Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu mamy zacząć tą dyskusję ? Pisałem nie raz że zależy to od mleka. Ja niestety czasem miałem plastyczny a czasem nie (w zależności jakiej jakości było mleko). Smak - nigdy w życiu mi się nie zmieniał na kwaskowy. Czyli jak robisz goudę i zakwaszasz bakteriami do goudy to potem GOUDA jest kwaskowa ???? bzdura. A jak robisz mozarelle i zakwaszasz tymi samymi bakteriami co ja oscypiory to także jest kwaskowa ? NIGDY w ŻYCIU. Zmienia się pH i tyle. Robiłem wieloma metodami oscypiorki i wynik smakowy był ten sam. Więc niech kolega z zapytania robi jak mu wygodniej - o tym pisałem.

 

Jedynie mogę się zgodzić z tym, że przy wędzeniu potem trzeba uważać. Ale przy innych serach np. żółtych też trzeba uważać i nie przekraczać 50-55 stopni bo popłyną. Nawet korycin potrafi popłynąć......jedynie twaróg nie popłynie podobnie jak popularne PILOSY.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463670
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

JA się nie spinam. Dodawaj proszę wg mnie albo wg mojego doświadczenia. Bo napisanie, że mleko prosto od krowy nie trzeba nie jest prawdziwe. Wg mojego doświadczenia. Mimo, że od tej samej krowy brałem to raz było fajnie a raz się kruszył i wychodziło nie wiadomo co.....więc nie jest to generalna zasada. Najlepiej by było sprawdzić pH. Nawet sobie kupiłem papierki (ale bardziej pod mozarelle) - niestety ze zbyt dużym "skokiem" i ciężko mi zmierzyć tak aby było właściwe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463672
Udostępnij na innych stronach

To może inne krowy na Podlasiu mamy?, mleko biorę z trzech różnych źródeł i  z każdego ciepłego skrzep jest plastyczny nie ma potrzeby nic dodawać, a robię tak że wykładam skrzep na duży kwadratowy cedzak i następnego dnia kroję w kawałki jakie pasują i do wody 60C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463685
Udostępnij na innych stronach

No i widzisz. Sam sobie odpisałeś dlaczego masz potem skrzep plastyczny. A co on w nocy robi na cedzaku oprócz tego że leżakuje ???? PRZEKWASZA SIĘ - przez noc zmienia się pH. Ja dodałem bakterii bo bałem się o mleko. Jak robisz ze świeżego i zostawisz ocieknięty skrzep na noc to naturalne bakterie zrobią tą robotę którą robi szczepienie jak się chce oscypki lepić już po 1,5 h od podania bakterii i podpuszczki.

 

Teraz już jasne dla niewtajemniczonych ? pH odpowiednie samo z siebie się nie zrobi z mleka prosto od krowy bez bakterii albo bez czasu.......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463690
Udostępnij na innych stronach

Jak robisz ze świeżego i zostawisz ocieknięty skrzep na noc to naturalne bakterie zrobią tą robotę którą robi szczepienie jak się chce oscypki lepić już po 1,5 h od podania bakterii i podpuszczki

 

dzięki, dokładnie o taką odpowiedź chodziło, wszystko jasne

a tak mówiąc szczerze to nie chciało mi się "baiwć" ze śmietaną i bakteriami :D

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463733
Udostępnij na innych stronach

Tak prawdę mówiąc to dawno tak dobrej śmietany nie jadłem. Więc czasami opłaca się ją zrobić. Z 10 litrów mleka miałem całkiem sporą ilość. Na dwa duże obiady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463832
Udostępnij na innych stronach

Karol: wreszcie porządny magnesujący kwasiak, Teraz można już porządnie sery podawać na mojej deseczce :) No i przy okazji makaron robić :)

post-67697-0-26632300-1451059271_thumb.jpgpost-67697-0-99505500-1451059271_thumb.jpg

post-67697-0-90927600-1451059287_thumb.jpgpost-67697-0-66789300-1451059288_thumb.jpgpost-67697-0-44412500-1451059289_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-464977
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

GOUDA z 04.12.2015 rozkrojona. Niestety musiałem bo były drobne problemy z czyszczeniem skórki. Niestety nie zastosowaliśmy chusty przy prasowaniu i było sporo małych kraterków w których się lęgła pleśń. Zjawisko normalne ale ciężko taką powierzchnię wyczyścić.

