Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Żebym mógł tu filmy wrzucać to byś zobaczył jaki upgrade dojrzewalni hehe byś miał polewke... Fajnie chodzi ale kosmicznie wygląda

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-598621
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jest pytanie bo zgłupiałem. Nie jestem pewien czy w natłoku pracy dałem bakterie termofilne do mleka po pasteryzacji przed produkcją sera wysoko dogrzewanego.

I teraz co się może wydarzyć ?

Naturalne bakterie pewnie ubite w procesie pasteryzacji. Brak bakterii termofilnych.

I ????

- pachnie ładnie

- dojrzewać ?

- uwędzić i zjeść ?

- zapakować do słoiczków z oliwą ?

EANNA - podpowiedz coś bo w sumie nie wiem co w takiej sytuacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-599988
Udostępnij na innych stronach

Najbezpieczniej skorzystać z poz. 3 i/lub 4.

W tej chwili masz na pewno parakazeinian wapnia, czyli czysty bunz.

Ponieważ obecność zakwasu jest problematyczna, pozostawienie sera do dojrzewania może się skończyć jego zgniciem.

Ser wysól i uwędź lub zakonserwuj w oliwie z ziołami.

Możesz do części dodać suszonych pomidorów i bazylii, część zrobić np z czosnkiem.

Do zalewy olejowej dolej octu winnego.

Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie było u nas prądu od rana do 14:00.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600003
Udostępnij na innych stronach

Dziś się kończy solić więc nie ma jeszcze ciśnienia. Ale dokładnie tak sobie pomyślałem. A za chiny nie pamiętam czy poszły bakterie czy nie. Szkoda 25 litrów mleka i tak aromatycznego fajnego sera. Pachnie orzechami pięknie. Serwatka po nim też - będzie sernik orzechowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600004
Udostępnij na innych stronach

Uwedzony też możesz doaromatyzować w oleju i ziołach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600005
Udostępnij na innych stronach

Ale wydaje mi się że do tego orzecha nie pasuje dym. Wolę dać w olej lub oliwę. Tylko teraz jakie dodatki pasują do smaku i zapachu orzecha włoskiego ??? hmmmmm


[Dodano: 11 cze 2018 - 14:57]

1. Pomidory suszone

2. Pasują oliwki ale z nimi ten problem że zalewa może sfermentować

3. Tymianek też chyba ujdzie

4. nie wiem

5. nie wiem

hehehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600006
Udostępnij na innych stronach

Tymianek, oregano, rozmaryn (ostrożnie!) - wszystkie pojedynczo.

Pomidory + bazylia

Dodatek białego pieprzu - delikatny

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600007
Udostępnij na innych stronach

 

 

będzie dobra przystawka albo baza do sałatek.
Jak masz z tym problem - podrzuć   do Radawy - zakąsimy nim naleweczke z żurawiny- myślę, że to byłby duet znakomity :clap:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600020
Udostępnij na innych stronach

EANNA. Wczoraj dla bezpieczności rozkrojony. Widać, że chyba zaczął dojrzewać więc może te bakterie dodaliśmy......Nic to - smak bajera - taki orzechowy młody....

Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem :)

 

 

post-67697-0-22302300-1529388576_thumb.jpg

post-67697-0-45471200-1529388581_thumb.jpg

post-67697-0-38684000-1529388588_thumb.jpg

post-67697-0-69140300-1529388593_thumb.jpg

post-67697-0-80055400-1529388604_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600488
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem  

To zrobiłeś luksusowe produkty. :thumbsup:

Na samą myśl ślinka cieknie   :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600495
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dwa sery nisko dogrzewane....Fajna zabawa - każdy z 25 litrów białego złota. Właśnie się skończyły prasować a rano będą solone z łapy 1 partią soli.......Jeden z ziołami prowansalskimi a drugi z młotkowanym czerwonym pieprzem. Jeden ma bakterie propionowe do oczkowania a drugi ma bakterie czerwonej mazi.....całkiem fajna i dość standardowa wydajność 1f642.png :) za 3 miesiące konsumpcja 1f642.png :) w międzyczasie kanapki z Cebulowym Smarowidłem Sebastian Pustelnik oraz z KRASIECKĄ :)

 

 

 

 

post-67697-0-28570600-1531607621_thumb.jpg

post-67697-0-49783000-1531607627_thumb.jpg

post-67697-0-99659900-1531607633_thumb.jpg

post-67697-0-31724300-1531607639_thumb.jpg

post-67697-0-13293200-1531607644_thumb.jpg

post-67697-0-13089500-1531607651_thumb.jpg

post-67697-0-33128000-1531607658_thumb.jpg

post-67697-0-19906600-1531607672_thumb.jpg

post-67697-0-13606100-1531607680_thumb.jpg

post-67697-0-94830900-1531607689_thumb.jpg

post-67697-0-33367400-1531607700_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-602484
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA.

Oto i On. Niestety zgazował lekko w próżni i stąd poziome pęknięcia. Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny.

