Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak sobie poradzić z suchością wędlin.

Oprócz moich ulubionych wędlin dojrzewających, wyrabiam sobie szyneczkę.

 

Mam 2 przepisy:

 

1. Marynuję szynkę przez 12 godzin w ziołach, aby później upiec ją w piekarniku.

Jest pyszna, ale po 2 dniach właściwie zupełnie sucha.

 

2. Pekluję szynkę w wodzie z solą peklująca, po czym ją gotuję.

 

 

Jak tknąć w wędlinę trochę wilgoci?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

;) odpowiednio ją obrobić termicznie ;)

Taką zapeklowaną szynkę wsadź do piekarnika albo do garnka z wodą temperatura 75-80st i trzymaj do osiągnięcia 68st wewnątrz szynki ... wyjmij i niech sobie ostygnie do temp. pokojowej następnie na noc do lodowki ... wcześniej jej nie próbuj i nie krój !!! ;)

Smacznego ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392779
Udostępnij na innych stronach

Tak samo jak napisałem wyżej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392803
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marynuję szynkę przez 12 godzin w ziołach, aby później upiec ją w piekarniku. Jest pyszna, ale po 2 dniach właściwie zupełnie sucha.

Wbijasz termometr w szynkę i pieczesz do momentu uzyskania w środku 68 st.C.

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392807
Udostępnij na innych stronach

Tak ... bo wtedy ubiłaś prawie wszystko co tam żyć nie powinno ... ;)

Podczas studzenia temperatura wewnątrz podskoczy jeszcze o jakieś 2-3st i tak właśnie ma być.

Dla drobiu ze względu na ptasią grypę te temperatury są wyższe i wynoszą 72st ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392829
Udostępnij na innych stronach

Sory kolego telefon i tapatalk nie rozróżnia płci :(

A nick skojarzył mi się z kobietą ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-392890
Udostępnij na innych stronach

Zastosowałem się do Waszych rad i nie wyszło.

Temperatura przez długi czas utrzymywała się na poziomie 55*C, po czym przypaliłem w piekarniku dość solidnie i podskoczyła mi powyżej 77*C.

Wystudziłem, załadowałem do lodówki i dzisiaj rano rozkroiłem.

Sucha jak była.

Czeka mnie jeszcze jedna próba. Tym, razem podczas gotowania peklowanej. Łatwiej będzie temperaturę kontrolować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393055
Udostępnij na innych stronach

Nie te temperatury i nie ta technologia nie pisałeś ze dysponujesz tylko duchówką ... jest takie powiedzenie

Dajcie mi dźwignię i punkt podparcia a ziemię podniosę ;)

Gotuje się w 100st i więcej Ty bedziesz parzył jak do mniemam ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393065
Udostępnij na innych stronach

No niestety, nie znam się na domowym wyrobie wędlin, a dziadkowie dawno już wymarli.

Stawiam pierwsze kroki.

Wczoraj w piekarniku piekłem zamarynowaną w ziołach szynkę.

Sprawiłem sobie termometr (prawie, że cudem) i chciałem w okolice tych 65-70* trafić.

Nie udało się, przegrzałem. Nie wyszło. Próbuję jeszcze raz.

Po świętach będę parzył zapeklowaną szynkę - spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393077
Udostępnij na innych stronach

 

 

spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody.

Daj wodę na 75st.C, max-80

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393079
Udostępnij na innych stronach

Trudno będzie koledze, za pomocą jednego termometru utrzymać założoną temperaturę wody i jednocześnie określać ją wewnątrz najgrubszego miejsca szynki.

Do tego celu proponuję załatwić jeszcze jeden termometr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393081
Udostępnij na innych stronach

@soliera, nasze forum jest skarbnicą wiedzy wszelakiej :)

O termometrach dyskutowaliśmy tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/301-termometr/

To potężna dawka wiedzy - każdy może coś ważnego i cennego dorzucić, nawet początkujący, na przykład tak:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

albo nawet i tak:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393092
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj wodę na 75st.C, max-80

Trzymaj się tej porady i będzie dobrze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393105
Udostępnij na innych stronach

 

spróbuję utrafić w te 68* mięsa z 85* wody.

Daj wodę na 75st.C, max-80

 

Tak zrobiłem.

Szyneczka przepyszna i nie tak bardzo wysuszona.

Dla mnie prawdziwa bomba!

 

Dzięki za porady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-393810
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze sposób na upieczenie bardzo wilgotnych wędlin.

Karkówka na pewno wychodzi super, szynka też powinna.

Marynujesz tak jak lubisz ja nie peklowałem do tego typu pieczeni.

Po wyjęciu z lodówki z marynaty obsmażasz na patelni na dużym ogniu z każdej strony tak by uzyskać złotą skameralizowaną skorupkę i zamknąć soki w środku.

Piekarnik ustawiasz na około 90 stopni i pieczesz mięsko do uzyskania w środku około 70 stopni.

Studzisz i gotowe. Ja też lubię takie na ciepło np do ziemniaków.

 

Kolejną interesującą techniką jest souse vide - długotrwałe parzenie z aromatyzowaniem w woreczkach próżniowych.

Technologicznie wystarczy zwykły gar, termometr i woreczki strunowe.

Tu masz o co chodzi (pan smutny ale po polsku i całkiem ok)

https://www.youtube.com/watch?v=_qI8k8gto2U

 

tu piękny kawałek świninki

https://www.youtube.com/watch?v=pKkpaGH-zHg

 

Ogólnie ważne jest by nie przekraczać 100 stopni i nie pozwolić odparować sokom.

Oczywiście w procesie denaturacji i koagulacji białek struktura ulegnie zwarciu i zawsze coś tam się "odciśnie" ale naprawdę niewiele.

 

Na koniec się pochwalę.

Ostatnio udało mi się zrobić naprawdę wilgotną szynkę wędzoną dwa dni i pieczoną na koniec przez kilka godzin do uzyskania 65 stopni w środku.

(drobne błędy do poprawki ale środek wyszedł smakowicie :) i soczyście )

http://unique-cars.pl/images/opat/wedzenie11.jpghttp://unique-cars.pl/images/opat/wedzenie12.jpg

 

Pozdrawiam z życzeniami sukcesów w kuchni w nowym roku 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10787-sucho%C5%9B%C4%87-w%C4%99dlin/#findComment-394075
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.