zzzt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Już zakupiłem pakowarkę Pakuje oscypki i wędliny. A korycinskiego czy camemberta do dojrzewania raczej chyba się nie foliuje... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-469974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Korycina można jak będzie miał już dość suchą skórkę i przestanie być miękki. Wtedy z powodzeniem można zapakować. Sam testowałem. Pleśniaków nie można. Pleśniaki w pergamin pakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-469980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Tak, pleśniowych nie można. Ponieważ pleśń jest organizmem ściśle tlenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 22 Stycznia 2016 No to mamy GRUYERA po wstępnym obsuszaniu. Mleko od Wielosia - 20 litrów - przed soleniem 2440 g. Po wstępnym obsuszaniu 2190 g. Teraz poszedł do zimnego a za tydzień wróci na oczkowanie. No i mamy zielonego UFO-ludka bo bawię się polioctanem z natamycyną. Zobaczymy jak to będzie funkcjonować. GOUDA z kminkiem bo kminek bardzo lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Teraz poszedł do zimnego a za tydzień wróci na oczkowanie. Co to jest oczkowanie bo nie kumam. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Teraz poszedł do zimnego a za tydzień wróci na oczkowanie. Co to jest oczkowanie bo nie kumam. Oczkowanie - kupujesz myszkę albo najlepiej dwie. Zamykasz je w pudełku z serem na tydzień. Po tygodniu masz albo EMENTALERA (jak myszy bardzo głodne) albo GRUYERA (jak tylko trochę dziurek zrobią) A tak na poważnie - dodaje się bakterie propionowe do serów które mają duże dziury. Bakterie te wytwarzają je w temperaturze pokojowej. Ser wtedy wzdyma się bardzo zmieniając kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Oczkowanie - kupujesz myszkę albo najlepiej dwie. Z No ja nawet bym nie musiuał kupowac, koty mi złapią Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-470340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) I nadejszła wiekopomna chwiła......1 parmezan dojrzewany dokładnie rok....Jakie wrażenia ??? smak parmezanu dość ostry od lipazy, zapach też niczego sobie.A konsystencja ??? niestety nie parmezanu bo dojrzewany w próżni. Czuć w nim już te śmieszne "kryształki" jak ja to nazywam w parmezanie ale generalnie za mało twardy. To raczej normalne bo cały czas był w woreczku próżniowym. Część skroiłem i zapakowałem w pergamin i hyc do lodówki. A część starłem i dałem do garażu celem obsychania. Potem pójdzie do takiego śmiesznego pojemniczka TESCOMA dedykowanego do tego typu wiórków do posypywania makaronów i sałatek.Generalnie nieźle ale widać , że w domowych warunkach ciężko uzyskać to co by się chciało.... Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-471844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 31 Stycznia 2016 No to mamy GRUYERA po wstępnym obsuszaniu.......za tydzień wróci na oczkowanie. a czasem gruyere to nie jest bez oczek ?możesz udostępnić przepis ?żona ciągle "męczy" o gruyera znajomych by przywozili ze Szwajcarii a teraz mnie by spróbować zrobić Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Gruyere ma pojedyncze oczka. A ementaler ma ich pełno. Przepis dostępny na stronie agrovisu. Tu nie mam. Na kompie w pracy chyba jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 31 Stycznia 2016 a no jest na agro może kupowałeś też tam bakterie ? zastanawiam się czy te fiolki da się podzielić w/g ilość posiadanego mleka ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Kupowalem i tam i na serowar. Z agrovis musialem zwazyc jedna pusta fiolke i dzieki temu wiedzialem ile mam poszczegolnych bakterii bo wagi nie byly te same. Z serowar latwiej bo zawsze maja 10 g na 100 l mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-472405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Wczoraj udało mi się załatwić 42 litry mleka. Wymyśliłem długo dojrzewające koryciny oraz edamskiego. Strasznie duża wydajność :- mały korycin 746 g- duży koryciń 2 175 g- edamski 3 500 g. A teraz kilka fotek z wędzenia na lenia. Zamontowałem w wędzarni grzałkę 2000 W. Do tego dymogenerator i termostat z regulacją temperatury. Na deflektor położyłem