sobol Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Perszing, mam taki sam kociołek od ponad miesiąca. Można robić duszonki w żarze jak i również zupy/gulasze w kociołku zawieszonym nad ogniem.Miałem również kociołek podobny do ArkoGdynia i mimo że pokrywa nie domyka sie szczelnie to i tak duszonki są super Poza tym pamiętam że na jakimś zlocie robiliśmy pieczonki w zwykłych brytfankach i też pokrywy nie były szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) SuperA o tej działce to powiem Ci że jesteśmy w dokładnie takim samym położeniu... Ogródek w szeregowcach 6 m szeroka i 30 długa więc "da się" heheh nie do końca - u mnie ok. 6 m szeroka i 15 m długa - no w porywach 17 m. Malutko. Sobol: dzięki za info. Będę testował w najbliższy weekend. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 24 Czerwca 2015 A jeszcze chciałem dodać coś odnośnie oscypiorków. Ostatnio bawię się w różne modyfikacje - czyli dodatki. I powiem, że rewelacyjnie komponują się oscypiorki z :- suszone pomidory + kolorowy pieprz,- suszone pomidory + zielone oliwki,- czarnuszkaMoże to i profanacja ale za to jaka smaczna. Później dołączę fotkę jednego z nich bo wczoraj rozkroiłem i jest genialny.Mam porównanie bo byłem ostatnio w Bukowinie Tatrzańskiej i moje sery nie odstają a nawet znajomi powiedzieli, że lepsze.Pochwała najlepsza od ludzi, którym to smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 24 Czerwca 2015 A jeszcze chciałem dodać coś odnośnie oscypiorków. Ostatnio bawię się w różne modyfikacje - czyli dodatki. I powiem, że rewelacyjnie komponują się oscypiorki z : - suszone pomidory + kolorowy pieprz, - suszone pomidory + zielone oliwki, - czarnuszka Po ile tego dodajesz na 10 l mleka ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 24 Czerwca 2015 hehehe na oko. Ile mi się sypnie. Ale dodaje dopiero jak mam skrzep odsączony nieco. Ja zawsze przypraw daję na oko. Ale mi smakują sery np. z kminkiem, kminem rzymskim itp. Więc kombinuję jak tylko się da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Aby nie być gołosłownym - załączam zdjęcie tego oscypiorka z pieprzem kolorowym, suszonymi pomidorami oraz zielonymi oliwkami. A wczoraj miałem ten problem - że 3 wstępne gorgonzolki i za mało miejsca w moim pudełku do dojrzewania. I tak oto sobie poradziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Pomysłowy z Ciebie osobnik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Trzeba sobie jakoś radzić. A poza tym lubię sobie coś tam majsterkować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 25 Czerwca 2015 wiem przecież , widziałam deskę na sery Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ciekawy sposób na Mozarellę. Pokazany niestety ostatni etap - czyli parzenie sera. Ale koleś fajnie to robi. Ja w tą niedzielę się pobawię - bo jeszcze nigdy nie robiłem tego typu sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Perszing pamietaj tylko ze temeratura w jakiej on operuje to Fahrenheit ,on jest w US Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 27 Czerwca 2015 To jasne jak słoneczko. Przecież woda nie wrze w 212 st C. Ale spróbuję jutro jego metody bo mi się spodobała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-432889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 29 Czerwca 2015 UWAGA UWAGA - POLEGŁEM na mozarelli. Niestety nie miałem papierków do badania pH. A nie chciało mi się próby robić na małym kawałeczku. Niestety ser podczas parzenia się kruszył, kompletnie się nie rozciągał. Ale przytomnie tylko 1,5 litra na to poświęciłem a z reszty zrobiłem pierwszego cheddara z kminkiem. Rozkroiłem także goudę z chilli - super. Kremowa konsystencja, nawet trochę małych dziurek. Smak delikatny z nutą chilli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) załączam zdjęcie tego oscypiorka z pieprzem kolorowym, suszonymi pomidorami oraz zielonymi oliwkami. Wygląda apetycznie ten serek czy to jeszcze oscypek to odrębny temat - w górach się nim nie chwal bo może być "ciupaszką błogosławienie" ...Pomyśl nad takim "dwa jednym" do