Małgoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2007 Będę miała (na99%) przed świętami dzika.Tak naprawdę nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z dziczyzną.Co można i jak(może macie wypróbowane receptury?) z mięska zrobić. Proszę o podpowiedz. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2007 Moje dotychczasowe kontakty z mięsem z dzika: Robiłem kiełbasę z dzika (tylko z dzika) - za sucha, wiórowata. Nie polecam. Robiłem kabanosy z dzika wg przepisu na kabanosy wieprzowe (zamiast WPI - mięso z dzika) - bardzo smaczne. Polecam. Robiłem szynkę z dzika z kością wędzoną na zimno wg ChefPaula - olbrzymie praco- i czasochłonne wyzwanie... Ach i jeszcze jedno odnośnie w.w. szynki wędzonej na zimno Albo w przepisie jest błąd, albo nasze kubki smakowe są nieco inne... Przepis podaje 3 łyżki peklosoli (ok. 45g) na 3 litry wody, podczas gdy tabela peklowania mokrego podaje 300-315g peklosoli na tę ilość wody (14 dni peklowania). To dość duża rozbieżność... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2007 Z dzika polecam boczek peklowany,rolowany i pieczony.Mięso chudziutkie i naprawdę rozpływa się w ustach :tongue: Szynka wedzona jest suchawa i ma specyficzny posmak,ja za nim przepadam,ale nie każdemu może odpowiadać.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2007 Bardzo dobra jest kiełbasa z miesa mieszanego z tłustsza wieprzowiną. Z przypraw - dodatek jałowca Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2007 Jeżeli Małgoś nie chodzi ci tylko o wędliny to kuknij tutaj jest kilka moich przepisów w tym wzgledzie. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2007 Witaj Małgoś!!Kiełbasa z dzika jest bardzo smaczna, ale trzeba zachować pewne procedury.1 Mięso musisz przemrozić, aby pozbyć się lekkiego posmaku wiatrem i jest bardziej kruche.2 dodatek mięsa wieprzowego, mn 10% masy kleistej.Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu. Pozdrawiam!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2007 Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.Małgoś, zależy na jakiego dzika trafisz. Jeżeli wchodził w szkodę w pola kukurydzy, to będzie tłuściutki. Jeżeli dostaniesz dzika z jakichś dużych obszarów leśnych, gdzie jego głównym przysmakiem są żołędzie, może to być dość chudy dziczek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2007 EAnna ma rację wszystko zależy od tego w jakich warunkach dzik się odżywiał. Na kukurydzy potrafią się tak upaść, że bardziej od wieprzowego będziesz potrzebowała wołowiny dla spojenia. Mięso dzika w okresie przed zimą zawsze jest tłuste. Od ilości nagromadzonego tłuszczu można określić czy zwierzyna przygotowała się do ostrej zimy. Wierzcie lub nie ale to się sprawdza. Tegoroczne dziki nagromadziły dość dużo sadła, co może sugerować chłodek. Mięso wystarczy dobrze wychłodzić. Nie wiem ja żadnego wiatru nie czuję. Jedyne co to może, że knurek a nie loszka. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2007 Mój dzik ma podobno jeszcze termin zywota do soboty :shock: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2007 Nie chcesz chyba powiedzieć, że trzymają go dla Ciebie w zagrodzie ? :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zibi, dla Takich kobiet jak Małgoś, robi się wszystko. :grin: Jak Ją poznasz, to się przekonasz. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Oczywiście Maxell przesadza.Maxellku jestes zawsze gentelmanem :blush: Uwaga..uwaga..Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję!Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień :shock: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Małgoś ,ale się ten Twój myśliwy rozstrzelał :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Ty sie Tomus nie śmiej ..bo jednego mam jemu przerobić a w zamian za to dostaje gratis drugiego. :shock: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień Dwa dziki... Ehm... Na zlocie jako nagroda były tez dwa dziki... ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Chyba dzikie świnki wietnamskie :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję! Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień Widzę, że Kargul i Pawlak rozkręcili biznes z "pastowanymi świnkami " :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Grudnia 2007 jednego mam jemu przerobić a w zamian za to dostaje gratis drugiegoSzczęściara! :devil: Nikt mi nie chce zrobić takiego prezentu. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Ale zestresowana szczęściara! :tongue: :shock: Bedę robiła dokumentację ... :grin: W razie problemów bedę "pogotowie wędliniarskie" męczyć postami.. :lol: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Grudnia 2007 No i mam dzika. Chcę zrobić kiełbasę z niego ,no i szynkę wędzić. Jak mam zapeklować mięso (będę robić chyba kiełbache w proporcjach na 1kg dzika 1kg wieprzowiny?Dobrze?)? Mam zamiar robic kiełbasę w czwartek. podajcie mi ile mam peklosoli uzyć na 1 kg mięsa? I jak mam peklować?Nastrzyk i na mokro?Na sucho? :shock: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Małgoś, mięso na kiełbasy zawsze peklujemy na sucho. Tutaj masz link do fotoprezentacji z produkcji takiej kiełbasy. Jednynym błędem było tam zbyt ciasne ułożenie batonów w wędzarni, co skutkowało jasnymi, niedowędzonymi pasami.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1434ChefPaul bardzo ładnie opracował temat przygotowania i wedzenia szynki z dzika. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Ty będziesz robiła parzoną, więc po wyjęciu z wędzarni wędzisz i parzysz jak szynkę wieprzową parzoną.Jednak najpierw musisz go "rozebrać" :blush: i tutaj także kłania się Paweł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=634Proponuję wszystkie trzy tematy wydrukować, co znacznie ułatwi prace. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Maxellku...dzięki!Niestety nie mam czasu na drukowanie...dzis musze troszkę powalczyć z dzikiem!Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Małgoś, gdyby coś nie wychodziło to gulasz z dziczyzny też jest dobry :wink: :grin: Podstawa przy mięsie z "lasu" to badanie lekarskie , ale myślę że " weteranka "o tym pamięta :!: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tomuś!Jak najbardziej badanie lekarskie!Dzik(loszka) był badany wg.norm unijnych...nowa metoda (nie wiem czy dobrze pisze ale metoda trawienia).Poprzednie metody nie były skuteczne...tzn.włosień uaktywniał sie po czasie..Ja mam w rodzinie kuzyna ,który jest mysliwym ,poza tym prowadzi sklep w którym zaopatruja się byli i obecni prezydenci Niemiec,Francji,Włoch! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Grudnia 2007 .dzis musze troszkę powalczyć z dzikiem!Jak Cię siostrzyczko znam , to wyrazy współczucia dla dzika ( biedne stworzenie ) Melduj na bieżąco o wynikach konfrontacji :grin: chłe..." Małgoś - tańcząca z dzikami " :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.