Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z przyprawami gotowałeś? Jakieś warzywka dodałeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389508
Udostępnij na innych stronach

...może się da uratować - np głowizna na kwaśno z octem :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389512
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie bałem się że skrzepnie przez noc ;(

Po wstawieniu na mały płomień znów by powróciło do stanu ciekłego. 


 

 

Kurcze żeby tak szybko skwaśniało?

A próbowałeś, że faktycznie zakisło, czy twierdzisz to na podstawie tej szumowinki na powierzchni? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389513
Udostępnij na innych stronach

np głowizna na kwaśno z octem :cool:

i będzie jak w tym dowcipie? :D  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/467-dowcipy/?p=383899

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389515
Udostępnij na innych stronach

Poszłoo do śmieci ;)

 

Skwaśniało jak nic. Jednej pietruszeczki nie wyłowiłem wczoraj. I to pewnie jej! wina ;)

 

No nic zrobi się nowy... tylko ten się nie myli co nic nie robi ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389522
Udostępnij na innych stronach

 

np głowizna na kwaśno z octem :cool:

i będzie jak w tym dowcipie? :D  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/467-dowcipy/?p=383899

 

 

kurde , działy mi się pomerdały... :D:facepalm::angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389524
Udostępnij na innych stronach

@punias007, ja bym poprosił o wskazanie receptury która prezentuje taką technologię produkcji "salcesonu" :rolleyes: , bo chyba tytuł tematu jest nieco na wyrost

 

A wracając do tematu....

 

Wczoraj ok 19 skończyłem gotować główkę ze skórami i pozostawiłem w mieszkaniu do osygnięcia... dziś wstaje a tu d..a :( Kurcze żeby tak szybko skwaśniało?

tyle godzin w ciepłym mieszkaniu to nie dziwota - szczególnie że w zasadzie gotowałeś rosół z warzywami.....

Jeśli przewidujemy pozostawienie na tyle godzin to należy wyjąć mięso (pomijam już że przy salcesonie to chyba oczywiste) i warzywa z wywaru i wystawiamy do chłodnego pomieszczenia

 

Najbardziej "zabójczym" jest przejście przez temperaturę 40 - 20 stopni... to wtedy bakterie mają warunki jak pączek w maśle, dotyczy to chłodzenia wszystkich wyrobów (między innymi konserw)

- niech przy okazji szanowne grono które między innymi dyskutuje zawzięcie w temacie wędlin "dojrzewających" zastanowi się dlaczego wędliny fermentujące należy w pierwszej fazie przetrzymywać w temperaturze pokojowej (optimum 22-24ºC)

to jak z kiszoną kapustą czy ogórkami.... - w życiu nie widziałem żeby ktoś kisił w lodówce :facepalm:;)

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389528
Udostępnij na innych stronach

 

 

- niech przy okazji szanowne grono które między innymi dyskutuje zawzięcie w temacie wędlin "dojrzewających" zastanowi się dlaczego wędliny fermentujące należy w pierwszej fazie przetrzymywać w temperaturze pokojowej (optimum 22-24ºC)

Do tego grona zapraszam również tych, którzy uważają, że salcesonów po napełnieniu żołądka/osłonki nie powinno się powtórnie parzyć bo i po co  :rolleyes:

Zapraszam wszystkich rozpoczynających produkcję wędlin podrobowych do uważnego przestudiowania Akademii Dziadka, gdzie wyrażnie jest napisane, że mięsa wyławiamy z rosołu i ROZKŁADAMY w celu szybkiego wystudzenia, żeby się nie zaparzyły. Parowanie na dużej powierzchni przyspiesza tempo obniżania temperatury mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389553
Udostępnij na innych stronach

Proponuję poczytać: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10334-część-iv-salcesony-technologiczne-odchylenia-jakości-i-przeciwdziałanie/ ze szczególnym uwzględnieniem pkt. B-124

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389556
Udostępnij na innych stronach

Dodaję foteczkę salcesonu.

 

Nazwa własna "SALCESON WYBORNY KARWICZAŃSKI" - robiony był na gościnnych występach na mazurach.

 

Wyrób - Salceson

 

Smak - Wyborny

 

Made in - Karwica

 

:D

 

Dziękuję za pomoc i gościnę Pedro!

 

 

post-68731-0-99232100-1418928740_thumb.jpg

post-68731-0-79748000-1418928767_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-391383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.