Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#261 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 lut 2019 - 21:57

A boczek też na osobnym kiju, czy raczej wymaga takiego samego czasu jak szynka?

Sam wymyślasz sobie problemy  :facepalm: 

W czasie wędzenia zazwyczaj wymagane jest przekładanie kijów aby uzyskać jednakowy stopień uwędzenia.

Jak ocenisz, że dany asortyment ma już dość dymu, to go usuwasz.

Nic nie piszesz, czy kiełbasy zamierzasz piec w wędzarni czy też będziesz je parzył.

Szynki po wędzeniu parzymy  :thumbsup:



#262 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 21:58

No i to jest odpowiedź! Po raz kolejny wielkie dzięki arkadiusz :-) zobaczymy co z tych wyrobów wyjdzie... Napewno zdam relacje :-)

#263 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:00

No teraz to żeś Aniu zagmatwała. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 22:02


#264 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 22:03

Sam wymyślasz sobie problemy :facepalm:
W czasie wędzenia zazwyczaj wymagane jest przekładanie kijów aby uzyskać jednakowy stopień uwędzenia.
Jak ocenisz, że dany asortyment ma już dość dymu, to go usuwasz.
Nic nie piszesz, czy kiełbasy zamierzasz piec w wędzarni czy też będziesz je parzył.
Szynki po wędzeniu parzymy :thumbsup:

Może i wymyślam, ale kto pyta nie błądzi.
Przekładnie jest wymagane, jednak skoro wszystko zamieszczę na jednym...
Co do kiełbas nie mam pytań. Cienkie, będę parzył, kabanosy piekł. Wędzonki wszystkie do parzenia, jeszcze za cienki jestem na pieczenie :-)
[Dodano: 15 lut 2019 - 21:03]

No teraz to żeś Aniu zagmatwała. :D

Nie aż tak bardzo :-)

#265 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:11

Musisz kilka razy powędzić i poznać swoją wędzarnię.Ja w swojej nawet jak jest pełna nic nie przekładam,ale wiem jakie wędzonki gdzie powiesić.



#266 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 279 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 15 lut 2019 - 22:21

Polędwiczkę i kielbasę powieś z przodu żebyś mógł szybciej wyjąć po wędzeniu.Do osuszenie wszystkie wędzonki razem a kiełbasę jakieś 40 min później żeby wszystko się obsuszyło w jednym czasie.Sam musisz dojść do tego bo każda wędzarnia wędzi inaczej

Kolejny błąd który napisałem. Najpierw będą wędzone, tylko wędzonki. W tym czasie wyrobię i osadzę kiełbasy. Więc wędzonki i kiełbasy się nie spotkają. Myślę, że najlepiej powiesić wszystko na różnych kijach i po problemie. Dobrze kombinuję?

Jaki jest powód, że wędzonki wędzisz osobno a kielbase osobno? Duzo czasu? Duzy wsad? Cos sie terminami nie zgralo? Czy się boisz, że będą jakieś problemy inne?

#267 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 217 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 15 lut 2019 - 22:23

Dokładnie jak pisze Arkadiusz. Ja jak wędzę szynki, boczki, balerony, itp. niczego nie przekładam bo wiem co gdzie powiesić. W trakcie wędzenia kiełbasy jednak kilkakrotnie przekładam kije bo inaczej nie wędzi się równo.



#268 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 lut 2019 - 22:25

Ale to nie powód.Możesz wędzić razem tylko musisz odpowiednio powiesić lub przekładać.Jak nie spróbujesz to się nie nauczysz.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 lut 2019 - 22:30


#269 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1148 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 lut 2019 - 22:29

Dokładnie jak pisze Arkadiusz. Ja jak wędzę szynki, boczki, balerony, itp. niczego nie przekładam bo wiem co gdzie powiesić. W trakcie wędzenia kiełbasy jednak kilkakrotnie przekładam kije bo inaczej nie wędzi się równo.

 

Bardzo ciekawe te twoje wedzenie

 

….jeszcze musisz sie dowiedziec gdzie powiesic kielbasy i bedzie wszystko super ,bez pezekladania.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#270 Angelos

Angelos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 15 lut 2019 - 22:39

Jaki jest powód, że wędzonki wędzisz osobno a kielbase osobno? Duzo czasu? Duzy wsad? Cos sie terminami nie zgralo? Czy się boisz, że będą jakieś problemy inne?


Widzisz, wymieniłeś wszystkie powody 😃




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych