Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#241 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2600 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 28 gru 2018 - 19:29

Taka tam "beletrystyka" :

https://krokdozdrowi...pozbadz-kuchni/



#242 Seed

Seed

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćDobieszowice/Śląsk

Napisano 28 gru 2018 - 19:44

Szkodliwość foli alu jak również pojemników do posiłków tzw. "styropianowych" takie co bierzemy na wynos gł. nr 1,3, 6,7,czyli PS, PET,PVC nie nadaje się do posiłków ale GORĄCYCH !

 

Ja folia owijam zimną , ostudzona wędzonkę (nie wchodzie w reakcje z żywnością), wtedy w lodówce zachowuje soki i nie przesycha



#243 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 gru 2018 - 20:06

Skoro aluminium jest szkodliwe to czemu u nas na forum nikt nie reaguje gdy formy aluminiowe sa uzywane  do pieczenia pasztetow? ;)



#244 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 gru 2018 - 20:10

Skoro aluminium jest szkodliwe

 

 

Wybór należy do Ciebie ,, ;) :)



#245 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 gru 2018 - 20:12

Ja uzywam ...jedynie nie uzywam tam gdzie sa jakies kwasy.



#246 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 gru 2018 - 20:33

Do pieczenia można używać foremek aluminiowych,ale wczesniej trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia.



#247 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1131 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 gru 2018 - 20:34

Taka tam "beletrystyka" :

 

:clap:  :clap: ... nic dodac nic ujac.



#248 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8798 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 gru 2018 - 22:08

Skoro aluminium jest szkodliwe to czemu u nas na forum nikt nie reaguje gdy formy aluminiowe sa uzywane  do pieczenia pasztetów?

Właśnie niektórzy reagują (np. kol. @nestor).

Jednak nie można być zbyt nachalnym bo:

1. wszystko wokół jest szkodliwe 

2. zostanie się zaliczonym do grona "nawiedzonych"

3.  przecież samo życie jest śmiertelną chorobą

4. wybór należy do Ciebie 

itd...itp...itd... :yes:



#249 Seed

Seed

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćDobieszowice/Śląsk

Napisano 29 gru 2018 - 13:04

A tak w ogóle to dziękuję wszystkim za cenne uwagi przed pierwszym wędzeniem :)

 

ps

jutro idą serki



#250 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:07

Pewnie już Was nudzę, ale jutro wędzenie i mam pytanie. Będziemy wędzić dwie szynki (1,4kg każda), polędwice (1,5kg), polędwiczke (ok. 0,5kg), boczek (cienki ok. 1,5kg) oraz kiełbasy. Na pierwszy dym idą oczywiście wędzonki, które po 13 dniach peklowania według tabeli DZIADKA, właśnie ociekają. I tutaj mój dylemat, czy polędwiczke i boczek wędzić razem z szynkami i polędwicą, czy może raczej z kiełbasą? Czy czas jakiego potrzeba na uwędzenie szynek nie jest za długi?
[Dodano: 15 lut 2019 - 20:07]
A może włożyć razem wszystkie wędzonki z tym, że na różne kije i wędzić każdy kij różną długość? Myślę, że szynki i polędwica powinny mieć podobny czas, a co z boczkiem i polędwiczką?

#251 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10776 postów

Napisano 15 lut 2019 - 21:19

  • Nie wędzimy na czas tylko do uzyskania odpowiedniego koloru.Jeśli chcesz wędzić wszystko razem to wędzonki potrzebują dłuższego czasu osuszania w wędzarni  i wędzenia niż kiełbasy.Wnioski wyciągnij sam.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 21:21


#252 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1131 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 lut 2019 - 21:20

......wedzi sie do uzyskania koloru nie na czas.....



#253 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:25

......wedzi sie do uzyskania koloru nie na czas.....

To wiem, źle to opisałem. Chodzi mi o to, abyście z doświadczenia podpowiedzieli, czy rozkładać te mniejsze/cieńsze wędzonki na osobne kije, bo np. na 100% polędwiczka/boczek szybciej będą gotowe. Bądź znowu przykład: polędwiczka będzie już gotowa, a szynką jeszcze będzie dużo brakowało. Chodziło o doświadczenie Waszego grona i rady dla amatora.

#254 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 266 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 15 lut 2019 - 21:27

Kiełbasę i polędwiczki wyciągnięta wcześniej i po problemie.

#255 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1131 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 lut 2019 - 21:31

Jak wedlug Ciebie wedzonka bedzie uwedzona, to wyciagasz z wedzarni a reszte dalej wedzisz do uzyskania zadawalajacego dla Ciebie koloru.

…. i to by bylo na tyle



#256 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10776 postów

Napisano 15 lut 2019 - 21:32

Polędwiczkę i kielbasę powieś z przodu żebyś mógł szybciej wyjąć po wędzeniu.Do osuszenie wszystkie wędzonki razem  a kiełbasę jakieś 40 min później żeby wszystko się obsuszyło w jednym czasie.Sam musisz dojść do tego bo każda wędzarnia wędzi inaczej 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 21:33


#257 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:51

Polędwiczkę i kielbasę powieś z przodu żebyś mógł szybciej wyjąć po wędzeniu.Do osuszenie wszystkie wędzonki razem a kiełbasę jakieś 40 min później żeby wszystko się obsuszyło w jednym czasie.Sam musisz dojść do tego bo każda wędzarnia wędzi inaczej

Kolejny błąd który napisałem. Najpierw będą wędzone, tylko wędzonki. W tym czasie wyrobię i osadzę kiełbasy. Więc wędzonki i kiełbasy się nie spotkają. Myślę, że najlepiej powiesić wszystko na różnych kijach i po problemie. Dobrze kombinuję?

#258 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10776 postów

Napisano 15 lut 2019 - 21:53

To tylko polędwiczkę powieś z przodu .Kiełbasy będziesz wędził oddzielnie ?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 21:54


#259 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:54

A boczek też na osobnym kiju, czy raczej wymaga takiego samego czasu jak szynka?

#260 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10776 postów

Napisano 15 lut 2019 - 21:56

Wędzonki tyle samo 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych