andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Dla mnie jest szalona różnica w smaku wędzonki na plus przy dłuższym peklowaniu . Na kursach i szkoleniach nie ma takiej możliwości i pekluje się w przyspieszonym tempie Pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Listopada 2014 ja to mam tak że jak przywiozę mięso to 1 dnia je rozbieram i dzielę: to co na kiełbasy idzie do peklowania na sucho max 3 doby i ma zarezerwowany pierwszy wolny termin do wędzenia (wt rozbieram / sobota wędzę, czwartek rozbieram / nd wędzę) , a to co na wędliny do solanki na tyle ile brakuje do następnego wolnego dnia żebym mógł wędzić, a że jeżdżę we wtorki albo w czwartki to temat il. dni peklowania mam z góry ustalony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Listopada 2014 z zalewy wywaliłbym przyprawy I ja polecam i zalecam wywalenie przypraw z zalewy. Mnie kiedyś tego oduczyli na forum i chwała wszystkim za to, całkiem inny i lepszy smak wędzonek Dla mnie jest szalona różnica w smaku wędzonki na plus przy dłuższym peklowaniu Potwierdzam, Ty i Gonzo wbiliście w moją kolejową głowę długie peklowanie bez nastrzyku, do dziś tego nie żałuję :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Listopada 2014 długie peklowanie bez nastrzyku Jak długie ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Listopada 2014 Jak długie ? Pewnie im dłuższe tym lepsze. Kolega Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni. Nie pamiętam stężeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Listopada 2014 Jak długie ? jagra Ty stary lisie, nie wiesz? 10-14 dni Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni pisu też chyba tak długo pekluje, znaczy po trzy lub cztery tygodnie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ty stary lisie, nie wiesz? Tak tylko chciałem Cię sprawdzić Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Listopada 2014 Tak tylko chciałem Cię sprawdzić No dobra niech Ci będzie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam ponownie, wszystko się pięknie pekluje Idąc za Waszą radą na noc wystawiłem całość i przez 8 godzin stało w temperaturze pokojowej. Rano znowu wstawiłem do lodówki. Czas peklowania nieco wydłużę. Będzie nieco ponad trzy i pół doby (dokładnie 3 doby i 14 godzin). Mam nadzieję, że zdążę uwędzić przed zapadnięciem zmroku w sobotę. Oczywiście ociekanie będzie krótkie, 1-2 godziny. Wędzonki jednak będę chciał mieć jak najmniej soczyste gdy będą już gotowe i jedzone. Postanowiłem również wyciągnąć przyprawy oraz zrobić nastrzyki. I mam pytanie: ile zalewy wstrzyknąć w takiej sytuacji? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Listopada 2014 kilka % wagi mięsa - 3,4 ... max 6 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Postanowiłem również wyciągnąć przyprawy oraz zrobić nastrzyki. I mam pytanie: ile zalewy wstrzyknąć w takiej sytuacji?Około 50-60ml/kg tylko rób dużo wkłuć i wstrzykuj małe dawkiDo nastrzyku zrób sobie nową solankę o tym samym stężeniu! Nie wstrzykuj tej w której jest już mięso !!! Edytowane 20 Listopada 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Listopada 2014 albo olej nastrzyki, masz tak małe kawałki że trudno odgasć czy to coś pomoże, może gdybys nastrzknął na początku ale teraz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Listopada 2014 będę chciał mieć jak najmniej soczyste gdy będą już gotowe i jedzoneSuche chcesz jeść? Muszą byś soczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja w związku z tym, że jestem "mało słonolubny" pekluję w solance ok. 7 %-towej, natomiast do nastrzyku robię osobno solankę ok. 5 %-tową.Ilość solanki do nastrzyku 3-5 % wagi mięsa. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Listopada 2014 będę chciał mieć jak najmniej soczyste gdy będą już gotowe i jedzoneSuche chcesz jeść? Muszą byś soczyste. Lubimy suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Listopada 2014 Lubimy suche. To jak lubisz suche to spróbuj tego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/?do=findComment&comment=347875Możesz potem sobie podwędzić w zimnym lub ciepłym dymie.Tylko musisz się uzbroić w cierpliwość Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Listopada 2014 Lubimy suche. To w takim razie radzę zastosować jednak dłuższe ociekanie. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Listopada 2014 Kolega Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni. Nie pamiętam stężeń. Z tego co pamiętam to Wnuczek peklował tak długo używając saletry a nie peklosoli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Listopada 2014 Kolega Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni. Nie pamiętam stężeń.Z tego co pamiętam to Wnuczek peklował tak długo używając saletry a nie peklosoli . Mój Dziadek robił zalewę na saletrze i mięso leżakowało (codziennie przewracane) bez nastrzyku 6 tygodni... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Listopada 2014 W tej dyskusji chyba są mylone dwa procesy zachodzące w czasie peklowania:- utrwalenie różowej barwy poprzez reakcję mioglobiny z tlenkiem azotu- powstanie skomplikowanych związków chemicznych, w wyniku rozwoju i działania różnych szczepów bakterii, odpowiedzialnych za tzw. smak i zapach peklowniczy. Pierwszy proces zachodzi bardzo szybko. Z nastrzykiem, masowaniem i podniesieniem temperatury wystarcza zaledwie parę godzin. Drugi wymaga czasu na spokojne namnożenie się kolejnych szczepów baterii. Trwa to kilka, a raczej kilkanaście dni.Ale żeby w pełni poczuć skutki tego drugiego procesu ... no to sorry bardzo, ale trzeba rzucić papierochy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Listopada 2014 Proszę nie zapominać o tym co jest główną przyczyną stosowania azotynów. Co do "różnych szczepów bakterii" to mają one znaczenie (redukcyjne) w peklowaniu saletrą, a jeśli chodzi o "smak peklowniczy" to : Wytworzenie typowego zapachu i smaku dla mięsa peklowanego. Rola azotynu w tworzeniu zapachu i smaku mięsa peklowanego (tzw. aromatu peklowniczego) jest złożona. Ich działanie nie sprowadza się tylko do udziału w syntezie jednego związku chemicznego i/lub grupy związków, lecz wynika ze współdziałania wielu różnych substancji. Przypuszcza się, że aromat mięsa peklowanego powstaje głównie w wyniku reakcji tlenku azotu lub azotynu z białkami i tłuszczami. Miozyna jest w stanie wiązać znaczne ilości azotynu, w wyniku czego powstają zmodyfikowane aminokwasy, np. z tyrozyny - 3-nitrotyrozyna i 3,4-dihy-droksyfenyloalanina, a z tryptofanu N-nitrozotryptofan. Wykazano też, że od 20 do 30% użytego azotynu reaguje z białkami, przy czym poza wymienionymi już pochodnymi aminokwasów stwierdzono jeszcze obecność nitrozocysteiny (z cysteiny), 6-hydroksynorleucyny (z lizyny) i nitrozopirolidyny (z proliny).W wyniku reakcji azotynu z kwasami tłuszczowymi powstają prawdopodobnie alkiloazotyny i alkilocyjanki. Istnieje wiele dowodów na to, że aromat mięsa peklowanego jest także wynikiem przeciwutleniających właściwości azotynu. Aby zapewnić wytworzenie typowego aromatu mięsa peklowanego, konieczne jest stężenie azotynu na poziomie 0,002-0,004% (20-40 mg/kg mięsa). Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Listopada 2014 Wczoraj zrobiłem nastrzyk w ilości 3% wagi mięsa. Solanka do nastrzyku była nieco słabsza bo dałem 10% peklosoli w stosunku do wody. Jutro wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Listopada 2014 Powodzenia. Ja wędzę w niedzielę kiełbasę chłopską w/g Szczepana. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Listopada 2014 Też życzę powodzenia. A kiełbasa to na razie nie moja liga Może kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Listopada 2014 Jutro wędzenie. Tylko wykaż baaaaaaaardzo dużo cierpliwości podczas osuszania wędzonek w wędzarni, to jest połowa sukcesu na dobre wędzenie.Lepiej dziesięć minut dłużej niż minutę za krótko!Powodzenia Też życzę powodzenia. A kiełbasa to na razie nie moja liga Może kiedyś...Eeeee tam kiełbasę jest bardzo prosto zrobić jest kilka uniwersalnych przepisów na kiełbasy które zawsze wychodzą.Więcej wiary w siebie! Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.