Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny, więc trudno mi będzie właściwie osuszyć i trzymać zadaną temperaturę. Ale wiem, że to ważne aby wędzonki nie były zbyt okopcone.

 

Ale jeśli będzie zainteresowanie moich dzieci i żony moimi wędzonkami, to zbuduję prawdziwą wędzarnię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384759
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny,

Wędzisz w kartonie ??? Dobra metoda.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384761
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sprzęt do wędzenia mam póki co dość nietypowy i prowizoryczny,

Podrzuć jakieś fotki albo opisz dokładnie to może coś podpowiemy.

Nie wiem czy znikną post z opisem twojej wędzarni czy mi się wydawało,że podawałeś??? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384762
Udostępnij na innych stronach

Prawie identyczna jak ta:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384765
Udostępnij na innych stronach

A na której stronie?Bo nie chce mi się przewalać wszytkich

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384766
Udostępnij na innych stronach

więc trudno mi będzie właściwie osuszyć

Osusz nawet suszarką do włosów, jak nie dasz rady w wędzarni.

Okopcenie, to mały pikuś. Jak nie będą suche to będą kwaśne i do wywalenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384767
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na której stronie?

 

Np. tu :

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-lądzie-kolega-adam/?p=288263

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384768
Udostępnij na innych stronach

Czyli taki grill ;)

Powiedz mi czy masz piekarnik z termoobiegiem?

PEES

Na przyszłość jak byś chciał wkleić jakiegoś linka z forum odnoszącego się do konkretnego postu to;

na najedź sobie myszka na znaczek w prawym górnym rogu postu, za numerem postu,

kliknij prawym a następnie kopiuj adres linku a potem to już wiesz :)

Na pierwszej. Piszę z telefonu, ale jak będę przy komputerze za ok. godzinę to podam precyzyjnego linka do zdjęcia wędzarki.

Już nie trzeba wiem o co chodzi :)

A w telefonie możesz sobie uruchomić "Pełną wersję" lub "Wersja komputerowa" zależy od wersji Androida.

Odpowiedz mi jeszcze czy masz ten piekarnik z termoobiegiem. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384770
Udostępnij na innych stronach

Podsuszyć w piekarniku? Tak, jest termoobieg.

 

Jesteś uratowany :D

Ustawiasz sobie temp na 50st  kładziesz  ocieknięte mięso na kratkę, włączasz termoobieg, zostawiasz uchylone drzwiczki i obsuszasz około 40-60 min aż powierzchnia będzie sucha w dotyku, nie lepiąca.

Co jakiś czas możesz obracać kratkę z mięsem o 180 stopni.

Ament

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384773
Udostępnij na innych stronach

To może faktycznie już nie będę kombinował z suszeniem w wędzarni, ale wykorzystam piekarnik do podsuszenia.

 

Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć?

 

A oto zdjęcie grilo-wędzarki Adama z Afryki. Ja mam prawie identyczną.

 

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384794
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć?

To jak byś chciał mieć je mocno suche to musiały by długo ociekać,a potem trzeba by dłuuuuuuuuugo wędzić w zimnym dymie.

Ewentualnie po wędzeniu ciepłym dymem, powisieć z tydzień-dwa w przewiewnym miejscu o tep 4-8 stopni a dopiero potem parzyć.  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384801
Udostępnij na innych stronach

To może faktycznie już nie będę kombinował z suszeniem w wędzarni, ale wykorzystam piekarnik do podsuszenia.

 

 

Adamie pamiętaj że mięso peklowane na wedzonki jest najbardziej podatne na obce zapachy w trakcie osadzania-osuszania,

zatem może łapnąć niepożądane zapachy z piekarnika (zapach pieczeni,tłuszczu z grzałek itp) miej to na uwadze.

 

 

 

Jeśli wędzonki mają finalnie wyjść suche, mało soczyste, to rozumiem, że przed wędzeniem nieco dłużej je podsuszyć?

 

jak chcesz mieć mega suche to nic nie podsuszaj (spowoduje to tylko grubą osuszkę wędliny-problem będzie miała krajalnica czy nóż ;-)) poprostu przeparz je albo nawet zagotuj przez godzine efekt będziesz miał na zawołanie,zajadając taką szyneczkę czy schabik zaopatrz się w słoik majonezu lub sosu czosnkowego lub masełka czosnkowego to będzie niewątpliwie uczta.

Twój temat jest jednym z moich ulubionych w ostatnim czasie......już teraz nie mogę doczekać się fotek tych wędzonek.

p.s.jaki kolorek ma mięsko peklowane?

 

 

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384802
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy kolor jest właściwy czy nie. Mięso ma kolor niejednolity, miejscami jest bardziej różowe, a miejscami ciemniejsze. Jutro rano przy dziennym świetle będzie lepiej widać. I zrobię zdjęcia, to ocenicie.

 

Woda i mięso nie mają żadnego zapachu, nic.

 

Woda nie jest za bardzo mętna, jedynie nabrała koloru czerwonego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384828
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy kolor jest właściwy czy nie. Mięso ma kolor niejednolity, miejscami jest bardziej różowe, a miejscami ciemniejsze.

....

 

Woda nie jest za bardzo mętna, jedynie nabrała koloru czerwonego.

śpij spokojnie.... :cool: to normalne
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384829
Udostępnij na innych stronach

Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki:

post-68662-0-16946100-1416645584_thumb.jpg

 

A na kolejnych zdjęciach mięso po wyciągnięciu z zalewy:

post-68662-0-81421700-1416645715_thumb.jpg

 

post-68662-0-05133200-1416645717_thumb.jpg

 

post-68662-0-24634900-1416645718_thumb.jpg

 

I ułożone w misce na kratce do ociekania:

post-68662-0-34387400-1416645719_thumb.jpg

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384858
Udostępnij na innych stronach

...i ładnie - a będziesz sznurował , czy od razu hyc na haczyk ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384866
Udostępnij na innych stronach

Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki:

Kiedy będziesz wędził?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384876
Udostępnij na innych stronach

....i nie zapomnij o płynach eksploatacyjnych...

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384888
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin
jeśli chciałbyś być bardziej dokładny ;)  to musisz doliczyć jeszcze co najmniej czas ociekania  w którym proces peklowania trwa nadal :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384890
Udostępnij na innych stronach

Nie będą wisiały tylko leżały na kratce.

Będziesz musiał dłużej osuszać. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z ociekaniem na kratce, lepiej jak wiszą całą noc.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384891
Udostępnij na innych stronach

Koniec peklowania. Dokładnie 3 doby i 13 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki:

 

 

Ładnie upeklowało się,teraz ociekanie 60 min i do wędzarni do wędzenia,na wieczór chce widzieć fotki z wędzenia, a jutro w przekroju

pyszne suche wędzonki takie jakie chciałeś.Pamietaj  nie mozesz wędzić wczesniej niż po 200 minutach osuszania!na dymie wystarczy Ci 60 minut (tolerancja że po parzeniu kolor zciemnieje)

powodzenia

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384901
Udostępnij na innych stronach

Marku aż 200 minut osuszania ??

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/4/#findComment-384906
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.