Perszing37 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Znowu mamy zacząć tą dyskusję ? Pisałem nie raz że zależy to od mleka. Ja niestety czasem miałem plastyczny a czasem nie (w zależności jakiej jakości było mleko). Smak - nigdy w życiu mi się nie zmieniał na kwaskowy. Czyli jak robisz goudę i zakwaszasz bakteriami do goudy to potem GOUDA jest kwaskowa ???? bzdura. A jak robisz mozarelle i zakwaszasz tymi samymi bakteriami co ja oscypiory to także jest kwaskowa ? NIGDY w ŻYCIU. Zmienia się pH i tyle. Robiłem wieloma metodami oscypiorki i wynik smakowy był ten sam. Więc niech kolega z zapytania robi jak mu wygodniej - o tym pisałem. Jedynie mogę się zgodzić z tym, że przy wędzeniu potem trzeba uważać. Ale przy innych serach np. żółtych też trzeba uważać i nie przekraczać 50-55 stopni bo popłyną. Nawet korycin potrafi popłynąć......jedynie twaróg nie popłynie podobnie jak popularne PILOSY. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 18 Grudnia 2015 A po co się kolego spinasz ja tylko grzecznie napisałem z doświadczenia jak robię i jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 18 Grudnia 2015 JA się nie spinam. Dodawaj proszę wg mnie albo wg mojego doświadczenia. Bo napisanie, że mleko prosto od krowy nie trzeba nie jest prawdziwe. Wg mojego doświadczenia. Mimo, że od tej samej krowy brałem to raz było fajnie a raz się kruszył i wychodziło nie wiadomo co.....więc nie jest to generalna zasada. Najlepiej by było sprawdzić pH. Nawet sobie kupiłem papierki (ale bardziej pod mozarelle) - niestety ze zbyt dużym "skokiem" i ciężko mi zmierzyć tak aby było właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 18 Grudnia 2015 To może inne krowy na Podlasiu mamy?, mleko biorę z trzech różnych źródeł i z każdego ciepłego skrzep jest plastyczny nie ma potrzeby nic dodawać, a robię tak że wykładam skrzep na duży kwadratowy cedzak i następnego dnia kroję w kawałki jakie pasują i do wody 60C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 18 Grudnia 2015 No i widzisz. Sam sobie odpisałeś dlaczego masz potem skrzep plastyczny. A co on w nocy robi na cedzaku oprócz tego że leżakuje ???? PRZEKWASZA SIĘ - przez noc zmienia się pH. Ja dodałem bakterii bo bałem się o mleko. Jak robisz ze świeżego i zostawisz ocieknięty skrzep na noc to naturalne bakterie zrobią tą robotę którą robi szczepienie jak się chce oscypki lepić już po 1,5 h od podania bakterii i podpuszczki. Teraz już jasne dla niewtajemniczonych ? pH odpowiednie samo z siebie się nie zrobi z mleka prosto od krowy bez bakterii albo bez czasu....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Jak robisz ze świeżego i zostawisz ocieknięty skrzep na noc to naturalne bakterie zrobią tą robotę którą robi szczepienie jak się chce oscypki lepić już po 1,5 h od podania bakterii i podpuszczki dzięki, dokładnie o taką odpowiedź chodziło, wszystko jasnea tak mówiąc szczerze to nie chciało mi się "baiwć" ze śmietaną i bakteriami Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Tak prawdę mówiąc to dawno tak dobrej śmietany nie jadłem. Więc czasami opłaca się ją zrobić. Z 10 litrów mleka miałem całkiem sporą ilość. Na dwa duże obiady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-463832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Karol: wreszcie porządny magnesujący kwasiak, Teraz można już porządnie sery podawać na mojej deseczce No i przy okazji makaron robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-464977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 2 Stycznia 2016 GOUDA z 04.12.2015 rozkrojona. Niestety musiałem bo były drobne problemy z czyszczeniem skórki. Niestety nie zastosowaliśmy chusty przy prasowaniu i było sporo małych kraterków w których się lęgła pleśń. Zjawisko normalne ale ciężko taką powierzchnię wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-465998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Czy mozna smialo ten serek jesc pomimo tych plamek..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Cofnij sie kilka postow i zobacz przepis. Plamki sa bo to gouda marmurkowa. Czyli do czesci skrzepu dodalismy annato a do czesci nic. Dlatego zmiksowany kolor. Smak przedni chociaz nieco za malo dojrzaly.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Smak przedni powiadasz? czyli żarłeś!!! już bez nas Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Swój kawałeczek zakosztowałem i poszedł w próżnię. Wpadajcie po swoje bo czekają w garażu opakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 3 Stycznia 2016 a te bardzo małe dziurki to chyba wada sera (z mlekiem musiało być coś nie tak,pewnie było czymś zakażone) też zdarzają mi się takie przypadki Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Też tak myślałem ale nie ma niczego niepokojącego w smaku. Nie ma gorzkiego posmaku. Zapach też taki jak ma być. Były problemy z odpowiednim pudełkiem podczas oczkowania itp. Więc może stąd są te małe i nieco większe. Cholera wie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-466047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 12 Stycznia 2016 I nadal nic serkowi nie dolega. Takich chyba śmiesznych dziurek dostał. Smak i zapach prawidłowy. I jest coraz lepszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-467990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 18 Stycznia 2016 cześć,możesz zdradzić swój przepis na camembert bo widzę, że fajnie Tobie wychodzą ? I druga sprawa jak spisuje się chłodziarka do wina ?Moja piwnica jest ciepła a budowa ziemianki dopiero się "wykluwa" muszę coś zakupić uniwersalnego i do sera i do mięsa.Zastanawiam się na wyborem: witryna chłodnicza, lodówka jednokomorowa i chłodziarka do wina... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Perszing nie jestem, ale myślę, że nie będzie miał mi za złe, jak odpowiem za niego. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7423-camembert/Tutaj masz mój przepis na Camembert. Mi zawsze wychodzi. Chłodziarkę do wina (do serów) też mam, trochę mniejszą. Sprawdza się dobrze. Należy jednak pamiętać o tym, że w takim urządzonku sery szybko wysychają. Na to jest kilka sposobów:- Nacierać ser oliwą- Zapakować próżniowo- w wosk, ale to polecam tylko do serów chudych, bo inaczej pleśnieją- polioctan, to jest pewne rozwiązanie (pasta do serów), ja jednakże go nie stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ani jedno ani drugie ani trzecie do serow. Do wedlin czy raczej peklowania mala lodowka bo ma nizsza temperature niz chlodziarka. W dojrzewaniu serow temperatura to jedno ale wilgotnosc jest bardzo wazna. Przepis na plesniaki jest prosty. Ale dojrzewania nie mam opanowanego. Akmis ma sposob. Nie sprawdzalem. Mam zamiar. Ponoc dobry. Ja mam problemy z tym. Ja tylko powiem ze zolte w proznie a np.korycin w cheesmart tupperware. Obecnie testuje polioctan i zobaczymy jak to sie sprawdzi. I obecnie robie zoltego z przerostem niebieskiej plesni....tak dla jajec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 18 Stycznia 2016 To nie jest wcale taka zła myśl.Już jedna użytkowniczka na forum robiła z 6 lat temu taki ser. Gabi, jeśli dobrze pamiętam. Wyszło jej, ale przepisem się nie pochwaliła. Niestety. Podobno wyszedł smaczny. A sam pomysł jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Sprawdzimy. Pomysl sie wzial z grupy na fejsie....zaryzykowalem tylko 5 l mleka....a polioctan wyglada zabawnie. Jutro zdjecia zrobie. Zielony strasznie. Plastik alevzobaczymy czy sie sprawdzi. Z wosku nie bylem zadowolony. Stosowalem na rozne sery. Pod nim zawsze jakies swinstwo sie rozwijalo i najgorsze ze nie bylo tego widac... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Masz rację z tym woskiem. Z własnego doświadczenia wiem, ile serów się zepsuło pod tym tworzywem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ani jedno ani drugie ani trzecie do serow to mnie pocieszyłeś...zostaje budowa piwnicy, żona już się zgodziła, nawet znalazła jaka by jej odpowiadała - koszt pewnie ze 30k Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 19 Stycznia 2016 To byłby ideał.... Pakowarka próżniowa wielu osobom się sprawdza a tylko ok. 250 zl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 19 Stycznia 2016 No koniecznie, kup sobie pakowarkę i będzie po problemie. Ja z Tomkiem mamy i stosujemy, sprawdza się idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/25/#findComment-469800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.