post-67697-0-71488500-1451764198_thumb.jpgpost-67697-0-58081400-1451764199_thumb.jpgpost-67697-0-37125800-1451764200_thumb.jpgpost-67697-0-21575400-1451764201_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-465998
Udostępnij na innych stronach

Cofnij sie kilka postow i zobacz przepis. Plamki sa bo to gouda marmurkowa. Czyli do czesci skrzepu dodalismy annato a do czesci nic. Dlatego zmiksowany kolor. Smak przedni chociaz nieco za malo dojrzaly..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466008
Udostępnij na innych stronach

:) a te bardzo małe dziurki to chyba wada sera (z mlekiem musiało być coś nie tak,pewnie było czymś zakażone) też zdarzają mi się takie przypadki :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466036
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślałem ale nie ma niczego niepokojącego w smaku. Nie ma gorzkiego posmaku. Zapach też taki jak ma być. Były problemy z odpowiednim pudełkiem podczas oczkowania itp. Więc może stąd są te małe i nieco większe. Cholera wie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466047
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

cześć,

możesz zdradzić swój przepis na camembert bo widzę, że fajnie Tobie wychodzą ? :)

I druga sprawa jak spisuje się chłodziarka do wina ?

Moja piwnica jest ciepła a budowa ziemianki dopiero się "wykluwa" muszę coś zakupić uniwersalnego i do sera i do mięsa.

Zastanawiam się na wyborem: witryna chłodnicza, lodówka jednokomorowa i chłodziarka do wina...

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469536
Udostępnij na innych stronach

Perszing nie jestem, ale myślę, że nie będzie miał mi za złe, jak odpowiem za niego. :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7423-camembert/

Tutaj masz mój przepis na Camembert. Mi zawsze wychodzi. :)

Chłodziarkę do wina (do serów) też mam, trochę mniejszą. Sprawdza się dobrze. Należy jednak pamiętać o tym, że w takim urządzonku sery szybko wysychają. Na to jest kilka sposobów:

- Nacierać ser oliwą

- Zapakować próżniowo

- w wosk, ale to polecam tylko do serów chudych, bo inaczej pleśnieją

- polioctan, to jest pewne rozwiązanie (pasta do serów), ja jednakże go nie stosuję. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469542
Udostępnij na innych stronach

Ani jedno ani drugie ani trzecie do serow. Do wedlin czy raczej peklowania mala lodowka bo ma nizsza temperature niz chlodziarka. W dojrzewaniu serow temperatura to jedno ale wilgotnosc jest bardzo wazna. Przepis na plesniaki jest prosty. Ale dojrzewania nie mam opanowanego. Akmis ma sposob. Nie sprawdzalem. Mam zamiar. Ponoc dobry. Ja mam problemy z tym. Ja tylko powiem ze zolte w proznie a np.korycin w cheesmart tupperware. Obecnie testuje polioctan i zobaczymy jak to sie sprawdzi. I obecnie robie zoltego z przerostem niebieskiej plesni....tak dla jajec :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469546
Udostępnij na innych stronach

To nie jest wcale taka zła myśl.

Już jedna użytkowniczka na forum robiła z 6 lat temu taki ser. Gabi, jeśli dobrze pamiętam. Wyszło jej, ale przepisem się nie pochwaliła. Niestety. :( Podobno wyszedł smaczny. A sam pomysł jest dobry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469547
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzimy. Pomysl sie wzial z grupy na fejsie....zaryzykowalem tylko 5 l mleka....a polioctan wyglada zabawnie. Jutro zdjecia zrobie. Zielony strasznie. Plastik alevzobaczymy czy sie sprawdzi. Z wosku nie bylem zadowolony. Stosowalem na rozne sery. Pod nim zawsze jakies swinstwo sie rozwijalo i najgorsze ze nie bylo tego widac...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469549
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ani jedno ani drugie ani trzecie do serow

to mnie pocieszyłeś...zostaje budowa piwnicy, żona już się zgodziła, nawet znalazła jaka by jej odpowiadała - koszt pewnie ze 30k :facepalm:

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.