Tomuś Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Listopada 2007 A nie pisałem ,panie Doktorze Pedro jak ma się taką pomoc fachową to ..........Smacznego :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Pedro . Zgadza się cesarskie cięcie i trochę po trzustce . EAnna . Przyprawy oczywiście do smaku : sól kamienna nie jodowana pieprz bułka tarta mniejsza cebulka dwa ząbki czosnku oczywiście krajowy trzy żółtka jaja kurzego bo bym zapomniał pęczek natki pietruszki następnym razem dodam troszkę majeranku . Muszę powiedzieć że dzieci chwaliły i to cieszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Listopada 2007 Konsumowałem dziś na śniadanko kurczaka nadziewanego na zimno. Niebo w gębie. Ładnie kroi się na plastry (takie trochę grubsze). Bardzo dobra przekąska do tzw. zimnej płyty. I tu mam pytanie. Czy ktoś próbował zrobić kurczaka nadziewanego (bez kości oczywiście) wędzonego ? Czy wzorem sposobu Dziadka trzeba go wpierw sparzyć (ugotować), a potem uwędzić ? Ciekaw jestem co by z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Listopada 2007 Myślę że to da się zrobić . Sparzyć w brytwannie delikatnie odlać wodę przekręcając brytwannę by nie uszkodzić kurczaka i najlepiej jak temperatura wody spadnie do co najmniej 45-50 st C, Po wystygnięciu ,można wędzić w temp. do 40 st kładąc kurczaka na kratkę np z lodówki .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Listopada 2007 Chyba się pokuszę. O wynikach zamelduję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Listopada 2007 Istnieje inna opcja, najpierw uwędzić, oddzielić od kości, nafaszerować i upiec.Smacznego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-22342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Grudnia 2007 A to coś było wczoraj na obiad. Kurczak nadziewany soczewicą z grzybami. Mówili, że smakowało. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-24610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Października 2008 Witam Wczoraj zrobiłem kurczaka nadziewanego b/k.Samo wyjęcie kości sposobem pokazanym przez kol. Bagno i Dziadka, wbrew moim obawomodbyło się szybko i bez problemów Kurczak został natarty solą z papryką i poleżał w lodówce oczekując na farsz.Nadzienie to trzy piersi z kurczaka, natka pietruszki i pieczarki, wszystko doprawione solą, pieprzem iostrą papryką. Cały farsz zmieliłem na siatce 10 mm, dodałem jedno jajko i dokładnie wymieszałem. Po nadzianiu ponad godzinę spędził w lodówce aby sól i przyprawy się "przegryzły".Gęsiarkę wysmarowałem masłem, a na wierzch kurczaka też położyłem kilka plasterków masła.Piekłem 1 godzinę w temp. ok 180 stopni pod przykryciem i jeszcze 45 minut bez przykrycia aby uzyskać przyrumienioną skórkę.Po upieczeniu odbyła się degustacja na ciepło ( a nawet gorąco ), a późnym wieczorem także na chłodno Wrażenia :Zapach Smak Wygląd Nie do opisania Kurczak pokrojony w grube plastry i podgrzany w sosie pozostałym po pieczeniu będzie na obiadek, a krojony cieniejwystąpił także w roli wędliny dziś na śniadanie Niestety nie zrobiłem żadnych zdjęć, a jak wrócę z pracy to pewnie nie będzie już czego fotografować :P Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-43885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Października 2008 Witam! Narobiłeś mi takiego smaka :tongue: że dzisiaj jak wrócę z pracy to od razu zabieram się za kurczaka. :grin: Już czuję ten zapach i smak. Dzieki za pomysł :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-43888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Października 2008 WitamTaką galantynę z kurczaka miałem na zlocie.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-43889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Listopada 2008 W końcu wczoraj zebrałam się by zrobić kurczaka bez kości nadziewanego. Pozbawienie kurczaka kości zajęło mi niecałe 25 min i nie było zbyt kłopotliwe za wyjątkiem wyciągania ze skrzydełek kości przedramienia (tej podwójnej )co skończyło się przecięciem skóry w obydwu skrzydełkach :blush: ,więc ostatecznie je odcięłam. Do farszu użyłam 1kg łopatki,0,3kg wątroby wieprzowej ,1,5 bułki ,2 jajka ,sól ,pieprz do smaku i dużo pietruszki i koperku. Oczywiście z ilością farszu przedobrzyłam tak więc powstał nieplanowany wcześniej klops .Dużo gorsze było zaszywanie wszelakich otworów tj po szyi,skrzydełkach no i największe na brzuchu. Wnioski moje są takie : ze skrzydełek będę usuwać tylko kość ramieniową , ponadto spróbuję następnym razem włożyć do kurczaka dodatkową pierś od strony grzbietu żeby był to bardziej kurczak faszerowany a nie farsz z kurczakiem :lol: ,oraz przy kupnie zwrócę większą uwagę by rozcięcie na brzuchu było mniejsze. P.S. Wieczorem po cmentarzu wpadnie Szwagrostwo więc pewnie wszystko wchłoną i będzie można ponowić próbę :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Listopada 2008 Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak samo smakuje Robiłem ostatni takiego kurczaka dwa razy ale zawsze jako mięso do farszuużywałem też piersi z kurczaka. Jak smakuje połączenie kurczaka z mięsem wieprzowym ?Czy czuć wyraźną różnicę ?Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Listopada 2008 Jak smakuje połączenie kurczaka z mięsem wieprzowym ?Niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi ponieważ ja nie robiłam farszu z drobiu .Farsz z drobiu wydaje mi się suchszy i bardziej łagodny w smaku.Spróbuj z wieprzowiną i napisz jak według Ciebie wypadło to połączenie . Moje chłopaki w liczbie trzech orzekli ,że może być, mnie też odpowiada . Co prawda o smakach trudno dyskutować w dodatku mając tylko zdjęcie przed sobą :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam Ja robie farsz z karkówki i zapiekane pieczarki z cebulką Drugi farsz to: ryż z warzywami i mięso wieprzowe. Chudziak Gratuluję!! Bardzo apetycznie to wygląda a jak zawsze wkładasz serce w to, co robisz!!! Olga skrzydełka zostawiamy z kością!! Pozdr Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Listopada 2008 Chudziak, na pewno spróbuję w przyszłym tygodniu i napiszę Ja robie farsz z karkówki i zapiekane pieczarki z cebulką Szczepan, mam pytanie, czy pieczarki z cebulą zapiekasz wcześniej i dodajesz do karkówki przed nadziewaniem kurczaka ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Listopada 2008 ... w prawdzie ja nie Szczepan, ale mogę udzielić odpowiedzi:Wszelkie warzywa (grzyby również) dodawane do farszu, zawsze lekko podsmażam i podduszam. pozdrawiam serdecznie i smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Listopada 2008 Często robie roladę z kurczaka ( nie galantynę ). Kurczaka luzuję ( najlepszy to 2kg +-200g), rozkładam równomiernie mięsnie, jak trzeba to skrawam i przekładam w miejsce gdzie jest mniej, lekko rozbijam, przyprawiam. Wcześniej przygotowuję 2 omlety , kazdy z 2 jaj, mleka, odrobiny mąki i wody minerlanej gazowanej. W osobnym garnku mam odparowane pieczarki z cebulą, dość mocno przyprawione, kiedy są zimne wbijam 2 jajka. Następnie rozkładam kurczaka mięsem do góry, kładę omlety, farsz z pieczarek formuję w wałek na całej długości mięsa i wszystko zawijam w folię aluminiową, tak aby wszystko tworzyło 3 oczka, a nie spiralę ( farsz, omlet, mięso ). Zawijam jak cukierek i wstawiam do piekarnika na ok 200°C i czas około 90min. Studzę i następnego dnia kroję w paski 1cm grubości, kleks majonezu, brzoskwinka, kieszonka z ogórka zielonego, a wszystko zalane żelatyną. Coś wspaniałego Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Listopada 2008 majchal ! Przepis fajny , ale moja wyobraźnia chyba gdzieś sobie poszła :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Listopada 2008 majchal ! Przepis fajny , ale moja wyobraźnia chyba gdzieś sobie poszła :wink:To spytaj się jej, w którym momencie zbłądziła :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Listopada 2008 To spytaj się jej, w którym momencie zbłądziłaTy lepiej przygotuj fotorelację z robienia tego kurczaka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Listopada 2008 Kurcze żebym wiedział to 18-go robiłem takie cudo na imieniny teściowej. Generalnie chodzi o to aby zciągnąć cały płat mięsa ze skórą w jednym kawałki, który będzie w kształcie prostokąta i na tak rozłożonym mięsie wykonuje się dalsze operacje EDIT Przeszukałem Internet i nie wiele znalazłem, co by przypominało moją roladę, ale te zdjęcie jest najbliższe rzeczywistości, z tą różnicą, że środek jest czarny od pieczarek http://www.dziennik.pl/files/archive/00009/Roladki_z_kurczaka_z__9206a.jpg Zasadniczo od zewnątrz są kolory: złoty kolor skórki jasny/szary kolor mięsa z kurczaka żółty od omleta czarny od pieczarek Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Listopada 2008 WitamRoj 61 tak pieczarki podsmażamy wcześniej. Pozdr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam ChefPaul, Szczepan, dzieki No i nie wytrzymałem, musiałem sprawdzić farsz z karkówki :P kurczak 1,2 kg karkówka 0,6 kg pieczarki 10 szt. średniej wielkości (4- 5 cm średnicy). 1 jajko sól pieprz papryka cebula masło Kurczak pozbawiony kości, natarty solą z papryką i pieprzem Pół cebuli zeszklonej na maśle, dodane pieczarki i troszke wody. Karkówka podzielona na kawałki chude i tłuste. Chude zmielone na sitku 10 mm, tłuste wraz z cebulką i pieczarkami na sitku 3 mm Wszystko dokładnie wymieszane. Pieczenie 1 godz. pod przykryciem w temp. ok 180 stopni, następnie bez przykrycia 30 min. Muszę stwierdzić, że bardzo ciekawe połączenie smaku drobiu i wieprzowiny z nutą cebulową Zdaniem domowników: "może być, coś innego i dobre" Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Listopada 2008 Granuluję!!!!!!!!. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Listopada 2008 Granuluję Przyłączam się do granulacji! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/3/#findComment-44853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.