Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Pedro . Zgadza się cesarskie cięcie i trochę po trzustce .

 

EAnna . Przyprawy oczywiście do smaku : sól kamienna nie jodowana

pieprz

bułka tarta

mniejsza cebulka

dwa ząbki czosnku oczywiście krajowy

trzy żółtka jaja kurzego

bo bym zapomniał pęczek natki pietruszki

następnym razem dodam troszkę majeranku . Muszę powiedzieć że dzieci chwaliły i to cieszy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22242
Udostępnij na innych stronach

Konsumowałem dziś na śniadanko kurczaka nadziewanego na zimno. Niebo w gębie. Ładnie kroi się na plastry (takie trochę grubsze). Bardzo dobra przekąska do tzw. zimnej płyty.

 

I tu mam pytanie. Czy ktoś próbował zrobić kurczaka nadziewanego (bez kości oczywiście) wędzonego ? Czy wzorem sposobu Dziadka trzeba go wpierw sparzyć (ugotować), a potem uwędzić ? Ciekaw jestem co by z tego wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22270
Udostępnij na innych stronach

Myślę że to da się zrobić . Sparzyć w brytwannie delikatnie odlać wodę przekręcając brytwannę by nie uszkodzić kurczaka i najlepiej jak temperatura wody spadnie do co najmniej 45-50 st C, Po wystygnięciu ,można wędzić w temp. do 40 st kładąc kurczaka na kratkę np z lodówki .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22279
Udostępnij na innych stronach

Istnieje inna opcja, najpierw uwędzić, oddzielić od kości, nafaszerować i upiec.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22342
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Witam

 

Wczoraj zrobiłem kurczaka nadziewanego b/k.

Samo wyjęcie kości sposobem pokazanym przez kol. Bagno i Dziadka, wbrew moim obawom

odbyło się szybko i bez problemów :) Kurczak został natarty solą z papryką i poleżał w lodówce oczekując na farsz.

Nadzienie to trzy piersi z kurczaka, natka pietruszki i pieczarki, wszystko doprawione solą, pieprzem i

ostrą papryką. Cały farsz zmieliłem na siatce 10 mm, dodałem jedno jajko i dokładnie wymieszałem.

Po nadzianiu ponad godzinę spędził w lodówce aby sól i przyprawy się "przegryzły".

Gęsiarkę wysmarowałem masłem, a na wierzch kurczaka też położyłem kilka plasterków masła.

Piekłem 1 godzinę w temp. ok 180 stopni pod przykryciem i jeszcze 45 minut bez przykrycia aby uzyskać przyrumienioną skórkę.

Po upieczeniu odbyła się degustacja na ciepło ( a nawet gorąco :D ), a późnym wieczorem także na chłodno :)

Wrażenia :

Zapach :)

Smak :)

Wygląd :)

Nie do opisania :)

Kurczak pokrojony w grube plastry i podgrzany w sosie pozostałym po pieczeniu będzie na obiadek, a krojony cieniej

wystąpił także w roli wędliny dziś na śniadanie :)

Niestety nie zrobiłem żadnych zdjęć, a jak wrócę z pracy to pewnie nie będzie już czego fotografować :P

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-43885
Udostępnij na innych stronach

Witam! Narobiłeś mi takiego smaka :tongue: że dzisiaj jak wrócę z pracy to od razu zabieram się za kurczaka. :grin: Już czuję ten zapach i smak. Dzieki za pomysł :smile:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-43888
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W końcu wczoraj zebrałam się by zrobić kurczaka bez kości nadziewanego. Pozbawienie kurczaka kości zajęło mi niecałe 25 min i nie było zbyt kłopotliwe za wyjątkiem wyciągania ze skrzydełek kości przedramienia (tej podwójnej )co skończyło się przecięciem skóry w obydwu skrzydełkach :blush: ,więc ostatecznie je odcięłam. Do farszu użyłam 1kg łopatki,0,3kg wątroby wieprzowej ,1,5 bułki ,2 jajka ,sól ,pieprz do smaku i dużo pietruszki i koperku. Oczywiście z ilością farszu przedobrzyłam tak więc powstał nieplanowany wcześniej klops .Dużo gorsze było zaszywanie wszelakich otworów tj po szyi,skrzydełkach no i największe na brzuchu.

Wnioski moje są takie : ze skrzydełek będę usuwać tylko kość ramieniową , ponadto spróbuję następnym razem włożyć do kurczaka dodatkową pierś od strony grzbietu żeby był to bardziej kurczak faszerowany a nie farsz z kurczakiem :lol: ,oraz przy kupnie zwrócę większą uwagę by rozcięcie na brzuchu było mniejsze.

