Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chce zrobić pizze na cienkim cieście ( ITALIANO) ostatnio robilem ale zwykła... ( 0,5 kg mąki , szklanka letniej wody , drożdze, i 2 łyżki oleju, sól) może ktoś ma ciekawszy przepis???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/
Udostępnij na innych stronach

Witaj bebikos!!

 

Zamiast pizzy zwykłej proponuję zrobić pizzę pyszną ,,POLAKKO”

Stosując następujące zamienniki:

 

0,5mąki zwykłej – 1kg golonki

szklanka wody - kufelek piFka

drożdże - chrzan

olej - musztarda (b.ostra)

 

smacznego

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20345
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis z książki Tadeusza Barowicza pt"Pizza na wiele okazji"

Pizza neapolitańska

Ciasto:

 

35 dag mąki ,1,5 dag drożdży ,2/3 szkl. mleka,sól,2 łyżki oleju ,tłuszcz do wysmarowania blachy.

Wierzch:

 

10 dag tartego sera Ementalera ,50 dag dojrzałych pomidorów,łyżeczka sproszkowanego lubczyku,2 ząbki czosnku,łyżeczka oleju,pieprz,sól do smaku.

 

Przygotować ciasto drożdżowe ,formować krążki o średnicy 20-25 cm lub jeden duży placek o grubości 1 cm.Posmarować ciasto olejem.Układać na wierzchu pokrojone w plasterki pomidory (obrane i bez pestek) tak,aby pokryły całą powierzchnię.Wymieszać sól ,pieprz,roztarty czosnek oraz zmielony lubczyk i posypać po wierzchu ,następnie tartym serem.Zapiec w gorącym piekarniku ok.20 min.

Smacznego

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20347
Udostępnij na innych stronach

no to ja cos podobnego robie tylko zamiast mleka daje wode... to musze zobaczyc z mlekiem !! to w wolnej chwili bede kombinował... tyle że u mnie w kuchni akcja ,, Chleb"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20350
Udostępnij na innych stronach

Przepis na ciasto:

 

1/5 paczki drożdży

łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy

3/4 szklanki wody

2-3 szklanki mąki

pół łyżeczki soli

 

wierzch:

 

szklanka sosu pomidorowego

200 gr mozarelli

100 gr sera z niebieską pleśnią

salami

oliwki

cebula

dowolne zioła suszone lub świeże, oregano, bazylia

sól, pieprz, cukier, czosnek

 

 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20

minut. Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i stopniowo dosypujemy mąkę aż powstanie

miękkie, elastyczne, ale nieklejące się ciasto . Ciasto wkładamy do sporej miski ,

przykrywamy folią spożywczą i wkładamy lodówki- najlepiej na 24 godziny a

przynajmniej 3.

Sos pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy aż nieco odparuje, doprawiając go

według własnego gustu, bazylią, oregano, solą, szczyptą cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni wraz z włożoną do środka blaszką, na której

będziemy piec pizzę.

Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką , dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na

cienki, okrągły placuszek. Placek przenosimy na papier do pieczenia, smarujemy sosem

pomidorowym, kładziemy plastry mozarelli, sera pleśniowego, pokrojone na połówki

oliwki, krążki cebuli , salami - pełna dowolność. Otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę i

szybko rzucamy na nią pizzę wraz z papierem do pieczenia. Pizza piecze się około 6-7 minut .

 

życzę smacznego :tongue: :grin:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20355
Udostępnij na innych stronach

Bebikos! Przepis na ciasto na pizzę, proszę bardzo. :wink:

80dag mąki

4 dag drożdży

2 szklanki wody

sól,szczypta cukru , 7 łyżek oliwy

Wszystko do maszyny na 30 min ( tylko wyrobić).Póżniej na stół , rozwałkować na blaszkę, położyć dodatki i do pieca. Ja robię z połowy porcji na blaszkę, która była w wyposażeniu piekarnika. Powodzenia :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20358
Udostępnij na innych stronach

można trzymać krócej, chodzi tu raczej o schłodzenie ciasta, może być godz, dwie. 24 godz. były w przepisie.

 

A swoją drogą panowie warto poćwiczyć trochę silną wolę :tongue: :devil:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20361
Udostępnij na innych stronach

fentel, witam

Podaję przepis na ciasto pizza:

120 ml wody lub mleka

3 łyżki oliwy

300 g mąki pszennej tortowej

2,5 dkg świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieścić w automacie i wybrać program "ciasto" Po wyrobieniu wyjąć ciasto , jeszcze raz zagnieść rękoma , przykryć ściereczką i zostawić dowyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i zostawić na blasze do wyrośnięcia , obłożyś dodatkami i piec w 240 st C około 30 min (PRZEPIS SPRAWDZONY PIZZA SUPER).

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20363
Udostępnij na innych stronach

Pizza ktora wczoraj wykonalem.

 

Ciasto:

 

- maka pszenna (typ400) ok 330g

- maka zytnia ok 30g, dodalem poniewaz przybraklo pszennej ;-)

- drozdze ok 0.5 paczki

- 1-2 lyzeczki soli i cukru (ilosc wedlug uznania)

- olej 2 lyzki, woda do wyrobienia ciasta

 

Dokladnie wyrobilem recznie nie uzywam zadnych maszyn itp. pod koniec dodalem odrobine ziol, pozniej odstawione na jakies 20min do wyrosniecia

 

Dodatki:

 

- puszka pomidorow przetarta przez sito i troche podgotowana do zgestnienia sosu, pod koniec dodalem ziola oregano, bazylia, czaber i czosnek.

 

- ser zolty, mozarella

- szynka

- 2 srednie cebule

- marynopwane papryczki pepperoni

- przyprawy oregano bazylia czaber i czosnek

 

 

http://monki.us/~tier/pizza/1.jpg

http://monki.us/~tier/pizza/2.jpg

http://monki.us/~tier/pizza/3.jpg

 

 

A dla chetnych szegolowy przepis pozniej :devil:

http://monki.us/~tier/pizza/Pizza_CZOP.html

 

SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20440
Udostępnij na innych stronach

80dag mąki [...] Wszystko do maszyny na 30 min

Gabi, przyznam że wsad do maszyny składający sie z mniejszej ilości mąki niż 500g nie za bardzo udaje mi się wymieszać.

Tak mała ilość ciasta przykleja mi się do jednej z łopatek i norrrrmalnie potem to jest tylko "karuzela", a nie wyrabianie....

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20472
Udostępnij na innych stronach

80 dag to jest więcej niż 500g! Wszystko się zgadza

Heh - no tak...

Długą dziś podróż powrotną miałem "z grobów" i jakoś 80 wydało mi się dużo mniej od 500...;)

Wybaczcie.

 

Pewnie wszystko dlatego, że na cienkie ciasto na pizze dla całej rodziny zużywam max 200g mąki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-20479
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wygląda pięknie!

 

 

Polecam też kiedyś spróbować wyrobić ciasto dzień wcześniej i zamkniętte w naczyniu wstawić na noc do lodówki.

 

Byłem zaskoczony rezultatem.

 

Pozdrawiam

BoniAr :grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25786
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jestem leniwym człowiekiem ciasto wyrabiam raz na miesiąc.

0,5 l wody – nie z kranu!

1 kg mąki pszennej

10 dg maki kukurydzianej

2 duże ugotowane ziemniaki

20 dg drożdży

1 łyżka bazylii

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

60 – do 100 ml oliwy w zależności od chłonności maki

 

Do letniej wody wsypuję cukier, trochę maki z tego kilograma i drożdże mieszanie w maszynie10 min

Stop i zostawiam na godzinę.

Potem dodaje resztę – oprócz oliwy! - i mieszanie do jednolitej masy.

Odstawiam na 10 min i znów włączam mieszanie dodając całą oliwę i znów mieszanie –

Całość zostawiam na godzinę i znów mieszanie.

Zaraz po ostatnim mieszaniu dzielę na 5 porcji jedna do spożycia reszta w pudełeczkach do zamrażalnika.

W miarę potrzeby wyciągam rano i wkładam do lodówki, tam się powoli rozmraża i po południu nadaje się do robienia pizzy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25803
Udostępnij na innych stronach

ja też wyrabiałem rękami . zawsze tak robie.. zresztą do maszynki bym się nie dopchał.. :tongue: tata chlebki robi na bieżąco ...ale mam pomysł :devil: żeby pod choinkę kupić mu druga maszynkę :grin: ...będzie robić wtedy na dwie tury.... i czasem ja skorzystam..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25811
Udostępnij na innych stronach

0,5 l wody – nie z kranu!

Co masz na myśli pisząć "nie z kranu".

Złą jakość wody w Steinfurcie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25813
Udostępnij na innych stronach

Pod tym adresem

 

http://www.expertvillage.com/videos/pizza-dough-howto.htm

 

można obejrzeć 8 krótkich filmików, w którym pokazany jest cały proces wyrobu pizzy od momentu formowania ciasta do momentu wyjęcia z piekarnika.

 

Dla tych, którzy nie robią pizzy na blasze, tylko wrzucają ją łopatką na kamień, w poniższym, szóstym z kolei filmie:

 

http://www.expertvillage.com/videos/homemade-pizza-oven.htm

 

w 56 sekundzie pokazany jest doskonały sposób na spowodowanie tego, żeby gotowa pizza zaczęła swobodnie ruszać się przy potrząsaniu na drewnianej łopatce.

Pod ciasto wdmuchuje się po prostu bąbel powietrza i w tym momencie pizza przestaje przylegać do łopatki. To naprawdę działa! Sprawdzone! :smile:

 

PS. W filmie tym Greg podaje temperaturę piekarnika 260st.C., tylko jak ją osiągnąć.... :???:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25817
Udostępnij na innych stronach

0,5 l wody – nie z kranu!

Co masz na myśli pisząć "nie z kranu".

Złą jakość wody w Steinfurcie?

Po prostu, nie uznaje wody z kranu – chlorowanej – jako składnika potraw mięsa – czyli do dodawania do mięsa np. do kiełbasy, do peklowania itd.. a w pizzy z kolei nie dodaje wody chlorowanej ze względu na fakt hodowli drożdży które nie lubią chloru.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1091-pieczywociasto-na-pizze-potrzebuje-przepis/#findComment-25820
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.