Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Marca 2015 Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego. Na allegro jest po 19 zł za litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Marca 2015 Ja też na grilowej robiłem i uważam, że nie wyszły tak fajne jak z piekarnika. A On także nacina i stąd ma te żeberka.Zakwasu jeszcze nie robiłem. Piekę chleby ale nie na zakwasie. Za mało czasu aby to wszystko ogarnąć.Drożdżowe piekę wg przepisu mojej Mamy i wychodzi mega. To jedyne ciasto, którego moja żona nie umie - nie wychodzi jej i koniec.A robi naprawdę zbajerzone ciasta. Ja się kiedyś wkurzyłem, zadzwoniłem do Mamy po przepis i po jednej wtopie - potem było już tylko lepiej. I teraz robię z cynamonem zawijańce, strucelki jabłkowe , babki z rodzynkami itp. itd. Muszę jeszcze buchty na parze kiedyś machnąć żeby sobie czasy przedszkola przypomnieć heheheJa również używam oleju kokosowego, bezzapachowego. Na allegro jest po 19 zł za litr.Wypróbuj kiedyś ten o którym pisałem. Ja już kilka firm przerobiłem i do rzeczy na słodko i do kurczaka ten wymiata. Aromat i smak potraw jest niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Marca 2015 Buchy ba parze z jagodami ,albo same z sosem z cieleciny, takie ostatnio robilam. Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego Ja olej kokosowy daje do mydla kiedy robie, ale rowniez do mieszanek ziaren, kiedy robie batony takie dla dziewczyn do szkoly. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Marca 2015 W sumie, to nie za bardzo chcę aż tyle płacić za tłuszcz do smażenia. Bo to, aż 3 razy drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Jak to mawia mój kumpel - "nie stać mnie na tanie rzeczy". Coś co jest tanie lub bardzo tanie nie może być bardzo dobre. Może być jedynie akceptowalne.To tak jak ludzie czasami się krzywią jak mam nadwyżki wędlin czy serów i sprzedaje. Im się wydaje, że ser taki powinien być za 17 zł jak promocja w TESCO. A wędlina za 19 zł. A to się nie da. Dobre rzeczy muszą kosztować i kuniec...... To tak jak to mleko z DINO za 1,5 zł. Teraz mi powiedz, że jest porównywalne z tym Heńkowym albo z Mlekomatu to popełnisz niezłą herezję. Nawet chlorek wapnia mu nie pomaga. ANNAM: daj przepis na takie batoniki. Olać to - nie tylko temat serów może być w tym poście. Wrzucamy wszystko ciekawe w co wkładamy serce podczas produkcji. I dobrej jakości składniki Buchty z jagodami - marzenie. A nigdy nie jadłem ich z sosem mięsnym - czas wypróbować. Z mięsnym to jadałem czeskie knedliki ale do tego spec mąkę trzeba mieć. Edytowane 14 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Marca 2015 Oczywiście mleko heńkowe jest dużo bardziej wydajne, aniżeli to z woreczka, ale cena to rekompensuje. Chociaż ser z mleka prosto od krowy jest smaczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Marca 2015 Jak to mówią - co nie wydam na jedzenie to wydam na lekarza W część rzeczy lepiej inwestować, a najlepiej to samemu hodować i po sprawie Wieczorem albo jutro przetłumaczę ten przepis, tylko nie wiem czy wrzucić tutaj, czy założyć osobny wątek i tam może wrzucać jakieś tłumaczone przepisy (z ang. też mogę przetłumaczyć jak coś potrzeba ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Marca 2015 @ANNAM, takie bulki na parze to ja pamietam z dziecinstwa ,jak babcia robila a do tego byl sos z wisni ,bo babci w ogrodku sporo wisienek bylo ,pychota ,musze poczynic takowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Marca 2015 CheNelly: nie bądź taka. Ja tu daje wam moje tajemne przepisy to i Ty daj.