AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Listopada 2014 Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny, więc trudno mi będzie właściwie osuszyć i trzymać zadaną temperaturę. Ale wiem, że to ważne aby wędzonki nie były zbyt okopcone. Ale jeśli będzie zainteresowanie moich dzieci i żony moimi wędzonkami, to zbuduję prawdziwą wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Listopada 2014 Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny,Wędzisz w kartonie ??? Dobra metoda. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Listopada 2014 Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny, Podrzuć jakieś fotki albo opisz dokładnie to może coś podpowiemy.Nie wiem czy znikną post z opisem twojej wędzarni czy mi się wydawało,że podawałeś??? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Prawie identyczna jak ta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/ Edytowane 21 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Listopada 2014 Prawie identyczna jak ta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/A na której stronie?Bo nie chce mi się przewalać wszytkich Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Listopada 2014 więc trudno mi będzie właściwie osuszyćOsusz nawet suszarką do włosów, jak nie dasz rady w wędzarni.Okopcenie, to mały pikuś. Jak nie będą suche to będą kwaśne i do wywalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) A na której stronie? Np. tu :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-lądzie-kolega-adam/?p=288263 Edytowane 21 Listopada 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Listopada 2014 Na pierwszej. Piszę z telefonu, ale jak będę przy komputerze za ok. godzinę to podam precyzyjnego linka do zdjęcia wędzarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Listopada 2014 Prawie identyczna jak ta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/Czyli taki grill Powiedz mi czy masz piekarnik z termoobiegiem?PEESNa przyszłość jak byś chciał wkleić jakiegoś linka z forum odnoszącego się do konkretnego postu to;na najedź sobie myszka na znaczek w prawym górnym rogu postu, za numerem postu,kliknij prawym a następnie kopiuj adres linku a potem to już wiesz Na pierwszej. Piszę z telefonu, ale jak będę przy komputerze za ok. godzinę to podam precyzyjnego linka do zdjęcia wędzarki.Już nie trzeba wiem o co chodzi A w telefonie możesz sobie uruchomić "Pełną wersję" lub "Wersja komputerowa" zależy od wersji Androida.Odpowiedz mi jeszcze czy masz ten piekarnik z termoobiegiem. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Listopada 2014 Podsuszyć w piekarniku? Tak, jest termoobieg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Listopada 2014 Podsuszyć w piekarniku? Tak, jest termoobieg. Jesteś uratowany Ustawiasz sobie temp na 50st kładziesz ocieknięte mięso na kratkę, włączasz termoobieg, zostawiasz uchylone drzwiczki i obsuszasz około 40-60 min aż powierzchnia będzie sucha w dotyku, nie lepiąca.Co jakiś czas możesz obracać kratkę z mięsem o 180 stopni.Ament Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) To może faktycznie już nie będę kombinował z suszeniem w wędzarni, ale wykorzystam piekarnik do podsuszenia. Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć? A oto zdjęcie grilo-wędzarki Adama z Afryki. Ja mam prawie identyczną. Edytowane 21 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Listopada 2014 Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć? To jak byś chciał mieć je mocno suche to musiały by długo ociekać,a potem trzeba by dłuuuuuuuuugo wędzić w zimnym dymie.Ewentualnie po wędzeniu ciepłym dymem, powisieć z tydzień-dwa w przewiewnym miejscu o tep 4-8 stopni a dopiero potem parzyć. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) To może faktycznie już nie będę kombinował z suszeniem w wędzarni, ale wykorzystam piekarnik do podsuszenia. Adamie pamiętaj że mięso peklowane na wedzonki jest najbardziej podatne na obce zapachy w trakcie osadzania-osuszania,zatem może łapnąć niepożądane zapachy z piekarnika (zapach pieczeni,tłuszczu z grzałek itp) miej to na uwadze. Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć? jak chcesz mieć mega suche to nic nie podsuszaj (spowoduje to tylko grubą osuszkę wędliny-problem będzie miała krajalnica czy nóż ;-)) poprostu przeparz je albo nawet zagotuj przez godzine efekt będziesz miał na zawołanie,zajadając taką szyneczkę czy schabik zaopatrz się w słoik majonezu lub sosu czosnkowego lub masełka czosnkowego to będzie niewątpliwie uczta.Twój temat jest jednym z moich ulubionych w ostatnim czasie......już teraz nie mogę doczekać się fotek tych wędzonek.p.s.jaki kolorek ma mięsko peklowane? Edytowane 21 Listopada 2014 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Listopada 2014 Nie wiem czy kolor jest właściwy czy nie. Mięso ma kolor niejednolity, miejscami jest bardziej różowe, a miejscami ciemniejsze. Jutro rano przy dziennym świetle będzie lepiej widać. I zrobię zdjęcia, to ocenicie. Woda i mięso nie mają żadnego zapachu, nic. Woda nie jest za bardzo mętna, jedynie nabrała koloru czerwonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Listopada 2014 Nie wiem czy kolor jest właściwy czy nie. Mięso ma kolor niejednolity, miejscami jest bardziej różowe, a miejscami ciemniejsze..... Woda nie jest za bardzo mętna, jedynie nabrała koloru czerwonego. śpij spokojnie.... to normalne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki: A na kolejnych zdjęciach mięso po wyciągnięciu z zalewy: I ułożone w misce na kratce do ociekania: Edytowane 22 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Listopada 2014 ...i ładnie - a będziesz sznurował , czy od razu hyc na haczyk ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Listopada 2014 Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki:Kiedy będziesz wędził? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Listopada 2014 Szynki i karkówki będą w siatce, a boczki całkiem luzem. Nie będą wisiały tylko leżały na kratce. A wędził będę dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) ....i nie zapomnij o płynach eksploatacyjnych... Edytowane 22 Listopada 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Listopada 2014 Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin jeśli chciałbyś być bardziej dokładny to musisz doliczyć jeszcze co najmniej czas ociekania w którym proces peklowania trwa nadal Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Listopada 2014 Nie będą wisiały tylko leżały na kratce.Będziesz musiał dłużej osuszać. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z ociekaniem na kratce, lepiej jak wiszą całą noc. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Listopada 2014 Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki: Ładnie upeklowało się,teraz ociekanie 60 min i do wędzarni do wędzenia,na wieczór chce widzieć fotki z wędzenia, a jutro w przekrojupyszne suche wędzonki takie jakie chciałeś.Pamietaj nie mozesz wędzić wczesniej niż po 200 minutach osuszania!na dymie wystarczy Ci 60 minut (tolerancja że po parzeniu kolor zciemnieje)powodzeniaMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Listopada 2014 Marku aż 200 minut osuszania ?? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.