CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Marca 2015 Perszing dzięki za przepis, na pewno wypróbuję niedługo Ja zawsze na jakieś spędy rodzinne robię langosza Do tego sos czosnkowy, sałata, kukurydza, szybka, swój ser, pomidory i inne warzywa i po jednym langoszu zazwyczaj już nikt nie może więcej jeść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Marca 2015 kawałek taleggio (w Biedronce ostatnio go widuję dobrego jakościowo, można tez próbować samemu robić, ponoć z kawałka kupnego można zrobić swój, żeby zaszczepić bakterie, widziałam gdzieś włoski przepis) Nelly to tłumacz przepis i wstawiaj na forum Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Marca 2015 A na to nie wpadłem. Do kulek z sera z ziołami zawsze lałem oliwę, ale do następnych wleję olej rzepakowy. ps. jakie sery robisz w oliwie ? Proponuje olej slonecznikowy( z rzepakowym nie mam duzo do czynienia, a u nas bardzo krzycza ,ze genetycznie modyfikuja ziarno). Wiem ,ze w niskich temperaturach nie twardnieje. Tak samo jak do serow rowniez do suszonych ponidorow czy papryki mozna stosowac. 350 gram mąki Perszing w przepisie Jamie, podaje tzw.self-raising flour. Jest to mowiac po polsku maka rosnaca, gotowa mieszanka maki z proszkiem czy soda. oprocz tego podaje w przepisie proszek do pieczenia , tak jak ty podajesz. Znam ten przepis na 500g maki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Marca 2015 A ja daję zwykłą jaka mi w ręce wpadnie i wychodzą mega.. Tylko bez sensu koleś je smaży na patelni. Raz robiłem tak i dużo roboty i moim zdaniem gorsze niż z piekarnika. Dlatego moje to Perszingowe hehe plagiatu nie popełniłem tylko zmodyfikowałem..... I nie dodaje sera a ja z serem czasem robię i wtedy sos salsa zamiast czosnkowego. Dawać tu przepisa na langosza a nie smaki robić. Proponuje dodawać tutaj przepisy na dania zawierające ser albo dania dodatki do sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Marca 2015 Perszing, on to robil na patelni grilowej, dlatego te zeberka tak ladnie wychodza. Ja zmaze, ale wole duzo bardziej ciasto drozdzowe niz na proszku do pieczenia. Jesli sie kiedys skusisz ,zrob tez na zakwasie , ten dopiero pyszny jest. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Marca 2015 Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego. Na allegro jest po 19 zł za litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Marca 2015 Ja też na grilowej robiłem i uważam, że nie wyszły tak fajne jak z piekarnika. A On także nacina i stąd ma te żeberka.Zakwasu jeszcze nie robiłem. Piekę chleby ale nie na zakwasie. Za mało czasu aby to wszystko ogarnąć.Drożdżowe piekę wg przepisu mojej Mamy i wychodzi mega. To jedyne ciasto, którego moja żona nie umie - nie wychodzi jej i koniec.A robi naprawdę zbajerzone ciasta. Ja się kiedyś wkurzyłem, zadzwoniłem do Mamy po przepis i po jednej wtopie - potem było już tylko lepiej. I teraz robię z cynamonem zawijańce, strucelki jabłkowe , babki z rodzynkami itp. itd. Muszę jeszcze buchty na parze kiedyś machnąć żeby sobie czasy przedszkola przypomnieć heheheJa również używam oleju kokosowego, bezzapachowego. Na allegro jest po 19 zł za litr.Wypróbuj kiedyś ten o którym pisałem. Ja już kilka firm przerobiłem i do rzeczy na słodko i do kurczaka ten wymiata. Aromat i smak potraw jest niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Marca 2015 Buchy ba parze z jagodami ,albo same z sosem z cieleciny, takie ostatnio robilam. Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego Ja olej kokosowy daje do mydla kiedy robie, ale rowniez do mieszanek ziaren, kiedy robie batony takie dla dziewczyn do szkoly. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Marca 2015 W sumie, to nie za bardzo chcę aż tyle płacić za tłuszcz do smażenia. Bo to, aż 3 razy drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Jak to mawia mój kumpel - "nie stać mnie na tanie rzeczy". Coś co jest tanie lub bardzo tanie nie może być bardzo dobre. Może być jedynie akceptowalne.To tak jak ludzie czasami się krzywią jak mam nadwyżki wędlin czy serów i sprzedaje. Im się wydaje, że ser taki powinien być za 17 zł jak promocja w TESCO. A wędlina za 19 zł. A to się nie da. Dobre rzeczy muszą kosztować i kuniec...... To tak jak to mleko z DINO za 1,5 zł. Teraz mi powiedz, że jest porównywalne z tym Heńkowym albo z Mlekomatu to popełnisz niezłą herezję. Nawet chlorek wapnia mu nie pomaga. ANNAM: daj przepis na takie batoniki. Olać to - nie tylko temat serów może być w tym poście. Wrzucamy wszystko ciekawe w co wkładamy serce podczas produkcji. I dobrej jakości składniki Buchty z jagodami - marzenie. A nigdy nie jadłem ich z sosem mięsnym - czas wypróbować. Z mięsnym to jadałem czeskie knedliki ale do tego spec mąkę trzeba mieć. Edytowane 14 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 14 Marca 