Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie jest szalona różnica w smaku wędzonki  na plus przy dłuższym peklowaniu .   Na kursach i szkoleniach nie ma takiej możliwości i pekluje się  w przyspieszonym tempie  :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384536
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja to mam tak że jak przywiozę mięso to 1 dnia je rozbieram i dzielę: to co na kiełbasy idzie do peklowania na sucho max 3 doby i ma zarezerwowany pierwszy wolny termin do wędzenia (wt rozbieram / sobota wędzę, czwartek rozbieram / nd wędzę) , a to co na wędliny do solanki na tyle ile brakuje do następnego wolnego dnia żebym mógł wędzić, a że jeżdżę we wtorki albo w czwartki to temat il. dni  peklowania mam z góry ustalony

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384537
Udostępnij na innych stronach

 

 

z zalewy wywaliłbym przyprawy

I ja polecam i zalecam wywalenie przypraw z zalewy. Mnie kiedyś tego oduczyli na forum i chwała wszystkim za to, całkiem inny i lepszy smak wędzonek :D


 

 

Dla mnie jest szalona różnica w smaku wędzonki na plus przy dłuższym peklowaniu

Potwierdzam, Ty i Gonzo wbiliście w moją kolejową głowę długie peklowanie bez nastrzyku, do dziś tego nie żałuję :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384548
Udostępnij na innych stronach

 

 

długie peklowanie bez nastrzyku

Jak długie ? 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384551
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długie ?

jagra Ty stary lisie, nie wiesz? :facepalm::laugh: 10-14 dni :D

 

 

Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni

pisu też chyba :rolleyes:  tak długo pekluje, znaczy po trzy lub cztery tygodnie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384557
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty stary lisie, nie wiesz?

Tak tylko chciałem Cię sprawdzić   ;)   :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384558
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak tylko chciałem Cię sprawdzić ;):D

No dobra ;) niech Ci będzie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384559
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie,

 

wszystko się pięknie pekluje :) Idąc za Waszą radą na noc wystawiłem całość i przez 8 godzin stało w temperaturze pokojowej. Rano znowu wstawiłem do lodówki.

 

Czas peklowania nieco wydłużę. Będzie nieco ponad trzy i pół doby (dokładnie 3 doby i 14 godzin). Mam nadzieję, że zdążę uwędzić przed zapadnięciem zmroku w sobotę. Oczywiście ociekanie będzie krótkie, 1-2 godziny. Wędzonki jednak będę chciał mieć jak najmniej soczyste gdy będą już gotowe i jedzone.

 

Postanowiłem również wyciągnąć przyprawy oraz zrobić nastrzyki. I mam pytanie: ile zalewy wstrzyknąć w takiej sytuacji?

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384607
Udostępnij na innych stronach

kilka % wagi mięsa - 3,4 ... max 6

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384614
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem również wyciągnąć przyprawy oraz zrobić nastrzyki. I mam pytanie: ile zalewy wstrzyknąć w takiej sytuacji?

Około 50-60ml/kg tylko rób dużo wkłuć i wstrzykuj małe dawki

Do nastrzyku zrób sobie nową solankę o tym samym stężeniu! Nie wstrzykuj tej w której jest już mięso !!!

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384616
Udostępnij na innych stronach

Ja w związku z tym,  że jestem   "mało słonolubny"  pekluję w solance ok. 7 %-towej, natomiast  do nastrzyku robię osobno solankę ok. 5 %-tową.

Ilość solanki do nastrzyku  3-5 % wagi mięsa.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lubimy suche.

To jak lubisz suche to spróbuj tego 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9656-pol%C4%99dwica-wieprzowa-surowa-niekoniecznie-dojrzewaj%C4%85ca-i-niekoniecznie-w%C4%99dzona/?do=findComment&comment=347875

Możesz potem sobie podwędzić w zimnym lub ciepłym dymie.

Tylko musisz się uzbroić w cierpliwość 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384623
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni. Nie pamiętam stężeń.