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Marca 2015 To jak Ci się ten misz-masz nie podoba to po co wchodzisz? To wątek założony przeze mnie mówiący o wszelkich wyrobach zwiazanych z serami i dodatkami do serów. To nie przepisy technologiczne na sery i tylko sery. Chcesz przepisy to zakładaj wątek do kazdego swojego przepisu osobno. I nie mów do czego się to nadaje. Nie podoba się to nie czytaj. Proste jak budowa cepa. Zawsze musi się znaleźć ktoś komu się coś nie podoba bo jest inne. Już na wędzeniu się spotkałem z przerostem formy nad treścią. Myślałem że tu będzie inaczej. A jednak jest podobnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) jak wiesz z takim podejsciem jak napisales ze jak sie nie podoba to nie czytaj i nie w chodz w moj temat ..poprostu moze zastanow sie gdy ktos w taki sam sposob kiedys Tobie odpowie.. Edytowane 14 Marca 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 14 Marca 2015 Misz masz..... Super.... Miło mi jak cholera... Ale oczywiście to ja jestem beeee że dziele się przepisami i doświadczeniem...... Super.... Dzięki wielkie.... Chyba jednak zajmę się tworzeniem serów a nie czytaniem "milych" wpisów na forum. Ktoś może swoje zdanie w sposób nie miły wypowiedzieć a ja mam uszy skulić po sobie i się zastosować? Super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 14 Marca 2015 Dlatego wlasnie ze chcesz sie dzielic swoimi przepisami to jak napiszesz oddzielnie ,to nie zginie w calym watku i napewno bedzie latwiej go odnalesc niz w temacie o wszystkim. Tak samo latwiej bedzie komus podac link do konkretnego tematu ...ale Twoj watek Twoj wybor. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 14 Marca 2015 A czy ja mogę wybrać jak chce go prowadzić? Pisalem że chcę mieć jeden wątek, wątek o mnie i o mojej pasji związanej z serami. I wszelkie przepisy jakie daje są z nimi zwiazane. Nie mam ochoty mieć więcej wątków. Czy tak ciężko to uszanować? I nie jestem zarozumialy. Jak się komuś to podoba to zapraszam a jak nie to przecież jest tu mnóstwo ciekawszych tematów.... Nic na siłę..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) CheNelly , czy przepis na langosze masz z Włoch ? , ja jadłem ten specjał na Słowacji , oraz u mnie w Opolu była kiedyś taka budka , która sprzedawała zapiekanki i langośe , a moze jest to podobna nazwa a inny wyrób , przeglądnę swoje słowackie przepisy spisane od przyjaciół jeśli znajdę to przeslę .Nie szukałem długo ,znalazłem pod tym linkiem : www.facetnatalerzu.pl/2013/08/prawdziwy-wegierski-langosz-zrob-to-sam.html Są tam langośe robione na dwa sposoby . Pozdrawiam Edytowane 14 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Marca 2015 Jeśli dobrze pamiętam, to langosze są węgierskim specjałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Marca 2015 Langos to specjal kuchni wegierskiej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Dobrze piszesz , ale na południu Słowacji mieszka mniejszość węgierska , więc napisałem , że spożywałem na Słowacji , ale przepis z linku juz prawidłowo wskazuje na pochodzenie z Węgier . Edytowane 14 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Marca 2015 @Pacan Wojciech, i wlasnie dlatego ze zamieszkuja tam wegrzy to i slowackiej ,ja jadlam na wegrzech .a i swego czasu byly popularne u nas . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Marca 2015 Pacan Wojciech właśnie z tego przepisu zawsze korzystam i zawsze wychodzi idealny We Włoszech nie znają takiej potrawy za bardzo Perszing jutro przetłumaczę, bo teraz mam masę pracy do zrobienia założę osobny wątek z tym przepisem i w razie potrzeby innymi, jak ktoś będzie chciał coś przetłumaczyć to zawsze mogę to zrobić A co do wątków to nie widzę potrzeby zakładania przez Perszinga sto wątków, pisze on o jakimś serze, jakie tematy poboczne wychodzą, to normalne A przepisy na swoje sery zamieszcza w swoim wątku, przecież nie będzie dla każdego sera nowego wątku otwierał :P Zawsze można też użyć wyszukiwarki forum przy szukaniu jakiegoś przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 14 Marca 2015 Witaj Perszing , jestem tu króciutko , jestem po zakupie połowy świnki i jej przerobieniu z mniejszym lub większym sukcesem , uważam , że i tak jest to krok do przodu . Dzięki Twojemu wątkowi wiem , że wędzonka jakieś tam potknięcia wybacza a ser już nie ale tak to zarąbiście opisujesz , że czytam Cię i uśmiecham się , oblizuję i najnormalniej w świecie poszukam kogoś kto ma krowki i sprzeda mi mleko i spróbuje . Będę trzymała się Twoich przepisów , więc bądź tu dla " młodych " na tym forum . