Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla przypomnienia - książka została wydana w 1973 r.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402651
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale się przyczepię ... to ten schabowy w końcu z kością , czy bez ..? :rolleyes:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402669
Udostępnij na innych stronach

Ja to pamietam ze PRL-ski schabowy zawsze byl najlepszy z kostka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402671
Udostępnij na innych stronach

W przepisach brak ilosci soli - z doświadczenia Babci wynika że ilość soli  12-13 g na 1 kg gotowej wymieszanej  masy jest ilościa akuratną

Jako słonolubnemu, to Ci DZIADKU chyba babcia zmniejsza po kryjomu ilość soli. :) 

Ja przetestowałem mielonego z 15 gramami i 2 g pieprzu na kilogram.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402686
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kotlet schabowy:

Dzięki.

Jedyną innowacją dla mnie w tym przepisie jest mleko, ale to pewnie z oszczędności na jajkach dane ;)

Spróbuje  tak zrobić i podzielę się wrażeniami.

 

Natomiast w kotlecie mielonym jest dla mnie nowością podsmażana cebula, ja zawsze dodaje surową drobno posiekaną.

Też wypróbuję.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402692
Udostępnij na innych stronach

 

Kotlet schabowy:

Dzięki.

Jedyną innowacją dla mnie w tym przepisie jest mleko, ale to pewnie z oszczędności na jajkach dane ;)

Spróbuje tak zrobić i podzielę się wrażeniami.

 

Natomiast w kotlecie mielonym jest dla mnie nowością podsmażana cebula, ja zawsze dodaje surową drobno posiekaną.

Też wypróbuję.

Właśnie ostatnio oglądałem program nie pamietam czy z Okrasa czy Jakubiakiem i mówił że do surowego mięsa zawsze cebula podsmazona. Zwróciłem na to uwagę bo sam wcześniej dawałem surową. Oczywiście cebula ostygnięta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Natomiast w kotlecie mielonym jest dla mnie nowością podsmażana cebula, ja zawsze dodaje surową drobno posiekaną.

 Cebula ma byc tylko spocona, taka szklista nie przypalona ,pamietaj. Ja do dzisiaj tak robie, nawet nie wiemajakby smakowaly kotlety mielone  z surowa cebula :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402854
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet nie wiemajakby smakowaly kotlety mielone  z surowa cebula

Nic straconego tylko pamiętaj musisz ja drobno posiekać _nożem_, mi smakują 


 

 

że akurat trafiamy na dobre tematy?

Ale nie dla obrońcy czystości politycznej :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402857
Udostępnij na innych stronach

Wracamy do tematu. Obiecane sosy:

 

post-39694-0-87786600-1423170984_thumb.jpg

post-39694-0-86677400-1423170995_thumb.jpg

post-39694-0-04081200-1423171004_thumb.jpg

post-39694-0-39004800-1423171012_thumb.jpg

post-39694-0-74419500-1423171019_thumb.jpg

post-39694-0-94221800-1423171030_thumb.jpg

post-39694-0-86897900-1423171039_thumb.jpg

post-39694-0-50688100-1423171060_thumb.jpg

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wracamy do tematu

Tak jest Panie Kierowniku :D 

 

 

Obiecane sosy:
 

No proszę doczytałem, że margaryna jest beee "Przepis podstawowy,margaryna+..." , " Przepis diet. masło+"

A od nastu już lat wciskają nam ze szkiełka, głośniczka, papierka, że to właśnie margaryna jest zdrowa!!!

Jak dobrze, że wiem o tym, że telewizja i .... kłamie

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402871
Udostępnij na innych stronach

Margarynę możesz z powodzeniem zastąpić masłem, "coby" się więcej nie stresować. ;).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402896
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja się nie stresuję, margarynę używam tylko do pieczenia ciast i to nie zawsze.

Choć był czas, kiedy przeszedłem na swój garnuszek i akurat pracowałem w piekarni, że margarynę z deputatu miałem do chlebusia :)

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402900
Udostępnij na innych stronach

Na margarynie smaze mieska tylko z przeznaczeniem na sos.. (Baza sosu)

Oraz np. pieczarki i ryby..

Warzywa tylko na masle..

Kotlety na oleju..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402903
Udostępnij na innych stronach

Na margarynie smaze mieska tylko z przeznaczeniem na sos.. (Baza sosu)

 

Ja używam olej, lub smalec, czasem oliwa

 

pieczarki

 

Tylko na maśle inny tłuszcz to profanacja smaku.

 

ryby

 

olej, masło lub masło 60% + olej 40% 

 

Warzywa tylko na masle..

 

U mnie oprócz masła  jest jeszcze oliwa.

 

Kotlety na oleju

 

Smalec, olej a czasem dodam troszkę masła do oleju pod koniec smażenia. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko na maśle inny tłuszcz to profanacja smaku.

Masleko ma troche za niska temp. smazenia i sie szybko "pali" a na dobrej margarynce mozna troszke wiecej grzybki podsmazyc.

Uwielbiam "pieczarki saute" ktore sie lciut wiecej podsmaza. Moze Hektorze pamietasz takie grzybki..?  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402912
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam problemu z podsmażaniem pieczarek od duszenia do złotobrązowego koloru, zawsze na maśle.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-402915
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Dyzia:

 

post-39694-0-29579500-1423340932_thumb.jpg

post-39694-0-03762500-1423340946_thumb.jpg

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-403357
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

Specjalnie dla Dyzia:

Dżisus!!! Aż mnie się w kolanach miękko zrobiło i oczy nabiegły mgłą i zaczęły sie pocić.

Przeoczyłem ten post z lutego.

Zgrzeszyłem.

Dzięki bardzo.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450706
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że dałem linka w innym temacie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450708
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze że dałem linka w innym temacie

Bardzo dobrze! Również dziękuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450713
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że dałem linka w innym temacie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

I za to chwala Ci Bracie...  :D

------------------------------------------------

 

Tu w nagrode masz szczyt techniki czasow PRL-u..

Pamietasz jeszcze, dlaczego tak to nazywali..?  :laugh:

 

 

                                                         post-46553-0-45498000-1445096973_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450725
Udostępnij na innych stronach

Obecnie jestem cały czas w domu.Mogę zająć sie OCR-em. Szukałem tej pozycji by ją zakupic ,lecz nigdzie jej nie widać.

Maxell jeśli możesz to podeślij fragment w skanach, efekty pracy nad nim prześle Tobie do oceny i weryfikacji.

 

 

Cóż to moje oczy widzą? Toż to ulubiony napój mojego dziadka. Jak to zawsze mawiał " Jak ona kosi".

Po paru sztukach faktycznie i jego i ojca zcinało z nóg.

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450727
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie że pamiętam ... do pary brakujev"Bizona" ... ;)

Swoją drogą to wcale nie była zła wódka ...

 

Ps

Poproszę moderację o nagrodę ;) ... może "złota łopata" za odkoponie starego dorego tematu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11050-czy-nas-jeszcze-pami%C4%99tasz-smaki-prl-u/page/2/#findComment-450729
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.