Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem. Na przyszłość się zastosuję. Po prostu w natłoku pracy wyleciało z głowy. Chciałem tylko po prostu podkreślić, że nie zabrałem tego ze sobą. Również to by było na tyle z mojej strony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457458
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

A masz problemy Karol? Kurde nie wiedziałem.... To nie pij tyle piwa bo za dużo ich zużyjesz...

Chyba przesadziles?

 

Z czym ? Na żart odpowiadam żartem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-457531
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trza coś napisać bo nic się nie dzieje.

GOUDA HOLENDERSKA - z Utrechtu

W dniu 04.12.2015 odbyło się koleżeńskie spotkanie u mnie: Arkawroc, Akmis oraz Mła. Zaowocowało to  5 kg GOUDĄ HOLENDERSKĄ (z Utrechtu) w typie marmurkowym. Robiona z ok. 40 litrów mleka z Wielkopolski (dzięki naszemu koledze Wielosia).

Dodatkowo wyszła całkiem spora ilość Ricotty (1 kg - przerobiona na sernik). Arek i Ja wzięliśmy jeszcze po 10 litrów mleka na własne potrzeby. Ja zakwasiłem  bakteriami do Mozarelli, następnie na drugi dzień zebrałem sporą ilość śmietany , która około południa już była pięknie ukwaszona (połowa wszamana do mizerii i ziemniaków). Z reszty swojego mleka zrobiłem 3 wielkie oscypiorki (w formie od kolegi Akmisa).

Powstał na bazie naszego spotkania pliczek pdf z przepisem na tą Goudę - a ja od siebie dorzuciłem na Oscypiory oraz Ricottę.

 

post-67697-0-85316300-1449572381_thumb.jpgpost-67697-0-22746100-1449572382_thumb.jpgpost-67697-0-60853700-1449572382_thumb.jpgpost-67697-0-02906900-1449572383_thumb.jpgpost-67697-0-46217100-1449572383_thumb.jpg

GOUDA z Utrechtu (Artur, Kamil, Tomasz) oraz OSCYPIORKI (Tomasz) WB.pdf

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461247
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem pliczek pdf , pochwalam ten sposób prezentacji- krótko, merytorycznie i na temat.  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461302
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załączone pliki

Piękne opracowanie.

Wielkie brawa  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461312
Udostępnij na innych stronach

Ano musi musi. Gdzie byłeś jak Cię nie było "Zaginiony w akcji"

Na razie skończyłem solenie ale już skórka twarda się robi. Poleży w garażu do końca tygodnia a potem siup do domciu.

Jak oczkowanie się skończy to idzie do wosku - taka zmiana planów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461433
Udostępnij na innych stronach

No Panie Panie - matura to nie przelewki. Nerwy jak cholera a wartość merytoryczna  = żadna heeheh :) Ale każdy musi to przejść. Na szczęście cała edukacja już za mną. Zdrowiej i zdawaj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-461442
Udostępnij na innych stronach

Fajna sprawa, ale ja chyba wyczerpałem limit prezentów dla siebie na ten rok bo i lodówka i zgrzewarka , nadziewarka i kolejna maszynka do mięsa. Ale jest wyjście z sytuacji podszepnę innym co chcę . He he he

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462446
Udostępnij na innych stronach

Ja się właśnie zastanawiam nad tą deską. Jak sie to odbywa. Serwujesz na stole i każdy sobie nożykiem odcina i bierze na swój talerz kawałek sera czy jak?

No i fajnie by było wiedzieć którym nożem który ser kroić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462502
Udostępnij na innych stronach

Moja mi wystarczy. Tylko muszę dokupić nożyki które będą magnesować. Bo te co kupiłem niestety nie magnesują - podobno niektóre gatunki kwasiaka tak mają.

Dajesz po kawałku sera na dechę i każdy sobie odkrawa co tam potrzebuje. Nożyki w zestawach są opisane. Jest do serów miękkich pleśniowych, do parmezanu, do żółtych twardych i miękkich itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-462630
Udostępnij na innych stronach

w Twoim poradniku na oscypiory jest mowa o zakwaszeniu mleka bakteriami mozareli i zbieraniu smietany, w przepisie Tiera robimy z mleka prosto od krowy.

Jaki ma to wpływ na "oscypka" ? Konieczne jest zebranie smietany ? Jak to zrobić jak przywoże mleko w 5l butlach ...

 

ps

Robiłem wg Tiera ale z mleka sklepowego pasteryzowanego w niskiej temp. i smakowały jak z Zakopanego :)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463637
Udostępnij na innych stronach

Była już o tym batalia w moim wątku którą bardzo ładnie podsumowała EANNA. Cofnij się kilka stron i poczytaj. Nie mam ochoty tego powielać. Nie ma jednego prawdziwego przepisu na Oscypiorki. Każdy robi jak lubi i jak mleko mu pozwala. Jedno jest niezmienne - masz osiągnąć takie pH aby skrzep w 55-65 stopni zaczął się lepić - bo mozarella, oscypek etc. to są sery parzone. Podczas parzenia są bardzo elastyczne i można je formować i ugniatać.

Rób jak Ci wygodniej. Ja nie miałem czasu robić od razu a że mleko miało już 24h to musiałem zaszczepić bo było ryzyko popsucia.

A poza tym stosowałem różne metody i z zakwaszaniem najczęściej osiągałem dobre pH i nigdy nie miałem problemów z formowaniem.

Ale powtórzę raz jeszcze bo nie mam ochoty znowu dyskutować co jest lepsze : renifer czy jeleń - każdy robi jak mu wygodniej. WYNIK : dobry oscypior/ek który ładnie skrzypi w zębach.


Zapomniałem jeszcze napisać, że jeżeli zostawisz mleko po udoju na 12-24 h w zimnym to na bank jak jest tłuste to wytworzy Ci się przynajmniej 0,5-1 cm wierzchniej warstwy słodkiej śmietany. Którą powinno się zebrać. Można trochę zostawić. A co to daje : daje to że ser mniej tłusty i możesz otrzymać pyszną kwaśną śmietanę d placków ziemniaczanych etc. Jak się ukwasi of course :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463666
Udostępnij na innych stronach

Mleko ciepłe od krowy jest równie dobrze plastyczne bez zakwaszania i już po kilku minutach w temp ok 60C skrzep jest na tyle miękki że można formować oscypka. Jeżeli zakwasisz mleko to zmienisz już smak sera i będzie kwaskawy posmak, a przy okazji bardziej plastyczny i tutaj trzeba uważać bo przy wędzeniu jak przez chwilę dasz więcej ciepła ser może wtopić się w siatkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/24/#findComment-463668
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.