Z tego co pamiętam to Wnuczek peklował tak długo używając saletry a nie peklosoli .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384630
Udostępnij na innych stronach

 

Kolega Wnuczek kiedyś mi opisywał jak pekluje nawet do 30 dni. Nie pamiętam stężeń.

Z tego co pamiętam to Wnuczek peklował tak długo używając saletry a nie peklosoli .

 

 

Mój Dziadek robił zalewę na saletrze i mięso leżakowało (codziennie przewracane) bez nastrzyku 6 tygodni...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384636
Udostępnij na innych stronach

W tej dyskusji chyba są mylone dwa procesy zachodzące w czasie peklowania:

- utrwalenie różowej barwy poprzez reakcję mioglobiny z tlenkiem azotu

- powstanie skomplikowanych związków chemicznych, w wyniku rozwoju i działania różnych szczepów bakterii, odpowiedzialnych za tzw. smak i zapach peklowniczy.

 

Pierwszy proces zachodzi bardzo szybko. Z nastrzykiem, masowaniem i podniesieniem temperatury wystarcza zaledwie parę godzin. Drugi wymaga czasu na spokojne namnożenie się kolejnych szczepów baterii. Trwa to kilka, a raczej kilkanaście dni.

Ale żeby w pełni poczuć skutki tego drugiego procesu ... no to sorry bardzo, ale trzeba rzucić papierochy :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384640
Udostępnij na innych stronach

Proszę nie  zapominać o tym co jest  główną przyczyną  stosowania  azotynów. 

 

Co do "różnych szczepów bakterii"  to mają one znaczenie (redukcyjne)  w  peklowaniu saletrą, a jeśli chodzi o "smak peklowniczy"  to :

 

 

 

 

Wytworzenie typowego zapachu i smaku dla mięsa peklowanego. Rola azotynu w tworzeniu zapachu i smaku mięsa peklowanego (tzw. aromatu peklowniczego) jest złożona. Ich działanie nie sprowadza się tylko do udziału w syntezie jednego związku chemicznego i/lub grupy związków, lecz wynika ze współdziałania wielu różnych substancji. Przypuszcza się, że aromat mięsa peklowanego powstaje głównie w wyniku reakcji tlenku azotu lub azotynu z białkami i tłuszczami. Miozyna jest w stanie wiązać znaczne ilości azotynu, w wyniku czego powstają zmodyfikowane aminokwasy, np. z tyrozyny - 3-nitrotyrozyna i 3,4-dihy-droksyfenyloalanina, a z tryptofanu N-nitrozotryptofan. Wykazano też, że od 20 do 30% użytego azotynu reaguje z białkami, przy czym poza wymienionymi już pochodnymi aminokwasów stwierdzono jeszcze obecność nitrozocysteiny (z cysteiny), 6-hydroksynorleucyny (z lizyny) i nitrozopirolidyny (z proliny).
W wyniku reakcji azotynu z kwasami tłuszczowymi powstają prawdopodobnie alkiloazotyny i alkilocyjanki. Istnieje wiele dowodów na to, że aromat mięsa peklowanego jest także wynikiem przeciwutleniających właściwości azotynu. Aby zapewnić wytworzenie typowego aromatu mięsa peklowanego, konieczne jest stężenie azotynu na poziomie 0,002-0,004% (20-40 mg/kg mięsa).

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384679
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem nastrzyk w ilości 3% wagi mięsa. Solanka do nastrzyku była nieco słabsza bo dałem 10% peklosoli w stosunku do wody.

 

Jutro wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384750
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia. Ja wędzę w niedzielę kiełbasę chłopską w/g Szczepana.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro wędzenie.

Tylko wykaż baaaaaaaardzo dużo cierpliwości podczas osuszania wędzonek w wędzarni, to jest połowa sukcesu na dobre wędzenie.Lepiej dziesięć minut dłużej niż minutę za krótko!

Powodzenia 


Też życzę powodzenia. A kiełbasa to na razie nie moja liga :) Może kiedyś...

Eeeee tam kiełbasę jest bardzo prosto zrobić jest kilka uniwersalnych przepisów na kiełbasy które zawsze wychodzą.

Więcej wiary w siebie!

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/3/#findComment-384757
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.