Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będę miała (na99%) przed świętami dzika.

Tak naprawdę nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z dziczyzną.Co można i jak(może macie wypróbowane receptury?) z mięska zrobić.

Proszę o podpowiedz.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moje dotychczasowe kontakty z mięsem z dzika:

 

Robiłem kiełbasę z dzika (tylko z dzika) - za sucha, wiórowata. Nie polecam.

 

Robiłem kabanosy z dzika wg przepisu na kabanosy wieprzowe (zamiast WPI - mięso z dzika) - bardzo smaczne. Polecam.

 

Robiłem szynkę z dzika z kością wędzoną na zimno wg ChefPaula - olbrzymie praco- i czasochłonne wyzwanie...

 

Ach i jeszcze jedno odnośnie w.w. szynki wędzonej na zimno

 

Albo w przepisie jest błąd, albo nasze kubki smakowe są nieco inne...

 

Przepis podaje 3 łyżki peklosoli (ok. 45g) na 3 litry wody, podczas gdy tabela peklowania mokrego podaje 300-315g peklosoli na tę ilość wody (14 dni peklowania).

To dość duża rozbieżność...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21077
Udostępnij na innych stronach

Z dzika polecam boczek peklowany,rolowany i pieczony.Mięso chudziutkie i naprawdę rozpływa się w ustach :tongue: Szynka wedzona jest suchawa i ma specyficzny posmak,ja za nim przepadam,ale nie każdemu może odpowiadać.Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21079
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobra jest kiełbasa z miesa mieszanego z tłustsza wieprzowiną. Z przypraw - dodatek jałowca

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21082
Udostępnij na innych stronach

Witaj Małgoś!!

Kiełbasa z dzika jest bardzo smaczna, ale trzeba zachować pewne procedury.

1 Mięso musisz przemrozić, aby pozbyć się lekkiego posmaku wiatrem i jest bardziej kruche.

2 dodatek mięsa wieprzowego, mn 10% masy kleistej.

Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.

Pozdrawiam!!!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21283
Udostępnij na innych stronach

Mięso z dzika ma wystarczającą ilość tłuszczu.

Małgoś, zależy na jakiego dzika trafisz. Jeżeli wchodził w szkodę w pola kukurydzy, to będzie tłuściutki. Jeżeli dostaniesz dzika z jakichś dużych obszarów leśnych, gdzie jego głównym przysmakiem są żołędzie, może to być dość chudy dziczek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21310
Udostępnij na innych stronach

EAnna ma rację wszystko zależy od tego w jakich warunkach dzik się odżywiał. Na kukurydzy potrafią się tak upaść, że bardziej od wieprzowego będziesz potrzebowała wołowiny dla spojenia. Mięso dzika w okresie przed zimą zawsze jest tłuste. Od ilości nagromadzonego tłuszczu można określić czy zwierzyna przygotowała się do ostrej zimy. Wierzcie lub nie ale to się sprawdza. Tegoroczne dziki nagromadziły dość dużo sadła, co może sugerować chłodek. Mięso wystarczy dobrze wychłodzić. Nie wiem ja żadnego wiatru nie czuję. Jedyne co to może, że knurek a nie loszka.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21409
Udostępnij na innych stronach

Zibi, dla Takich kobiet jak Małgoś, robi się wszystko. :grin:

Jak Ją poznasz, to się przekonasz. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-21412
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Oczywiście Maxell przesadza.

Maxellku jestes zawsze gentelmanem :blush:

Uwaga..uwaga..

Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję!

Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień :shock: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24391
Udostępnij na innych stronach

Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień

Dwa dziki... Ehm...

Na zlocie jako nagroda były tez dwa dziki... ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24395
Udostępnij na innych stronach

Mój dzik c.a. 50 kg już jutro do mnie dotrze.Już się boję!

Muszę go przerobić ,bo drugiego bedę miała za tydzień

Widzę, że Kargul i Pawlak rozkręcili biznes z "pastowanymi świnkami " :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24410
Udostępnij na innych stronach

jednego mam jemu przerobić a w zamian za to dostaje gratis drugiego

Szczęściara! :devil: Nikt mi nie chce zrobić takiego prezentu. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24417
Udostępnij na innych stronach

Ale zestresowana szczęściara! :tongue: :shock:

Bedę robiła dokumentację ... :grin:

W razie problemów bedę "pogotowie wędliniarskie" męczyć postami.. :lol: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24466
Udostępnij na innych stronach

No i mam dzika.

Chcę zrobić kiełbasę z niego ,no i szynkę wędzić.

Jak mam zapeklować mięso (będę robić chyba kiełbache w proporcjach na 1kg dzika 1kg wieprzowiny?Dobrze?)?

Mam zamiar robic kiełbasę w czwartek.

podajcie mi ile mam peklosoli uzyć na 1 kg mięsa?

I jak mam peklować?Nastrzyk i na mokro?Na sucho? :shock:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24469
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, mięso na kiełbasy zawsze peklujemy na sucho. Tutaj masz link do fotoprezentacji z produkcji takiej kiełbasy. Jednynym błędem było tam zbyt ciasne ułożenie batonów w wędzarni, co skutkowało jasnymi, niedowędzonymi pasami.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1434

ChefPaul bardzo ładnie opracował temat przygotowania i wedzenia szynki z dzika. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Ty będziesz robiła parzoną, więc po wyjęciu z wędzarni wędzisz i parzysz jak szynkę wieprzową parzoną.

Jednak najpierw musisz go "rozebrać" :blush: i tutaj także kłania się Paweł http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=634

Proponuję wszystkie trzy tematy wydrukować, co znacznie ułatwi prace.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24471
Udostępnij na innych stronach

Tomuś!

Jak najbardziej badanie lekarskie!

Dzik(loszka) był badany wg.norm unijnych...nowa metoda (nie wiem czy dobrze pisze ale metoda trawienia).Poprzednie metody nie były skuteczne...tzn.włosień uaktywniał sie po czasie..

Ja mam w rodzinie kuzyna ,który jest mysliwym ,poza tym prowadzi sklep w którym zaopatruja się byli i obecni prezydenci Niemiec,Francji,Włoch! :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24477
Udostępnij na innych stronach

.dzis musze troszkę powalczyć z dzikiem!

Jak Cię siostrzyczko znam , to wyrazy współczucia dla dzika ( biedne stworzenie ) :cry:

 

Melduj na bieżąco o wynikach konfrontacji :grin:

chłe..." Małgoś - tańcząca z dzikami " :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/#findComment-24478
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.