Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) No widzę że mamy jakiś "wspólne" kulinarne zainteresowanie Co do Twojego kociołka.... to widzę że masz całkiem inny niż ja.... bo Twój jest jako "nad ogień" czyli garnek węgierski do zawieszenia ( pisałeś że masz też nóżki - ale są raczej takie do postawienia i stabilności niżeli do przyrządzania potraw) przygotować w nim możesz wszelkiego rodzaju gulasze, zupy i potrawy bezpośrednio nad ogniem. Mój kociołek żeliwny to cosik takiego: http://bergnershop.pl/userdata/gfx/c4cfb62219d69b680ba5c1d1dbd605bd.jpg Dokładnie KingHoff 7 litrowy emaliowany i tutaj właśnie jest różnica pomiędzy naszymi "ustrojstwami".... mój stawia się w palenisku i zaciska "klamrą" podczas całego procesu "prażenia, duszenia" a u Ciebie można dokładać i gotować na ogniu. Po prostu mamy dwa różne sprzęty ale i tak przyrządzone potrawy na naturalnym ogniu smakują o niebo lepiej Pod moim pali się delikatnie... tak aby płomień omiatał garnek od boków bez wielkiego ognia ( bo się może przypalić - nawet ze smalcem i kapustą ). Smacznego Ci życzę i pamiętaj aby go dobrze "przygotować" to wtedy odpłaci Ci się wspaniałymi potrawami Z Dymnym i kociołkowym pozdrowieniem.... bez aromatu a tylko z Twojego opisu składu kociołka i przypraw wykręca kiszki , ależ to musi być zarąbiste Oj Było, było Ulalko...... mało co by mi emalii z kociołka nie wyskrobali...... W piątek będzie "nowa wariacja"..... z marynowanym kurczakiem wieprzowiną i odrobiną wołowego "smaczka" Z Dymnym pozdrowieniem.... Edytowane 23 Czerwca 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Nooom nieco inne są. Ale efekt może będzie podobny. Nóżki wydają się bardzo stabilne. Kociołek 4,5 litra (bo większego nie chciałem) - sam waży 6,5 kg a z pokrywką chyba 8-9 kg. Więc raczej stabilnie będzie sobie stał w ognisku. Pokrywka też dość mocno siedzi. Obaczymy co z tego wyjdzie. Ja go kupiłem bardziej z myślą o gulaszach , bigosach i na pewno zupach - rosołek powoli warzony przez pół dnia będzie na pełnym wypasie - tak sądzę A w międzyczasie kolega mi dał przepisa na duszaki więc machnę je także. Raz wisząco a raz w ogniu. I zobaczę czy będzie różnica. Ja wszystko muszę przetestować - taka to moja natura. Jedno jest do bani - we Wrocku cały czas pada i nie ma jak pobawić się w ogrodzie. Bo jeszcze mam jeden mały projekt. Robię nad to moje palenisko rożen obrotowy na kurczaka albo na 6 większych szaszłyków. Jak mi wyjdzie to się pochwalę. Nóżki już mam gotowe. Podzespoły też. A dzięki temu projektowi dorobiłem się wczoraj gumówki - bo muszę z blachy powycinać kształty. NIE MA NUDY jak się ma HOBBY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Tak, na pewno potrawy będą wyśmienite Jak skończysz rożen to trzymam Cię za słowo ..... A żeby być niezależnym od pogody to trzeba jeszcze sobie altankę machnąć to nie będziesz zważać na pogodę tak samo jak ja Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) heheheh mój ogródek jest za mały więc nie ma szans na takie coś. Ale nie ma źle - to nie działka tylko ogródek w szeregówce.Zrobiłem sobie daszek drewniany nad wędzarnię i jak pada to spokojnie mogę wędzić. W ten weekend powinienem rożen skończyć więc na pewno się pochwalę. Acha - rożen będzie na automacie żeby można było raczyć się trunkami jak kurczaczek będzie dochodził. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Super ???? A o tej działce to powiem Ci że jesteśmy w dokładnie takim samym położeniu... Ogródek w szeregowcach 6 m szeroka i 30 długa więc "da się" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Perszing, mam taki sam kociołek od ponad miesiąca. Można robić duszonki w żarze jak i również zupy/gulasze w kociołku zawieszonym nad ogniem.Miałem również kociołek podobny do ArkoGdynia i mimo że pokrywa nie domyka sie szczelnie to i tak duszonki są super Poza tym pamiętam że na jakimś zlocie robiliśmy pieczonki w zwykłych brytfankach i też pokrywy nie były szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) SuperA o tej działce to powiem Ci że jesteśmy w dokładnie takim samym położeniu... Ogródek w szeregowcach 6 m szeroka i 30 długa więc "da się" heheh nie do końca - u mnie ok. 6 m szeroka i 15 m długa - no w porywach 17 m. Malutko. Sobol: dzięki za info. Będę testował w najbliższy weekend. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 24 Czerwca 2015 A jeszcze chciałem dodać coś odnośnie oscypiorków. Ostatnio bawię się w różne modyfikacje - czyli dodatki. I powiem, że rewelacyjnie komponują się oscypiorki z :- suszone pomidory + kolorowy pieprz,- suszone pomidory + zielone oliwki,- czarnuszkaMoże to i profanacja ale za to jaka smaczna. Później dołączę fotkę jednego z nich bo wczoraj rozkroiłem i jest genialny.Mam porównanie bo byłem ostatnio w Bukowinie Tatrzańskiej i moje sery nie odstają a nawet znajomi powiedzieli, że lepsze.Pochwała najlepsza od ludzi, którym to smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 24 Czerwca 2015 hehehe na oko. Ile mi się sypnie. Ale dodaje dopiero jak mam skrzep odsączony nieco. Ja zawsze przypraw daję na oko. Ale mi smakują sery np. z kminkiem, kminem rzymskim itp. Więc kombinuję jak tylko się da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Aby