Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@beatag,jakos strasznie dlugo piec CI sie grzeja  ,u mnie po 10 min mam max temp .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405958
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electro, nie wiem czy macie w Stockholmie sklepy fundacji "Erikshjälpen Second Hand", jeżeli tak, to wybierz się tam od czasu do czasu, i na pewno znajdziesz fajne plecione koszyczki do pieczywa które się świetnie do wyrastania ciasta chlebowego nadają, i  kupisz je dosłownie za grosze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405961
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja mam sporo roznych plecionych koszykow do chleba ,ale chcialam taki "profesionalny",nawet w Maxi mieli przeceny kiedys i juz mialamkupic, tylko nie wiedzialam czy nie bedzie za maly ..wlasnie zobaczylam ze sa takie na 750 g ciasta i na 1 kg.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405967
Udostępnij na innych stronach

To Ty masz jakąś super kuchenkę ,bo moja naprawdę nagrzewa się 25 min-zawsze ustawiam minutnik 2x 25 min jak piekę w garnkach rzymskich -po pierwszych 25 min temp jest w granicach 220 stopni zdejmuję pokrywy i dopiekam chlebki kolejne 25 min w 180 stopni.

Wracając do tych nieszczęsnych kamieni [spędzają mi sen z powiek ] to te "ochy " i "achy' powtarzają się na różnych blogach ...

Czy Ty Sverige2 piekłeś również chleb na tych płytkach?,czy tylko pizzę ? [mam na myśli takie małe 23x11 i grubości 3cm] i z  jakim efektem? Jaki jest wtedy czas pieczenia takiego chleba ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405968
Udostępnij na innych stronach

Beata pieczenia chleba na płytkach jest całkowicie pozbawione jakiegokolwiek sensu. Napisałem Ci przecież jaką mają zaletę, do czego mają służyć oraz jaką rolę pełnią w piekarniku te kamienie. Musisz jednak to wypraktykować i sprawdzić sama, bo widzę że jesteś raczej z tej opcji która musi wszystkiego dotknąć i sprawdzić osobiście, i dobrze zresztą :D .

 

Ps. Mój piekarnik nieco podobnie jak u Electry, do 225 stopni C. nagrzewa się 10 min. marka "Electrolux".

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405980
Udostępnij na innych stronach

Moja kuchenka to "Cylinda " moja spoldzielnia biedna tylko takie daja ,wczesniej mialam "Electrolux" -przynajmniej dobrze piekarnik piekl ,nie to co w tej.Beata ja tez rozmyslam nad tym kamieniem ale gownie do pizzy, a na blogach to wiekszosc ludzi wszystkim sie zachwyca ..takie to "lokowanie produktu" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405985
Udostępnij na innych stronach

.Beata ja tez rozmyslam nad tym kamieniem ale gownie do pizzy, a na blogach to wiekszosc ludzi wszystkim sie zachwyca ..takie to "lokowanie produktu" :)

 

Nic dodać, nic ująć Electro :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405988
Udostępnij na innych stronach

Lokowanie -lokowaniem-wiem , i zdaję sobie z tego sprawę ,ale też dzięki takim wpisom kupiłam wiele rzeczy ,z których jestem zadowolona .a tak jak pisze Sverige -jak nie kupię to się nie przekonam... Namierzyłam już nawet taniego producenta od którego bierze gostek i sprzedaje na allegro dwukrotnie drożej .,tylko jakby to miało służyć tylko do samej pizzy to trochę cienko...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405995
Udostępnij na innych stronach

Gonzo masz racje, temat o koszyczkach a koszyczkow nie widac :) . Jakbym je sam wyplatal to pewno bylyby tez jakies zdjecia, bo ja to taka "chwolno dupa" jestem jak to na Slasku mowia :D . A koszyczki kupilem takie http://sklep.magorex.pl/product-pol-52-Koszyczki-do-garowania-wiklinowe-zbijane-podluzne.htmli do tego jeszcze okragle http://sklep.magorex.pl/product-pol-53-Koszyczki-do-garowania-wiklinowe-zbijane-okragle.html . Sa naprawde dobre, jestem z nich zadowolony, ciasto sie nie przykleilo, nie bylo problemu z wylozeniem na blache. Nastepnym razem jak bede piekl to zrobie tez kilka zdjec z koszyczkami.

Pozdrawiam yogi

 

 

Lokowanie -lokowaniem-wiem , i zdaję sobie z tego sprawę ,ale też dzięki takim wpisom kupiłam wiele rzeczy ,z których jestem zadowolona .a tak jak pisze Sverige -jak nie kupię to się nie przekonam... Namierzyłam już nawet taniego producenta od którego bierze gostek i sprzedaje na allegro dwukrotnie drożej .,tylko jakby to miało służyć tylko do samej pizzy to trochę cienko...

Kolega z filmu ktory wstawilem w pierwszym poscie uzywa do pieczenia takiego wlasnie kamienia i bardzo go sobie chwali.

