Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Korycina można jak będzie miał już dość suchą skórkę i przestanie być miękki. Wtedy z powodzeniem można zapakować. Sam testowałem. Pleśniaków nie można. Pleśniaki w pergamin pakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-469980
Udostępnij na innych stronach

No to mamy GRUYERA po wstępnym obsuszaniu. Mleko od Wielosia - 20 litrów - przed soleniem 2440 g. Po wstępnym obsuszaniu 2190 g. Teraz poszedł do zimnego a za tydzień wróci na oczkowanie.

 

No i mamy zielonego UFO-ludka bo bawię się polioctanem z natamycyną. Zobaczymy jak to będzie funkcjonować. GOUDA z kminkiem bo kminek bardzo lubię :)

 

post-67697-0-33640200-1453456217_thumb.jpgpost-67697-0-98537800-1453456217_thumb.jpgpost-67697-0-59727300-1453456218_thumb.jpgpost-67697-0-21059700-1453456219_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470320
Udostępnij na innych stronach

 

Teraz poszedł do zimnego a za tydzień wróci na oczkowanie.

 

Co to jest oczkowanie bo nie kumam.

 

Oczkowanie - kupujesz myszkę albo najlepiej dwie. Zamykasz je w pudełku z serem na tydzień. Po tygodniu masz albo EMENTALERA (jak myszy bardzo głodne) albo GRUYERA (jak tylko trochę dziurek zrobią) :)

 

A tak na poważnie - dodaje się bakterie propionowe do serów które mają duże dziury. Bakterie te wytwarzają je w temperaturze pokojowej. Ser wtedy wzdyma się bardzo zmieniając kształt.

post-67697-0-35776100-1453460253_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470336
Udostępnij na innych stronach

I nadejszła wiekopomna chwiła......1 parmezan dojrzewany dokładnie rok....Jakie wrażenia ??? smak parmezanu dość ostry od lipazy, zapach też niczego sobie.

A konsystencja ??? niestety nie parmezanu bo dojrzewany  w próżni. Czuć w nim już te śmieszne "kryształki" jak ja to nazywam w parmezanie ale generalnie za mało twardy. To raczej normalne bo cały czas był w woreczku próżniowym. Część skroiłem i zapakowałem w pergamin i hyc do lodówki. A część starłem i dałem do garażu celem obsychania. Potem pójdzie do takiego śmiesznego pojemniczka TESCOMA dedykowanego do tego typu wiórków do posypywania makaronów i sałatek.

Generalnie nieźle ale widać , że w domowych warunkach ciężko uzyskać to co by się chciało....

 

post-67697-0-30198500-1454057730_thumb.jpgpost-67697-0-12791100-1454057731_thumb.jpgpost-67697-0-85986800-1454057731_thumb.jpgpost-67697-0-57938900-1454057732_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-471844
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to mamy GRUYERA po wstępnym obsuszaniu.......za tydzień wróci na oczkowanie.

a czasem gruyere to nie jest bez oczek ?

możesz udostępnić przepis ?

żona ciągle "męczy" o gruyera znajomych by przywozili ze Szwajcarii a teraz mnie by spróbować zrobić :)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472296
Udostępnij na innych stronach

Gruyere ma pojedyncze oczka. A ementaler ma ich pełno. Przepis dostępny na stronie agrovisu. Tu nie mam. Na kompie w pracy chyba jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472299
Udostępnij na innych stronach

Kupowalem i tam i na serowar. Z agrovis musialem zwazyc jedna pusta fiolke i dzieki temu wiedzialem ile mam poszczegolnych bakterii bo wagi nie byly te same. Z serowar latwiej bo zawsze maja 10 g na 100 l mleka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472405
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj udało mi się załatwić 42 litry mleka. Wymyśliłem długo dojrzewające koryciny oraz edamskiego. Strasznie duża wydajność :

- mały korycin 746 g

- duży koryciń 2 175 g

- edamski 3 500 g.

post-67697-0-48973700-1455449065_thumb.jpgpost-67697-0-95303700-1455449069_thumb.jpgpost-67697-0-23060200-1455449079_thumb.jpg

 

A teraz kilka fotek z wędzenia na lenia. Zamontowałem w wędzarni grzałkę 2000 W. Do tego dymogenerator i termostat z regulacją temperatury. Na deflektor położyłem kafelek aby przy włączaniu się grzałki nie podpiekało mi wędlin od spodu. Na zdjęciu jeszcze wyjście z wędzarni nie podłączone do wejścia zasilającego z termostatu - takim osobnym kabilkiem to łączę. Powiem szczerze że całkiem całkiem to wyszło. Dzisiaj podwędzam sobie jeszcze na zimno w 30 stopniach krakowskie i baleronik (po wczorajszym parzeniu).

