Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jednak smalec posiada dużo więcej tłuszczów nasyconych w swoim składzie, aniżeli taka oliwa. Kwasy nasycone bardzo powoli ulegają utlenianiu (prawie w ogóle), dlatego lepiej stosować smalec.

To ciekawe bo ze zwykłego doświadczenia kuchennego wynika że jeżeli na blacie w kuchni zostawię smalec i oliwę to smalec się szybciej zepsuje czytaj zaśmierdnie. Oczywiście tego czy życie a nie książki.....

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422429
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A wyjaśnię Wam to jak tacy dociekliwi jesteście. :) Tłuszcze zwierzęce najpierw zaczynają śmierdzieć (nie znaczy to, że się psują), a dopiero później jełczeć (utleniać). Natomiast tłuszcze roślinne najpierw się psują (jełczeją), a dopiero później zaczynają śmierdzieć. Proszę mi tu nie dywagować na temat doświadczeń z życia. :) 

A co do samego sera, to i tak nie uda się nam zrobić oryginalnego parmezanu, bo taki tylko Włosi robią. A tłuszcz, jak tłuszcz ma chronić ser przed obsychaniem. Ważne, aby nie jełczał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422538
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tłuszcze zwierzęce najpierw zaczynają śmierdzieć (nie znaczy to, że się psują), a dopiero później jełczeć (utleniać).

Dobrze prawisz Akmisku.

Tłuszcze nienasycone rafinowane to mogą być bardzo dobrze zjełczałe (utlenione) a wcale nie śmierdzą. To sprawka tłuszczów trans (dlatego to groźna, podstępna trucizna).

Jednak oliwa to tłuszcz jednonienasycony i trzymany w chłodzie wykazuje lepszą odpornośc na utlenianie niż  tłuszcze wielonienasycone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422542
Udostępnij na innych stronach

No to ryb ci u nas dostatek jak widzisz. Uwedziłem 10 pstrągów, 3 makrele i dwa dorsze. Najlepsze makrele i pstrągi. Dorsze nieco za słone. Trzeba krócej o 2 h zasalać.

Aaaaaaa i krakowska wg Miro to masakra..... Takiej dobrej dawno nie jadłem. Na lopatce z Lidla bo nie miałem czasu do Selgrosa podjechać. Ale dobrej nawet jakości byla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422954
Udostępnij na innych stronach

Muszę też wziąć się za kiełbasy, szczególnie na tej Krakowskiej mi zależy, nawet mieszankę przypraw do niej kupiłem. Bo sery to już super mi wychodzą, a z kiełbas prawie nic nie umiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422959
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź przepis na blogu Miro. Nie trzeba żadnych mieszanek. Tylko kolendra ziarna i moździerz, czarny pieprz, majeranek i czosnek. I łopatka z lidla. Ale wędzarnię musisz mieć albo ja Ci mogę uwedzić. Naprawdę jestem pod wrażeniem przepisu, jego łatwości i finalnego rezultatu. Mniammmm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-422970
Udostępnij na innych stronach

Ja też kupiłam ta gotową mieszankę,ale krakowską robiłam z przyprawami podanymi w przepisie .Po dziesięciu dniach obsuszania przewędziłam ją chłodnym dymem i zapakowałam próżniowo.Efekt przerósł moje oczekiwania !

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423038
Udostępnij na innych stronach

Ja wędziłem a potem po parzeniu, wysuszeniu i schlodzeniu do temp. pokojowej spowrotem do wędzarni na 3 h. Co za smak:) Mój obecny faworyt obok makreli i schabu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423076
Udostępnij na innych stronach

Next Time też tak zrobię. Obecnie 2 batony sobie wiszą w garażu i obsychają. No ale jutro wrzucę fotkę gouda z kminem rzymskim i kminkiem. Świetne polaczenie. Dla mnie bomba smak. Podobnie jak Korycin z zielonymi oliwkami. Następny zrobię z suszonymi pomidorami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423329
Udostępnij na innych stronach

GOUDA Z KMINEM RZYMSKIM oraz KMINKIEM - obecnie mój faworyt wśród goud. I KORYCIN z zielonymi oliwkami - które dają rewelacyjny posmak. Następnym razem dam dwa rodzaje oliwek (czarne i zielone).

 

post-67697-0-86235900-1430829613_thumb.jpgpost-67697-0-76840400-1430829617_thumb.jpgpost-67697-0-23137600-1430829626_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423451
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Akmis. Pyszna jest. Wreszcie mi wyszedł żółty nie za słony i nie za suchy. Ciekawy jestem bardzo Ementalera ale chcę poczekać przynajmniej miesiąc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423593
Udostępnij na innych stronach

Co można robić na L4 ???? a jak myślicie ???? Sery i NOWOŚCI !!!! A co to za nowości ? A mianowicie w ostatni weekend byłem z rodziną w Zamku Książ na Festiwalu Kwiatów. Oczywiście był Jarmark a na nim dwa stragany z żywnością Litewską. Wędliny piękne, sery również. Ale zainteresował mnie chleb litewski żytni na zakwasie z bakaliami. Kupiłem kawałek i prawie mi się od żony za to dostało. Bo ten mały kawałek kosztował 15 zł. Ale za to ważył chyba z 0,5 kg. No nic to. W domu go odpaliłem - masakra. Tak dobrego chleba dawno nie jadłem. Słodki, z rodzynkami i orzechami wszelkiej maści. W 2 dni poszedł. Bez niczego. Po kawałeczku na smaczka - ja i Żonka. I już nie marudziła, że za drogi. No więc wpadłem na genialny pomysł. Skoro Litwinka w PL potrafi go zrobić to czemu ja nie ??? No więc po raz pierwszy w życiu nastawiłem zakwas żytni i dzisiaj zrobiłem dwa chlebki. Jak na zdjęciach : litewski z bakaliami oraz tatterowiec. Proste jak budowa cepa. Z zakwasem nieco zabawy jest ale 3-5 dni i zakwas gotowy. Jedynie trzeba dokarmiać jak kociaki albo psiaki.

Tak więc dzisiaj zrobiłem: 2 Camemberty , 1 Ementaler i dwa chlebki. Powiem tak : trzeba zmodyfikować przepis i dać więcej rodzynek i melasy. I będzie dokładnie jak ten z Jarmarku - tylko tańszy i własnoręcznie wypieszczony co oczywiście najbardziej cieszy. KONIEC RELACJI - padam.......narobiłem się ale pozytywnie.....

 

post-67697-0-83818300-1431012948_thumb.jpgpost-67697-0-88806900-1431012949_thumb.jpgpost-67697-0-82676600-1431012950_thumb.jpgpost-67697-0-60663300-1431012951_thumb.jpgpost-67697-0-37763300-1431012952_thumb.jpgpost-67697-0-14634300-1431012953_thumb.jpgpost-67697-0-85650800-1431012953_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423892
Udostępnij na innych stronach

Na który? Bo są dwa różne... Ten z bakaliami niezły. Ale z mieszanej mąki. - 3 rodzaje. A ten z jarmarku był 100% żytni raczej. Więc jest nad czym popracować. Muszę uzyskać 90-99% smaku tego dzięki któremu nowe wyroby obczajam...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-423905
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.