P.S. Wieczorem po cmentarzu wpadnie Szwagrostwo więc pewnie wszystko wchłoną i będzie można ponowić próbę :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44660
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak samo smakuje :)

Robiłem ostatni takiego kurczaka dwa razy ale zawsze jako mięso do farszu

używałem też piersi z kurczaka. Jak smakuje połączenie kurczaka z mięsem wieprzowym ?

Czy czuć wyraźną różnicę ?

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44661
Udostępnij na innych stronach

Jak smakuje połączenie kurczaka z mięsem wieprzowym ?

Niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi ponieważ ja nie robiłam farszu z drobiu .Farsz z drobiu wydaje mi się suchszy i bardziej łagodny w smaku.Spróbuj z wieprzowiną i napisz jak według Ciebie wypadło to połączenie . Moje chłopaki w liczbie trzech orzekli ,że może być, mnie też odpowiada . Co prawda o smakach trudno dyskutować w dodatku mając tylko zdjęcie przed sobą :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44662
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja robie farsz z karkówki i zapiekane pieczarki z cebulką

Drugi farsz to: ryż z warzywami i mięso wieprzowe.

Chudziak Gratuluję!! Bardzo apetycznie to wygląda a jak zawsze wkładasz serce w to, co robisz!!!

Olga skrzydełka zostawiamy z kością!!

Pozdr

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44668
Udostępnij na innych stronach

 

Chudziak, na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu i napiszę :)

 

Ja robie farsz z karkówki i zapiekane pieczarki z cebulką

 

Szczepan, mam pytanie, czy pieczarki z cebulą zapiekasz wcześniej i dodajesz do karkówki przed

nadziewaniem kurczaka ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44671
Udostępnij na innych stronach

Często robie roladę z kurczaka ( nie galantynę ). Kurczaka luzuję ( najlepszy to 2kg +-200g), rozkładam równomiernie mięsnie, jak trzeba to skrawam i przekładam w miejsce gdzie jest mniej, lekko rozbijam, przyprawiam. Wcześniej przygotowuję 2 omlety , kazdy z 2 jaj, mleka, odrobiny mąki i wody minerlanej gazowanej. W osobnym garnku mam odparowane pieczarki z cebulą, dość mocno przyprawione, kiedy są zimne wbijam 2 jajka. Następnie rozkładam kurczaka mięsem do góry, kładę omlety, farsz z pieczarek formuję w wałek na całej długości mięsa i wszystko zawijam w folię aluminiową, tak aby wszystko tworzyło 3 oczka, a nie spiralę ( farsz, omlet, mięso ). Zawijam jak cukierek i wstawiam do piekarnika na ok 200°C i czas około 90min. Studzę i następnego dnia kroję w paski 1cm grubości, kleks majonezu, brzoskwinka, kieszonka z ogórka zielonego, a wszystko zalane żelatyną. Coś wspaniałego

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44696
Udostępnij na innych stronach

majchal ! Przepis fajny , ale moja wyobraźnia chyba gdzieś sobie poszła :wink:

To spytaj się jej, w którym momencie zbłądziła :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44700
Udostępnij na innych stronach

Kurcze żebym wiedział to 18-go robiłem takie cudo na imieniny teściowej.

Generalnie chodzi o to aby zciągnąć cały płat mięsa ze skórą w jednym kawałki, który będzie w kształcie prostokąta i na tak rozłożonym mięsie wykonuje się dalsze operacje

 

EDIT

Przeszukałem Internet i nie wiele znalazłem, co by przypominało moją roladę, ale te zdjęcie jest najbliższe rzeczywistości, z tą różnicą, że środek jest czarny od pieczarek

http://www.dziennik.pl/files/archive/00009/Roladki_z_kurczaka_z__9206a.jpg

Zasadniczo od zewnątrz są kolory:

złoty kolor skórki

jasny/szary kolor mięsa z kurczaka

żółty od omleta

czarny od pieczarek

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44707
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ChefPaul, Szczepan, dzieki :)

 

No i nie wytrzymałem, musiałem sprawdzić farsz z karkówki :P

 

kurczak 1,2 kg

karkówka 0,6 kg

pieczarki 10 szt. średniej wielkości (4- 5 cm średnicy).

1 jajko

sól

pieprz

papryka

cebula

masło

 

Kurczak pozbawiony kości, natarty solą z papryką i pieprzem

Pół cebuli zeszklonej na maśle, dodane pieczarki i troszke wody.

Karkówka podzielona na kawałki chude i tłuste.

Chude zmielone na sitku 10 mm, tłuste wraz z cebulką i pieczarkami na sitku 3 mm

Wszystko dokładnie wymieszane.

Pieczenie 1 godz. pod przykryciem w temp. ok 180 stopni, następnie bez przykrycia 30 min.

Muszę stwierdzić, że bardzo ciekawe połączenie smaku drobiu i wieprzowiny z nutą cebulową :)

Zdaniem domowników: "może być, coś innego i dobre" :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44785
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.