Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wczoraj robiłem Korycina z ziołami prowansalskimi i papryczką chilli. Wyszedł jak zwykle ładny, ponad 1 kg z 8 litra mleka. Ale tym razem, i to po raz w sumie pierwszy nie udało się zrobić ricotty z serwatki. Praktycznie się nie ścięła. Czy ktoś kiedyś miał podobnie ? i czym by to mogło być spowodowane ?

Podgrzałem do 93 stopni i zaprawiłem octem jabłkowym. Czyli tak jak zwykle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420423
Udostępnij na innych stronach

Mnie się też tak zdarzyło [nie raz ] i też się zastanawiałam dlaczego?Myślę ,ze może za dużo tego kwasku dałam?,ale może ktoś tu nas oświeci....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420452
Udostępnij na innych stronach

Kurcze może masz rację bo chyba za dużo go lujnąłem - na oko. Zwykle mniej dawałem. Ale czekamy na oświecenie sił wyższych :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kurcze może masz rację bo chyba za dużo go lujnąłem - na oko. Zwykle mniej dawałem. Ale czekamy na oświecenie sił wyższych :)

 

Bym coś napisał ale nie jestem tu mile widziany :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420463
Udostępnij na innych stronach

hehhehe Bazylku - wreszcie normalnie piszesz więc jesteś dzisiaj mile widziany. Napisz napisz bo mnie ciekawość zżera czemu 7 litra serwatki się poszło do zlewu.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420469
Udostępnij na innych stronach

 

 

hehhehe Bazylku - wreszcie normalnie piszesz więc jesteś dzisiaj mile widziany. Napisz napisz bo mnie ciekawość zżera czemu 7 litra serwatki się poszło do zlewu..

 

Perszing ja zawsze zostawiam serwatkę na 12-24h i podgrzewam do 95*C nigdy nie miałem problemów zawsze ricotta wychodziła. Sądzę że jak sam napisałeś dałeś za dużo octu jabłkowego.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420475
Udostępnij na innych stronach

Po co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem?

Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na  kilkanaście godz.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420480
Udostępnij na innych stronach

hmmmmm może być w tym racja. Bo mi zawsze wychodziła. Ale zawsze korzystałem z odpowiednich proporcji a wczoraj lujnąłem na oko. Chyba za dużo.

Dziwne to dla mnie jest patrząc jaka ładna wydajność, skrzep i serek Korycin.

 

Nota bene dzisiaj robię inaczej. Solę go z łapy i zobaczę jaka będzie różnica w smaku i konsystencji.

 

No to jednak się widzę dogadamy :) Po burzliwym starcie:) Pozdrawiam


Po co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem?

Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na  kilkanaście godz.

Beato: ja nigdy nie zostawiałem serwatki. Kończyłem robić ser. Brałem serwatkę, podgrzewałem do 93-95 stopni i zaprawiałem octem jabłkowym. Proporcje mam w domu. I tak robiłem od Sierpnia 2014. I zawsze mi wychodziła. A teraz niestety nie. Ale i na Ricottę są różne przepisy oraz pewnie inne smaki i konsystencja wychodzą.

Tak to z serowymi eksperymentami jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420482
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem? Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na kilkanaście godz.

 

Zostawiając serwatkę na kilkanaście godzin w temp. pokojowej sama się zakwasi. Wtedy podgrzerwam do 95*C  i mam ricotte ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420492
Udostępnij na innych stronach

@Perszing37, i jak oko nie boli? :tongue:  :D

Boli boli. Bo miałem plan przewrotny. Mianowicie mam całkiem fajną ilość ricotty zamrożoną. Z tej wczorajszej i tej zamrożonej chciałem zrobić ten sernik z kilku postów wcześniej. Chciałem utrzeć z masłem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, doprawić laską wanilii i sprawdzić jaka będzie różnica w stosunku do tego sernika na mleku, jajkach , śmietanie itp. (coś jak pascha). No ale będę musiał poczekać do kolejnego tygodnia.........:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420498
Udostępnij na innych stronach

jak jestes takim fanatykiem sernikow ,to zrob sobie szwedzki sernik ( ostkaka)

https://produkujsery.wordpress.com/2009/11/21/ostkaka-tradycyjny-szwedzki-przysmak/

Czy ja wiem czy fanatykiem. Bardzo lubię serniki na zimno i zwykłe też. Nie lubię ciast ciężkich, kremowych. A znasz sernik z dodatkiem 5 czekolad białych ??? Mega kaloryczny ale za to jaki pyszny. Dzięki za linka. Na pewno skorzystam.

 

U mnie w domu piecze żona - z wyłączeniem drożdżowego. Drożdżowe robię JA. Ja gotuję , wędzę i robię sery. Takie hobby. A jestem szczęśliwy bo właśnie przyszedł piękny , nowy termometr bezprzewodowy do pieczenia, wędzenia i także do robienia serów. Dla niektórych zbędny bajer ale mi się zarąbiście przyda. Potem fotki dam. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420508
Udostępnij na innych stronach

Jak cenowo w granicach przyzwoitości to zapodaj linka skąd kupiłeś .Mnie ten zwykły przewodowy coś się wali -nie ma dobrego styku ta sonda z termometrem -często pokazuje 0-już mnie to zaczyna drażnić .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420542
Udostępnij na innych stronach

Ja mam dwa - z tej samej firmy 2measures. Zdjęcia zaraz wrzucę. Za przewodowy dałem na allegro 25 zł a za bezprzewodowy coś koło 55 zł.

