punias007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Wczoraj ok 19 skończyłem gotować główkę ze skórami i pozostawiłem w mieszkaniu do osygnięcia... dziś wstaje a tu d..a Kurcze żeby tak szybko skwaśniało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2014 3-ba było wynieść na balkon. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2014 No właśnie bałem się że skrzepnie przez noc ;( http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/11/1a97e12bb8a22bb82ea00114e1ca553a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Z przyprawami gotowałeś? Jakieś warzywka dodałeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2014 ...może się da uratować - np głowizna na kwaśno z octem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2014 No właśnie bałem się że skrzepnie przez noc ;( Po wstawieniu na mały płomień znów by powróciło do stanu ciekłego. Kurcze żeby tak szybko skwaśniało? A próbowałeś, że faktycznie zakisło, czy twierdzisz to na podstawie tej szumowinki na powierzchni? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2014 np głowizna na kwaśno z octem i będzie jak w tym dowcipie? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/467-dowcipy/?p=383899 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Poszłoo do śmieci Skwaśniało jak nic. Jednej pietruszeczki nie wyłowiłem wczoraj. I to pewnie jej! wina No nic zrobi się nowy... tylko ten się nie myli co nic nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2014 np głowizna na kwaśno z octem i będzie jak w tym dowcipie? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/467-dowcipy/?p=383899 kurde , działy mi się pomerdały... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) @punias007, ja bym poprosił o wskazanie receptury która prezentuje taką technologię produkcji "salcesonu" , bo chyba tytuł tematu jest nieco na wyrost A wracając do tematu.... Wczoraj ok 19 skończyłem gotować główkę ze skórami i pozostawiłem w mieszkaniu do osygnięcia... dziś wstaje a tu d..a Kurcze żeby tak szybko skwaśniało?tyle godzin w ciepłym mieszkaniu to nie dziwota - szczególnie że w zasadzie gotowałeś rosół z warzywami.....Jeśli przewidujemy pozostawienie na tyle godzin to należy wyjąć mięso (pomijam już że przy salcesonie to chyba oczywiste) i warzywa z wywaru i wystawiamy do chłodnego pomieszczenia Najbardziej "zabójczym" jest przejście przez temperaturę 40 - 20 stopni... to wtedy bakterie mają warunki jak pączek w maśle, dotyczy to chłodzenia wszystkich wyrobów (między innymi konserw)- niech przy okazji szanowne grono które między innymi dyskutuje zawzięcie w temacie wędlin "dojrzewających" zastanowi się dlaczego wędliny fermentujące należy w pierwszej fazie przetrzymywać w temperaturze pokojowej (optimum 22-24ºC)to jak z kiszoną kapustą czy ogórkami.... - w życiu nie widziałem żeby ktoś kisił w lodówce Edytowane 11 Grudnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2014 - niech przy okazji szanowne grono które między innymi dyskutuje zawzięcie w temacie wędlin "dojrzewających" zastanowi się dlaczego wędliny fermentujące należy w pierwszej fazie przetrzymywać w temperaturze pokojowej (optimum 22-24ºC) Do tego grona zapraszam również tych, którzy uważają, że salcesonów po napełnieniu żołądka/osłonki nie powinno się powtórnie parzyć bo i po co Zapraszam wszystkich rozpoczynających produkcję wędlin podrobowych do uważnego przestudiowania Akademii Dziadka, gdzie wyrażnie jest napisane, że mięsa wyławiamy z rosołu i ROZKŁADAMY w celu szybkiego wystudzenia, żeby się nie zaparzyły. Parowanie na dużej powierzchni przyspiesza tempo obniżania temperatury mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Proponuję poczytać: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10334-część-iv-salcesony-technologiczne-odchylenia-jakości-i-przeciwdziałanie/ ze szczególnym uwzględnieniem pkt. B-124 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-389556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wczoraj miało miejsce drugie podejście do salcesonu!Udało się na gościnnych występach na mazurach.Jutro dodam fotki. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-390316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dodaję foteczkę salcesonu. Nazwa własna "SALCESON WYBORNY KARWICZAŃSKI" - robiony był na gościnnych występach na mazurach. Wyrób - Salceson Smak - Wyborny Made in - Karwica Dziękuję za pomoc i gościnę Pedro! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10714-salceson-si%C4%99-skwasi%C5%82/#findComment-391383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.