Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc. Jestem załamany , próbuję zrobić kiełbasę i mi nie wychodzi już po raz dziesiąty wychodzi mi pusta w środku a jelita bardzo twarde. Co robię nie tak nie tak ,proszę pomocy !!!!!!!!

Mój przepis:

1,5 kg karkówki

1,5 kg łopatki

0.5 kg wołowa

1 kg boczku

0.5 kg słoniny

Razem 5 kg do tego 40g peklosoli 40g soli, pieprz 5g, majeranek 5g, 1 jajko , 5g majeranku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru.

Całe mięso selekcjonuję i mielę różnymi sitkami, dodaję przyprawy i odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia wyrabiamy mięso dodaję wodę ok 0,5l , jajko i wyrabiam ok 0,5 godz, następnie nadziewam w jelita moczone ok 0,5 godz w ciepłej wodzie.Nadziewam dość mocno, czasami aż pękają jelita.

Odwieszam na obsychanie.

Następnego dnia wędzę dwie godz w temp 40-50 stopni, następnie parzę przez pół godz w temp 70-80 stopni i schładzam w zimnej wodzie.

W smaku jest pyszna, kolor piękny, natomiast w środku po rozkrojeniu puste miejsca , rozpada się i strasznie twarde jelita . Co robię nie tak . POMÓŻCIE   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Po co jajko?

Czym nadziewasz?

Czy wykłuwasz powietrze po nadzianiu jelit?

Może jakieś zdjęcia?


Jeśli boczek jest chudy, to trochę mało tłuszczu do tego rodzaju mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392341
Udostępnij na innych stronach

ja jak robię to mielę , mieszam (aż do bólu :) ) i w jelito , jelito jak jest na lejku to uderzam kilka razy kantem noża (w celu odpowietrzenia ) .Robię jedno za drugim (nie przechowuje w lodówce). i jest o key  Jajko to dodaje do mielonych  :)  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392361
Udostępnij na innych stronach

...JAJKO ?

...czy osobno wyrabiasz klej ?

...spróbuj moczyć jelita w zimnej wodzie...

 

...trochę chaotyczna ta receptura - może tak po kolei i dokładnie... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392386
Udostępnij na innych stronach

Witaj

 

Ja ostatnio moczyłem jelita ok 3 godzin, a nie jak zwykle ok. godziny. Efekt był taki że żadne jelito jak nigdy mi nie pękło. 

 

Wydaje mi się że jak w większości katastrof to wiele czynników złożyło się na chwilowe niepowodzenie.

 

 - jelita: dłużej moczyć

 - jajo: nie dawać

 - wyrabianie: czym dłużej tym lepiej

 - woda: czym zimniejsza tym lepiej

 

 

Ja generalnie nie parzę kiełbas tylko przypiekam więc na temat parzenia się nie będę wypowiadał.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392491
Udostępnij na innych stronach

Parzysz w temperaturze 70-80 C, po czym schładzasz w  zimnej wodzie.

Soki i tłuszcz które podczas parzenia "wyjdą" pod osłonkę przy szybkim schłodzeniu nie mają szans zostać wchłonięte z powrotem przez mięso.

 

Parz w wodzie max 75 C, przez 20-25 minut.

Po parzeniu garnek z kiełbasą pod kran i dolewaj coraz zimniejszej wody.

Kiedy woda będzie w jeszcze miarę ciepła, wyciąg z wody i niech sobie ostygnie na powietrzu.

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392496
Udostępnij na innych stronach

Witaj groniar

Z tego co zrozumiałem to stosujesz proces produkcji kiełbasy 3 dniowy.

Pierwszego dnia:

Razem 5 kg do tego 40g peklosoli 40g soli, pieprz 5g, majeranek 5g, 1 jajko , 5g majeranku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Całe mięso selekcjonuję i mielę różnymi sitkami, dodaję przyprawy i odstawiam na dobę do lodówki.

 

Drugiego dnia:

Następnego dnia wyrabiamy mięso dodaję wodę ok 0,5l , jajko i wyrabiam ok 0,5 godz, następnie nadziewam w jelita moczone ok 0,5 godz w ciepłej wodzie.Nadziewam dość mocno, czasami aż pękają jelita. Odwieszam na obsychanie.

 

Trzeciego dnia:

Następnego dnia wędzę dwie godz w temp 40-50 stopni, następnie parzę przez pół godz w temp 70-80 stopni i schładzam w zimnej wodzie

 

 

Efektem tego jest twarde jelito, za długo kiełbasa obsychała.

Odnośnie rozpadania to obstawiam, zły proces wyrabiania kiełbasy. Nie piszesz nic o kolejności wyrabianych klas mięsa. Jeżeli woda była dodana do całości to mogła powstać nieświadomie kiełbasa krucha rozpadająca się. Nie wiem niestety po co jest jajko. Jeżeli miało zastąpić masę wiążącą, to jest zbędne, gdyż posiadałeś wołowinę.

 

 

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392497
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392499
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Bardzo dziękuję wszystkim użytkownikom za odzew.

Dokładnie tak jak napisał sylwek_57 w takich etapach robiłem, sądziłem że tak jest dobrze, już chyba wiem gdzie jest błąd.

Mięso po zmieleniu wyrabiam razem i dodaję wodę, efekt jest właśnie taki jak opisałeś jest krucha puste miejsca i twarde jelito.

Wydawało mi się że jak dobrze obsuszę przed wędzeniem to będzie lepiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392507
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.