 

post-67697-0-54556000-1455449227_thumb.jpgpost-67697-0-61492900-1455449234_thumb.jpgpost-67697-0-86453800-1455449240_thumb.jpgpost-67697-0-81192000-1455449245_thumb.jpgpost-67697-0-13394900-1455449296_thumb.jpgpost-67697-0-18376800-1455449306_thumb.jpgpost-67697-0-36709000-1455449335_thumb.jpgpost-67697-0-91210100-1455449340_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475749
Udostępnij na innych stronach

Witaj Perszing 37

Faktycznie wydajnosc ponad 1,5 kg z 10 litrow jest imponujaca.

Pisalem o tym w innym temacie na forum ale powtorze w Twoim

temacie aby uzyskac Twoja opinie.

Ja uzyskujac skrzep z 10 litow za pomoca podpuszczki, chlorku wapnia

i 200ml kwasnego mleka mam wydajnosc okolo 1,1kg sera.

Natomiast moja LP z takiej samej ilosci mleka ale metoda na

samoistne ukiszenie mleka ma wydajnosc okolo 2,3 kg sera.

Mleko kupujemy tej samej firmy pasteryzowane w niskiej temp do 72 stopni C.

Co Ty o tym sadzisz.

Pozdrawiam - Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475785
Udostępnij na innych stronach

Podam dla przykładu:

- mleko Piątnica 260 g,

- mlekomat 320 g,

- mleko od krowy 380 g

Takie różnice w wydajnościach przy takiej samej ilości mleka.

Korycin jest serem nie prasowanym i nie dogrzewanym. Więc przed soleniem będzie dość ciężki. Przeważnie z mleka od dobrej krowy wychodzi z 20 l - jakieś 3 kg.

Sery prasowane to przed soleniem jakieś 1,2-1,4 kg z 10 litrów. I tak to mniej więcej jest.

Ja sklepowego już nie używam bo strasznie słaby skrzep i wydajność. Wolę robić więcej a rzadziej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475956
Udostępnij na innych stronach

Masz racje od krowy najlepsze.

Ale jak mowi niektora mlodziez mleko sie bierze ze sklepu. :D

W Australi raczej nie ma szansy aby kupic mleko nie pasetryzowane

i nie homogenizowane ze wzgledu na przepisy zdrowotne

Pozdrawiam- Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475958
Udostępnij na innych stronach

Waldek, teraz w Woolworths jest mleko niehomogenizowane w sprzedazy. tutaj masz link jak wyglada, sery robilam wychodza bardzo dobre z niego.

https://www.woolworths.com.au/Shop/Search/Products?searchTerm=milk&name=paul-s-farmhouse-gold-full-cream-milk-unhomogenised&productId=404984

Paul's Farmhouse Gold Full Cream Milk Unhomogenised 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475996
Udostępnij na innych stronach

 

 

A was nie mogło dalej wywiać ???? Na Podlasiu mnóstwo mleka za 1,2 - 1,4 PLN,. WRACAJTA

 No wiesz, u nas krowy zawsze na pastwisku sa,  i tutaj tez jak sie czlowiek zaprze to i mleko znajdzie, tylko odleglosci u nas duze . :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475999
Udostępnij na innych stronach

 Mieszkajac w srodku miasta ciezko helikopterem latac  :tongue:  Autko wystarczy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476007
Udostępnij na innych stronach

Prościej ale po piwie bym wolał nie używać. Tam insze drożdże pracują.

Ja mam baniaki 19 l po wodzie i w nich mleko wożę. Ale to był 1 zakup w ciemno od gościa którego na OLX wyhaczyłem w piątek siedząc w pracy.

Okazało się, że 60 km ode mnie i ma 3 krowy. To wziąłem ile wlezie i spotkaliśmy się o 9 w sobotę w połowie drogi na stacji benzynowej jak mafiozi :)

No a dopiero wczoraj chłopaki po Spółdzielczym spotkaniu mi baniaki przywieźli więc w nich będziemy na wymianę brać u gościa bo ma niezłe mleko.

Wydajne i ładnie wszystko pachniało - zresztą zarzekał się, że nie karmi kiszonkami:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476022
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.