Perszing37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 No na to wygląda. Czy aby na pewno z wodą nie mieszane ???Dobrze, że nasz HENIO takich praktyk nie PRAKTYKUJE. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-419951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Wczoraj robiłem Korycina z ziołami prowansalskimi i papryczką chilli. Wyszedł jak zwykle ładny, ponad 1 kg z 8 litra mleka. Ale tym razem, i to po raz w sumie pierwszy nie udało się zrobić ricotty z serwatki. Praktycznie się nie ścięła. Czy ktoś kiedyś miał podobnie ? i czym by to mogło być spowodowane ?Podgrzałem do 93 stopni i zaprawiłem octem jabłkowym. Czyli tak jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Mnie się też tak zdarzyło [nie raz ] i też się zastanawiałam dlaczego?Myślę ,ze może za dużo tego kwasku dałam?,ale może ktoś tu nas oświeci.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Kurcze może masz rację bo chyba za dużo go lujnąłem - na oko. Zwykle mniej dawałem. Ale czekamy na oświecenie sił wyższych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Kurcze może masz rację bo chyba za dużo go lujnąłem - na oko. Zwykle mniej dawałem. Ale czekamy na oświecenie sił wyższych Bym coś napisał ale nie jestem tu mile widziany Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 hehhehe Bazylku - wreszcie normalnie piszesz więc jesteś dzisiaj mile widziany. Napisz napisz bo mnie ciekawość zżera czemu 7 litra serwatki się poszło do zlewu..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 hehhehe Bazylku - wreszcie normalnie piszesz więc jesteś dzisiaj mile widziany. Napisz napisz bo mnie ciekawość zżera czemu 7 litra serwatki się poszło do zlewu.. Perszing ja zawsze zostawiam serwatkę na 12-24h i podgrzewam do 95*C nigdy nie miałem problemów zawsze ricotta wychodziła. Sądzę że jak sam napisałeś dałeś za dużo octu jabłkowego. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Po co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem?Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na kilkanaście godz. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 hmmmmm może być w tym racja. Bo mi zawsze wychodziła. Ale zawsze korzystałem z odpowiednich proporcji a wczoraj lujnąłem na oko. Chyba za dużo.Dziwne to dla mnie jest patrząc jaka ładna wydajność, skrzep i serek Korycin. Nota bene dzisiaj robię inaczej. Solę go z łapy i zobaczę jaka będzie różnica w smaku i konsystencji. No to jednak się widzę dogadamy Po burzliwym starcie:) PozdrawiamPo co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem?Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na kilkanaście godz.Beato: ja nigdy nie zostawiałem serwatki. Kończyłem robić ser. Brałem serwatkę, podgrzewałem do 93-95 stopni i zaprawiałem octem jabłkowym. Proporcje mam w domu. I tak robiłem od Sierpnia 2014. I zawsze mi wychodziła. A teraz niestety nie. Ale i na Ricottę są różne przepisy oraz pewnie inne smaki i konsystencja wychodzą.Tak to z serowymi eksperymentami jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Po co zostawiasz tą serwatkę -rozumiem przed zakwaszeniem? Ja po zakwaszeniu odstawiam ją na balkon [jak jest chłodno] lub do zimnej wody na kilkanaście godz. Zostawiając serwatkę na kilkanaście godzin w temp. pokojowej sama się zakwasi. Wtedy podgrzerwam do 95*C i mam ricotte Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Hmm. Sprytnie! Spróbujemy się z tym patentem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 @Perszing37, i jak oko nie boli? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 @Perszing37, i jak oko nie boli? Boli boli. Bo miałem plan przewrotny. Mianowicie mam całkiem fajną ilość ricotty zamrożoną. Z tej wczorajszej i tej zamrożonej chciałem zrobić ten sernik z kilku postów wcześniej. Chciałem utrzeć z masłem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, doprawić laską wanilii i sprawdzić jaka będzie różnica w stosunku do tego sernika na mleku, jajkach , śmietanie itp. (coś jak pascha). No ale będę musiał poczekać do kolejnego tygodnia......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 jak jestes takim fanatykiem sernikow ,to zrob sobie szwedzki sernik ( ostkaka)https://produkujsery.wordpress.com/2009/11/21/ostkaka-tradycyjny-szwedzki-przysmak/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 jak jestes takim fanatykiem sernikow ,to zrob sobie szwedzki sernik ( ostkaka)https://produkujsery.wordpress.com/2009/11/21/ostkaka-tradycyjny-szwedzki-przysmak/Czy ja wiem czy fanatykiem. Bardzo lubię serniki na zimno i zwykłe też. Nie lubię ciast ciężkich, kremowych. A znasz sernik z dodatkiem 5 czekolad białych ??? Mega kaloryczny ale za to jaki pyszny. Dzięki za linka. Na pewno skorzystam. U mnie w domu piecze żona - z wyłączeniem drożdżowego. Drożdżowe robię JA. Ja gotuję , wędzę i robię sery. Takie hobby. A jestem szczęśliwy bo właśnie przyszedł piękny , nowy termometr bezprzewodowy do pieczenia, wędzenia i także do robienia serów. Dla niektórych zbędny bajer ale mi się zarąbiście przyda. Potem fotki dam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jak cenowo w granicach przyzwoitości to zapodaj linka skąd kupiłeś .Mnie ten zwykły przewodowy coś się wali -nie ma dobrego styku ta sonda z termometrem -często pokazuje 0-już mnie to zaczyna drażnić . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja mam dwa - z tej samej firmy 2measures. Zdjęcia zaraz wrzucę. Za przewodowy dałem na allegro 25 zł a za bezprzewodowy coś koło 55 zł. A skoro już robiłem zdjęcia termometrom to sfotografowałem także moją najnowszą "trzódkę". I tak mamy : - termometry - koryciński z wczoraj z ziołami prowansalskimi i papryką chilli (aktualnie w soleniu z "łapy") - gouda z kminkiem sprzed 1,5 miesiąca - eksperymentalnie w folii próżniowej - ementaler w dojrzewalni ciepłej celem wykształcania dziurcysi - i na końcu nakłute już gorgonzolki (dojrzewalnia zimna 9 stopni i czekamy na niebieską pleśń) Zaopatrzyłem się także w chłodziarkę do wina celem dojrzewania "moich dzieci" gdyż mianowicie nie mam piwnicy. Acha - żeby nie było. Ta duża gorgonzolka jest zawieszona w powietrzu i ma dostęp tlenu. Pionowo mi menda nie chciała wejść do pudełka więc spoczywa na macie bambusowej 2-3 cm w powietrzu. Dla pewności ją będę obracał co 2-3 dni. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Serki -pierwyj sort ja przed chwilą uporałam się z korycinem i ricottą .O dziwo jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak ładny skrzep na ricotcie...a serki były robione pierwszy raz ze sklepowego mleka -z Piątnicy.Czy wypróbowałeś ten bezprzewodowy termometr ,bo za tą cenę to można się jeszcze pokusić.Gdybyś mógł podaj linka do sklepu. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja uważam że do serów lepszy ten przewodowy po lewej stronie. Szybciej reaguje na gradient temperatury. Bezprzewodowy będzie do wędzenia głownie bo nie jestem w stanie non stop kontrolować termometru w wędzarni. Potem poszukam linków i podam. Jaka wydajność z piątnicy? Kiedyś też robiłem z tego mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Eksperymentalnie zrobiłam z 3l-po 3 godz ociekania ma 560 g.,no i ricotta się studzi na razie na balkonie.Ja od domu do szumnie nazwanej "grilowni' w której znajduje się wędzarnia mam jakieś 25m -ciekawe czy w praktyce zdałby u mnie egzamin? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zasięg wg producenta to właśnie 25 m. Możesz próbować. Fajne opcje ma. Fabryczne ustawienia do różnych rodzajów mięsa. Stoper. Minutnik. Własne ustawienia temp. Mi się chyba bardzo przyda. Dobra wydajność. Chlorek dodawałaś? Co z ricotty robisz zwykle.? Zastanawiam się czy ser topiony by z niej wyszedł... Acha. - zapomniałem dodać że jestem już Perszing38 hehe od 11 kwietnia..... To tak na przerywnik do serów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) No właśnie -te 25 m to chyba teoretycznie max ,myślę,ze w praktyce to jakieś max 20...Jak przetestujesz daj znać .Z ricotty co robię? -najczęściej zjadamy na śniadanie solo,,z miodem ,lub dżemem lub robię naleśniki z rodzynkami ,czy owocami.Czasam ipiekę ,ale to raczej sezonowo [jak są jagody lub borówki amerykańskie ] placuszki [takie podobne jak na zsiadłym mleku] Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Mogę Ci przetestować te 25 m. Bo ja mam z kuchni do wędzarni jakieś 10-12. Ja uwielbiam naleśniki z rodzynkami polane karobem. Najlepsze smażone na klarowanym masełku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Dopisałam Ci jeszcze słodkie placuszki z owocami [jak chcesz przepis to pisz]A odnośnie tego termometru to gdybyś pamiętał to napisz jak z tym zasięgiem,bo obawiam się ,ze nie da rady Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Oczywiście że chcę. Daj na priv wiadomość. A Jeszcze pytanie - masz po prostej czy są jakieś duże przeszkody i zawijasy po drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-420648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.