smażenia oscypek z żurawiną lub borówką Edytowane 29 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 29 Czerwca 2015 W górach już zaczynają dodawać przyprawy do oscypków. Można kupić z żurawiną, z borówką itp. Dodatkowo w bacówce zostałem poinformowany, że turystów w ciula ładują opisując, że 100% owczy, 100% kozi itp. Nawet certyfikowane nie są 100% owcze tylko mają min 60% mleka owczego. Nie opłaca się robić 100% bo jedna owca daje tylko 250-350 ml mleka. I głównie z tego mleka robią bundz oraz oscypki certyfikowane.Moje są 100% krowie i niech się któryś na mnie rzuci z ciupazką to oddam Próbowałem różne w Bukowinie i w Zakopcu - moje takie same albo lepsze. Jedynie te z bacówki w której owieczki wypasałem razem z bacą smakowały wybornie. Ale tam mnie właśnie uświadomili uczciwie jak to z tym interesem właśnie jest. Jakbym miał więcej czasu to bym sobie powyciskał jakiś serek bo fajnie to baca robił w miedzianym garku wielkim nad ogniskiem. Może następnym razem się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Te prawdziwe "podwójne stożki" owcze to z bacówki rozprowadzane są wśród swoich i to praktycznie tylko latem ... i też mają domieszkę krowiego mleka.Zawsze mnie bawią takie pytania turystów zimą na Krupówkach "ale czy to owcze ? " " tak oczywiście u mnie tylko owcze tamci to maja z krowiego" - klient nasz Pan ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Dokładnie w tej bacówce mieli te podwójne stożki certyfikowane. I w nich dokładnie 60% mleka owczego i 40% krowiego. Drogie były bo po 35 zł chyba.Nie brałem bo wziąłem sobie bundz - który nota bene był genialny. Z solą świeżo mieloną himalajską i pomidorami (malinówki). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Drogie były bo po 35 zł chyba Jak były "uczciwe" to standardowa cena ... Moi "autochtoni" z Zębu biorą tylko z dwóch bacówek ale oni dokładnie wiedza dlaczego ...Co roku przywożę ze 4 takie duże "skrzypiące" i nawet jak podeschną to używam tartych jak parmezanu PSA taki bunc czy żętyca na bacówce do świeżej bułeczki to smak tamtych rejonów Edytowane 29 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Uczciwe uczciwe. Sam wypasałem te 40 szt. owieczek i 3 kózki. Fajni ludzie. Na początku się zdziwiłem czemu mają drożej niż np. w Bukowinie czy w Zakopcu. Ale potem już to było dla mnie jasne. Przecie mleko krowie jest tańsze a krowy łatwiejsze w utrzymaniu - nie trzeba wypasać jak owieczki. Stąd niska cena dla turystów - i rodzajów oscypków tyle że głowa boli. Ale dobrze że wszyscy są szczęśliwi - turyści bo myślą że jedzą to co niby napisane a sprzedający - bo interes się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 29 Czerwca 2015 dam jeszcze zabawne porównanie : gouda po wykonaniu (w trakcie solenia) oraz gouda po próbowaniu (po wstępnym 2 chyba miesięcznym dojrzewaniu). Fajna jest ta przemiana jaka zachodzi podczas obróbki mleka. Zawsze mnie to fascynuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mam pytanie. Stosujesz może gazy podczas wyciskania sera? Bo nadają one serowi ładny kształt wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Różnie. Czasami gaze a czasami te niebieskie. Różnica taka że te drugie łatwiej się doczyszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Tak to prawda. Ale te niebieskie chusty są grube i odkształcają się na serze niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 2 Lipca 2015 No to skończone. Jutro będzie testowane. Rożen obrotowy na 6 dużych szaszłyków lub na jednego dużego kurczaka. A rozkroiłem goudę z czosnkiem. Lekko podwędzaną. Oj - to tylko ser dla odważnych. Piękne dziury - mimo, że wędzony ser. Oczekiwałem ich brak ale jestem pozytywnie zaskoczony. Niezły jest. Żona powiedziała , że wymiata. Trzeba jej zaufać - bo to żona w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 2 Lipca 2015 Fajny ten rożen. A co do sera, to niesamowity wygląd. Mam nadzieję, że smak również zachwyca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/17/#findComment-433825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.