Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Hehe Twoje kultowe kabanosy za ser ten zielony ??? tak na spróbowanie ale to za 3 miesiące. Gouda musi minimum 3

 

Dogadamy się :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-550411
Udostępnij na innych stronach

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem.

 

post-67697-0-34922000-1494336415_thumb.jpgpost-67697-0-39672500-1494336418_thumb.jpgpost-67697-0-89094500-1494336424_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-550934
Udostępnij na innych stronach

Rozkrawałem dziś 3 sery. Jeden mega (to ten ze zdjęć) a z dwóch pozostałych nie jestem zadowolony. Bywa....dawno mi się nie zdarzyła taka sytuacja....A najgorsze , że jeden robiłem specjalnie dla kolegi. Nic to - niech mi ktoś powie, że robienie serów jest proste. Przez 3-4 miesiące sobie dojrzewają, pachną dobrze, wyglądają dobrze - a potem smak który nie do końca jest tym właściwym...... :(

 

post-67697-0-40360400-1494879300_thumb.jpgpost-67697-0-80024800-1494879301_thumb.jpgpost-67697-0-09352000-1494879303_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551783
Udostępnij na innych stronach

Witam.Ładny ser, to jest może aksamitny.Skórka wygląda bardzo jasna,jest  to może jakaś powłoka czy po prostu z próżni wyjęty.Dodawałeś może barwnika.W przekroju bardzo ładny,lubię takie sery z drobnymi dziureczkami .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551870
Udostępnij na innych stronach

Jeden serek krowi-gouda (barwiony młodym jęczmieniem i spiruliną) oraz kozia-gouda trafiły wczoraj do próżni na finalne dojrzewanie. Fajnie wytworzyły skórkę podczas 3 i 2 tygodni - witrynki chłodnicze bez no frost nie wysuszają tak wyrobów. Degustacja za 2,5-3 miesiące...

 

post-67697-0-83339000-1495520426_thumb.jpgpost-67697-0-51804900-1495520427_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552487
Udostępnij na innych stronach

Ale na pewno warto czekać. Gouda po 2 miesiącach jeszcze dla mnie jest zbyt kremowa i nie pasuje mi taka konsystencja. Wg mnie min 3 miesiące na nią.

Wysoko dogrzewane mogą 2 miesiące bo ziarno już wstępnie jest dosuszone i ser wychodzi twardszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale na pewno warto czekać

Ten na górze jest mój? :rolleyes:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552533
Udostępnij na innych stronach

 

 

100% kozia gouda

Takie życie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552535
Udostępnij na innych stronach

heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz :)

:tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552537
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witam.Perszng,czy mógłbyś mi poradzić,co trzeba dokupić do lodówki,aby temp oscylowała około 15st.Wilgotność jakoś by utrzymał .czytałam na stronie Wino ,że sterownik RT2-CO rozwiązuje problem,Jeśli tak,to czy łatwo jest go zamontować czy lepiej zawezwać elektryka.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554292
Udostępnij na innych stronach

Ja mam sterownik ESCO : http://allegro.pl/regulator-temperatury-chlodzenie-grzanie-es10-i6645431943.html

Służy mi zarówno do chłodzenia - lodówka jak i do wędzenia - grzałka. Podłączenie nie jest trudne ale trzeba umieć czytać schematy elektryczne.

No i trzeba sobie zrobić obudowę i gniazdko.

post-67697-0-41176100-1497253431_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554312
Udostępnij na innych stronach

Witam.Dzięki za radę.Kupię taki sterownik ale zaproszę elektryka aby go podłączył Kupiłam dużą chłodziarkę to taka regulacja temp będzie super.Kiedyś mówiłeś ,że dodajesz ostrą papryczkę do sera,w jakiej postaci jest dodawana i czy smaczny ser powstał ,napisz coś więcej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554748
Udostępnij na innych stronach

Jasne , że smaczny. Dodaję płatki chilli w różnych fazach. Albo do mleka razem z bakteriami. Albo już podczas przekładania gęstwy do formy. Obecnie dojrzewa mi gouda z chilli.

Tu jakieś stare zdjęcia....

post-67697-0-62915900-1497708177_thumb.jpgpost-67697-0-77432700-1497708197_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554804
Udostępnij na innych stronach

Piękny ten ser rozkrojony,aż chce się zjeść kawałek.Wygląda przepysznie.16 i 17 czerwiec to Festiwal Sera w Sandomierzu,Dzisiaj nie mogłam tam być,przerabiałam  60l mleka i trochę mi zeszło,ale jutro to muszę pojechać przecież nie można takiego święta pominąć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554840
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.