Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotr118

piotr118

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćstrzegom

Napisano 16 mar 2015 - 16:38

Witam,zaczynam się uczyć wędzić, wędzarnie miałem na ogródku po poprzednim właścicielu2015 053.jpg] .Wyczyściłem i przerobiłem ja po swojemu,myśle że bedzie ok.zdjecia niżej.A teraz czas na wedzenie ,tylko że nie wiem jak sie uczyć wedzic ? Jedni mówią wędzić i parzyć a drudzy mówią wędzić i podpiekaćw wędzarni bez parzenia bo po parzeniu tracą wedliny smak!!!Dlatego zrejestrowałem się na tej stronie aby coś się nauczyć i posłuchać fachowców.Proszę o pomoc jak to wszystko zacząć i ogarnąć.Załączony plik  zdjecia 2015 053.jpg   61,3 KB   91 Ilość pobrań

Załączone pliki



#2 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 16 mar 2015 - 17:40

jeśli ta siatka na dnie wędzarni jest z perforowanej blachy ocynkowanej to ją natychmiast usuń

forum to tylko dyskusje z których można się wiele nauczyć ale poczytaj stronę główną akademia dziadka, dla początkujących i inne artykuły tam jest wszystko ale zacznij od tego  http://wedlinydomowe...nie-i-gotowanie

http://www.wedlinydo...wtajemniczonych


Użytkownik gosman edytował ten post 16 mar 2015 - 18:09


#3 piotr118

piotr118

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćstrzegom

Napisano 16 mar 2015 - 21:03

Nie to nie jest ocynkowana blacha, tak perforowane ale czarna , nie dałbym ocynkowanej .Dzięki za podpowiedz

#4 Gość_Leosta_*

Gość_Leosta_*
  • Goście

Napisano 19 mar 2015 - 09:32

Najlepiej wszystko sobie dokładnie  zapisuj. Potem masz najlepszą lekturę do porównania z opiniami z forum. Ja tak robię i wyciągam wnioski.



#5 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 mar 2015 - 19:43

Witam

Zamontowałem do wędzarni rurę ocynk łączącą palenisko z komorą o średnicy 20 cm. Jest zamurowana. Teraz już musztarda po obiedzie. Ale może jest jakaś rada na to. Wiem, że jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową. Już kilka razy wędziłem. 



#6 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 25 mar 2015 - 20:48

No to kredki czyli musztarda po obiedzie, :hmm:  lepiej gdyby jej nie było a teraz to pozostało solidnie napalić i ocynk jaki jeszcze pozostał wypalić :D



#7 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 25 mar 2015 - 21:23

Piotr co za problem spróbować tych dwóch rodzajów ? Połowę wsadu podpiecz a drugą połowę sparz. Zobaczysz co będzie lepsze.

 

Na pewno boisz się dymienia. Spróbuj na "sucho" z termometrem. Odpowiednia temperatura i odpowiednia ilość dymu.

Dojdziesz do wprawy.

 

Powodzenia



#8 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 25 mar 2015 - 21:28

solidne napalenie pewnie nie wiele pomoże tu trzeba grzać miejscowo jedyne co mi przychodzi do głowy to palnik taki do papy lub do spawania ale ustawiony tak żeby nie pociąć blachy o ile jest dostęp wsadzić tam dysze

lub okrągła szczotka druciana taka na wiertarkę z dospawanym prętem i jedziesz aż zedrzesz cały ocynk 


Użytkownik gosman edytował ten post 25 mar 2015 - 21:32


#9 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 mar 2015 - 22:14

Jedna i druga metoda nie bardzo zda egzamin dlatego, że dostęp do rury zarówno od strony paleniska jak i od strony komory jest dość mocno ograniczony. 



#10 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 25 mar 2015 - 22:17

Jedna i druga metoda nie bardzo zda egzamin

A to pech no cóż albo jechać dalej albo..resztę znasz :)  



#11 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 25 mar 2015 - 22:19

Skoro jest tak jak piszesz to myślę, że sam podałeś już rozwiązanie problemu  

jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową.
  . Nie ma co ryzykować zdrowiem. Ocynk jest szkodliwy, szczególnie w wyższych temperaturach. Niestety człowiek uczy się na błędach. Szkoda, że na swoich a nie innych. Poczytaj forum zanim zaczniesz robić przeróbki by nie popełnić więcej błędów.

#12 Gość_Leosta_*

Gość_Leosta_*
  • Goście

Napisano 26 mar 2015 - 07:46

Witam.

Tu nie ma co się zastanawiać i kombinować jak koń pod górę. Rurę trzeba wymienić.



#13 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 26 mar 2015 - 09:45

kukon, pokaż nam swoją wędzarnię, bo może zamiast bawić się z tą rurą, łatwiej i lepiej da radę zrobić palenisko bezpośrednie.



#14 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 mar 2015 - 18:32

Bez fotek będzie ciężko, być może jest możliwość wsunąć rurę stalową w tę ocynkowaną :)



#15 piotr118

piotr118

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćstrzegom

Napisano 27 mar 2015 - 09:48

Witam,mówicie wedzic temperatura między 55 a 65 stopni a dokładniej 60 będzie dobrze czy ta dolna miarą 55 stopni będzie lepsza

#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 27 mar 2015 - 09:54

Mówimy 45-55.  :)



#17 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 27 mar 2015 - 09:55

55 a 65 stopni a dokładniej 60 będzie dobrze czy ta dolna miarą 55 stopni będzie lepsza

Proponuje 55 a ogólnie jest tak, że większa temperatura większy ubytek i krótszy czas wędzenia oczywiście przy odpowiedniej dawce dymu  :D Kiedy krajan wędzisz? możesz też obniżyć czyli ogólnie tak jak napisał kolega


Użytkownik Baca edytował ten post 27 mar 2015 - 09:57


#18 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 mar 2015 - 10:07

gwoli uściślenia przy pomiarze  temperatury jest ważne miejsce pomiaru w wędzarni generalnie termometr. sonda powinna być "przy wędzonkach" np w połowie ich wysokości w środku pola wędzenia  wędzonek i mówimy o temp. w tym miejscu . Różnice temperatur w obrębie wędzarni dochodzą do kilkudziesięciu stopni ( w zależności od konstrukcji i miejsca pomiaru )  


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 27 mar 2015 - 10:14


#19 piotr118

piotr118

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćstrzegom

Napisano 27 mar 2015 - 11:04

Dzisiaj zaczynam tylko pogoda taka sobie ,właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.Czy dłużej podsuszac w wedzarni?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 mar 2015 - 11:28

http://wedlinydomowe...nie-i-gotowanie

trochę mało, taka technologia na skróty (niektórzy przyspieszają proces wiatraczki, przewiewne miejsce , dłużej osuszają w wędzarni  itp ) zwłaszcza że dzisiaj jest "mokry " dzień (przynajmniej u mnie)  , zasada jest taka ze wędzonka do wędzenia (puszczenia dymu)  ma być sucha (pojęcie względne musisz wyczuć )  i w temperaturze dymu (dlatego ociekanie, następnie osuszanie i  ogrzewanie w wędzarni bez dymu i po tych zabiegach wędzenie w dymie ). Jeżeli spełnisz  te warunki to każdy czas jest dobry


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 27 mar 2015 - 11:38





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych