binio1111 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 22 Maja 2018 No sprzętu przybywa , to znaczy że "firma" się rozwija Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-598611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 22 Maja 2018 Żebym mógł tu filmy wrzucać to byś zobaczył jaki upgrade dojrzewalni hehe byś miał polewke... Fajnie chodzi ale kosmicznie wygląda Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-598621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Jest pytanie bo zgłupiałem. Nie jestem pewien czy w natłoku pracy dałem bakterie termofilne do mleka po pasteryzacji przed produkcją sera wysoko dogrzewanego.I teraz co się może wydarzyć ?Naturalne bakterie pewnie ubite w procesie pasteryzacji. Brak bakterii termofilnych.I ????- pachnie ładnie- dojrzewać ?- uwędzić i zjeść ?- zapakować do słoiczków z oliwą ?EANNA - podpowiedz coś bo w sumie nie wiem co w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-599988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Najbezpieczniej skorzystać z poz. 3 i/lub 4.W tej chwili masz na pewno parakazeinian wapnia, czyli czysty bunz.Ponieważ obecność zakwasu jest problematyczna, pozostawienie sera do dojrzewania może się skończyć jego zgniciem.Ser wysól i uwędź lub zakonserwuj w oliwie z ziołami.Możesz do części dodać suszonych pomidorów i bazylii, część zrobić np z czosnkiem.Do zalewy olejowej dolej octu winnego.Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie było u nas prądu od rana do 14:00. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Dziś się kończy solić więc nie ma jeszcze ciśnienia. Ale dokładnie tak sobie pomyślałem. A za chiny nie pamiętam czy poszły bakterie czy nie. Szkoda 25 litrów mleka i tak aromatycznego fajnego sera. Pachnie orzechami pięknie. Serwatka po nim też - będzie sernik orzechowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Uwedzony też możesz doaromatyzować w oleju i ziołach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Ale wydaje mi się że do tego orzecha nie pasuje dym. Wolę dać w olej lub oliwę. Tylko teraz jakie dodatki pasują do smaku i zapachu orzecha włoskiego ??? hmmmmm[Dodano: 11 cze 2018 - 14:57]1. Pomidory suszone2. Pasują oliwki ale z nimi ten problem że zalewa może sfermentować3. Tymianek też chyba ujdzie4. nie wiem5. nie wiemhehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Tymianek, oregano, rozmaryn (ostrożnie!) - wszystkie pojedynczo.Pomidory + bazyliaDodatek białego pieprzu - delikatny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Się zrobi będzie dobra przystawka albo baza do sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 11 Czerwca 2018 będzie dobra przystawka albo baza do sałatek. Jak masz z tym problem - podrzuć do Radawy - zakąsimy nim naleweczke z żurawiny- myślę, że to byłby duet znakomity Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 19 Czerwca 2018 EANNA. Wczoraj dla bezpieczności rozkrojony. Widać, że chyba zaczął dojrzewać więc może te bakterie dodaliśmy......Nic to - smak bajera - taki orzechowy młody....Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Poszedł do słoiczków : z czosnkiem i chilli, z pieprzem seczuańskim i kaffirem, z rozmarynem i tymiankiem......A reszta na dziś z pomidorem To zrobiłeś luksusowe produkty. Na samą myśl ślinka cieknie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-600495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 14 Lipca 2018 Dwa sery nisko dogrzewane....Fajna zabawa - każdy z 25 litrów białego złota. Właśnie się skończyły prasować a rano będą solone z łapy 1 partią soli.......Jeden z ziołami prowansalskimi a drugi z młotkowanym czerwonym pieprzem. Jeden ma bakterie propionowe do oczkowania a drugi ma bakterie czerwonej mazi.....całkiem fajna i dość standardowa wydajność za 3 miesiące konsumpcja w międzyczasie kanapki z Cebulowym Smarowidłem Sebastian Pustelnik oraz z KRASIECKĄ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-602484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA.Oto i On. Niestety zgazował lekko w próżni i stąd poziome pęknięcia. Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny.Ale drugi z tej samej produkcji z chilli to MEGA dobry ser. Chyba kończę zabawy z dziwnymi dodatkami bo jednak proste sery są najlepsze. Przy okazji EANNA patrz na KINDZIUKA 5,5 miesięcznego. Nie ma szarych miejsc - takie kawałki szynki dające poświatę przy lampie błyskowej. To moja ulubiona dojrzewająca. 