człowiek cale życie się uczy , zawsze kombinowałem bo góra była nie doparzona, a nie mogłeś od razu powiedzieć? :D  

 

ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i

Jak wiesz mam taki sam tylko czy ta woda nie wylata Ci z kielicha wszak tam nie ma symeringa no chyba, że masz?

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso mieszam z wodą i dopiero wrzucam do młynka.

Nie wylata. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki 

A dokładnie który mięsień? http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób.   :D

A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ?

Tak pytam tylko.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dokładnie który mięsień? 2gwizd.gif

 

Nie odpowiem Ci dokładnie, ponieważ mięso było już poporcjowane w sklepie.

 

A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ? Tak pytam tylko.

 

To już nie będzie ten sam wyrób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już nie będzie ten sam wyrób.

Jasne.

NIe ma to jak szynka skutrowana.

Moja teściowa tez lubi szynkę przepuszczoną przez maszynke do mięsa. Zaoszczędza na kleju do protez.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dyzio ale co tu się odnosić .... jeden lubi blondynki trzeci rude a czwarty teściową ;) 

Czasem kupisz idiotycznie rozebrane lub wręcz krojone mięso za dobrą kasę i coś z tego trzeba robić jeden zrobi Lisiecką bo mu zabraknie polędwicy drugi szynkową a trzeci mielonkę bo zęby ma słabe ;) ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ?

Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?

Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz do zblendowania kilograma szynki, który to zamiar nam oświadczyłeś. Ale odpowiedzi udzielił mi już Kol. roger i ona mnie całkowicie zadowala.

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zęby ma jeszcze dobre jakby co.

 

Robiłem już szynke z całego mięsnie i nie do końca mi podchodzi jeśli chodzi o twardość wyrobu.

Nie mam masownicy, nie robię nastrzyku i może temu taki efekt.

 

A jeśli chodzi o mielenie , to po prostu chcę wiedzieć co z tego wyjdzie i tyle.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.