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki CheNelly i Ulalka. Jestem nieco impulsywny. Taka barania natura. Najpierw napiszę a potem pomyślę zamiast nieco ochłonąć. Ale jak się czemuś poświęcam to na max. I lubię chłonąć wiedzę i się nią dzielić. Więc nic nie zmieniam. Przepisy i relacje będą w tym wątku. Ulalka: sery nie są trudne. Podobnie jak wędzenie jeżeli nauczy się człowiek podstaw a dopiero potem zacznie eksperymentować. Bo ta wiedza ma już kupę lat i trzeba się trzymać tego co ludzkość opracowała. Szukaj krów. Mi dzięki akmisowi udało się znaleźć jedną obok miejsca gdzie mieszkam i gdzie się nie spodziewałem. I teraz co tydzień wyczekuję na dzień odbioru mleka i planuję co tu zmajstrować. Wędzenie też uwielbiam a po odkryciu ostatnim w Selgrosie mega dobrego mięsa i po peklowaniu z nastrzykiem wyszły mi takie wędliny że sam się zdziwiłem. Ale także musiałem wykonać kilka wędzeń żeby opanować swoją wędzarnie. Praktyka i pasja czyni mistrza. A teraz najzabawniejsze. Pewnie bym tej przygody z wędlinami i serami nie zaczął gdyby nie problemy z kręgosłupem. Te hobby pozwala mi ogarnąć się psychicznie więc polecam na problemy ze zdrowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 15 Marca 2015 BazylWidzew ludzie żyją i robią ze swoim hobby co chcą , więc usilne namiawianie tych dwóch forumowiczów b y skończyło wspólpracę jest chyba nie na miejscu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 15 Marca 2015 BazylWidzew.: czy Ty masz ze sobą jakiś problem? Nie wiem czy zauważyłeś ale jestem dorosłym człowiekiem i pozwól że sam będę podejmował decyzje. Właśnie kolejny raz pokazałeś się z tej gorszej strony i naprawdę nikt Cię nie namawia żebyś tu coś pisał. Masz coś ciekawego do powiedzenia w temacie serów to zapraszam. Pochwal się jakimś swoim wyrobem. Daj jakiś ciekawy przepis czy to na ser czy to na posiłek z dodatkiem własnego sera i przestań mącić bo nic z tego dobrego nie wynika. I teraz to Ty zacząłeś misz masz w tym wątku robić. To tyle w temacie i więcej ochoty na dyskusje z Tobą nie mam więc proszę odpuść i nie odpisuj. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) PRASA DO SERÓW TWARDYCH - TUTORIAL PERSZINGA Nie zrażony dniem wczorajszym oraz dzisiejszym nadaje z samego rana. Bo przez noc naszedł mnie pomysł na nowy wpis dla początkujących.Na początku mojej przygody były sery miękkie samoprasujące itp. Ale potem sobie pomyślałem - a czemu nie pójść krok dalej skoro ja uwielbiam jeść sery żółte. A te ze sklepów pozostawiają wiele do życzenia. Kupiłem 5 litrów mleka sklepowego i zacząłem warzyć. I nagle mnie zastopowało - a jakim cudem uzyskać naciski rzędu 15-20 kg. Skoro największa woda w supermarkecie waży 5 kg. No i kombinacją alpejską jakoś ten ser sprasowałem ale nie było to proste. Powiedziałem sobie - nigdy więcej. Kolejnego dnia rano przy kawie w pracy zacząłem moje poszukiwania - skąd tu wziąć prasę. Znalazłem za 200 i 110 zł. Ale patrząc na zdjęcia stwierdziłem , że muszę zostać bohaterem we własnym domu. Pozbierałem wszystkie resztówki drewna jakie miałem i zacząłem projekt. Oczywiście wcześniej doktorat z fizyki zrobiłem o równowadze sił.No i tak to wyglądało. Podaje wymiary mojej prasy bo jest dość stabilna i daje mniej więcej 3 krotne zwiększenie nacisku w miejscu prasowania. Dodatkowo miałem zakupione formy ale bez dekli do prasowania - bo tak było taniej. Więc wyrzynarka swojej pracy jeszcze nie skończyła i wyciąłem je sobie z resztek, które mi pozostały z robienia półek mojej garażowej dojrzewalni. Na zdjęciach możecie jeszcze zauważyć, że zakupiłem jako formę pojemnik IKEA na sztućce - sprawdza się idealnie przy wyższych serach. A także miskę ze stali INOX z Pepco, którą przerobiłem na szwajcarski ser z dziurami fi3,0 mm - do prasowania serów większych. I takim oto sposobem poradziłem sobie z problemem i teraz prasowanie to czysta przyjemność. Bez prasy naprawdę trzeba się nakombinować. A wydać 110-200 zł zawsze można ale lepiej na dobre szczepy bakterii.THE END Edytowane 15 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.