nie być gołosłownym - załączam zdjęcie tego oscypiorka z pieprzem kolorowym, suszonymi pomidorami oraz zielonymi oliwkami. A wczoraj miałem ten problem - że 3 wstępne gorgonzolki i za mało miejsca w moim pudełku do dojrzewania. I tak oto sobie poradziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Pomysłowy z Ciebie osobnik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Trzeba sobie jakoś radzić. A poza tym lubię sobie coś tam majsterkować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 25 Czerwca 2015 wiem przecież , widziałam deskę na sery Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ciekawy sposób na Mozarellę. Pokazany niestety ostatni etap - czyli parzenie sera. Ale koleś fajnie to robi. Ja w tą niedzielę się pobawię - bo jeszcze nigdy nie robiłem tego typu sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Perszing pamietaj tylko ze temeratura w jakiej on operuje to Fahrenheit ,on jest w US Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 27 Czerwca 2015 To jasne jak słoneczko. Przecież woda nie wrze w 212 st C. Ale spróbuję jutro jego metody bo mi się spodobała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-432889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 29 Czerwca 2015 UWAGA UWAGA - POLEGŁEM na mozarelli. Niestety nie miałem papierków do badania pH. A nie chciało mi się próby robić na małym kawałeczku. Niestety ser podczas parzenia się kruszył, kompletnie się nie rozciągał. Ale przytomnie tylko 1,5 litra na to poświęciłem a z reszty zrobiłem pierwszego cheddara z kminkiem. Rozkroiłem także goudę z chilli - super. Kremowa konsystencja, nawet trochę małych dziurek. Smak delikatny z nutą chilli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) załączam zdjęcie tego oscypiorka z pieprzem kolorowym, suszonymi pomidorami oraz zielonymi oliwkami. Wygląda apetycznie ten serek czy to jeszcze oscypek to odrębny temat - w górach się nim nie chwal bo może być "ciupaszką błogosławienie" ...Pomyśl nad takim "dwa jednym" do smażenia oscypek z żurawiną lub borówką Edytowane 29 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 29 Czerwca 2015 W górach już zaczynają dodawać przyprawy do oscypków. Można kupić z żurawiną, z borówką itp. Dodatkowo w bacówce zostałem poinformowany, że turystów w ciula ładują opisując, że 100% owczy, 100% kozi itp. Nawet certyfikowane nie są 100% owcze tylko mają min 60% mleka owczego. Nie opłaca się robić 100% bo jedna owca daje tylko 250-350 ml mleka. I głównie z tego mleka robią bundz oraz oscypki certyfikowane.Moje są 100% krowie i niech się któryś na mnie rzuci z ciupazką to oddam Próbowałem różne w Bukowinie i w Zakopcu - moje takie same albo lepsze. Jedynie te z bacówki w której owieczki wypasałem razem z bacą smakowały wybornie. Ale tam mnie właśnie uświadomili uczciwie jak to z tym interesem właśnie jest. Jakbym miał więcej czasu to bym sobie powyciskał jakiś serek bo fajnie to baca robił w miedzianym garku wielkim nad ogniskiem. Może następnym razem się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Te prawdziwe "podwójne stożki" owcze to z bacówki rozprowadzane są wśród swoich i to praktycznie tylko latem ... i też mają domieszkę krowiego mleka.Zawsze mnie bawią takie pytania turystów zimą na Krupówkach "ale czy to owcze ? " " tak oczywiście u mnie tylko owcze tamci to maja z krowiego" - klient nasz Pan ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Dokładnie w tej bacówce mieli te podwójne stożki certyfikowane. I w nich dokładnie 60% mleka owczego i 40% krowiego. Drogie były bo po 35 zł chyba.Nie brałem bo wziąłem sobie bundz - który nota bene był genialny. Z solą świeżo mieloną himalajską i pomidorami (malinówki). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Drogie były bo po 35 zł chyba Jak były "uczciwe" to standardowa cena ... Moi "autochtoni" z Zębu biorą tylko z dwóch bacówek ale oni dokładnie wiedza dlaczego ...Co roku przywożę ze 4 takie duże "skrzypiące" i nawet jak podeschną to używam tartych jak parmezanu PSA taki bunc czy żętyca na bacówce do świeżej bułeczki to smak tamtych rejonów Edytowane 29 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Uczciwe uczciwe. Sam wypasałem te 40 szt. owieczek i 3 kózki. Fajni ludzie. Na początku się zdziwiłem czemu mają drożej niż np. w Bukowinie czy w Zakopcu. Ale potem już to było dla mnie jasne. Przecie mleko krowie jest tańsze a krowy łatwiejsze w utrzymaniu - nie trzeba wypasać jak owieczki. Stąd niska cena dla turystów - i rodzajów oscypków tyle że głowa boli. Ale dobrze że wszyscy są szczęśliwi - turyści bo myślą że jedzą to co niby napisane a sprzedający - bo interes się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 29 Czerwca 2015 dam jeszcze zabawne porównanie : gouda po wykonaniu (w trakcie solenia) oraz gouda po próbowaniu (po wstępnym 2 chyba miesięcznym dojrzewaniu). Fajna jest ta przemiana jaka zachodzi podczas obróbki mleka. Zawsze mnie to fascynuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mam pytanie. Stosujesz może gazy podczas wyciskania sera? Bo nadają one serowi ładny kształt wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/16/#findComment-433315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.