soliera Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie wiem jak sobie poradzić z suchością wędlin.Oprócz moich ulubionych wędlin dojrzewających, wyrabiam sobie szyneczkę. Mam 2 przepisy: 1. Marynuję szynkę przez 12 godzin w ziołach, aby później upiec ją w piekarniku.Jest pyszna, ale po 2 dniach właściwie zupełnie sucha. 2. Pekluję szynkę w wodzie z solą peklująca, po czym ją gotuję. Jak tknąć w wędlinę trochę wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) odpowiednio ją obrobić termicznie Taką zapeklowaną szynkę wsadź do piekarnika albo do garnka z wodą temperatura 75-80st i trzymaj do osiągnięcia 68st wewnątrz szynki ... wyjmij i niech sobie ostygnie do temp. pokojowej następnie na noc do lodowki ... wcześniej jej nie próbuj i nie krój !!! Smacznego Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 23 Grudnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jakie to proste ... A co z tymi pieczonymi w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Tak samo jak napisałem wyżej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Marynuję szynkę przez 12 godzin w ziołach, aby później upiec ją w piekarniku. Jest pyszna, ale po 2 dniach właściwie zupełnie sucha. Wbijasz termometr w szynkę i pieczesz do momentu uzyskania w środku 68 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dzięki wielkie. Jeszcze tylko zapytam, czy to 68ºC jest jakaś szczególną temperaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Tak ... bo wtedy ubiłaś prawie wszystko co tam żyć nie powinno ... Podczas studzenia temperatura wewnątrz podskoczy jeszcze o jakieś 2-3st i tak właśnie ma być.Dla drobiu ze względu na ptasią grypę te temperatury są wyższe i wynoszą 72st Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Kupiłem termometr i zabieram się do pieczenia.Dzięki za porady.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sory kolego telefon i tapatalk nie rozróżnia płci A nick skojarzył mi się z kobietą Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zastosowałem się do Waszych rad i nie wyszło.Temperatura przez długi czas utrzymywała się na poziomie 55*C, po czym przypaliłem w piekarniku dość solidnie i podskoczyła mi powyżej 77*C.Wystudziłem, załadowałem do lodówki i dzisiaj rano rozkroiłem.Sucha jak była.Czeka mnie jeszcze jedna próba. Tym, razem podczas gotowania peklowanej. Łatwiej będzie temperaturę kontrolować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie te temperatury i nie ta technologia nie pisałeś ze dysponujesz tylko duchówką ... jest takie powiedzenieDajcie mi dźwignię i punkt podparcia a ziemię podniosę Gotuje się w 100st i więcej Ty bedziesz parzył jak do mniemam Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Grudnia 2014 No niestety, nie znam się na domowym wyrobie wędlin, a dziadkowie dawno już wymarli.Stawiam pierwsze kroki.Wczoraj w piekarniku piekłem zamarynowaną w ziołach szynkę.Sprawiłem sobie termometr (prawie, że cudem) i chciałem w okolice tych 65-70* trafić.Nie udało się, przegrzałem. Nie wyszło. Próbuję jeszcze raz.Po świętach będę parzył zapeklowaną szynkę - spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Grudnia 2014 spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody. Daj wodę na 75st.C, max-80 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Trudno będzie koledze, za pomocą jednego termometru utrzymać założoną temperaturę wody i jednocześnie określać ją wewnątrz najgrubszego miejsca szynki.Do tego celu proponuję załatwić jeszcze jeden termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Grudnia 2014 @soliera, nasze forum jest skarbnicą wiedzy wszelakiej O termometrach dyskutowaliśmy tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/301-termometr/To potężna dawka wiedzy - każdy może coś ważnego i cennego dorzucić, nawet początkujący, na przykład tak:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/albo nawet i tak:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Daj wodę na 75st.C, max-80 Trzymaj się tej porady i będzie dobrze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Grudnia 2014 spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody.Daj wodę na 75st.C, max-80 Tak zrobiłem.Szyneczka przepyszna i nie tak bardzo wysuszona.Dla mnie prawdziwa bomba! Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Jest jeszcze sposób na upieczenie bardzo wilgotnych wędlin.Karkówka na pewno wychodzi super, szynka też powinna.Marynujesz tak jak lubisz ja nie peklowałem do tego typu pieczeni.Po wyjęciu z lodówki z marynaty obsmażasz na patelni na dużym ogniu z każdej strony tak by uzyskać złotą skameralizowaną skorupkę i zamknąć soki w środku.Piekarnik ustawiasz na około 90 stopni i pieczesz mięsko do uzyskania w środku około 70 stopni.Studzisz i gotowe. Ja też lubię takie na ciepło np do ziemniaków. Kolejną interesującą techniką jest souse vide - długotrwałe parzenie z aromatyzowaniem w woreczkach próżniowych.Technologicznie wystarczy zwykły gar, termometr i woreczki strunowe.Tu masz o co chodzi (pan smutny ale po polsku i całkiem ok)https://www.youtube.com/watch?v=_qI8k8gto2U tu piękny kawałek świninkihttps://www.youtube.com/watch?v=pKkpaGH-zHg Ogólnie ważne jest by nie przekraczać 100 stopni i nie pozwolić odparować sokom.Oczywiście w procesie denaturacji i koagulacji białek struktura ulegnie zwarciu i zawsze coś tam się "odciśnie" ale naprawdę niewiele. Na koniec się pochwalę.Ostatnio udało mi się zrobić naprawdę wilgotną szynkę wędzoną dwa dni i pieczoną na koniec przez kilka godzin do uzyskania 65 stopni w środku.(drobne błędy do poprawki ale środek wyszedł smakowicie i soczyście )http://unique-cars.pl/images/opat/wedzenie11.jpghttp://unique-cars.pl/images/opat/wedzenie12.jpg Pozdrawiam z życzeniami sukcesów w kuchni w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-394075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.