2200g z wyjściowych 4000 g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać wstawiaj proszę - na Fb - zbyt szybko to ucieka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Sorry Walduś ale nie. Jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. A zarząd WB/WD potraktował mnie w sposób który powoduje, że nie mam ochoty tu wstawiać. I do dziś nie uzyskałem wyjaśnień jak przy dorosłych ludziach by wypadało. Więc do zobaczenia na fejsie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Super. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Miałem już postów nie wstawiać ale zrobię wyjątek dla EANNY. Bo prosiła kiedyś o przekrój ZIELEPUSZKA. Czuję się wyróżniona Wprawdzie ZIELEPUSZEK trochę zeszlakował ale: Smak bardzo ciekawy od młodego jęczmienia i spiruliny. Nawet zapach ma taki inny. I to jest najbardziej interesujące: nowy zapach i smak. Nie mówiąc już o ciekawym kolorze A kindziuk - wzorcowy !!!!!!!!, zniewalający.Na sam widok robi się błogo i po_żą_dli_wie Masz tutaj zgromadzony spory dorobek, grube tomiszcze by wyszło.Nie zaprzepaszczaj tego proszę dla nieporozumień.Może to spróbujemy wyjaśnić na PW.Prawdopodobnie coś mi umknęło Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-603947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A opisz krok po kroku jak robiłaś. Bo ja wiem chyba co spaprałaś. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Potrzebuję Waszej pomocy. Za mną próba a'la Korycinskiego. Zrobiłam z mleka wiejskiego od krówki gospodarza, nie dawałam chlorku wapnia bo do takiego niby się nie daje, podpuszczka wg wskazań producenta. Skrzep taki jak na zdj. No nic, dałam go na sito. Właśnie mija 16 godzina ociekania a on taki jak widać. Mało stabilny. Coś jeszcze uda mi się z niego zrobić? Pominmy fakt, że za mała ilość jak na ten cedzak Ewa po pocięciu skrzepu powinnaś go ogrzać.Odlać 30% serwatki, dolać wody o temp chyba 65 st, wymieszać.Wtedy dopiero wyjmować na sito i uciskać.Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Nie trzeba ogrzewać. Można skrzep dosuszyc. Można wypłukać. Wszystko to wpływa potem na konsystencję i smak. Ja zwykle tnę skrzep i zostawiam w spokoju na 10-15 min. Potem mieszam go rizdrabniajac na ziarno grochu albo nieco większy. Potem zostawiam na chwilę i odlewam 30% serwatki i dodaje tyle samo wody o temp 60-70C. Bo nie lubię jak korycin potem jest za kwaśny. I mieszam nadal dosuszajac ziarno. Potem zostawiam na 20-30 min i przekładam do formy. Tak pokrojony grubo skrzep to co najwyżej do camembertow się używa. Bez jego dosuszania. A potem w cholere długo ocieka w bardzo wysokich formach. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Mi się zdarza robić sery z mleka sklepowego i taki skrzep jest delikatny. Kroje na dużą kostkę, odbieram część serwatki i rozdrabniam na mniejsze ziarno. Znów odbieram serwatkę. Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem. Oczywiście wszystko wyparzone. Jak pod spodem ziarno się skleja, rozcieram rekami i mieszam. Często skrzep z mleka jest delikatny i po prostu potrzeba wprawy. Pzdr Cię Perszing i sorki ze zasmiecam Ci temat. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pozdro Michaś nie zaśmiecasz Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A opisz krok po kroku jak robiłaś. Bo ja wiem chyba co spaprałaś. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Robiłam zgodnie z Twoją instrukcją, ten skrzep na łyżce cedzakowej podniosłam tylko do góry bo przesyłałam zdj jak wyglądał. Po pokrojeniu i odstaniu rozdrobniłam ręką - że tak powiem mieszając ale jednak chyba nie był taki jak powinien być. Wydawał się zbyt luźny. Takie drobniejsze ziarno później dałam na sitko. Jakby nie patrzeć już siedział w cedzaku i tak się zastanawiam czy jest sens jeszcze próbować go ociekać a jak tak - to ile, czy skonsumować po prostu jak twarożek i tyle.[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43] Widziała byś że srzep już wtedy ''klei się'' w garści Alinko zrobiłam, ale ciągle właśnie był taki delikatny, nie taki jak powinien być. Wziełam go jednak w takiej formie jak był na sito. [Dodano: 03 sty 2019 - 22:45] Przy czym odbieram zawsze serwatkę w ten sposób, że wsadzam w garnek durszlak i wybieram w nim serwatkę kubkiem wybierałam łyżką cedzakową ziarno z serwatki, a nie najpierw kubkiem serwatkę ... może tu pies pogrzebany? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/45/#findComment-619550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.