Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mam takie pytanie. Szukałem ale nie mogłem znaleźć bezpośredniej odpowiedzi.

 

Otóż mam 1 kg szynki. Chcąc ją zapeklować w większym garnku w pięć dni z tabeli mi wychodzi :

 

56g peklosoli

400 ml wody.

 

Wszystko ok. Ale załóżmy ,że chcę tą szynkę podzielić na dwie mniejsze po 0,5kg.

Mięsa mam dalej kilogram tylko w dwóch mniejszych kawałkach.

Czy w takim wypadku stężenie i czas będą takie same? Wychodzi mi na to, że nie bo mniejsze kawałki szybciej się wysycą solą niż jeden duży.

 

Czyli muszę obniżyć stężenie o połowę - dobrze myślę?

Edytowane przez bivittatus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Qurcze - a z jakiej tabeli ty masz 14%solankę :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389813
Udostępnij na innych stronach

Pomijając ilość soli, o której pisał jumbo, peklujesz zawsze zgodnie z tabelą. Jeśli tabela przewiduje 0,4 l solanki na 1 kg mięsa, to tak robisz. Nie rozumiem tylko, po co teraz kroisz szynkę na dwie mniejsze, skoro możesz to z powodzeniem zrobić po upeklowaniu mięsa. Poza tym, czy półkilogramowa szyneczka nie jest aby za mała? :D  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389814
Udostępnij na innych stronach

Jumbo : no z tabeli dziadka. To co zaznaczone na żółto. Pierwsza pozycja w peklowaniu pięciodniowym. Napisane jest woda : 400 ml , peklosól : 56g.

Chyba ,że coś źle czytam.

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

 

Maxell : fakt można kroić po peklowaniu ale chciałem wiązać jeszcze przed stąd moje pytanie. Wole dwie mniejsze niż jedną większą jakos :). Poza tym szybciej się uwędzą chyba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389828
Udostępnij na innych stronach

....no cóż - nie używam tej tabeli bo jest ewidentnie za słona

 

zajrzyj na tabelę rogera lub szczepana....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389832
Udostępnij na innych stronach

Czyli muszę obniżyć stężenie o połowę - dobrze myślę?

 

Nie, nie myślisz dobrze.

 

Peklowanie to: cała waga  mięsa przeznaczonego do peklowania + peklosól + woda.

Nie ma znaczenia czy peklujesz mięso w kawałkach o wadze 0,5 kg, 1 kg, czy 2 kg.

 

Mięso o wadze najmniejszej, najszybciej zapekluje się w głąb, a mięso o wadze największej najwolniej zapekluje się w głąb.

Ale i tak całe mięso jest w jednym naczyniu i po tych paru dniach na wzajem wyrównają między sobą stężenia soli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389850
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso o wadze najmniejszej, najszybciej zapekluje się w głąb, a mięso o wadze największej najwolniej zapekluje się w głąb. Ale i tak całe mięso jest w jednym naczyniu i po tych paru dniach na wzajem wyrównają między sobą stężenia soli.

z tym się nie zgadzam ( wolno mi bo dopiero roczek mam na WB )

po prostu czuję że jest prosty odnośnik czas drubość do p[rzeniknięcia soli w głąb ( no nie ten od kapusty ) ;)

nie wierze że polędwiczka gr 3 cm bedzie po 5 dniach tak samo słona jak 2 kg szynka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10720-peklowanie-a-waga-mi%C4%99sa/#findComment-389868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.