Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Perszing dzięki za przepis, na pewno wypróbuję niedługo :) Ja zawsze na jakieś spędy rodzinne robię langosza ;) Do tego sos czosnkowy, sałata, kukurydza, szybka, swój ser, pomidory i inne warzywa i po jednym langoszu zazwyczaj już nikt nie może więcej jeść :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412156
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

kawałek taleggio (w Biedronce ostatnio go widuję dobrego jakościowo, można tez próbować samemu robić, ponoć z kawałka kupnego można zrobić swój, żeby zaszczepić bakterie, widziałam gdzieś włoski przepis)

 

Nelly to tłumacz przepis i wstawiaj na forum ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412157
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na to nie wpadłem. Do kulek z sera z ziołami zawsze lałem oliwę, ale do następnych wleję olej rzepakowy.   ps. jakie sery robisz w oliwie ?
 

 Proponuje olej slonecznikowy( z rzepakowym nie mam duzo do czynienia, a u nas bardzo krzycza ,ze genetycznie modyfikuja ziarno). Wiem ,ze w niskich temperaturach nie twardnieje. Tak samo jak do serow rowniez do suszonych ponidorow czy papryki mozna stosowac.

 

 

 

350 gram mąki
 

 Perszing w przepisie Jamie, podaje tzw.self-raising flour.     Jest to mowiac po polsku maka rosnaca, gotowa mieszanka maki z proszkiem czy soda.

 oprocz tego podaje w przepisie proszek do pieczenia , tak jak ty podajesz. Znam ten przepis na 500g maki  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412167
Udostępnij na innych stronach

A ja daję zwykłą jaka mi w ręce wpadnie i wychodzą mega.. Tylko bez sensu koleś je smaży na patelni. Raz robiłem tak i dużo roboty i moim zdaniem gorsze niż z piekarnika. Dlatego moje to Perszingowe hehe plagiatu nie popełniłem tylko zmodyfikowałem..... I nie dodaje sera a ja z serem czasem robię i wtedy sos salsa zamiast czosnkowego. Dawać tu przepisa na langosza a nie smaki robić. Proponuje dodawać tutaj przepisy na dania zawierające ser albo dania dodatki do sera.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412171
Udostępnij na innych stronach

Perszing, on to robil na patelni grilowej, dlatego te zeberka tak ladnie wychodza. Ja zmaze, ale wole  duzo bardziej ciasto drozdzowe niz na proszku do pieczenia. Jesli sie kiedys skusisz ,zrob tez na zakwasie , ten dopiero pyszny jest.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412180
Udostępnij na innych stronach

Ja też na grilowej robiłem i uważam, że nie wyszły tak fajne jak z piekarnika. A On także nacina i stąd ma te żeberka.

Zakwasu jeszcze nie robiłem. Piekę chleby ale nie na zakwasie. Za mało czasu aby to wszystko ogarnąć.

Drożdżowe piekę wg przepisu mojej Mamy i wychodzi mega. To jedyne ciasto, którego moja żona nie umie - nie wychodzi jej i koniec.

A robi naprawdę zbajerzone ciasta. Ja się kiedyś wkurzyłem, zadzwoniłem do Mamy po przepis i po jednej wtopie - potem było już tylko lepiej. I teraz robię z cynamonem zawijańce, strucelki jabłkowe , babki z rodzynkami itp. itd. Muszę jeszcze buchty na parze kiedyś machnąć żeby sobie czasy przedszkola przypomnieć hehehe


Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego. Na allegro jest po 19 zł za litr.

Wypróbuj kiedyś ten o którym pisałem. Ja już kilka firm przerobiłem i do rzeczy na słodko i do kurczaka ten wymiata. Aromat i smak potraw jest niepowtarzalny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412185
Udostępnij na innych stronach

Buchy ba parze z  jagodami ,albo same z sosem z cieleciny, takie ostatnio robilam. 

 

 

 

Ja również używam oleju kokosowego, bezzapachowego

Ja olej kokosowy daje do mydla kiedy robie, ale rowniez do mieszanek ziaren, kiedy robie batony takie dla dziewczyn do szkoly.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412188
Udostępnij na innych stronach

Jak to mawia mój kumpel - "nie stać mnie na tanie rzeczy". Coś co jest tanie lub bardzo tanie nie może być bardzo dobre. Może być jedynie akceptowalne.

To tak jak ludzie czasami się krzywią jak mam nadwyżki wędlin czy serów i sprzedaje. Im się wydaje, że ser taki powinien być za 17 zł jak promocja w TESCO. A wędlina za 19 zł. A to się nie da. Dobre rzeczy muszą kosztować i kuniec......

 

To tak jak to mleko z DINO za 1,5 zł. Teraz mi powiedz, że jest porównywalne z tym Heńkowym albo z Mlekomatu to popełnisz niezłą herezję. Nawet chlorek wapnia mu nie pomaga.