2015 Oczywiście mleko heńkowe jest dużo bardziej wydajne, aniżeli to z woreczka, ale cena to rekompensuje. Chociaż ser z mleka prosto od krowy jest smaczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 14 Marca 2015 Jak to mówią - co nie wydam na jedzenie to wydam na lekarza W część rzeczy lepiej inwestować, a najlepiej to samemu hodować i po sprawie Wieczorem albo jutro przetłumaczę ten przepis, tylko nie wiem czy wrzucić tutaj, czy założyć osobny wątek i tam może wrzucać jakieś tłumaczone przepisy (z ang. też mogę przetłumaczyć jak coś potrzeba ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 14 Marca 2015 @ANNAM, takie bulki na parze to ja pamietam z dziecinstwa ,jak babcia robila a do tego byl sos z wisni ,bo babci w ogrodku sporo wisienek bylo ,pychota ,musze poczynic takowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 14 Marca 2015 CheNelly: nie bądź taka. Ja tu daje wam moje tajemne przepisy to i Ty daj.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Wieczorem albo jutro przetłumaczę ten przepis, tylko nie wiem czy wrzucić tutaj, czy założyć osobny wątek i tam może wrzucać jakieś tłumaczone przepisy (z ang. też mogę przetłumaczyć jak coś potrzeba ) Zakładaj osobny wątek z przepisem na dany ser. Wchodzi się w temat "ser tellaggio" w pierwszym poście jest przepis i wadomo o czym jest dany temat, a nie tak jak w tym temacie o wszystkim taki miszmasz To bardziej nadaje się do działu Moje Wyroby. Edytowane 14 Marca 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Marca 2015 To jak Ci się ten misz-masz nie podoba to po co wchodzisz? To wątek założony przeze mnie mówiący o wszelkich wyrobach zwiazanych z serami i dodatkami do serów. To nie przepisy technologiczne na sery i tylko sery. Chcesz przepisy to zakładaj wątek do kazdego swojego przepisu osobno. I nie mów do czego się to nadaje. Nie podoba się to nie czytaj. Proste jak budowa cepa. Zawsze musi się znaleźć ktoś komu się coś nie podoba bo jest inne. Już na wędzeniu się spotkałem z przerostem formy nad treścią. Myślałem że tu będzie inaczej. A jednak jest podobnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) jak wiesz z takim podejsciem jak napisales ze jak sie nie podoba to nie czytaj i nie w chodz w moj temat ..poprostu moze zastanow sie gdy ktos w taki sam sposob kiedys Tobie odpowie.. Edytowane 14 Marca 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Marca 2015 Misz masz..... Super.... Miło mi jak cholera... Ale oczywiście to ja jestem beeee że dziele się przepisami i doświadczeniem...... Super.... Dzięki wielkie.... Chyba jednak zajmę się tworzeniem serów a nie czytaniem "milych" wpisów na forum. Ktoś może swoje zdanie w sposób nie miły wypowiedzieć a ja mam uszy skulić po sobie i się zastosować? Super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Marca 2015 Dlatego wlasnie ze chcesz sie dzielic swoimi przepisami to jak napiszesz oddzielnie ,to nie zginie w calym watku i napewno bedzie latwiej go odnalesc niz w temacie o wszystkim. Tak samo latwiej bedzie komus podac link do konkretnego tematu ...ale Twoj watek Twoj wybor. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Marca 2015 A czy ja mogę wybrać jak chce go prowadzić? Pisalem że chcę mieć jeden wątek, wątek o mnie i o mojej pasji związanej z serami. I wszelkie przepisy jakie daje są z nimi zwiazane. Nie mam ochoty mieć więcej wątków. Czy tak ciężko to uszanować? I nie jestem zarozumialy. Jak się komuś to podoba to zapraszam a jak nie to przecież jest tu mnóstwo ciekawszych tematów.... Nic na siłę..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) CheNelly , czy przepis na langosze masz z Włoch ? , ja jadłem ten specjał na Słowacji , oraz u mnie w Opolu była kiedyś taka budka , która sprzedawała zapiekanki i langośe , a moze jest to podobna nazwa a inny wyrób , przeglądnę swoje słowackie przepisy spisane od przyjaciół jeśli znajdę to przeslę .Nie szukałem długo ,znalazłem pod tym linkiem : www.facetnatalerzu.pl/2013/08/prawdziwy-wegierski-langosz-zrob-to-sam.html Są tam langośe robione na dwa sposoby . Pozdrawiam Edytowane 14 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 14 Marca 2015 Jeśli dobrze pamiętam, to langosze są węgierskim specjałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 14 Marca 2015 Langos to specjal kuchni wegierskiej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Dobrze piszesz , ale na południu Słowacji mieszka mniejszość węgierska , więc napisałem , że spożywałem na Słowacji , ale przepis z linku juz prawidłowo wskazuje na pochodzenie z Węgier . Edytowane 14 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 14 Marca 2015 @Pacan Wojciech, i wlasnie dlatego ze zamieszkuja tam wegrzy to i slowackiej ,ja jadlam na wegrzech .a i swego czasu byly popularne u nas . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.