bebikos Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2007 chce zrobić pizze na cienkim cieście ( ITALIANO) ostatnio robilem ale zwykła... ( 0,5 kg mąki , szklanka letniej wody , drożdze, i 2 łyżki oleju, sól) może ktoś ma ciekawszy przepis??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2007 Witaj bebikos!! Zamiast pizzy zwykłej proponuję zrobić pizzę pyszną ,,POLAKKO”Stosując następujące zamienniki: 0,5mąki zwykłej – 1kg golonki szklanka wody - kufelek piFkadrożdże - chrzanolej - musztarda (b.ostra) smacznego Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2007 Podaje przepis z książki Tadeusza Barowicza pt"Pizza na wiele okazji" Pizza neapolitańska Ciasto: 35 dag mąki ,1,5 dag drożdży ,2/3 szkl. mleka,sól,2 łyżki oleju ,tłuszcz do wysmarowania blachy. Wierzch: 10 dag tartego sera Ementalera ,50 dag dojrzałych pomidorów,łyżeczka sproszkowanego lubczyku,2 ząbki czosnku,łyżeczka oleju,pieprz,sól do smaku. Przygotować ciasto drożdżowe ,formować krążki o średnicy 20-25 cm lub jeden duży placek o grubości 1 cm.Posmarować ciasto olejem.Układać na wierzchu pokrojone w plasterki pomidory (obrane i bez pestek) tak,aby pokryły całą powierzchnię.Wymieszać sól ,pieprz,roztarty czosnek oraz zmielony lubczyk i posypać po wierzchu ,następnie tartym serem.Zapiec w gorącym piekarniku ok.20 min. Smacznego Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebikos Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2007 no to ja cos podobnego robie tylko zamiast mleka daje wode... to musze zobaczyc z mlekiem !! to w wolnej chwili bede kombinował... tyle że u mnie w kuchni akcja ,, Chleb" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2007 Bebikos !!! Jak Ci się uda trafić na przerwę pomiędzy jednym a kolejnym chlebem to zarób sobie ciasto na pizzę w maszynie :grin: Wychodzi całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2007 Przepis na ciasto: 1/5 paczki drożdży łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody 2-3 szklanki mąki pół łyżeczki soli wierzch: szklanka sosu pomidorowego 200 gr mozarelli 100 gr sera z niebieską pleśnią salami oliwki cebula dowolne zioła suszone lub świeże, oregano, bazylia sól, pieprz, cukier, czosnek Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i stopniowo dosypujemy mąkę aż powstanie miękkie, elastyczne, ale nieklejące się ciasto . Ciasto wkładamy do sporej miski , przykrywamy folią spożywczą i wkładamy lodówki- najlepiej na 24 godziny a przynajmniej 3. Sos pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy aż nieco odparuje, doprawiając go według własnego gustu, bazylią, oregano, solą, szczyptą cukru. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni wraz z włożoną do środka blaszką, na której będziemy piec pizzę. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką , dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na cienki, okrągły placuszek. Placek przenosimy na papier do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plastry mozarelli, sera pleśniowego, pokrojone na połówki oliwki, krążki cebuli , salami - pełna dowolność. Otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę i szybko rzucamy na nią pizzę wraz z papierem do pieczenia. Pizza piecze się około 6-7 minut . życzę smacznego :tongue: :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2007 Bebikos! Przepis na ciasto na pizzę, proszę bardzo. :wink: 80dag mąki4 dag drożdży2 szklanki wodysól,szczypta cukru , 7 łyżek oliwyWszystko do maszyny na 30 min ( tylko wyrobić).Póżniej na stół , rozwałkować na blaszkę, położyć dodatki i do pieca. Ja robię z połowy porcji na blaszkę, która była w wyposażeniu piekarnika. Powodzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2007 można trzymać krócej, chodzi tu raczej o schłodzenie ciasta, może być godz, dwie. 24 godz. były w przepisie. A swoją drogą panowie warto poćwiczyć trochę silną wolę :tongue: :devil: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2007 fentel, witam Podaję przepis na ciasto pizza: 120 ml wody lub mleka 3 łyżki oliwy 300 g mąki pszennej tortowej 2,5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki umieścić w automacie i wybrać program "ciasto" Po wyrobieniu wyjąć ciasto , jeszcze raz zagnieść rękoma , przykryć ściereczką i zostawić dowyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i zostawić na blasze do wyrośnięcia , obłożyś dodatkami i piec w 240 st C około 30 min (PRZEPIS SPRAWDZONY PIZZA SUPER). Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2007 Pizza ktora wczoraj wykonalem. Ciasto: - maka pszenna (typ400) ok 330g - maka zytnia ok 30g, dodalem poniewaz przybraklo pszennej ;-) - drozdze ok 0.5 paczki - 1-2 lyzeczki soli i cukru (ilosc wedlug uznania) - olej 2 lyzki, woda do wyrobienia ciasta Dokladnie wyrobilem recznie nie uzywam zadnych maszyn itp. pod koniec dodalem odrobine ziol, pozniej odstawione na jakies 20min do wyrosniecia Dodatki: - puszka pomidorow przetarta przez sito i troche podgotowana do zgestnienia sosu, pod koniec dodalem ziola oregano, bazylia, czaber i czosnek. - ser zolty, mozarella - szynka - 2 srednie cebule - marynopwane papryczki pepperoni - przyprawy oregano bazylia czaber i czosnek http://monki.us/~tier/pizza/1.jpg http://monki.us/~tier/pizza/2.jpg http://monki.us/~tier/pizza/3.jpg A dla chetnych szegolowy przepis pozniej :devil: http://monki.us/~tier/pizza/Pizza_CZOP.html SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2007 80dag mąki [...] Wszystko do maszyny na 30 min Gabi, przyznam że wsad do maszyny składający sie z mniejszej ilości mąki niż 500g nie za bardzo udaje mi się wymieszać. Tak mała ilość ciasta przykleja mi się do jednej z łopatek i norrrrmalnie potem to jest tylko "karuzela", a nie wyrabianie.... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2007 Ja nie mam takich problemów,pomimo że mam taką samą maszynkę. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2007 80 dag to jest więcej niż 500g! Wszystko się zgadza. Ja tylko skromnie zauważam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2007 80 dag to jest więcej niż 500g! Wszystko się zgadza Heh - no tak... Długą dziś podróż powrotną miałem "z grobów" i jakoś 80 wydało mi się dużo mniej od 500... Wybaczcie. Pewnie wszystko dlatego, że na cienkie ciasto na pizze dla całej rodziny zużywam max 200g mąki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebikos Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Listopada 2007 dodalem odrobine ziol a jakie te zioła??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Listopada 2007 Masz napisane ponizej w dodatkach ;-) oregano, czaber bazylia kto co lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Listopada 2007 Bebikos! Do ciasta możesz wsypać ZIOŁA PROWANSALSKIE ,a na ciasto gotowe mieszanki do pizzy. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebikos Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Po ciężkiej pracy z BoniArem :lol: trzeba było się zrelaksować w kuchni więc zrobiłem 2 pizze.. dla całej rodzinki efekt końcowy....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Wygląda pięknie! Polecam też kiedyś spróbować wyrobić ciasto dzień wcześniej i zamkniętte w naczyniu wstawić na noc do lodówki. Byłem zaskoczony rezultatem. PozdrawiamBoniAr :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Bebikos !!?? A od czego jest maszyna do chleba ?? Nie mów, że wyrabiałeś ręcami :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ponieważ jestem leniwym człowiekiem ciasto wyrabiam raz na miesiąc.0,5 l wody – nie z kranu!1 kg mąki pszennej10 dg maki kukurydzianej2 duże ugotowane ziemniaki20 dg drożdży1 łyżka bazylii1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli60 – do 100 ml oliwy w zależności od chłonności maki Do letniej wody wsypuję cukier, trochę maki z tego kilograma i drożdże mieszanie w maszynie10 minStop i zostawiam na godzinę.Potem dodaje resztę – oprócz oliwy! - i mieszanie do jednolitej masy.Odstawiam na 10 min i znów włączam mieszanie dodając całą oliwę i znów mieszanie –Całość zostawiam na godzinę i znów mieszanie.Zaraz po ostatnim mieszaniu dzielę na 5 porcji jedna do spożycia reszta w pudełeczkach do zamrażalnika.W miarę potrzeby wyciągam rano i wkładam do lodówki, tam się powoli rozmraża i po południu nadaje się do robienia pizzy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebikos Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Grudnia 2007 ja też wyrabiałem rękami . zawsze tak robie.. zresztą do maszynki bym się nie dopchał.. :tongue: tata chlebki robi na bieżąco ...ale mam pomysł :devil: żeby pod choinkę kupić mu druga maszynkę :grin: ...będzie robić wtedy na dwie tury.... i czasem ja skorzystam.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Grudnia 2007 0,5 l wody – nie z kranu! Co masz na myśli pisząć "nie z kranu". Złą jakość wody w Steinfurcie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Pod tym adresem http://www.expertvillage.com/videos/pizza-dough-howto.htm można obejrzeć 8 krótkich filmików, w którym pokazany jest cały proces wyrobu pizzy od momentu formowania ciasta do momentu wyjęcia z piekarnika. Dla tych, którzy nie robią pizzy na blasze, tylko wrzucają ją łopatką na kamień, w poniższym, szóstym z kolei filmie: http://www.expertvillage.com/videos/homemade-pizza-oven.htm w 56 sekundzie pokazany jest doskonały sposób na spowodowanie tego, żeby gotowa pizza zaczęła swobodnie ruszać się przy potrząsaniu na drewnianej łopatce. Pod ciasto wdmuchuje się po prostu bąbel powietrza i w tym momencie pizza przestaje przylegać do łopatki. To naprawdę działa! Sprawdzone! :smile: PS. W filmie tym Greg podaje temperaturę piekarnika 260st.C., tylko jak ją osiągnąć.... :???: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Grudnia 2007 0,5 l wody – nie z kranu! Co masz na myśli pisząć "nie z kranu". Złą jakość wody w Steinfurcie? Po prostu, nie uznaje wody z kranu – chlorowanej – jako składnika potraw mięsa – czyli do dodawania do mięsa np. do kiełbasy, do peklowania itd.. a w pizzy z kolei nie dodaje wody chlorowanej ze względu na fakt hodowli drożdży które nie lubią chloru. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.