 

A skoro już robiłem zdjęcia termometrom to sfotografowałem także moją najnowszą "trzódkę".

 

I tak mamy :

 

- termometry

post-67697-0-29066900-1429298399_thumb.jpg

 

- koryciński z wczoraj z ziołami prowansalskimi i papryką chilli (aktualnie w soleniu z "łapy")

post-67697-0-19159100-1429298462_thumb.jpgpost-67697-0-92944900-1429298462_thumb.jpg

 

- gouda z kminkiem sprzed 1,5 miesiąca - eksperymentalnie w folii próżniowej

post-67697-0-47512200-1429298515_thumb.jpg

 

- ementaler w dojrzewalni ciepłej celem wykształcania dziurcysi

post-67697-0-13147300-1429298577_thumb.jpgpost-67697-0-79918400-1429298577_thumb.jpg

 

- i na końcu nakłute już gorgonzolki (dojrzewalnia zimna 9 stopni i czekamy na niebieską pleśń)

post-67697-0-23609800-1429298623_thumb.jpgpost-67697-0-97576600-1429298623_thumb.jpg

 

Zaopatrzyłem się także w chłodziarkę do wina celem dojrzewania "moich dzieci" gdyż mianowicie nie mam piwnicy.

post-67697-0-69403900-1429298676_thumb.jpg

 


Acha - żeby nie było. Ta duża gorgonzolka jest zawieszona w powietrzu i ma dostęp tlenu. Pionowo mi menda nie chciała wejść do pudełka więc spoczywa na macie bambusowej 2-3 cm w powietrzu. Dla pewności ją będę obracał co 2-3 dni.

post-67697-0-83068000-1429298384_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420587
Udostępnij na innych stronach

Serki -pierwyj sort  ja przed chwilą uporałam się z korycinem i ricottą .O dziwo jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak ładny skrzep na ricotcie...a serki były robione pierwszy raz ze sklepowego mleka -z Piątnicy.

Czy wypróbowałeś ten bezprzewodowy termometr ,bo za tą cenę to można się jeszcze pokusić.Gdybyś mógł podaj linka do sklepu.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420618
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam że do serów lepszy ten przewodowy po lewej stronie. Szybciej reaguje na gradient temperatury. Bezprzewodowy będzie do wędzenia głownie bo nie jestem w stanie non stop kontrolować termometru w wędzarni. Potem poszukam linków i podam. Jaka wydajność z piątnicy? Kiedyś też robiłem z tego mleka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420622
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentalnie zrobiłam z 3l-po 3 godz ociekania ma 560 g.,no i ricotta się studzi na razie na balkonie.

Ja   od domu do szumnie nazwanej "grilowni' w której znajduje się wędzarnia mam jakieś 25m -ciekawe czy w praktyce zdałby u mnie egzamin?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420631
Udostępnij na innych stronach

Zasięg wg producenta to właśnie 25 m. Możesz próbować. Fajne opcje ma. Fabryczne ustawienia do różnych rodzajów mięsa. Stoper. Minutnik. Własne ustawienia temp. Mi się chyba bardzo przyda. Dobra wydajność. Chlorek dodawałaś? Co z ricotty robisz zwykle.? Zastanawiam się czy ser topiony by z niej wyszedł...

Acha. - zapomniałem dodać że jestem już Perszing38 hehe od 11 kwietnia..... To tak na przerywnik do serów...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420642
Udostępnij na innych stronach

No właśnie -te 25 m to chyba teoretycznie max  ,myślę,ze w praktyce to jakieś max 20...Jak przetestujesz daj znać .

Z ricotty co robię? -najczęściej zjadamy na śniadanie solo,,z miodem ,lub dżemem lub robię  naleśniki z rodzynkami ,czy owocami.Czasam ipiekę ,ale to raczej sezonowo [jak są jagody lub borówki amerykańskie ] placuszki  [takie podobne jak na zsiadłym mleku]

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420644
Udostępnij na innych stronach

Mogę Ci przetestować te 25 m. Bo ja mam z kuchni do wędzarni jakieś 10-12. Ja uwielbiam naleśniki z rodzynkami polane karobem. Najlepsze smażone na klarowanym masełku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420646
Udostępnij na innych stronach

Dopisałam Ci jeszcze słodkie placuszki z owocami [jak chcesz przepis to pisz]

A odnośnie tego termometru to gdybyś pamiętał to napisz jak z tym zasięgiem,bo obawiam się ,ze nie da rady

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420647
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że chcę. Daj na priv wiadomość. A Jeszcze pytanie - masz po prostej czy są jakieś duże przeszkody i zawijasy po drodze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.