groniar Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam.Proszę o pomoc. Jestem załamany , próbuję zrobić kiełbasę i mi nie wychodzi już po raz dziesiąty wychodzi mi pusta w środku a jelita bardzo twarde. Co robię nie tak nie tak ,proszę pomocy !!!!!!!!Mój przepis:1,5 kg karkówki1,5 kg łopatki0.5 kg wołowa1 kg boczku0.5 kg słoninyRazem 5 kg do tego 40g peklosoli 40g soli, pieprz 5g, majeranek 5g, 1 jajko , 5g majeranku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru.Całe mięso selekcjonuję i mielę różnymi sitkami, dodaję przyprawy i odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia wyrabiamy mięso dodaję wodę ok 0,5l , jajko i wyrabiam ok 0,5 godz, następnie nadziewam w jelita moczone ok 0,5 godz w ciepłej wodzie.Nadziewam dość mocno, czasami aż pękają jelita.Odwieszam na obsychanie.Następnego dnia wędzę dwie godz w temp 40-50 stopni, następnie parzę przez pół godz w temp 70-80 stopni i schładzam w zimnej wodzie.W smaku jest pyszna, kolor piękny, natomiast w środku po rozkrojeniu puste miejsca , rozpada się i strasznie twarde jelita . Co robię nie tak . POMÓŻCIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Po co jajko?Czym nadziewasz?Czy wykłuwasz powietrze po nadzianiu jelit?Może jakieś zdjęcia?Jeśli boczek jest chudy, to trochę mało tłuszczu do tego rodzaju mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2014 ja jak robię to mielę , mieszam (aż do bólu ) i w jelito , jelito jak jest na lejku to uderzam kilka razy kantem noża (w celu odpowietrzenia ) .Robię jedno za drugim (nie przechowuje w lodówce). i jest o key Jajko to dodaje do mielonych Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2014 ...JAJKO ?...czy osobno wyrabiasz klej ?...spróbuj moczyć jelita w zimnej wodzie... ...trochę chaotyczna ta receptura - może tak po kolei i dokładnie... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2014 ja też spotkałem się z gościem co jajo dodawał........ och Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witaj Ja ostatnio moczyłem jelita ok 3 godzin, a nie jak zwykle ok. godziny. Efekt był taki że żadne jelito jak nigdy mi nie pękło. Wydaje mi się że jak w większości katastrof to wiele czynników złożyło się na chwilowe niepowodzenie. - jelita: dłużej moczyć - jajo: nie dawać - wyrabianie: czym dłużej tym lepiej - woda: czym zimniejsza tym lepiej Ja generalnie nie parzę kiełbas tylko przypiekam więc na temat parzenia się nie będę wypowiadał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Parzysz w temperaturze 70-80 C, po czym schładzasz w zimnej wodzie.Soki i tłuszcz które podczas parzenia "wyjdą" pod osłonkę przy szybkim schłodzeniu nie mają szans zostać wchłonięte z powrotem przez mięso. Parz w wodzie max 75 C, przez 20-25 minut.Po parzeniu garnek z kiełbasą pod kran i dolewaj coraz zimniejszej wody.Kiedy woda będzie w jeszcze miarę ciepła, wyciąg z wody i niech sobie ostygnie na powietrzu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witaj groniarZ tego co zrozumiałem to stosujesz proces produkcji kiełbasy 3 dniowy.Pierwszego dnia:Razem 5 kg do tego 40g peklosoli 40g soli, pieprz 5g, majeranek 5g, 1 jajko , 5g majeranku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Całe mięso selekcjonuję i mielę różnymi sitkami, dodaję przyprawy i odstawiam na dobę do lodówki. Drugiego dnia:Następnego dnia wyrabiamy mięso dodaję wodę ok 0,5l , jajko i wyrabiam ok 0,5 godz, następnie nadziewam w jelita moczone ok 0,5 godz w ciepłej wodzie.Nadziewam dość mocno, czasami aż pękają jelita. Odwieszam na obsychanie. Trzeciego dnia:Następnego dnia wędzę dwie godz w temp 40-50 stopni, następnie parzę przez pół godz w temp 70-80 stopni i schładzam w zimnej wodzie Efektem tego jest twarde jelito, za długo kiełbasa obsychała.Odnośnie rozpadania to obstawiam, zły proces wyrabiania kiełbasy. Nie piszesz nic o kolejności wyrabianych klas mięsa. Jeżeli woda była dodana do całości to mogła powstać nieświadomie kiełbasa krucha rozpadająca się. Nie wiem niestety po co jest jajko. Jeżeli miało zastąpić masę wiążącą, to jest zbędne, gdyż posiadałeś wołowinę. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3941-dlaczego-niemcy-dodaja-jajka-i-mleko-do-surowca-kielbasy/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groniar Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam.Bardzo dziękuję wszystkim użytkownikom za odzew.Dokładnie tak jak napisał sylwek_57 w takich etapach robiłem, sądziłem że tak jest dobrze, już chyba wiem gdzie jest błąd.Mięso po zmieleniu wyrabiam razem i dodaję wodę, efekt jest właśnie taki jak opisałeś jest krucha puste miejsca i twarde jelito.Wydawało mi się że jak dobrze obsuszę przed wędzeniem to będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10782-pomocy/#findComment-392507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.