 

ANNAM: daj przepis na takie batoniki. Olać to - nie tylko temat serów może być w tym poście. Wrzucamy wszystko ciekawe w co wkładamy serce podczas produkcji. I dobrej jakości składniki :)

Buchty z jagodami - marzenie. A nigdy nie jadłem ich z sosem mięsnym - czas wypróbować. Z mięsnym to jadałem czeskie knedliki ale do tego spec mąkę trzeba mieć.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412193
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią - co nie wydam na jedzenie to wydam na lekarza :) W część rzeczy lepiej inwestować, a najlepiej to samemu hodować i po sprawie :)

Wieczorem albo jutro przetłumaczę ten przepis, tylko nie wiem czy wrzucić tutaj, czy założyć osobny wątek i tam może wrzucać jakieś tłumaczone przepisy (z ang. też mogę przetłumaczyć jak coś potrzeba )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412228
Udostępnij na innych stronach

 @ANNAM, takie bulki na parze to ja pamietam z dziecinstwa ,jak babcia robila a do tego byl sos z wisni ,bo babci w ogrodku sporo wisienek bylo ,pychota ,musze poczynic takowe  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412240
Udostępnij na innych stronach

Wieczorem albo jutro przetłumaczę ten przepis, tylko nie wiem czy wrzucić tutaj, czy założyć osobny wątek i tam może wrzucać jakieś tłumaczone przepisy (z ang. też mogę przetłumaczyć jak coś potrzeba )

 

Zakładaj osobny wątek z przepisem na dany ser. Wchodzi się w temat "ser tellaggio"  w pierwszym poście jest przepis i wadomo o czym jest dany temat, a nie tak jak w tym temacie o wszystkim taki miszmasz ;) To bardziej nadaje się do działu Moje Wyroby.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412295
Udostępnij na innych stronach

To jak Ci się ten misz-masz nie podoba to po co wchodzisz? To wątek założony przeze mnie mówiący o wszelkich wyrobach zwiazanych z serami i dodatkami do serów. To nie przepisy technologiczne na sery i tylko sery. Chcesz przepisy to zakładaj wątek do kazdego swojego przepisu osobno. I nie mów do czego się to nadaje. Nie podoba się to nie czytaj. Proste jak budowa cepa. Zawsze musi się znaleźć ktoś komu się coś nie podoba bo jest inne. Już na wędzeniu się spotkałem z przerostem formy nad treścią. Myślałem że tu będzie inaczej. A jednak jest podobnie.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412300
Udostępnij na innych stronach

jak

 wiesz z takim podejsciem jak napisales ze jak sie nie podoba to nie czytaj i nie w chodz w moj temat ..poprostu moze zastanow sie gdy ktos w taki sam sposob kiedys Tobie odpowie..

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412301
Udostępnij na innych stronach

Misz masz..... Super.... Miło mi jak cholera... Ale oczywiście to ja jestem beeee że dziele się przepisami i doświadczeniem...... Super.... Dzięki wielkie.... Chyba jednak zajmę się tworzeniem serów a nie czytaniem "milych" wpisów na forum. Ktoś może swoje zdanie w sposób nie miły wypowiedzieć a ja mam uszy skulić po sobie i się zastosować? Super
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412304
Udostępnij na innych stronach

Dlatego wlasnie ze chcesz sie dzielic swoimi przepisami to jak napiszesz oddzielnie ,to nie zginie w calym watku i napewno bedzie latwiej go odnalesc niz w temacie o wszystkim. Tak samo latwiej bedzie komus podac link do konkretnego tematu ...ale Twoj watek Twoj wybor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412305
Udostępnij na innych stronach

A czy ja mogę wybrać jak chce go prowadzić? Pisalem że chcę mieć jeden wątek, wątek o mnie i o mojej pasji związanej z serami. I wszelkie przepisy jakie daje są z nimi zwiazane. Nie mam ochoty mieć więcej wątków. Czy tak ciężko to uszanować? I nie jestem zarozumialy. Jak się komuś to podoba to zapraszam a jak nie to przecież jest tu mnóstwo ciekawszych tematów.... Nic na siłę.....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412309
Udostępnij na innych stronach

CheNelly , czy przepis na langosze masz z Włoch ? , ja  jadłem ten specjał na Słowacji , oraz u mnie w Opolu była kiedyś taka budka , która sprzedawała zapiekanki i langośe , a moze jest to podobna nazwa a inny wyrób , przeglądnę swoje słowackie przepisy spisane od przyjaciół jeśli znajdę to przeslę .


Nie szukałem długo ,znalazłem pod tym linkiem :   www.facetnatalerzu.pl/2013/08/prawdziwy-wegierski-langosz-zrob-to-sam.html

 

Są tam langośe robione na dwa sposoby  . Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412318
Udostępnij na innych stronach

Dobrze piszesz , ale na południu Słowacji mieszka mniejszość węgierska , więc napisałem , że spożywałem na Słowacji , ale przepis z linku juz prawidłowo wskazuje na pochodzenie z Węgier . :)

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412325
Udostępnij na innych stronach

@Pacan Wojciech, i wlasnie dlatego ze zamieszkuja tam wegrzy to i slowackiej ,ja jadlam na wegrzech .a i swego czasu byly popularne u nas .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-412330
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.