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-405999
Udostępnij na innych stronach

Wiara  cuda czyni i góry przenosi. Upiec oczywiście można, i cały czas przecież o tym piszę, tylko że lepszego rezultatu żadną miarą nie się nie osiągnie, a koszt energii podwójny. W piekarniku, za utrzymanie stabilnej temperatury odpowiada termostat, a nie szamot czy cegła. Tzw. zaparowanie osiąga się wstawiając na spód piekarnika płaskie naczynie z wodą. Dopóki jednak producenci swymi chwytami reklamowymi będą mogli skusić tzw. "leszczy" to będą to robić, bo na właściwym marketingu się zarabia pieniądze. To stara i bardzo prosta, acz jak widać ciągle mocno skuteczna zasada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406019
Udostępnij na innych stronach

Upiec oczywiście można, i cały czas przecież o tym piszę, tylko że lepszego rezultatu żadną miarą nie się nie osiągnie, a koszt energii podwójny

Nie to żebym się prz... ale, przypomnij sobie jak za dawniej pieczono chleb, ja pamiętam takie piece gdzie się w nich paliło nagrzewało cegły a po nagrzaniu omiatało i wkładało chleb. W trakcie pieczenia już się nie paliło bo nie było takiej możliwości, a chlebuś jaki miał smak  :rolleyes:, więc twierdzenie, że kamienie czy też wkładka szamotowa to nic nie zmienia jest, ja przynajmniej bym z tym polemizował. Nie będę gdyż nie mam skali porównawczej co do pieczenia na wkładkach, bo nie piekłem , ale znam przekazy ustne od kolegi, który twierdz zdecydowanie, że różnica jest i to znaczna  :)  

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie to żebym się prz... ale, przypomnij sobie jak za dawniej pieczono chleb,

 

A przypomnij sobie jak kiedyś z Wałbrzycha do Warszawy tydzień czasu wołami jechali. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406029
Udostępnij na innych stronach

Baco, właśnie jest tak jak piszesz. Cały piec zbudowany z cegły i np. z szamotowym wnętrzem tak, palenie takie jak piszesz, piec ten stwarza dzięki swej budowie i konstrukcji specjalny mikroklimat, a cegły szamotowe utrzymują tą właściwą temperaturę, która zresztą systematycznie w trakcie pieczenia spada, bo tak ma być. My właśnie dla tego po pierwszym wstępnym okresie pieczenia w temp 220-240 stopni C. obniżamy ją do ok. 175-190 stopni C. w zależności od walorów i możliwości piekarnika. Takie są zasady pieca tradycyjnego, opalanego drewnem. Niektórzy jednak robią wkładki do piekarników elektrycznych i nabijają swych "klientów" w tzw. butelkę. Takie mają prawo. Napisałem już wcześniej, jakie zadanie ma spełniać kamień do pizzy włożony i nagrzany w piekarniku, kto chce może piec na nim chleb, czemu nie, tylko pożytek z niego w tym przypadku taki jaki ma "umarły z tlącego się kadzidła" :D .

Polemizować można Baco, jak piszesz, trzeba też jednak być świadomym tego do czego ten kamień ma służyć ??? Za stabilną temperaturę w metalowym domowym piekarniku odpowiada sprawny termostat. Mikroklimat tworzy wstawione naczynie z wodą. Drogie piece do chleba mają automatyczny wtrysk pary w odpowiednim momencie. Nie maja natomiast żadnych kamiennych wkładów, bo to do niczego w tego typu piecach nie służy, oprócz dodatkowo zużytej energii i swego dodatkowego ciężaru. Pieniądze zarabiać jednak trzeba. Tak jak zarabia się na wielu innych rzeczach pisząc nieprawdziwe informacje i wychwalając, a jeszcze lepiej pokazując np. na Youtube owe cudowne rezultaty, i tak biznesik się kręci :D .


Aby nie być gołosłownym, tak wygląda szamotowy wkład w moim piekarniku.

 

 

post-49725-0-16280000-1424505772_thumb.jpg

post-49725-0-21131600-1424505786_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406030
Udostępnij na innych stronach

Dyć panocku samom prowde godocie, juz zem pisoł co tylko łot kolegi to wim som zem nie robił. Hej!! :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406031
Udostępnij na innych stronach

Ja jako kamienia do pizzy/chleba itp używam kawałka granitu. Kupiony za śmieszne pieniądze jako odpad. I mogę powiedzieć że na pewno jest różnica w pieczeniu chleba W PIEKARNIKU z użyciem kamienia lub bez. Na korzyść kamienia. Sprawdzone wielokrotnie na własnej skórze  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406041
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma inne spostrzeżenia, i tak jest OK. Co jednak nie jest powodem aby nie wyjaśnić fizycznych zasad i różnic wypieku chleba w piecu tradycyjnym i domowym piekarniku. Również sprawdzane nas własnej skórze i to wielokrotnie od kilkudziesięciu lat :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406045
Udostępnij na innych stronach

A ja tak slucham te wywody na temat pieczenia chleba. Mam jeden pomysl na pieczenie chleba , tylko nie mam warunków. Upiec chleb na wulkanie  na rozgrzanych kamieniach. Jak ktoś mieszka we Wloszech lub w Islandii to można to zrobić :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406046
Udostępnij na innych stronach

A przypomnij sobie jak kiedyś z Wałbrzycha do Warszawy tydzień czasu wołami jechali.

Pisz madrze i na temat, i prosze bez przycinkow bo tu nie temat o Warszawie, Walbrzychu i wolach.

@BazylWidzew

To odnosi sie tez do Ciebie BazylWidzew

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406050
Udostępnij na innych stronach

Kamienia nie posiadam wiec nie moge powiedziec czy jest roznica przy pieczeniu na kamieniu czy blaszce. Mysle jednak ze jesli jest jakas roznica to moze polegac jedynie na stabilnosci temp. przy pieczeniu np. juz przy samym wylozeniu ciasta na rozgrzany kamien a blaszke.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406054
Udostępnij na innych stronach

Przecież nikt nie pisze ,ze przy użyciu kamienia chleb wyjdzie identyczny jak z pieca chlebowego.,ale pisanie ,ze kamień jest dodatkowym ciężarem ...to chyba przegięcie w drugą stronę...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406056
Udostępnij na innych stronach

Znów temat rozwalony. Miało być o koszyczka, a jest..... Nie lepiej założyć nowy temat opisujący wady i zalety różnego rodzaju kamieni podczas pieczenia chleba w piekarniku? 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page/4/#findComment-406058
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.