Ale drugi z tej samej produkcji z chilli to MEGA dobry ser. Chyba kończę zabawy z dziwnymi dodatkami bo jednak proste sery są najlepsze. Przy okazji EANNA patrz na KINDZIUKA 5,5 miesięcznego. Nie ma szarych miejsc - takie kawałki szynki dające poświatę przy lampie błyskowej. To moja ulubiona dojrzewająca. 2200g z wyjściowych 4000 g.

 

 

post-67697-0-60085300-1533546693_thumb.jpg

post-67697-0-74004900-1533546698_thumb.jpg

post-67697-0-89372600-1533546702_thumb.jpg

post-67697-0-41727700-1533546707_thumb.jpg

post-67697-0-67871200-1533546712_thumb.jpg

post-67697-0-80873400-1533546718_thumb.jpg

post-67697-0-70851000-1533546726_thumb.jpg

post-67697-0-51247700-1533546739_thumb.jpg

post-67697-0-80175100-1533546748_thumb.jpg

post-67697-0-04898500-1533546756_thumb.jpg

post-67697-0-02135300-1533546761_thumb.jpg

post-67697-0-98811200-1533546771_thumb.jpg

post-67697-0-82674200-1533546780_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603938
Udostępnij na innych stronach

Sorry Walduś ale nie. Jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. A zarząd WB/WD potraktował mnie w sposób który powoduje, że nie mam ochoty tu wstawiać. I do dziś nie uzyskałem wyjaśnień jak przy dorosłych ludziach by wypadało. Więc do zobaczenia na fejsie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603940
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA.

Czuję się wyróżniona  :) 

Wprawdzie ZIELEPUSZEK trochę zeszlakował ale:

 

 

Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny.
 

I to jest najbardziej interesujące: nowy zapach i smak. Nie mówiąc już o ciekawym kolorze  :thumbsup:

A kindziuk - wzorcowy !!!!!!!!, zniewalający.

Na sam widok robi się błogo i po_żą_dli_wie   :tongue:  :clap:

 

Masz tutaj zgromadzony spory dorobek, grube tomiszcze by wyszło.

Nie zaprzepaszczaj tego proszę dla nieporozumień.

Może to spróbujemy wyjaśnić na PW.

Prawdopodobnie coś mi umknęło  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603947
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak

post-93537-0-84780800-1546536173_thumb.jpg

post-93537-0-71428000-1546536190_thumb.jpeg

post-93537-0-90902200-1546536200_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak

 

Ewa po pocięciu skrzepu powinnaś go ogrzać.

Odlać 30% serwatki, dolać wody o temp chyba 65 st, wymieszać.

Wtedy dopiero wyjmować na sito i uciskać.

Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619516
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba ogrzewać. Można skrzep dosuszyc. Można wypłukać. Wszystko to wpływa potem na konsystencję i smak. Ja zwykle tnę skrzep i zostawiam w spokoju na 10-15 min. Potem mieszam go rizdrabniajac na ziarno grochu albo nieco większy. Potem zostawiam na chwilę i odlewam 30% serwatki i dodaje tyle samo wody o temp 60-70C. Bo nie lubię jak korycin potem jest za kwaśny. I mieszam nadal dosuszajac ziarno. Potem zostawiam na 20-30 min i przekładam do formy. Tak pokrojony grubo skrzep to co najwyżej do camembertow się używa. Bez jego dosuszania. A potem w cholere długo ocieka w bardzo wysokich formach.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619518
Udostępnij na innych stronach

Mi się zdarza robić sery z mleka sklepowego i taki skrzep jest delikatny. Kroje na dużą kostkę, odbieram część serwatki i rozdrabniam na mniejsze ziarno. Znów odbieram serwatkę. Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem. Oczywiście wszystko wyparzone. Jak pod spodem ziarno się skleja, rozcieram rekami i mieszam. Często skrzep z mleka jest delikatny i po prostu potrzeba wprawy. Pzdr Cię Perszing i sorki ze zasmiecam Ci temat.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619545
Udostępnij na innych stronach

A opisz krok po kroku jak robiłaś. Bo ja wiem chyba co spaprałaś.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

Robiłam zgodnie z Twoją instrukcją, ten skrzep na łyżce cedzakowej podniosłam tylko do góry bo przesyłałam zdj jak wyglądał. Po pokrojeniu i odstaniu rozdrobniłam ręką - że tak powiem mieszając ale jednak chyba nie był taki jak powinien być. Wydawał się zbyt luźny. Takie drobniejsze ziarno później dałam na sitko. Jakby nie patrzeć już siedział w cedzaku i tak się zastanawiam czy jest sens jeszcze próbować go ociekać a jak tak - to ile, czy skonsumować po prostu jak twarożek i tyle.

[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]

 

 

Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści 
Alinko zrobiłam, ale ciągle właśnie był taki delikatny, nie taki jak powinien być. Wziełam go jednak w takiej formie jak był na sito. 

[Dodano: 03 sty 2019 - 22:45]

 

 

Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem
wybierałam łyżką cedzakową ziarno z serwatki, a nie najpierw kubkiem serwatkę ... może tu pies pogrzebany?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.