Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chudziutka - mojej by pasowała, bo ona zawsze: " chudziutkie zrób i chudziutkie zrób"  :).

Musisz jak Dziadek kombinować, tłuste drobno zmielić i nie będzie tłustego, w parówkach tez nie widać ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561612
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Ha Ha - nie robisz dziczyzny ?

Jeszcze nie zdążyłem :( . Ale będzie :thumbsup:

:)  - "cóż tak pięknie rozbiło tą dziczyznę"- pyta gość w knajpie

kelner odpowiada  - "chłodnica od TIR-a" :)

 sorki, ale mi się skojarzyło :)

A tłuste " przemycę"  ;) 

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze nie zdążyłem . Ale będzie
sprawdź kursy - październik - DZICZYZNA  Namawiam - naprawdę warto - sam byłem i teraz się zapisałem  :D ​- i dziwię sie że jeszcze nie ma full zapisów  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561624
Udostępnij na innych stronach

Mesch, dobrze sobie poczynasz, trzymaj tak dalej, ale poczytaj też o Aluminium i temperaturze, bo widzę, że używasz takich tacek.

 

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561659
Udostępnij na innych stronach

 ale poczytaj też o Aluminium i temperaturze, bo widzę, że używasz takich tacek.

Poczytałem coś na ten temat i się zgodzę z tobą, zmienię to, dzięki.

 

Pochwale się jeszcze moimi kiełbasami z dzika

post-68286-0-21236900-1501659530_thumb.jpgpost-68286-0-89521900-1501659549_thumb.jpg

 

Wzorowałem się na przepisem Arkadiusza na kiełbasę szeroką i a'la bielska ze strony głównej, do bielskiej użyłem mniejszego kalibru osłonek, nic nie kutrowalem bo używam zemlera 5. nad dziurkami muszę jeszcze popracować :rolleyes:

 

Pozdrowienia 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561677
Udostępnij na innych stronach

Ladny kolor i przekroj,tymi mini dziurkami bym sie nie przejmowal.W mojej kielbasie to dopiero byly "dziurki"

 

Pzdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561681
Udostępnij na innych stronach

Ładna kiełbaska, :thumbsup: a tymi dziurkami jak mówi przedmówca się nie przejmuj, :) następnym razem będzie lepiej.

Wiesz, że mistrz się nie rodzi.. tylko rośnie w siłę z nabywaniem praktyki..

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561808
Udostępnij na innych stronach

Żeberka i polędwica to na grill i się zastanawiam nad łopatką czy nie grillować coś w stylu slow roasted pork.

Żeberka odradzam, są za chude.

 Niedawno grillowałam żeberka z młodego dzika, po pięciodniowym marynowaniu z alkoholem i po wstepnej obróbce cieplnej (duszeniu)

Mimo tego wyszły żujki. Smaczne ale twardawe i suchawe.

Dzik był z gatunku przelatków, mięso przeszło przez zamrażarkę.

Łopatka z dzika w ogóle się IMO na grilla nie nadaje.

U zwierząt lesnych są to mięśnie mocno pracujace co przekłada się na ich strukturę.

Aktualnie przygotowuję łopatkę z tego samego dzika do pieczenia/duszenia.

Jest w marynacie już trzy dni ale dam jej jeszcze następne dwa.

Te mięsa trudno kruszeją. Chyba, żeby zastosować jakiś enzym proteolityczny.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561904
Udostępnij na innych stronach

Ja z dziczyzny to na grilla robię wyłącznie  szaszłyki , przekładając mięso dzicze ( oczywiście wcześniej zamarynowane) boczkiem i cebulą.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561924
Udostępnij na innych stronach

OK, ja zamroziłem żeberka, polędwicę i polędwiczki.

Kiełbasa ze świeżego dzika po czterech dniach chłodni wyszła bardzo bardzo (Dzik był 36 kilo bez głowy i skóry)

 

Ja szaszłyki robię z polędwiczek przekładając boczkiem, papryka i cebula 

 

A żeberka są z cukier bastard, sola , pieprz , proszek cebulowy , czosnkowy i papryka zawijane w Alu folie albo większy porodzisz z przykrywka żeby żeberka się dusiły we własnym soku ( 180C ) { w grillu nie możne być nad ogniem czyli duży grill, ja mam z pięcioma palnikami i są tylko dwa zewnętrzne aan } przez 3/3,5 godz. po tym wyjmuje je i smaruje terijaki / chilli sous i podpiekam. Niema wyjścia żeby się nie rozpadały.

 

Panie i panowie ja spróbuje się zjawić w Napoleonowie bo kurde mnie szlak trafi, nie pasuje mi ale teraz albo nigdy, to jest dla mnie 1250 kilometrów w jedna stronę, żyje się raz a okazja jak znalazł. Jeszcze nic nie obiecuje :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561934
Udostępnij na innych stronach

Czekamy na Ciebie Kolego. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561952
Udostępnij na innych stronach

Czekamy na Ciebie z chlebem i solą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-561958
Udostępnij na innych stronach

 

Żeberka i polędwica to na grill i się zastanawiam nad łopatką czy nie grillować coś w stylu slow roasted pork.

Żeberka odradzam, są za chude.

 Niedawno grillowałam żeberka z młodego dzika, po pięciodniowym marynowaniu z alkoholem i po wstepnej obróbce cieplnej (duszeniu)

Mimo tego wyszły żujki. Smaczne ale twardawe i suchawe.

Dzik był z gatunku przelatków, mięso przeszło przez zamrażarkę.

Łopatka z dzika w ogóle się IMO na grilla nie nadaje.

Wczoraj zrobiłem żeberka z dzika i się balem ze będą suche ale na szczęście się rozpadały jak każde inne, bardzo smaczne. nierobieniem zdjęć bo było za parę ludzi u mnie i zapomniałem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-562595
Udostępnij na innych stronach

 

 

na szczęście się rozpadały jak każde inne

To jak je przygotowywałeś?

A co z błonami miedzymięśniowymi?

Mój dzik był ok. 40kg z głową. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-562632
Udostępnij na innych stronach

To jak je przygotowywałeś?

A co z błonami miedzymięśniowymi?

Mój dzik był ok. 40kg z głową. 

 

 

 

A żeberka są z cukier bastard, sola , pieprz , proszek cebulowy , czosnkowy i papryka zawijane w Alu folie albo większy porodzisz z przykrywka żeby żeberka się dusiły we własnym soku ( 180C ) { w grillu nie możne być nad ogniem czyli duży grill, ja mam z pięcioma palnikami i są tylko dwa zewnętrzne aan } przez 3/3,5 godz. po tym wyjmuje je i smaruje terijaki / chilli sous i podpiekam. Niema wyjścia żeby się nie rozpadały.

Dzik był 36 kg bez głowy i skóry.

Ważne jest usuniecie błony brzusznej/ membrany  https://youtu.be/I-RL_f8qdJE

https://youtu.be/fS_fl3iv0dIna grillu tak robię i ostatnie podpiekanie bez blachy, trzeba uważać bo żeberka się naprawdę rozpadają. ja używam sosu teriyaki i sweet chilli

Warte spróbowania

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10952-w%C4%99dzenie-w-mesch/page/8/#findComment-562660
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.