kafelek aby przy włączaniu się grzałki nie podpiekało mi wędlin od spodu. Na zdjęciu jeszcze wyjście z wędzarni nie podłączone do wejścia zasilającego z termostatu - takim osobnym kabilkiem to łączę. Powiem szczerze że całkiem całkiem to wyszło. Dzisiaj podwędzam sobie jeszcze na zimno w 30 stopniach krakowskie i baleronik (po wczorajszym parzeniu). Edytowane 14 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 14 Lutego 2016 Witaj Perszing 37Faktycznie wydajnosc ponad 1,5 kg z 10 litrow jest imponujaca.Pisalem o tym w innym temacie na forum ale powtorze w Twoimtemacie aby uzyskac Twoja opinie.Ja uzyskujac skrzep z 10 litow za pomoca podpuszczki, chlorku wapniai 200ml kwasnego mleka mam wydajnosc okolo 1,1kg sera.Natomiast moja LP z takiej samej ilosci mleka ale metoda nasamoistne ukiszenie mleka ma wydajnosc okolo 2,3 kg sera.Mleko kupujemy tej samej firmy pasteryzowane w niskiej temp do 72 stopni C.Co Ty o tym sadzisz.Pozdrawiam - Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 14 Lutego 2016 Mniej odsunięty skrzep jest. Sam mówiłeś, Waldku, że Ty robisz Koryciński, a żona twaróg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 14 Lutego 2016 Podam dla przykładu:- mleko Piątnica 260 g,- mlekomat 320 g,- mleko od krowy 380 gTakie różnice w wydajnościach przy takiej samej ilości mleka.Korycin jest serem nie prasowanym i nie dogrzewanym. Więc przed soleniem będzie dość ciężki. Przeważnie z mleka od dobrej krowy wychodzi z 20 l - jakieś 3 kg.Sery prasowane to przed soleniem jakieś 1,2-1,4 kg z 10 litrów. I tak to mniej więcej jest.Ja sklepowego już nie używam bo strasznie słaby skrzep i wydajność. Wolę robić więcej a rzadziej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 15 Lutego 2016 Masz racje od krowy najlepsze.Ale jak mowi niektora mlodziez mleko sie bierze ze sklepu. W Australi raczej nie ma szansy aby kupic mleko nie pasetryzowanei nie homogenizowane ze wzgledu na przepisy zdrowotnePozdrawiam- Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 15 Lutego 2016 Waldek, teraz w Woolworths jest mleko niehomogenizowane w sprzedazy. tutaj masz link jak wyglada, sery robilam wychodza bardzo dobre z niego.https://www.woolworths.com.au/Shop/Search/Products?searchTerm=milk&name=paul-s-farmhouse-gold-full-cream-milk-unhomogenised&productId=404984Paul's Farmhouse Gold Full Cream Milk Unhomogenised Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 15 Lutego 2016 A was nie mogło dalej wywiać ???? Na Podlasiu mnóstwo mleka za 1,2 - 1,4 PLN,. WRACAJTA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 15 Lutego 2016 A was nie mogło dalej wywiać ???? Na Podlasiu mnóstwo mleka za 1,2 - 1,4 PLN,. WRACAJTA No wiesz, u nas krowy zawsze na pastwisku sa, i tutaj tez jak sie czlowiek zaprze to i mleko znajdzie, tylko odleglosci u nas duze . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-475999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 15 Lutego 2016 A helikoptera nie masz ??? w TV widziałem, że to nie taki odosobniony przypadek może nie helikopter ale jakiś mały samolocik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 15 Lutego 2016 Mieszkajac w srodku miasta ciezko helikopterem latac Autko wystarczy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 15 Lutego 2016 Mi też wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 15 Lutego 2016 Perszing, A nie prościej mleko transportować w takim 30l fermentatorze od piwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 15 Lutego 2016 Prościej ale po piwie bym wolał nie używać. Tam insze drożdże pracują.Ja mam baniaki 19 l po wodzie i w nich mleko wożę. Ale to był 1 zakup w ciemno od gościa którego na OLX wyhaczyłem w piątek siedząc w pracy.Okazało się, że 60 km ode mnie i ma 3 krowy. To wziąłem ile wlezie i spotkaliśmy się o 9 w sobotę w połowie drogi na stacji benzynowej jak mafiozi No a dopiero wczoraj chłopaki po Spółdzielczym spotkaniu mi baniaki przywieźli więc w nich będziemy na wymianę brać u gościa bo ma niezłe mleko.Wydajne i ładnie wszystko pachniało - zresztą zarzekał się, że nie karmi kiszonkami:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/26/#findComment-476022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.