KURP Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Czytam sobie trochę o serach zagrodowych, co ludzie potrafią zrobić z mleka, znalazłem fotorelacje z Festiwalu Sera w Sandomierzu i z innych imprez gdzie prezentują się serowarzy. http://artkulinaria.pl/tag/polskie-sery-zagrodowe Moją uwagę przykuła Chałwa serowa kozia: http://www.serylomnickie.pl/kozia-chalwa/ i pytanie mam do osób które w produkcję serów się bawią - czy gdzieś ktoś natknął się na przepis (proces technologiczny) jak taką chałwę uzyskać z serwatki koziej i czy udałoby się to samo zrobić z serwatką krowią. Przy dużej produkcji serów podpuszczowych zostaje dużo serwatki z której uzyskuję ricottę, na którą jednak nie mam takiego zbytu aby mi poszła wszystka. Szkoda mi też serwatki wylewać bez przetworzenia i może byłby to pomysł na nowy wyrób który by stał się takim hitem jak ta chałwa serowa kozia? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2015 KURPIU a może http://allrecipes.pl/przepis/9903/kajmak-z-serwatki.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-394433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zrobić na pewno się da bo Norwedzy robią i nazywa się MYSOST. http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Mysost Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-394441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Na naszym forum jest osobny temat bruost czyli brązowy ser.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9153-brunost/?hl=brunostjest on wytwarzany z serwatki mleka krowiego w SkandynawiiProdukcja tego sera ma dwa cele jeden to maksymalne wykorzystanie każdej frakcji mlekadrugi choć częściowe wykorzystanie serwatki, która jest uważana w Szwecji za jeden z groźniejszych odpadów biologicznych ze względu na ilość odprowadzaną ze ściekami do rzek Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Chyba troszke przestarzala informacja ,teraz jest duze zapotrzebowanie na serwatke http://www.dn.se/ekonomi/stort-sug-efter-protein/ Edytowane 8 Stycznia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie gniewaj się ale do informacji podawanych przez firmę Arla podchodzę zawsze z pewną rezerwą Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie mam o co sie gniewac ani w Arli nie mam udzialow ani nie pracuje ,ale napewno zapotrzebowanie na serwatke sie zmienilo bo uzywana jest do produktow ktorych wczesniej nie bylo.to tak samo jak np z KFC ,kiedys spozycie kurczakow bylo duzo mniejsze niz teraz i w tym roku maja otworzyc ta "jadlodajnie"...ciekawe czy teraz sie przyjmie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Chyba troszke przestarzala informacja ,teraz jest duze zapotrzebowanie na serwatke http://www.dn.se/eko...-efter-protein/ Przstarzala czy nie ale po swadzku nikt poza Tobą nie przeczyta( no może sverige) Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Strone zawsze mozna sobie przetlumaczyc w google jesli bedzie ktos specjalnie sie tym interesowal. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dokładnie jest tak jak pisze Electra, choć zdarza się że używając tego tłumacza wychodzą różne nie bardzo zrozumiałe teksty, i wtedy ktoś zainteresowany może zwrócić się do nas o pomoc, chętnie pomożemy, o czym już od dawien dawna niejednokrotnie pisałem, niestety jak dotychczas nie zdarzył się ani jeden taki przypadek, co świadczy chyba o tym że translator pomimo swoich ograniczeń, działa w sumie zadowalająco . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/#findComment-395759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.