Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
280 odpowiedzi w tym temacie

#261 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10334 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 lut 2019 - 21:57

A boczek też na osobnym kiju, czy raczej wymaga takiego samego czasu jak szynka?

Sam wymyślasz sobie problemy  :facepalm: 

W czasie wędzenia zazwyczaj wymagane jest przekładanie kijów aby uzyskać jednakowy stopień uwędzenia.

Jak ocenisz, że dany asortyment ma już dość dymu, to go usuwasz.

Nic nie piszesz, czy kiełbasy zamierzasz piec w wędzarni czy też będziesz je parzył.

Szynki po wędzeniu parzymy  :thumbsup:



#262 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:58

No i to jest odpowiedź! Po raz kolejny wielkie dzięki arkadiusz :-) zobaczymy co z tych wyrobów wyjdzie... Napewno zdam relacje :-)

#263 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:00

No teraz to żeś Aniu zagmatwała. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 22:02


#264 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 22:03

Sam wymyślasz sobie problemy :facepalm:
W czasie wędzenia zazwyczaj wymagane jest przekładanie kijów aby uzyskać jednakowy stopień uwędzenia.
Jak ocenisz, że dany asortyment ma już dość dymu, to go usuwasz.
Nic nie piszesz, czy kiełbasy zamierzasz piec w wędzarni czy też będziesz je parzył.
Szynki po wędzeniu parzymy :thumbsup:

Może i wymyślam, ale kto pyta nie błądzi.
Przekładnie jest wymagane, jednak skoro wszystko zamieszczę na jednym...
Co do kiełbas nie mam pytań. Cienkie, będę parzył, kabanosy piekł. Wędzonki wszystkie do parzenia, jeszcze za cienki jestem na pieczenie :-)
[Dodano: 15 lut 2019 - 21:03]

No teraz to żeś Aniu zagmatwała. :D

Nie aż tak bardzo :-)

#265 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:11

Musisz kilka razy powędzić i poznać swoją wędzarnię.Ja w swojej nawet jak jest pełna nic nie przekładam,ale wiem jakie wędzonki gdzie powiesić.



#266 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 371 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 15 lut 2019 - 22:21

Polędwiczkę i kielbasę powieś z przodu żebyś mógł szybciej wyjąć po wędzeniu.Do osuszenie wszystkie wędzonki razem a kiełbasę jakieś 40 min później żeby wszystko się obsuszyło w jednym czasie.Sam musisz dojść do tego bo każda wędzarnia wędzi inaczej

Kolejny błąd który napisałem. Najpierw będą wędzone, tylko wędzonki. W tym czasie wyrobię i osadzę kiełbasy. Więc wędzonki i kiełbasy się nie spotkają. Myślę, że najlepiej powiesić wszystko na różnych kijach i po problemie. Dobrze kombinuję?

Jaki jest powód, że wędzonki wędzisz osobno a kielbase osobno? Duzo czasu? Duzy wsad? Cos sie terminami nie zgralo? Czy się boisz, że będą jakieś problemy inne?

#267 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 392 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 15 lut 2019 - 22:23

Dokładnie jak pisze Arkadiusz. Ja jak wędzę szynki, boczki, balerony, itp. niczego nie przekładam bo wiem co gdzie powiesić. W trakcie wędzenia kiełbasy jednak kilkakrotnie przekładam kije bo inaczej nie wędzi się równo.



#268 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:25

Ale to nie powód.Możesz wędzić razem tylko musisz odpowiednio powiesić lub przekładać.Jak nie spróbujesz to się nie nauczysz.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 22:30


#269 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1242 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 lut 2019 - 22:29

Dokładnie jak pisze Arkadiusz. Ja jak wędzę szynki, boczki, balerony, itp. niczego nie przekładam bo wiem co gdzie powiesić. W trakcie wędzenia kiełbasy jednak kilkakrotnie przekładam kije bo inaczej nie wędzi się równo.

 

Bardzo ciekawe te twoje wedzenie

 

….jeszcze musisz sie dowiedziec gdzie powiesic kielbasy i bedzie wszystko super ,bez pezekladania.



#270 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 22:39

Jaki jest powód, że wędzonki wędzisz osobno a kielbase osobno? Duzo czasu? Duzy wsad? Cos sie terminami nie zgralo? Czy się boisz, że będą jakieś problemy inne?


Widzisz, wymieniłeś wszystkie powody 😃

#271 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 25 paź 2019 - 05:05

Panowie ja odnośnie podpiekania w wedzarni. Czy podczas tego procesu występuje ogień w palenisku przez cały proces pieczenia ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#272 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 25 paź 2019 - 06:40

Niekoniecznie.Wszystko zależy jaką maaz wędzarnię.Z kamałem czy bezpośrednim paleniskiem.Musisz utrzymać 85-90C w komorze.

#273 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 25 paź 2019 - 10:18

Wędzarnia Kibelek,
W takim razie jak podnieść temperaturę na stałe do 80-90°C bez ognia? Podczas wędzenia mam 55°C i nawet jak pozamykane wszystkie otwory to nieskoczy na wymagana

Użytkownik WQ_86 edytował ten post 25 paź 2019 - 10:26


#274 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 25 paź 2019 - 11:37

.Jak sie nie daje bez ognia to trzeba z ogniem

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 paź 2019 - 11:40


#275 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 25 paź 2019 - 14:20

Nie będzie przypalona (tak na czarno) ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#276 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 25 paź 2019 - 14:45

Przecież palisz żeby uzyskać temperaturę.Nie będziesz chyba piekł w ogniu tylko w ogrzanym powietrzu.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 paź 2019 - 14:48


#277 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10334 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 paź 2019 - 19:42

Nie będzie przypalona (tak na czarno) ?

Jak będziesz piekł w temo. 180st. C to po pewnym czasie mięso się przypali.

 Pomyśl, w jakich temperaturach pieczesz w piekarniku elektrycznym.



#278 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 153 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 25 paź 2019 - 21:37

Będę starał się utrzymać 90°C max, a grube drewno dajecie do podpiekania czy cieńsze ? Takie jak do puszczania dymu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#279 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11983 postów

Napisano 25 paź 2019 - 21:38

Grube

#280 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10334 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 paź 2019 - 22:07

a grube drewno dajecie do podpiekania czy cieńsze ?

Takie, aby szybko podnieść temperaturę do wymaganej.

Dla mnie jest to suche, niezbyt grube. Zapala się płomieniem i temperatura szybko skacze.

Przy podpiekaniu grubszych kawałków sprawdzą się większe kawałki. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych