Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam sobie trochę o serach zagrodowych, co ludzie potrafią zrobić z mleka, znalazłem fotorelacje z Festiwalu Sera w Sandomierzu i z innych imprez gdzie prezentują się serowarzy.

 

http://artkulinaria.pl/tag/polskie-sery-zagrodowe

 

Moją uwagę przykuła Chałwa serowa kozia:

 

http://www.serylomnickie.pl/kozia-chalwa/

 

i pytanie mam do osób które w produkcję serów się bawią - czy gdzieś ktoś natknął się na przepis (proces technologiczny) jak taką chałwę uzyskać z serwatki koziej i czy udałoby się to samo zrobić z serwatką krowią.

 

Przy dużej produkcji serów podpuszczowych zostaje dużo serwatki z której uzyskuję ricottę, na którą jednak nie mam takiego zbytu aby mi poszła wszystka. Szkoda mi też serwatki wylewać bez przetworzenia i może byłby to pomysł na nowy wyrób który by stał się takim hitem jak ta chałwa serowa kozia?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10826-cha%C5%82wa-serowa-kozia-a-czy-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-krowi%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Zrobić na pewno się da bo Norwedzy robią i nazywa się MYSOST. http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Mysost

Na naszym forum jest osobny temat bruost czyli brązowy ser.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9153-brunost/?hl=brunost

jest on wytwarzany z serwatki mleka krowiego w Skandynawii

Produkcja tego sera ma dwa cele jeden to maksymalne wykorzystanie każdej  frakcji mleka

drugi choć częściowe wykorzystanie serwatki, która jest uważana w Szwecji za jeden z groźniejszych odpadów biologicznych ze względu na ilość odprowadzaną ze ściekami do rzek

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Chyba troszke przestarzala informacja ,teraz jest duze zapotrzebowanie na serwatke

 

http://www.dn.se/ekonomi/stort-sug-efter-protein/

Edytowane przez electra

Nie gniewaj się ale do informacji podawanych przez firmę Arla podchodzę zawsze z pewną rezerwą

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Nie mam o co sie gniewac ani w Arli nie mam udzialow ani nie pracuje :) ,ale napewno zapotrzebowanie na serwatke sie zmienilo bo uzywana jest do produktow ktorych wczesniej nie bylo.

to tak samo jak np z KFC ,kiedys spozycie kurczakow bylo duzo mniejsze niz teraz i w tym roku maja otworzyc ta "jadlodajnie"...ciekawe czy teraz sie przyjmie :)

 

 

Chyba troszke przestarzala informacja ,teraz jest duze zapotrzebowanie na serwatke http://www.dn.se/eko...-efter-protein/

 

Przstarzala czy nie ale po swadzku nikt poza Tobą nie przeczyta( no może sverige) :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Strone zawsze mozna sobie przetlumaczyc w google jesli bedzie ktos specjalnie sie tym interesowal.

Dokładnie jest tak jak pisze Electra, choć zdarza się że używając tego tłumacza wychodzą różne nie bardzo zrozumiałe teksty, i wtedy ktoś zainteresowany może zwrócić się do nas o pomoc, chętnie pomożemy, o czym już od dawien dawna niejednokrotnie pisałem, niestety jak dotychczas nie zdarzył się ani jeden taki przypadek, co świadczy chyba o tym że translator pomimo swoich ograniczeń, działa w sumie zadowalająco :D .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.