Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak Wam pozazdrościłem kurczaka, że pierwszy raz w życiu odważyłem się wytrybować kurczaka z kości i po zmieleniu łopatki z karkówką pół na pół, doprawieniu, nadziałem i upiekłem.Wiem, że nie wysiliłem się na farsz do nadziania kurczaka ale jak wspomniałem był to mój pierwszy raz i nie wiedziałem jak wyjdzie "eksperyment" . Nie jest źle, teraz można trochę "powydziwiać" :grin:

 

Kurczak jeszcze ciepły jak go kroiłem - tzn. nie na tyle ciepły żeby uciekł :lol:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-44897
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zastanawia mnie czy stosuje się to danie jako pieczeń na gorąco czy jako wędlina na zimno??

Wedle życzenia, można tak i tak.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-44947
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie czy stosuje się to danie jako pieczeń na gorąco czy jako wędlina na zimno??

Pokrojony w grube plastry i odgrzany w sosie w którym się piekł jest doskonały jako mięsko obiadowe :)

Natomiast krojony w cienkie plasterki nadaje się do kanapek jako "wędlina" :)

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-44949
Udostępnij na innych stronach

...odgrzany w sosie w którym się piekł jest doskonały jako mięsko obiadowe

... krojony w cienkie plasterki nadaje się do kanapek jako "wędlina"

 

Potwierdzam. Robiłem go już 3x i za każdym razem ochom i achom pod adresem autora przepisu, tj. DZIADKA oczywiście, nie było końca (a przy okazji i ja urosłem w dumę).

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-44960
Udostępnij na innych stronach

Kurczak wykonany wspólnymi siłami z babcią . Moja robota to wyjęcie kości ( babcia też umie )

i robienie zdjęć. Co dodawała to nie wiem. ale jest smaczny i od razu po przechłodzeniu połowa wyfrunęła do wnuczków . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-45411
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja też pokusiłem się o takiego kurczaka ,ale muszę szczerze przyznać ,że mnie nie zachwycił.Do farszu z udźca indyczego dodałem kurzą watróbkę a z przypraw sól ,pieprz, i gałkę.Myślę ,że jak by dodać majeranek to było by lepsze.

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108031
Udostępnij na innych stronach

muszę szczerze przyznać ,że mnie nie zachwycił.

Proponuję abyś zrobił farsz z z udek kurczaka, wątróbki i natki pietruszki - taki

"podstawowy" farsz, a potem szukaj Swojego smaku :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108034
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie toleruję natki i to od najmłodszych lat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108037
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie toleruję natki

To z powodzeniem można ją zastąpić koperkiem ( ja mam zamrożone sporo i właśnie stosuje go m.in do różnych farszów ),chyba ,że też Ci nie podchodzi.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108038
Udostępnij na innych stronach

Koperek i owszem.Skorzystałem z przepisu na szyję nadziewaną gęsią z 1958r.Tam była cielęcina i myślę ,że zamiast farszu z drobiu lepszy będzie z cielęciny bo pamiętam ten smak jak moja Mama to robiła.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108039
Udostępnij na innych stronach

jakiś czas temu oglądałem na discovery (nie pamiętam czy był to Anthony Bourdain, czy Andrew Zimmern) jak robili kurczako, kaczko indyka, tzn wszystkie trzy ptaki wytrybowano, nadziano jakimś farszem kurczaka, tym kurczakiem nadziano kaczkę, a później tym mięchem nadziano indyka :shock: :shock: :shock:

 

jedyne co znalazłem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108047
Udostępnij na innych stronach

robili kurczako, kaczko indyka

to się nazywa turducken :wink:

pozdrawiam

Ps

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108053
Udostępnij na innych stronach

Samo wyjmowanie kości nie jest nowością

Tak, ja wiem że nie jest nowością ale nigdy nie odważyłam się tego zrobić. Muszę jednak spróbować, koniecznie.Farsz, to rzecz gustu. Ja na święta robiłam gęś i kaczkę faszerowaną, obie z innym nadzieniem. Kaczka super :thumbsup: a gęś będzie degustowana jutro, gdy będzie nas w domu więcej ,zobaczymy.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-108055
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pokusiłem się o wykonanie kurczaczka faszerowanego z przepisu Dziadka z tym, że dodałem jako nadzienie łopatkę z natką pietruszki a nie drób.

 

 

Konsumpcja na zimno jako wędlinka na kanapeczki :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-173038
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

tylko jak wytrybować wszystkie kości

Poszukaj w sieci filmików pt. "luzowanie kaczki" -jest ich sporo, kurczaka robi się tak samo.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-279367
Udostępnij na innych stronach

tylko jak wytrybować wszystkie kości

Masz wszystko na pierwszej stronie.Kości udek i skrzydeł zostawiasz.Nożem ciąć jak nabliżej kości, zwłaszcza od grzbietu gdzie praktycznie skóra połączona z kością.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-279368
Udostępnij na innych stronach

Taki kurczak jest rewelacyjny , często go robię , można go podawać na ciepło lub na zimno :thumbsup:

U mnie podstawą farszu jest mięsko mielone a dodatki to płatki migdałów , rodzynki , śliwka suszona , morela suszona , pieprz zielony marynowany , pomidory suszone , pieczarki .

Mój ulubiony to z migdałami i rodzynkami .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-279381
Udostępnij na innych stronach

U mnie podstawą farszu jest mięsko mielone a dodatki to płatki migdałów , rodzynki , śliwka suszona , morela suszona , pieprz zielony marynowany , pomidory suszone , pieczarki .

Mój ulubiony to z migdałami i rodzynkami .

Hanuś, nawet jakbyś miała login BabaJaga czy co tam to po upodobaniach kulinarnych od karu widać że Kaszubka :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-279383
Udostępnij na innych stronach

to je ono

no proszę , po kuligu zaczął godke jak kaszuba :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1088-kurczak-bk-nadziewany/page/4/#findComment-279400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.