pioro Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Jednak smalec posiada dużo więcej tłuszczów nasyconych w swoim składzie, aniżeli taka oliwa. Kwasy nasycone bardzo powoli ulegają utlenianiu (prawie w ogóle), dlatego lepiej stosować smalec. To ciekawe bo ze zwykłego doświadczenia kuchennego wynika że jeżeli na blacie w kuchni zostawię smalec i oliwę to smalec się szybciej zepsuje czytaj zaśmierdnie. Oczywiście tego czy życie a nie książki..... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 No ja twierdzę tak samo. Smalec mi zawsze szybciej się podśmierdywał niż oliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 A wyjaśnię Wam to jak tacy dociekliwi jesteście. Tłuszcze zwierzęce najpierw zaczynają śmierdzieć (nie znaczy to, że się psują), a dopiero później jełczeć (utleniać). Natomiast tłuszcze roślinne najpierw się psują (jełczeją), a dopiero później zaczynają śmierdzieć. Proszę mi tu nie dywagować na temat doświadczeń z życia. A co do samego sera, to i tak nie uda się nam zrobić oryginalnego parmezanu, bo taki tylko Włosi robią. A tłuszcz, jak tłuszcz ma chronić ser przed obsychaniem. Ważne, aby nie jełczał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Tłuszcze zwierzęce najpierw zaczynają śmierdzieć (nie znaczy to, że się psują), a dopiero później jełczeć (utleniać). Dobrze prawisz Akmisku.Tłuszcze nienasycone rafinowane to mogą być bardzo dobrze zjełczałe (utlenione) a wcale nie śmierdzą. To sprawka tłuszczów trans (dlatego to groźna, podstępna trucizna).Jednak oliwa to tłuszcz jednonienasycony i trzymany w chłodzie wykazuje lepszą odpornośc na utlenianie niż tłuszcze wielonienasycone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 1 Maja 2015 No i wyszło na nasze DOBRA OLIWA to DOBRA OLIWA !!! heheheh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 1 Maja 2015 No nie do końca, lepszy jest smalec, aczkolwiek oliwa też jest w miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 1 Maja 2015 Nie zgodzę się. Ale to moje zdanie. A dzisiaj było tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 2 Maja 2015 Nie rozumiem czemu, smalec jest zdrowszy dla człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 2 Maja 2015 Olej tłoczony na zimno oraz oliwa też. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 3 Maja 2015 Owszem, ale utleniają się jednak szybciej. Jeśli chodzi o kwasy nienasycone, to najlepiej spożywać je w rybach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 3 Maja 2015 No to ryb ci u nas dostatek jak widzisz. Uwedziłem 10 pstrągów, 3 makrele i dwa dorsze. Najlepsze makrele i pstrągi. Dorsze nieco za słone. Trzeba krócej o 2 h zasalać. Aaaaaaa i krakowska wg Miro to masakra..... Takiej dobrej dawno nie jadłem. Na lopatce z Lidla bo nie miałem czasu do Selgrosa podjechać. Ale dobrej nawet jakości byla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 3 Maja 2015 Muszę też wziąć się za kiełbasy, szczególnie na tej Krakowskiej mi zależy, nawet mieszankę przypraw do niej kupiłem. Bo sery to już super mi wychodzą, a z kiełbas prawie nic nie umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 3 Maja 2015 Sprawdź przepis na blogu Miro. Nie trzeba żadnych mieszanek. Tylko kolendra ziarna i moździerz, czarny pieprz, majeranek i czosnek. I łopatka z lidla. Ale wędzarnię musisz mieć albo ja Ci mogę uwedzić. Naprawdę jestem pod wrażeniem przepisu, jego łatwości i finalnego rezultatu. Mniammmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja też kupiłam ta gotową mieszankę,ale krakowską robiłam z przyprawami podanymi w przepisie .Po dziesięciu dniach obsuszania przewędziłam ją chłodnym dymem i zapakowałam próżniowo.Efekt przerósł moje oczekiwania ! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja wędziłem a potem po parzeniu, wysuszeniu i schlodzeniu do temp. pokojowej spowrotem do wędzarni na 3 h. Co za smak:) Mój obecny faworyt obok makreli i schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja po wędzeniu dałam do piekarnika [nie parzyłam].Potem do obsuszania. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 4 Maja 2015 Next Time też tak zrobię. Obecnie 2 batony sobie wiszą w garażu i obsychają. No ale jutro wrzucę fotkę gouda z kminem rzymskim i kminkiem. Świetne polaczenie. Dla mnie bomba smak. Podobnie jak Korycin z zielonymi oliwkami. Następny zrobię z suszonymi pomidorami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 5 Maja 2015 GOUDA Z KMINEM RZYMSKIM oraz KMINKIEM - obecnie mój faworyt wśród goud. I KORYCIN z zielonymi oliwkami - które dają rewelacyjny posmak. Następnym razem dam dwa rodzaje oliwek (czarne i zielone). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 5 Maja 2015 Bardzo ładny kolor tej Goudy. Myślę,że smak pewnie też. Oby tak dalej Perszing. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 6 Maja 2015 Dzięki Akmis. Pyszna jest. Wreszcie mi wyszedł żółty nie za słony i nie za suchy. Ciekawy jestem bardzo Ementalera ale chcę poczekać przynajmniej miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Co można robić na L4 ???? a jak myślicie ???? Sery i NOWOŚCI !!!! A co to za nowości ? A mianowicie w ostatni weekend byłem z rodziną w Zamku Książ na Festiwalu Kwiatów. Oczywiście był Jarmark a na nim dwa stragany z żywnością Litewską. Wędliny piękne, sery również. Ale zainteresował mnie chleb litewski żytni na zakwasie z bakaliami. Kupiłem kawałek i prawie mi się od żony za to dostało. Bo ten mały kawałek kosztował 15 zł. Ale za to ważył chyba z 0,5 kg. No nic to. W domu go odpaliłem - masakra. Tak dobrego chleba dawno nie jadłem. Słodki, z rodzynkami i orzechami wszelkiej maści. W 2 dni poszedł. Bez niczego. Po kawałeczku na smaczka - ja i Żonka. I już nie marudziła, że za drogi. No więc wpadłem na genialny pomysł. Skoro Litwinka w PL potrafi go zrobić to czemu ja nie ??? No więc po raz pierwszy w życiu nastawiłem zakwas żytni i dzisiaj zrobiłem dwa chlebki. Jak na zdjęciach : litewski z bakaliami oraz tatterowiec. Proste jak budowa cepa. Z zakwasem nieco zabawy jest ale 3-5 dni i zakwas gotowy. Jedynie trzeba dokarmiać jak kociaki albo psiaki.Tak więc dzisiaj zrobiłem: 2 Camemberty , 1 Ementaler i dwa chlebki. Powiem tak : trzeba zmodyfikować przepis i dać więcej rodzynek i melasy. I będzie dokładnie jak ten z Jarmarku - tylko tańszy i własnoręcznie wypieszczony co oczywiście najbardziej cieszy. KONIEC RELACJI - padam.......narobiłem się ale pozytywnie..... Edytowane 7 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 7 Maja 2015 Bardzo ładne wyroby. Mógłbyś podać Perszing przepis na ten chleb? Bardzo ciekawi mnie jak smakuje, chociaż chleba prawie w ogóle nie jem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 7 Maja 2015 Na który? Bo są dwa różne... Ten z bakaliami niezły. Ale z mieszanej mąki. - 3 rodzaje. A ten z jarmarku był 100% żytni raczej. Więc jest nad czym popracować. Muszę uzyskać 90-99% smaku tego dzięki któremu nowe wyroby obczajam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 7 Maja 2015 Na oba podaj, jeśli możesz. Myślę, że nie tylko ja chętnie wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 8 Maja 2015 Jak będę miał chwilkę to wrzucę. Ale jak chleba nie jadasz to po cio ? heheh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-424012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.