binio1111 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 5 Maja 2017 . zajefajny Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-550398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 5 Maja 2017 Hehe Twoje kultowe kabanosy za ser ten zielony ??? tak na spróbowanie ale to za 3 miesiące. Gouda musi minimum 3 Dogadamy się Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-550411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 9 Maja 2017 Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-550934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 10 Maja 2017 Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 15 Maja 2017 Rozkrawałem dziś 3 sery. Jeden mega (to ten ze zdjęć) a z dwóch pozostałych nie jestem zadowolony. Bywa....dawno mi się nie zdarzyła taka sytuacja....A najgorsze , że jeden robiłem specjalnie dla kolegi. Nic to - niech mi ktoś powie, że robienie serów jest proste. Przez 3-4 miesiące sobie dojrzewają, pachną dobrze, wyglądają dobrze - a potem smak który nie do końca jest tym właściwym...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 16 Maja 2017 Ten na zdjęciu wygląda pięknie i pewnie tak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 16 Maja 2017 Ano - ten jest przepyszny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam.Ładny ser, to jest może aksamitny.Skórka wygląda bardzo jasna,jest to może jakaś powłoka czy po prostu z próżni wyjęty.Dodawałeś może barwnika.W przekroju bardzo ładny,lubię takie sery z drobnymi dziureczkami .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 17 Maja 2017 Aksamitny. Z próżni. Chyba trochę annato dodałem. Nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-551921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 23 Maja 2017 Jeden serek krowi-gouda (barwiony młodym jęczmieniem i spiruliną) oraz kozia-gouda trafiły wczoraj do próżni na finalne dojrzewanie. Fajnie wytworzyły skórkę podczas 3 i 2 tygodni - witrynki chłodnicze bez no frost nie wysuszają tak wyrobów. Degustacja za 2,5-3 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 23 Maja 2017 zzieleniałem z zachwytu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 23 Maja 2017 Najgorsze to czekanie.Ale serki super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 23 Maja 2017 Ale na pewno warto czekać. Gouda po 2 miesiącach jeszcze dla mnie jest zbyt kremowa i nie pasuje mi taka konsystencja. Wg mnie min 3 miesiące na nią.Wysoko dogrzewane mogą 2 miesiące bo ziarno już wstępnie jest dosuszone i ser wychodzi twardszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 23 Maja 2017 Ale na pewno warto czekać Ten na górze jest mój? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 23 Maja 2017 Ten na górze to MERCEDES wśród serów. 100% kozia gouda. A wiemy po ile mleko kozie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 23 Maja 2017 100% kozia gouda Takie życie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 23 Maja 2017 heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 23 Maja 2017 heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-552537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 11 Czerwca 2017 witam.Perszng,czy mógłbyś mi poradzić,co trzeba dokupić do lodówki,aby temp oscylowała około 15st.Wilgotność jakoś by utrzymał .czytałam na stronie Wino ,że sterownik RT2-CO rozwiązuje problem,Jeśli tak,to czy łatwo jest go zamontować czy lepiej zawezwać elektryka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ja mam sterownik ESCO : http://allegro.pl/regulator-temperatury-chlodzenie-grzanie-es10-i6645431943.htmlSłuży mi zarówno do chłodzenia - lodówka jak i do wędzenia - grzałka. Podłączenie nie jest trudne ale trzeba umieć czytać schematy elektryczne.No i trzeba sobie zrobić obudowę i gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Witam.Dzięki za radę.Kupię taki sterownik ale zaproszę elektryka aby go podłączył Kupiłam dużą chłodziarkę to taka regulacja temp będzie super.Kiedyś mówiłeś ,że dodajesz ostrą papryczkę do sera,w jakiej postaci jest dodawana i czy smaczny ser powstał ,napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Jasne , że smaczny. Dodaję płatki chilli w różnych fazach. Albo do mleka razem z bakteriami. Albo już podczas przekładania gęstwy do formy. Obecnie dojrzewa mi gouda z chilli.Tu jakieś stare zdjęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Piękny ten ser rozkrojony,aż chce się zjeść kawałek.Wygląda przepysznie.16 i 17 czerwiec to Festiwal Sera w Sandomierzu,Dzisiaj nie mogłam tam być,przerabiałam 60l mleka i trochę mi zeszło,ale jutro to muszę pojechać przecież nie można takiego święta pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ja jutro robię kozią goude z 20 litrów.... Na bogato hehe bo z szafranem dawno już mi po głowie ta przyprawa chodziła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 18 Czerwca 2017 To będzie szafran wcześniej namoczony i dodany jako płyn czy może w postaci suchej tak jak dodaje się inne zioła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/39/#findComment-554974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.