AdamKowalski Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 23 Listopada 2014 Jak dla mnnie w przekroju jest oki Adaś, tak tylko zapytam, czy tutaj http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka już zaglądałeś? Tak, czytałem. Jak dla mnie to w przekroju jest też w porządku. Co Ty tak z tą suchością?? Ja bardzo bym chciała żeby moje wędlinki były jak najbardziej soczyste ,a często są właśnie za suche.... Po prostu jest kwestia upodobania. Lubimy bardziej suche wędliny. Ale te moje, które wyszły soczyste, też są dobre. Wracając do tej wody po parzeniu to ja ja zlewam w słoiki i mam co jakiś czas na pyszny żurek ze swojską kiełbaską. No właśnie, czyli dobrze pamiętałem, że można tą wodę wykorzystać... Bardzo ładne. A jak dzisiaj smakują po wystygnięciu,lepiej niż wczoraj? Dzisiaj smak jest nieco inny, chyba lepszy. I są mniej słone. Nie wiem czy mniejsza słoność wynika właśnie z wystudzenia i oddstania tych kilkunastu godzin czy może z tego, że wczoraj jedliśmy mniejszy kawałek niż dzisiaj. Boczek jakby nieco za mało słony. Ja bym zrobił delikatniej bardziej słony. Jeszcze jedno pytanie mam w sprawie termometrów. Sprawdzałeś rozbieżności wskazań tego w wodzie i z sondą? Sprawdzałem ich zgodność w temperaturze pokojowej, potem w gorącej wodzie już nie (następnym razem to zrobię). W miarę poprawnie działają. Nie jest to apteka, ale dla tych celów wystarczy. Ten termometr do wody nieco zaniża, jakieś 0,5-1 stopień. Ten drugi raczej dobrze wskazuje, ewentualnie zawyża 0,5 stopnia. Porównywałem z innym termometrem, który raczej dobrze wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 23 Listopada 2014 Dzisiaj smak jest nieco inny, chyba lepszy. I są mniej słone. A mówiłem,żebyś poczekał ?! To nieeeeeeee jeszcze ciepłe pałaszowali Nie wiem czy mniejsza słoność wynika właśnie z wystudzenia i oddstania tych kilkunastu godzin czy może z tego, że wczoraj jedliśmy mniejszy kawałek niż dzisiaj. Zrób sobie doświadczenie:Rozpuść łyżkę stołową soli w szklance zimnej wody i taka samą ilość w drugiej szklance z ciepłą wodą.Porównaj jak smakują Co do termometrów to koniecznie sprawdź w temperaturze 70-80 st. i porównaj.Zanim przesiadłem się na termometry elektroniczne miałem taki sam zestaw jak Ty z tym, że ten do wody miałem z laboratorium, bardzo dokładny a te metalowe były z różnych źródeł i miały odchyłki właśnie w tych temperaturach po kilka stopni.Te termometry można kalibrować, nie wiem jak twój ale moje miały szpikulec jakby zespolony z nakrętka od tyłu tarczy i wystarczyło złapać kluczem(chyba10) albo kombinerkami za tą"nakrętkę" i przekręcić tarczą w prawo lub w lewo żeby wyskalować. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 23 Listopada 2014 Wracając do tej wody po parzeniu to ja ja zlewam w słoiki i mam co jakiś czas na pyszny żurek ze swojską kiełbaską. No właśnie, czyli dobrze pamiętałem, że można tą wodę wykorzystać... Już było "parę" razy pisane na forum, że w tej wodzie - tak obrazowo mówiąc - są wszystkie syfy, które czepiają się wędzonki podczas wędzenia, więc na zupę to nie jest wskazane. Lepiej zrobić metr białej i dodać żeberka wędzone wcześniej, to będzie smak i samo zdrowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Listopada 2014 tak obrazowo mówiąc - są wszystkie syfy, które czepiają się wędzonki podczas wędzenia, więc na zupę to nie jest wskazane. Lepiej zrobić metr białej i dodać żeberka wędzone wcześniej, to będzie smak i samo zdrowie. A czy Ty sobie sam nie zaprzeczasz? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Listopada 2014 tak obrazowo mówiąc - są wszystkie syfy, które czepiają się wędzonki podczas wędzenia, więc na zupę to nie jest wskazane. Lepiej zrobić metr białej i dodać żeberka wędzone wcześniej, to będzie smak i samo zdrowie. A czy Ty sobie sam nie zaprzeczasz?Raczej nie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Listopada 2014 To wytłumacz mi czy żeberka są jakimś specjalnym asortymentem którego "syf" się nie czepia w trakcie wędzenia? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja na takiej wodzie gotuje psom kasze A to chyba ich nie lubisz Z tego co się orientuję to sól źle wpływa na psy. Nadmiar soli to tak, ale pies tak samo jak człowiek potrzebuje soli. Minimalne dzienne zapotrzebowanie psa na sól wynosi 10 mg na kg masy ciała, a zalecana dawka wynosi 25 mg na kg czyli ważący 35 kg pies powinien dostawać dziennie w pożywieniu nieco poniżej 1 g soli! Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) ważący 35 kg piesToć to olbrzymie bydle. A jaka to rasa ??? Nordycka ??? Edytowane 24 Listopada 2014 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Listopada 2014 Niestety. W miarę upływu czasu pojawiły się ze strony moich domowników słowa dezaprobaty i krytyki. Chodzi o to, że za mało uwędziłem. Że powinienem o wiele, wiele więcej. No i że za dużo zjadam. A boczek miał największe powodzenie. Wędzonek pozostały resztki. Wystarczy jutro dzieciom do szkoły i koniec. Chcąc nie chcąc, w tym tygodniu rozpocznie się druga tura. Peklowanie będzie trwało 8 lub 9 dni (w zależności kiedy żona kupi mięso). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Listopada 2014 Niestety. No i się zaczęło .... Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Listopada 2014 Chodzi o to, że za mało uwędziłem. Że powinienem o wiele, wiele więcej. No to już jesteś uwędzony pozytywnie . :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Listopada 2014 ważący 35 kg piesToć to olbrzymie bydle. A jaka to rasa ??? Nordycka ??? To cytat z internetu. Mój Bezan waży 43 kg Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Listopada 2014 NO nie mow ,ze to malenstwo tyle wazy http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_gQ_orig.png Ja mam Border Collie ona moze 30 kg ma albo i mniej Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 24 Listopada 2014 Annam, to pewnie od tej psiej mazurskiej taka waga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 24 Listopada 2014 NO nie mow ,ze to malenstwo tyle wazy Dzisiaj go ważyłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 25 Listopada 2014 A moje malenstwo wazy 4.3 kg i juz ciezko go nosic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 25 Listopada 2014 Niestety. W miarę upływu czasu pojawiły się ze strony moich domowników słowa dezaprobaty i krytyki. Chodzi o to, że za mało uwędziłem. Że powinienem o wiele, wiele więcej. No i że za dużo zjadam. A boczek miał największe powodzenie. Wędzonek pozostały resztki. Wystarczy jutro dzieciom do szkoły i koniec. Chcąc nie chcąc, w tym tygodniu rozpocznie się druga tura. Peklowanie będzie trwało 8 lub 9 dni (w zależności kiedy żona kupi mięso). Zacznij ich traktować z dystansem - dezaprobata z czasem zamieni się w błaganie o nastepne wyroby.. Mięso staraj się kupować sam - wtedy masz lepsze rozeznanie co z czego można wykroić.Boczek , słoninę i ew. podgardle wędź ze skórą - będzie ona później bazą smakową n.p. do rolad lub grochówki... A dzieła twe są godne podziwu - zobaczymy jak weźmiesz na warsztat kiełbasy Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 25 Listopada 2014 Nie chcę się chwalić, ale jeśli miałbym oceniać moje pierwsze wędzonki, to efekt końcowy przerósł oczekiwania. One po prostu wyszły takie jak trzeba, rewelacyjne. Smak, zapach, wygląd. Wszystko. Oczywiście zawdzięczam to wielu osobom z forum, których najpierw intensywnie czytałem i analizowałem, a potem te osoby mi doradzały. Za to jestem ogromnie wdzięczny i dziękuję. Jeśli kolejne moje wyroby wyjdą takie jak te pierwsze, to będziemy bardzo zadowoleni. Ale nie ma już zbyt dużego pola na jakąkolwiek poprawę w ich jakości (a może się mylę, nie wiem). Kolejny rzut to będzie boczek (ale więcej), jedna karkówka, ze 2-3 małe szynki, schab i może jakaś rolada z boczku. Ewentualnie jeszcze polędwica. Mięso podzielę na dwie części: mniejszą (boczek i szynka) i one dostaną więcej peklosoli (z 10,5 - 11 % peklosoli na miarę wody), tak aby wyszły porządnie, mocno słone. Druga część, podstawowa, będzie miała mniej peklosoli (chciałbym na słoność tak jak te za pierwszym razem) i sądzę, że jeśli dam 8-9% peklosoli na miarę wody, to wyjdzie podobnie. Czas peklowania to będzie 8-9 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 25 Listopada 2014 No brachu widzę, że wpadłeś po uszy i raczej ciężko Ci będzie z tego wyjść Tak trzymaj Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 25 Listopada 2014 Mięso podzielę na dwie części: mniejszą (boczek i szynka) i one dostaną więcej peklosoli (z 10,5 - 11 % peklosoli na miarę wody), tak aby wyszły porządnie, mocno słone. Druga część, podstawowa, będzie miała mniej peklosoli (chciałbym na słoność tak jak te za pierwszym razem) i sądzę, że jeśli dam 8-9% peklosoli na miarę wody, to wyjdzie podobnie. Czas peklowania to będzie 8-9 dni. Z podnoszeniem stężenia soli to bym się wstrzymał.na twoim miejscu.Zrób solankę o tym samym stężeniu co ostatnio i pekluj sobie przez te 8 -9 dni sól będzie miała więcej czasu na "spenetrownie" mięsa więc w większym stopniu się wchłonie.Nie wiem czy "jedziesz" na samej peklosoli ale ja na przykład używam (patent Dziadka) mieszanki 50/50 sló/peklosól a jak chcesz faktycznie mieć bardziej słone to ,to stężenie podnieś tylko samą solą.Nie wiem czy korzystałeś może z programiku Skalara,który jest bardzo prosty w obsłudze i fantastycznie zrobiony, jak by co to spróbuj bo naprawdę warto. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-385893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 28 Listopada 2014 Od dwóch dni mięso się pekluje. Część w zalewie z 12% peklosoli (w stosunku do wody), a część w zalewie z 10% peklosoli. Będzie się peklowało 9 dni. Dopiero za tydzień wędzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-386670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 29 Listopada 2014 Po takim peklowaniu i w takich stężeniach , to będzie trzeba ... moczyć , moczyć... i jeszcze raz moczyć Chyba , że lubisz słone jak ''fix'' ... Jak na początku peklowałam w 10% solance przez 5 dni , a póżniej nie wymoczyłam , to musiałam po wędzeniu parzyć 2 razy zmieniając wodę , bo się nie dało tego jeść.... Teraz robię solankę 7,5 - 8% i jest ok . Pozdrawiam. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-386723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ta część z 12% to raczej będzie za słona. Ale to mała ilość, tylko na próbę i tylko dla mnie. Pozostała część czyli 10% mam nadzieję, że będzie dobra na słoność. Moczenie po peklowaniu jest przewidziane. Ile czasu moczyć? Godzinę, dwie czy dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-386766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zaproponuję Tobie zalewę jaką ja robię, a po peklowaniu nie moczę.Na 1 kg mięsa daję 1L wody i 8 dag peklosoli, mięso przykryte zalewą i nie trzeba do pojemnika z solanką wkładać butelek z wodą coby mięso było zakryte. Jestem raczej małosolny, ale bez przesady Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-386791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zaproponuję Tobie zalewę jaką ja robię, a po peklowaniu nie moczę.Na 1 kg mięsa daję 1L wody i 8 dag peklosoli, mięso przykryte zalewą i nie trzeba do pojemnika z solanką wkładać butelek z wodą coby mięso było zakryte. Jestem raczej małosolny, ale bez przesady Zbóju jeszcze czas jak długo Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/7/#findComment-386916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.