Gregtom Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zapraszam do wymiany receptur. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2015 Olej/oliwa czosnkowa. 200 ml. Oliwy z oliwek (Oleju rzepakowego)5-6 zabkow czosnku (Polski jest wiecej aromatyczny)szczypta soliWykonanie.Czosnek utrzec/zmiażdżyć z sola. Mase wymieszac z oliwa i odstawic na kilka dni w szklanym pojemniku.Po tym czasie plyn mozna przefiltrowac ale nie koniecznie.Ten przepis jest hitem na pizze albo bruschette.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-404517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2015 Oliwy smakowe to robiłem już kilka razy. Najważniejsze to dobre jakości oliwa. Niestety na złym produkcie nic dobrego nie osiągniemy. Ja robiłem przeważnie oliwę z czosnkiem i ostrą papryką. Na butelkę 0,5l dawałem kilka ząbków czosnku pokrojonych w duże kawałki. Do tego kilka cząstek suszonej papryki Trinidad Scorpion ( jedna z najostrzejszych na świecie). Po kilku dniach już można było zajadać.Idealna do sałatek, świeżego pieczywa itp. Jak ktoś nie lubi bardzo ostrych potraf to polecam robić z papryką habanero lub zwykłą chilli. Nie robiłem na świeżej papryce więc nie wiem czy można. Z papryką nie miałem przebojów ale czosnek potrafi się zepsuć w takiej oliwie, więc warto go po 2-3 tyg usunąć aby nie zepsuł całości. Wiem, że ładnie wygląda taka butelka z cząstkami czosnku w środku ale nie ma co ryzykować oliwy. Nie pamiętam po jakim czasie zaczął psuć się czosnek, ale objawiało się to tym, że przy odkręcaniu nakrętki było słychać delikatny syk powietrza i jak się patrzyło na czosnek to pojawiały się na nim bąbelki gazu. Gdy to szybko wyłapiemy to nic się nie stanie. Niestety jak potrwa to dłużej to oliwa na straty. ( dlatego teraz wyciągam czosnek jak odda smak do oliwy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-404630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2015 Jezeli bierzsz oliwe z oliwek to proponuje kupic ta z pierwszego wycisku na zimno ( u nas nazywa sie extra virgin olive oil http://www.oliveoiltimes.com/extra-virgin-olive-oil ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-404645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewnik Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2020 W sumie oliwę smakową łatwo jest wykonać, bo wiele składników dobrze rozpuszcza się w kwasach tłuszczowych. Warto zatem trochę poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-652961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Jezeli bierzsz oliwe z oliwek to proponuje kupic ta z pierwszego wycisku na zimno ( u nas nazywa sie extra virgin olive oil http://www.oliveoiltimes.com/extra-virgin-olive-oil ) bo tylko taka jest najlepsza do tego celu. Potrzebujemy buteleczki z ciemnego szkła.Wkładamy do nich gałązki suszonych na słońcu ziół.Jakich? takie jakie lubimy.Zalewamy oliwą.Teraz 2-3 tygodnie cierpliwości. W tajemnicy powiem, że zamiast czosnku możemy do buteleczki włożyć suszony jego szczypior.Aromat ten sam ale nie ma ostrości co jest wymagane przy niektórych sałatkach. Pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-653162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Będąc w Chorwacji przywiozłam sobie kilka buteleczek różnych oliw smakowych.Ponieważ są proste do wykonania teraz robie sama .Na patyczek do szaszłykow nabijam czosnek ,kawałeczki papryki,który później usuwam Zostają suszone zioła i kulki pieprzu,czy ziela Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-653342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2020 U mnie juz przemimal intensywny okres robienia olei smakowych. Jednak jesli . moge wam zaproponowac to olej z suszonymi owocami( jagodowe owoce najlepiej). Po okresie okolo miesiaca, ma on bardzo mily smak, wiadomo glownie do salatek. Polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-653400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Annam, sorry ze obok tematu ale zgroza jest patrzec co sie u Was dzieje. Ogladam przekazy TV z polski i niemiec.....Jest naprawde tak zle.? ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-653401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2020 No coz, Australia. Teraz juz sie pali nawet na Tasmani. Ludzie potracili domy, cale dobytki. BArdzo duzo zwierzat rowniez sie spalilo. Dzis juz powietrze w Melbourne sie przejasnia,ale ostatnie dwa dni mielismy jakby mgla byla nad miastem. Mlga dymu i zapach ogniska. Teraz wszyscy zbieramy wszystko dla tych ludzi. Potrzebuja doslownie wszystko. Niektorzy nawet nie zdazyli zapakowac ubran. Ile kto moze tyle daje. To co telewizja pokazuje to tylko kawale tego co tutaj jest. A dalej last plona. Jak podaja ostatnie wiadomosci, jest tylko w naszym stanie Victoria 14 odzielnych pozarow. Nie zagrazaja na razie nikomu.Z Mallacoota dalej sa ewakuowanie ludzie, niestety tylko droga wodna wojsko ich moze ewakulowac. Droga ladowa jest odcieta. A w piastek kolejne upaly 38-39 zapowaidaja. A to nie jest dogodne do gaszenia pozarow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-653438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goro99 Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2020 Cześć. Ja uwielbiam olej kujawski smakowy z czosnkiem. Zrobiłbym podobny w domu, ale nie mam pojęcia w jaki sposób uzyskać ten chrupiący czosnek na dnie. Czy to są jakieś płatki? Czy on jest krojony i podsuszany? Ma ktoś przepis z tym efektem "chrupkości" w czosnku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-657509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lutego 2020 Ma ktoś przepis z tym efektem "chrupkości" w czosnku? Czosnek należy przesmażyć aż do chrupkości.Należy to robić bardzo delikatnie, kontrolując temperaturę. Czosnek bardzo łatwo się przypala i najlepiej wypróbować sposób podgrzewania na małej ilości.Jednak taki czosnek jest IMO ozdobą w butelce.Zasadniczy aromat uzyskuje się w wyniku zimnej maceracji surowego, rozdrobnionego czosnku.Maceracja min. 2 tygodnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-657602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lutego 2020 Niedługo sezon na świeże odrosty z choinki. W zależności gdzie kto mieszka -małe zielono-prawie białe odrosty zerwać i zalać olejem do smażenia. Ja daje rzepakowy.po 2 miesiącach jest OK do smażenia np. mięsa na patelni, czy grilla elektrycznegozapach, daje aromat jak pieczony na ognisku.Stosunek 10 - 15 odrostów ca 2 - 3 cm na 250 ml oleju Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-657604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lutego 2020 małe zielono-prawie białe odrosty zerwać i zalać olejem do smażenia. Ja daje rzepakowy. po 2 miesiącach jest OK do smażenia np. mięsa na patelni, czy grilla elektrycznegozapach, daje aromat jak pieczony na ognisku. Wspaniały pomysł, dziękuję za inspirację Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11107-olejeoliwy-smakowe/#findComment-657883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.