Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dawałaś papryki lub czegoś podobnego ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424827
Udostępnij na innych stronach

tak, jest papryka. Ale za pierwszym razem też dodałem paprykę i zalewa nie była taka mętna.

Dowiedziałem się że trzeba włożyć palec i spróbować jeżeli ze smakiem będzie coś nie tak , należy odrazu umyć mięso i wymienić zalewę.

Jeżeli zalewa nie posiada niepokojącego smaku nie trzeba wymieniać ......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424834
Udostępnij na innych stronach

tak, jest papryka. Ale za pierwszym razem też dodałem paprykę i zalewa nie była taka mętna 

Robisz mięso na wędzonki czy na grilla?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424836
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak, jest papryka.

 

Stąd ta "mętność" ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424847
Udostępnij na innych stronach

Mnie też się zdarzyło mętnienie (bez zmiany zapachu) solanki.Następowało to przy przedłużonym peklowaniu (po 10 dniach).Myślę,że jest to spowodowane rozpadem białka.Maceracja zewnętrzych włókien mięśniowych.Jeżeli dodaję zioła do solanki,to najpierw je gotuję w wodzie a potem schłodzone wlewam do solanki.Chodzi o bezpieczeństwo bakteriologiczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424912
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli dodaję zioła do solanki,to najpierw je gotuję w wodzie a potem schłodzone wlewam do solanki.Chodzi o bezpieczeństwo bakteriologiczne.

@wmarcin,

I to sobie dobrze zapamiętaj.

Najlepiej peklować bez żadnych dodatków, ponieważ bardzo często są skażone bakteriami i grzybami.

 

 

Dowiedziałem się że trzeba włożyć palec i spróbować

Palec wkładamy po wyparzeniu :D  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10753-m%C4%99tna-solanka-a-rodzaj-peklowanego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-424946
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.