mihalw Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2015 Witam serdecznie,robiłem wczoraj kiełbasę a'la krakowska i nie mogłem uzyskać temp. 70 st.C wewnątrz batonu. Jak kończyłem to kiełbasy miały wewnątrz od 55 do 65 st. C. Chcę, żeby kiełbasa była trwała. Czy mogę ją dzisiaj sparzyć a potem jeszcze dać do wędzarni? Jeśli tak to ile i w jakiej temperaturze powinienem ją minimalnie wędzić? (dzisiaj już nie mam tyle czasu)Coś więcej na temat wykonania: wieprzowina kl. I - 60%wieprzowina kl. II - 25%wieprzowina kl. III - 15% kl.I krojona w kawałki 3x3 cm, kl. II na sitku 8 mm, kl. III kutrowana. Wszystko nadziewane w osłonki 65 mm. Obsuszanie w wędzarni w temp. ok 50 st.C około 45 minut, wędzenie w temp. 50-60 st. C około 2h 45 minut.No i pieczenie... 7h w temperaturze 80-90. O 4 w nocy się poddałem i poszedłem spać zostawiając wszystko w wędzarniDodam, że w tej wędzarni wędziłem pierwszy raz (wędzarnia typu "kibelek", nieizolowana). Wcześniej wędziłem w beczce.Nie wiem co poszło nie tak. Zawsze mi przy pieczeniu schodziło dłużej niż udało mi się przeczytać jak jest u Was, czyli mniej więcej 2h. No ale 7h... PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2015 7h w temperaturze 80-90 W tym czasie była by gotowa co najmniej dwa razy,jak nie trzy.Masz uszkodzony termometr albo usadowiony w złym miejscu,powinien być zawieszony na wysokości batonów.Teraz możesz sparzyć i jeszcze raz podwędzić ,sprawdz poprawne działanie termometrów Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-408346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2015 uzywales tego samego termometru do pomiaru temp w wedzarni i w batonie? Bo tez mi się wierzyć nie chce, że pomimo takiej temp nie upiekło się. Czy to kibelek czy beczka nie ma znaczeni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-411926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Trochę spóźniona ta podpowiedź,ale może skorzystasz na drugi raz .Ja dostałam tu radę od kolegów ,ze mogę ta kiełbaskę podpiekać w piekarniku i wszystko odbyło się sprawnie i bez pilnowania temp. w wędzarni.Podpiekałam w temp.90stopni do uzyskania w batonie 70-72. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-421842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Trochę spóźniona ta podpowiedź,ale może skorzystasz na drugi raz .Ja dostałam tu radę od kolegów ,ze mogę ta kiełbaskę podpiekać w piekarniku i wszystko odbyło się sprawnie i bez pilnowania temp. w wędzarni.Podpiekałam w temp.90stopni do uzyskania w batonie 70-72.Mnie też kiedyś termometr rozczarował i postąpiłem na logikę tak samo. Jednak nie można wierzyć tylko termometrowi i oprócz logiki dobrze się szkolić "organoleptycznie" by wyłapać ewentualną awarię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-421854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Maja 2015 7 godz w temp. 80-90, to co z tej kiełbasy zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-424165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lipca 2015 Też mnie to zawsze zastanawia, jakim cudem kiełbasa o średnicy 40 mm upiecze sie w temperaturze wędzarni 90 stopni w 1,5 godziny???Przy założeniu że minimalna temperatura w środku batonu to 68 stopni niemożliwe jest aby za 1,5 godziny od 40 stopni(taka jest temperatura przy 2 godzinnym wędzenie w gorącym dymie 60 stopni) doszła do wymaganej 68 stopni. Myślałem że może coś z moimi termometrami, ale wykluczyłem tą ewentualność i dalej się zastanawiam- jak Wy to robicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lipca 2015 jak Wy to robicie??? Ja wstawiam naczynie z wodą do wędzarni, które podnosi wilgotność a więc i przewodnictwo cieplne powietrza.Grubsze kiełbasy piekę z wbitym termometrem, cienkie - na "dotyk".Stwardnienie kiełbaski to znak, że ma już dosyć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lipca 2015 Będę musiał spróbować z tą wodą, ale pytanie pozostaje nadal otwarte. Przypuszczam że większość podaje te czasy na "oko" i trzeba samemu do tego dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lipca 2015 Przypuszczam że większość podaje te czasy na "oko" i trzeba samemu do tego dojść. To prawda, wiele zależy w czym wędzimy, oraz od warunków w danym dniu. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lipca 2015 Przypuszczam że większość podaje te czasy na "oko" Sugeruj się wskazaniem termometrów i będzie dobrze Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lipca 2015 To prawda, ale i tak te czasy są brane z sufitu. Ostatnio robiłem kabanosy i większość pisze że piecze w temperaturze do 90 stopni przez pół godziny (wędzenie przy 50 stopniach), nie ma szans aby w ciągu półgodziny upiec kabanosa. Dzisiaj wędziłem Lisiecką, 2,5 godziny 60 stopni. Wg opisu trzeba podnieść do 90 stopni i 1,5 godziny, tez nie ma szans bo trzeba było 2,5 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Zrób zdjęcie wędzarni i pokaż gdzie mierzysz temperaturę.Coś tu jest nie tak u Ciebie. Edytowane 6 Lipca 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lipca 2015 te czasy są brane z sufitu................. nie ma szans aby w ciągu półgodziny upiec kabanosa. Zależne jest to również od wędzarni - jej sprawności cieplej - stąd mogą wynikać zasadnicze różnice. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) To jest drewniana wędzarnia elektryczna, czujnik temperatury jest 10 cm poniżej drążków do wędlin, a więc na poziomie wędzonych wyrobów. Wydajność cieplna tez bez zarzutu bo rozgrzanie kibelka do 90 stopni to 10 minut i nigdy nie mam problemu z temperaturą. Czujnik wskazuje prawidłwą temperaturę bo sprawdzałem innym termometrem wewnątrz komory i jest ok. Nie mam problemu z wędzeniem, ale te czasy o których piszecie za cholerę nie maja pokrycia w moim przypadku. Temperatura jest ustawiona idealnie bo to sterowane czujnikiem PID i nie ma zmiłuj z dokładnością do 1 stopnia. Edytowane 6 Lipca 2015 przez alz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lipca 2015 Czy nad grzałką masz blachę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Lipca 2015 Tak. Grzałką jest grill elektryczny na którym jest taca blaszana. Robiłem pomiary w róznych miejscach wędzarni i jest mniej więcej taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Lipca 2015 Może trzeba przyspieszyć obieg powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Lipca 2015 Szczerze ci napiszę, że nie wiem gdzie jest u Ciebie problem.Już myślałem, ze masz za nisko czujnik temperatury i zamiast mierzyć faktyczną temperaturę w wędzarni wyłapuje częściowo promieniowanie podczerwone grzałki.Masz jednak przysłonę na grzałce i to powinno ten efekt eliminować.Mamy podobne gabarytowo wędzarnie i u mnie wędzenie trwa około 4h w 65 C, a pieczenie do góra 45-60 min w około 90 C Może dla kontroli umieść w wędzarni drugi termometr najlepiej taki rtęciowy i porównaj temperatury. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Lipca 2015 4 godziny 65 stopni i pieczenie 60 min to by mniej wiecej pasowało, ale jak niektórzy twierdzą że 1,5 godziny w 50 stopniqch a potem godzina?? nie ma szans.Tak prawdę mówiąc juz dawno przestałem się ściśle trzymać tych czasów wędzenia i sugeruję się tylko kolorkiem wędzonego, albo po prostu termometrem wewnątrz wędzonego produktu. Doszedłem do wniosku że w wędzarniach opalanych drzewem np. temperatura 60 to jest średnia temperatura ze wskazaniem na wyższą, w moim przypadku 60 stopni to jest 60 stopni i nic wiecej. Na razie wszystko co robię mi wychodzia to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Lipca 2015 I Ty i Ci "niektórzy" mają rację. Należy rozróżnić opiekanie (podpiekanie) i pieczenie kiełbas. To są dwa zupełnie różne procesy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Lipca 2015 alz. Problem jest niska wilgotność w wędzarni. Grzałka eletryczna nie daje wilgoci, w czasie wędzenia wilgoć do wędzarni dostaje się z powietrzem.Jeśli masz higrometr lub inne narzędzie do pomiaru wilgotności to zmierz wilgotność w czasie wygrzewania wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lipca 2015 4 godziny 65 stopni i pieczenie 60 min to by mniej wiecej pasowało, ale jak niektórzy twierdzą że 1,5 godziny w 50 stopniqch a potem godzina?? nie ma szans. Tak prawdę mówiąc juz dawno przestałem się ściśle trzymać tych czasów wędzenia i sugeruję się tylko kolorkiem wędzonego, albo po prostu termometrem wewnątrz wędzonego produktu. Doszedłem do wniosku że w wędzarniach opalanych drzewem np. temperatura 60 to jest średnia temperatura ze wskazaniem na wyższą, w moim przypadku 60 stopni to jest 60 stopni i nic wiecej. Na razie wszystko co robię mi wychodzia to jest najważniejsze. Tak niemożliwe, popatrz na fotę - wprawdzie nie 40mm, ale dziś godzina wędzenia + 30 minut pieczenie = wyrób gotowy - oczywiście 5l wody wylane na boki paleniska, bo ciepło i sucho za dnia, a wilgotność odpowiednia to podstawa.... Czary.... , a może po prostu wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Lipca 2015 Z całą pewnością wilgotność powietrza będzie bardzo niska bo skąd się ma wziąć wilgoć skoro przepływ powietrza jest stosunkowo niewielki. Następnym razem rozmieszczę pojemniki z wodą blisko grzałki i zobaczę jaki będzie efekt. Kurde, ale sobie człowiek życie utrudnia, zamiast wpieprzać tak jak inne ssaki to co na polu rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-434486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Lipca 2015 Dzisiaj znów piekłem Lisiecką, ale tym razem przygotowałem się i do pieczenia zwiększyłem wilgotność w wędzarni. Pomogło, w 2 godziny miałem 68 w środku batonu.. Jeszcze wczoraj wieczorem zamoczyłem w wiadrze 4 cegły bo podejrzewałem że pojemnik z wodą będzie za mało. Po wędzeniu podnosłem temperaturę i położyłem te namoczone cegły na blasze grzałki i efekt jest. Dzięki za rady, byłem przekonany że suche powietrze jest porządane w wędzarni, ale nie pomyślałem że w przypadku pieczenia może być takie suche problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/#findComment-435550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.