bivittatus Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, mam takie pytanie. Szukałem ale nie mogłem znaleźć bezpośredniej odpowiedzi. Otóż mam 1 kg szynki. Chcąc ją zapeklować w większym garnku w pięć dni z tabeli mi wychodzi : 56g peklosoli400 ml wody. Wszystko ok. Ale załóżmy ,że chcę tą szynkę podzielić na dwie mniejsze po 0,5kg.Mięsa mam dalej kilogram tylko w dwóch mniejszych kawałkach.Czy w takim wypadku stężenie i czas będą takie same? Wychodzi mi na to, że nie bo mniejsze kawałki szybciej się wysycą solą niż jeden duży. Czyli muszę obniżyć stężenie o połowę - dobrze myślę? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez bivittatus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Qurcze - a z jakiej tabeli ty masz 14%solankę Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Pomijając ilość soli, o której pisał jumbo, peklujesz zawsze zgodnie z tabelą. Jeśli tabela przewiduje 0,4 l solanki na 1 kg mięsa, to tak robisz. Nie rozumiem tylko, po co teraz kroisz szynkę na dwie mniejsze, skoro możesz to z powodzeniem zrobić po upeklowaniu mięsa. Poza tym, czy półkilogramowa szyneczka nie jest aby za mała? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bivittatus Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Jumbo : no z tabeli dziadka. To co zaznaczone na żółto. Pierwsza pozycja w peklowaniu pięciodniowym. Napisane jest woda : 400 ml , peklosól : 56g.Chyba ,że coś źle czytam.http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Maxell : fakt można kroić po peklowaniu ale chciałem wiązać jeszcze przed stąd moje pytanie. Wole dwie mniejsze niż jedną większą jakos . Poza tym szybciej się uwędzą chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2014 ....no cóż - nie używam tej tabeli bo jest ewidentnie za słona zajrzyj na tabelę rogera lub szczepana.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Chyba ,że coś źle czytam.http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Czyli muszę obniżyć stężenie o połowę - dobrze myślę? Nie, nie myślisz dobrze. Peklowanie to: cała waga mięsa przeznaczonego do peklowania + peklosól + woda.Nie ma znaczenia czy peklujesz mięso w kawałkach o wadze 0,5 kg, 1 kg, czy 2 kg. Mięso o wadze najmniejszej, najszybciej zapekluje się w głąb, a mięso o wadze największej najwolniej zapekluje się w głąb.Ale i tak całe mięso jest w jednym naczyniu i po tych paru dniach na wzajem wyrównają między sobą stężenia soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Mięso o wadze najmniejszej, najszybciej zapekluje się w głąb, a mięso o wadze największej najwolniej zapekluje się w głąb. Ale i tak całe mięso jest w jednym naczyniu i po tych paru dniach na wzajem wyrównają między sobą stężenia soli. z tym się nie zgadzam ( wolno mi bo dopiero roczek mam na WB )po prostu czuję że jest prosty odnośnik czas drubość do p[rzeniknięcia soli w głąb ( no nie ten od kapusty ) nie wierze że polędwiczka gr 3 cm bedzie po 5 dniach tak samo słona jak 2 kg szynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Po pięciu to może nie ale po siedmiu na pewno. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.