EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Uwedzony też możesz doaromatyzować w oleju i ziołach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Ale wydaje mi się że do tego orzecha nie pasuje dym. Wolę dać w olej lub oliwę. Tylko teraz jakie dodatki pasują do smaku i zapachu orzecha włoskiego ??? hmmmmm[Dodano: 11 cze 2018 - 14:57]1. Pomidory suszone2. Pasują oliwki ale z nimi ten problem że zalewa może sfermentować3. Tymianek też chyba ujdzie4. nie wiem5. nie wiemhehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Tymianek, oregano, rozmaryn (ostrożnie!) - wszystkie pojedynczo.Pomidory + bazyliaDodatek białego pieprzu - delikatny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Się zrobi będzie dobra przystawka albo baza do sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 11 Czerwca 2018 będzie dobra przystawka albo baza do sałatek. Jak masz z tym problem - podrzuć do Radawy - zakąsimy nim naleweczke z żurawiny- myślę, że to byłby duet znakomity Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 19 Czerwca 2018 EANNA. Wczoraj dla bezpieczności rozkrojony. Widać, że chyba zaczął dojrzewać więc może te bakterie dodaliśmy......Nic to - smak bajera - taki orzechowy młody....Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem To zrobiłeś luksusowe produkty. Na samą myśl ślinka cieknie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-600495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 14 Lipca 2018 Dwa sery nisko dogrzewane....Fajna zabawa - każdy z 25 litrów białego złota. Właśnie się skończyły prasować a rano będą solone z łapy 1 partią soli.......Jeden z ziołami prowansalskimi a drugi z młotkowanym czerwonym pieprzem. Jeden ma bakterie propionowe do oczkowania a drugi ma bakterie czerwonej mazi.....całkiem fajna i dość standardowa wydajność za 3 miesiące konsumpcja w międzyczasie kanapki z Cebulowym Smarowidłem Sebastian Pustelnik oraz z KRASIECKĄ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-602484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA.Oto i On. Niestety zgazował lekko w próżni i stąd poziome pęknięcia. Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny.Ale drugi z tej samej produkcji z chilli to MEGA dobry ser. Chyba kończę zabawy z dziwnymi dodatkami bo jednak proste sery są najlepsze. Przy okazji EANNA patrz na KINDZIUKA 5,5 miesięcznego. Nie ma szarych miejsc - takie kawałki szynki dające poświatę przy lampie błyskowej. To moja ulubiona dojrzewająca. 2200g z wyjściowych 4000 g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-603938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać wstawiaj proszę - na Fb - zbyt szybko to ucieka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-603939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Sorry Walduś ale nie. Jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. A zarząd WB/WD potraktował mnie w sposób który powoduje, że nie mam ochoty tu wstawiać. I do dziś nie uzyskałem wyjaśnień jak przy dorosłych ludziach by wypadało. Więc do zobaczenia na fejsie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-603940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Super. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-603944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA. Czuję się wyróżniona Wprawdzie ZIELEPUSZEK trochę zeszlakował ale: Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny. I to jest najbardziej interesujące: nowy zapach i smak. Nie mówiąc już o ciekawym kolorze A kindziuk - wzorcowy !!!!!!!!, zniewalający.Na sam widok robi się błogo i po_żą_dli_wie Masz tutaj zgromadzony spory dorobek, grube tomiszcze by wyszło.Nie zaprzepaszczaj tego proszę dla nieporozumień.Może to spróbujemy wyjaśnić na PW.Prawdopodobnie coś mi umknęło Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-603947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A opisz krok po kroku jak robiłaś. Bo ja wiem chyba co spaprałaś. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak Ewa po pocięciu skrzepu powinnaś go ogrzać.Odlać 30% serwatki, dolać wody o temp chyba 65 st, wymieszać.Wtedy dopiero wyjmować na sito i uciskać.Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Nie trzeba ogrzewać. Można skrzep dosuszyc. Można wypłukać. Wszystko to wpływa potem na konsystencję i smak. Ja zwykle tnę skrzep i zostawiam w spokoju na 10-15 min. Potem mieszam go rizdrabniajac na ziarno grochu albo nieco większy. Potem zostawiam na chwilę i odlewam 30% serwatki i dodaje tyle samo wody o temp 60-70C. Bo nie lubię jak korycin potem jest za kwaśny. I mieszam nadal dosuszajac ziarno. Potem zostawiam na 20-30 min i przekładam do formy. Tak pokrojony grubo skrzep to co najwyżej do camembertow się używa. Bez jego dosuszania. A potem w cholere długo ocieka w bardzo wysokich formach. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Mi się zdarza robić sery z mleka sklepowego i taki skrzep jest delikatny. Kroje na dużą kostkę, odbieram część serwatki i rozdrabniam na mniejsze ziarno. Znów odbieram serwatkę. Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem. Oczywiście wszystko wyparzone. Jak pod spodem ziarno się skleja, rozcieram rekami i mieszam. Często skrzep z mleka jest delikatny i po prostu potrzeba wprawy. Pzdr Cię Perszing i sorki ze zasmiecam Ci temat. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pozdro Michaś nie zaśmiecasz Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A opisz krok po kroku jak robiłaś. Bo ja wiem chyba co spaprałaś. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Robiłam zgodnie z Twoją instrukcją, ten skrzep na łyżce cedzakowej podniosłam tylko do góry bo przesyłałam zdj jak wyglądał. Po pokrojeniu i odstaniu rozdrobniłam ręką - że tak powiem mieszając ale jednak chyba nie był taki jak powinien być. Wydawał się zbyt luźny. Takie drobniejsze ziarno później dałam na sitko. Jakby nie patrzeć już siedział w cedzaku i tak się zastanawiam czy jest sens jeszcze próbować go ociekać a jak tak - to ile, czy skonsumować po prostu jak twarożek i tyle.[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43] Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści Alinko zrobiłam, ale ciągle właśnie był taki delikatny, nie taki jak powinien być. Wziełam go jednak w takiej formie jak był na sito. [Dodano: 03 sty 2019 - 22:45] Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem wybierałam łyżką cedzakową ziarno z serwatki, a nie najpierw kubkiem serwatkę ... może tu pies pogrzebany? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ale ricotta wyszła przecudna [Dodano: 03 sty 2019 - 22:51]Hmmm czyli jednak albo za mało podpuszczki albo za krótki czas jej działania. A rzadko bo rzadko zdarza się że po prostu mleko jest do bani. Antybiotyki u krowy. Zła pasza. Choroba. Skrzep przed pokrojeniem musi być dość zwarty. Sprawdzasz paluchem czy jest ładny przełom. Generalnie wpisz na YouTube ser korycinski i tam koleś pokazuje fajnie krok po kroku jak zrobić. Sprawdź sobieWysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu TapatalkaTak, widziałam, bardzo przydatny filmik. Może się pospieszyłam po prostu z pokrojeniem ale i tak dłużej czekałam na pokrojenie skrzepu niż zalecane, w końcu już pokroiłam bo nie wiedziałam ile jeszcze mam to trzymać. No nic, będę próbować aż się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? Jak tak to wszystko poszło w serwatke zamiast w korycina. Wg tego co powyżej opisałem. Albo za szybko albo za słaba podpuszczka albo za mała dawka. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Duża wydajność ricotty? nie zważyłam dokładnie bo już jej nie ma, ale z pewnością więcej niż powinno. Z 5 l ( w tym litr jeszcze mleka dolewałam) taka szczodra miseczka. Tak jak piszesz, zamiast w korycina poszło w serwatkę, ale przynajmniej się nie zmarnowało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 3 Stycznia 2019 czy mozna uzycz mleka z kauflandu 3.2 procent jaki ma byc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/44/#findComment-619561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.